Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,244
Νομίζω δυνατά παίζουν επίσης και οι Napoleon αν και όχι τόσο γνωστές στην Ελλάδα. Ισχύει όμως το ίδιο με τις Weber, για να πάρεις made in USA πρέπει ν' ανέβεις πολύ ψηλά (αν και για την Κίνα διαφημίζουν ότι έχουν δικό τους εργοστάσιο κτλ.).
 
  • Like
Reactions: takisot

costas_

Supreme Member
13 May 2014
4,728
Around the world
Να διευκρινήσω ότι οι Broil King ψησταριές υγραερίου κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στο Καναδά. Κάθε μονάδα που φτάνει στην Ελλάδα φέρει το διακρητικό GR, είναι δηλαδή έτοιμες για χρήση στην χώρα μας. Κάθε αγοραστής (όπως κι εγώ) κάνει register την συσκευή του στο Official Site του κατασκευαστή και έχει φυσικά την εργοστασιακή της εγγύηση. Ο εισαγωγέας / αντιπρόσωπος στην Ελλάδα είναι από τις πλέον σοβαρές εταιρείες στον χώρο και μια επίσκεψη στο κατάστημα αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι είναι απόλυτα εξειδικευμένο και προσανατολισμένο μόνο στα σχετικά προϊόντα.

 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,384
Γλυφάδα
Συμφωνω με τον Κώστα και να προσθέσω και για τις υπηρεσίες καθαρισμού, service και ανταλλακτικών που ειναι άψογες.
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,244
Απ' τα reviews τα βασικά αρνητικά που διαβάζω για Broil King είναι αφενός ότι η μαντεμένια σχάρα σκουριάζει εύκολα (θέλει περιποίηση βέβαια, καθαρισμό, seasoning κτλ. και δεν ξέρω αν όσοι γράφουν την κριτική τη φροντίζουν αναλόγως) και αφετέρου ότι ... ανεβάζει πολλή θερμοκρασία στο θάλαμο. Γενικά αυτό θεωρείται καλό (συνήθως το πρόβλημα είναι το ανάποδο) απλά εδώ το θέμα είναι (...λένε) ότι δύσκολα μπορείς να διατηρήσεις χαμηλή θερμοκρασία όταν θέλεις να κάνεις ανάλογο ψήσιμο, ακόμα και στη χαμηλότερη ρύθμιση. Τώρα κατά πόσο ισχύει αυτό δε γνωρίζω.

Αν δεν κάνω λάθος αντιπρόσωπος της Broil King είναι η General Gas; Κάποια στιγμή πριν καιρό που είχε τύχει να περάσω από περιέργεια ήταν πράγματι πολύ φροντισμένη η έκθεση. Δεν κοίταγα βέβαια σοβαρά οπότε δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα. Πάντως στην παραπάνω φωτογραφία αναφέρει "Made in Canada with domestic and global components", ότι δηλαδή η συναρμολόγηση γίνεται μεν στον Καναδά, κάποια απ' τα εξαρτήματα όμως φτιάχνονται εκτός (φαντάζομαι Κίνα). Γνωστό αυτό βέβαια και σαφώς καλύτερο απ' το να έχει κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου εκεί, άσε που νομίζω ότι τα εκτός έδρας εξαρτήματα δεν είναι τα βασικά (κάτι ρόδες κτλ.).

Επί τη ευκαιρία έχει κάποιος εμπειρία απ' τη σειρά Baron της Broil King; Γενικά παίζουν οι 4xx και 5xx με ανάλογο αριθμό καυστήρων. Επίσης έχει νόημα η Inox έκδοση πέρα απ' το αισθητικό κομμάτι; Έχουν και υπέρυθρο πλευρικό καυστήρα βέβαια που ίσως κάνει τη διαφορά, αν και ανεβαίνουν αρκετά τιμολογιακά.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: dimliar

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,980
Παλλήνη
Απ' τα reviews τα βασικά αρνητικά που διαβάζω για Broil King είναι αφενός ότι η μαντεμένια σχάρα σκουριάζει εύκολα (θέλει περιποίηση βέβαια, καθαρισμό, seasoning κτλ. και δεν ξέρω αν όσοι γράφουν την κριτική τη φροντίζουν αναλόγως) και αφετέρου ότι ... ανεβάζει πολλή θερμοκρασία στο θάλαμο. Γενικά αυτό θεωρείται καλό (συνήθως το πρόβλημα είναι το ανάποδο) απλά εδώ το θέμα είναι (...λένε) ότι δύσκολα μπορείς να διατηρήσεις χαμηλή θερμοκρασία όταν θέλεις να κάνεις ανάλογο ψήσιμο, ακόμα και στη χαμηλότερη ρύθμιση. Τώρα κατά πόσο ισχύει αυτό δε γνωρίζω.

Αν δεν κάνω λάθος αντιπρόσωπος της Broil King είναι η General Gas; Κάποια στιγμή πριν καιρό που είχε τύχει να περάσω από περιέργεια ήταν πράγματι πολύ φροντισμένη η έκθεση. Δεν κοίταγα βέβαια σοβαρά οπότε δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα. Πάντως στην παραπάνω φωτογραφία αναφέρει "Made in Canada with domestic and global components", ότι δηλαδή η συναρμολόγηση γίνεται μεν στον Καναδά, κάποια απ' τα εξαρτήματα όμως φτιάχνονται εκτός (φαντάζομαι Κίνα). Γνωστό αυτό βέβαια και σαφώς καλύτερο απ' το να έχει κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου εκεί, άσε που νομίζω ότι τα εκτός έδρας εξαρτήματα δεν είναι τα βασικά (κάτι ρόδες κτλ.).

Επί τη ευκαιρία έχει κάποιος εμπειρία απ' τη σειρά Baron της Broil King; Γενικά παίζουν οι 4xx και 5xx με ανάλογο αριθμό καυστήρων. Επίσης έχει νόημα η Inox έκδοση πέρα απ' το αισθητικό κομμάτι; Έχουν και υπέρυθρο πλευρικό καυστήρα βέβαια που ίσως κάνει τη διαφορά, αν και ανεβαίνουν αρκετά τιμολογιακά.

Την Baron 590 έχω και είναι εξαιρετική.
Οι μάντεμενιες σχάρες γενικά θέλουν συχνό λάδωμα για να μην σκουριάσουν.
Η θερμοκρασία ελέγχεται μια χαρά, μην σε προβληματίζει.
 
  • Like
Reactions: FSword

costas_

Supreme Member
13 May 2014
4,728
Around the world
Χωρίς να θέλω να γίνω πωλητής της, θα πω ότι τουλάχιστον στην δική μου (Broil King Monarch) με εντυπωσίασε ο κάδος, το ότι η μαντεμένια σχάρα είχε το διπλάσιο βάρος από τις μαντεμένιες σχάρες της Weber, καθώς επίσης ότι πελάτες που είχαν Broil King μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια ακόμα και μετά από 10,15 και 20 χρόνια ! βρίσκουν εύκολα ανταλλακτικά, αξεσουάρ και όλα τα χρόνια ψήνει με την ίδια δύναμη. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αρκετό για να είσαι σίγουρος ότι η συσκευή δεν θα σκουριάσει, δεν θα σκευρώρσει, δεν θα ξεβάψει ακόμα και εαν μήνει εκτεθημένη στην βροχή ή στον ήλιο. Πληρώνω κάτι παραπάνω για να μην είνα κινέζικο και μεσο-μακροπρόθεσμα αυτό πιάνει τόπο.
 
  • Like
Reactions: FSword

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,244
Μερικές ερωτήσεις ακόμα για τις ψησταριές υγραερίου:

Καταρχήν τι φιάλη χρησιμοποιείτε; Βλέπω υπάρχουν προπανίου (μάλλον προς επαγγελματική χρήση περισσότερο) και οι υγραερίου που είναι νομίζω μίγμα βουτάνιο - προπάνιο. Ποια παίρνετε συνήθως; Επίσης βγαίνουν και διάφανες που είναι λίγο πιο ψηλές. Οι 10κιλες χωράνε στις Broil King (με ύψος γύρω στα 59 εκατοστά);

Σχετικά με την περιποίηση της μαντεμένιας σχάρας, τι λάδι χρησιμοποιείτε; Επίσης δεδομένου ότι η καύση είναι πιο καθαρή απ' το κάρβουνο έχετε δει καθόλου να λερώνει ο πίσω τοίχος ή η οροφή/τέντα του μπαλκονιού;
 

savvas01

AVClub Enthusiast
15 February 2009
753
Γαλατσι
Aυτες τις εχει κανεις υπ οψιν?BORMANN
Θελω μια υγραεριου αλλα οχι με μεγαλο μπατζετ
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,765
Land of Dystopia
Αγόρασα αυτήν https://www.testritetepro.de/en/grills/gasgrills/gasgrill-keansburg-4/
προσφορά, λίγο πριν το Πάσχα στα 260 ευρω από το Πράκτικερ
3303_keansburg4_01.jpg

Αυτή την στιγμή δεν βλέπω να την έχει, μας βγήκε το λάδι στην συναρμολόγηση, ωστόσο άξιζε το κόπο έψησε μια σούβλα κοκορέτσι, και 4 σχάρες παιδάκια, ήταν εμπειρία το πρώτο ψήσιμο, την μάθαμε όμως έχει μέχρι κουκούλα προστασίας, 3 διακόπτες και πλευρικά καυστήρα για να διατηρεί τα ψημένα ζεστά την συνιστώ ανεπιφύλακτα
 

giabritsos

Established Member
18 March 2013
159
Παιδιά καλησπέρα
Ψάχνω ψησταριά αερίου επιτραπέζια ,χωρίς πόδια και Βάση δηλαδή .επειδή θα τη βάλω μπαλκόνι και έχω τραπέζι χτιστό στο οποίο άφησα τρύπα για να περάσει το λάστιχο που θα πηγαίνει στη μποτίλια από κάτω.η broil king έχει κάτι compact σαν αυτό που ψάχνω ;
 

costas_

Supreme Member
13 May 2014
4,728
Around the world
Η Broil King έχει μοντέλα επιτραπέζια. Η Broil King Porta έχει αφαιρούμενα πόδια και μπαίνει στο τραπέζι. Επίσης έχει και τα ακριβά μοντέλα Imperial & Regal
 
Για την οικονομία της συζήτησης να προσθέσω ότι με 600-1200 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει-παραγγείλει custom μονό ή διπλό grill επαγγελματικό , εννοείται inox, θηρίο για δυό ζωές. Βέβαια αυτά συνήθως δεν έχουν καπάκι.
 

costas_

Supreme Member
13 May 2014
4,728
Around the world
Αυτά είναι ψησταριές υγραερίου νερού όπως ονομάζονται και δεν έχουν την ίδια χρήση & απόδοση με μια ψησταριά BBQ με καπάκι. Η ερασιτεχνική χρήση είναι πολύ διαφορετική από την επαγγελματική. Ενα ερασιτεχνικό μοντέλο έχει πολλά αξεσουάρ και ευκολίες ενώ το επαγγελματικό έχει αξιοπιστία στην συνεχή & καθημερινή χρήση. Εχουν μεγάλη απόσταση στα χρήματα και φυσικά ο ερασιτέχνης δεν θα καταφέρει να εκμεταλευθεί τις δυνατότητες μιας επαγγελματικής συσκευής.
 

costas_

Supreme Member
13 May 2014
4,728
Around the world
No worries Νικο

Και εγώ όταν έψαχνα για ψησταριά, είδα και τις επαγγελματικές οι οποίες είναι άπιαστες σε τιμές. Εχουν βέβαια ανταλλακτικά και υποστήριξη αλλά καμία σχέση με τις 'ερασιτεχνικές' ψησταριές BBQ υγραερίου. Στο δια ταύτα τώρα, η μεγαλύτερη ευκολία της 'ερασιτεχνικής' είναι και η φορητότητα αλλά και η οικονομία. Βγαίνουν όλες με τροχούς και ερμάρια, με σπαστά πλαινά και αρκετά ποιό ελαφριές και απλές (2, 3 ή 4 καυστήρες το πολύ) ώστε να έχουν μικρή κατανάλωση και εύκολο καθαρισμό. Κουκούλες & μαντεμοπλακες είναι από τα καλύτερα αξεσουάρ και από θέμα ασφάλειας δεν χρειάζονται πυροσβεστήρες και απορροφητήρες όπως οι grill-ιέρες. Τέλος, υπάρχουν πολλές 'τουριστικές' οι οποίες είναι απίστευτα πρακτικές και εύκολες πχ Weber Q2200
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,724
Κομπλέ, φάγαμε και καλά μάλιστα. Τα πρώτα άρπαξαν λίγο παραπάνω, δεν είχα και καλό φως στο σημείο και ήμουν με το φακο του κινητού - ερασιτεχνισμοί :p. Όμως γενικά ευχαριστημένοι όλοι οι συνδαιτημόνες. Εντυπωσιάστηκα με το πόσο λίπος αφήνουν στο ταψάκι 2,5 κιλά παϊδάκια! Με το κάρβουνο και τις παραδοσιακές ψησταριές δεν είχαμε εικόνα.
Μερικές ερωτήσεις για τους μύστες:
- Τι ψήνετε με ανοιχτό καπάκι και τι με κλειστό;
- Οι αναφλέξεις από τα λιπάκια που καίγονται είναι επικίνδυνες;
- Είναι φαντάζομαι φυσιολογικό σε μία ψησταριά με 3 καυστήρες και ανοιχτό καπάκι να ψήνει πιο δυνατά στο πίσω μέρος - ειδικά όταν έχει και λίγο αεράκι, σωστά;
- Μήπως η μαντεμένια πλάκα είναι καλύτερη λύση για παϊδάκια;
Για πείτε κανένα τιπ...

IMG_20220224_211401.jpg
 

costas_

Supreme Member
13 May 2014
4,728
Around the world
Καλώς τον ψήστη. Καλορίζικη η Broil King και να την ευχαριστηθείς. Μια χαρά βλέπω ότι τα πήγες, για νεοφερμένος στον χώρο. Για να μπείς λίγο στον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιείς στο εξής την καινούρια σου ψησταριά να πούμε τα κάποια βασικά.

- Στην ψησταριά υγραερίου ψήνουμε με κλειστό το καπάκι ώστε να ανεβάζει θερμοκρασίες πχ, 200 και 300 βαθμών και στην διάρκεια του ψησίματος μπορείς να ελέγχεις ακριβώς την θερμοκρασία της ψησταριάς (Θερμομετρο στο καπάκι) καθώς και του ψητού (με θερμόμετρο).

- Τα λίπη προκαλούν αναφλέξεις. Πρέπει να περιορίζονται όσο γίνεται, για να μην καίγονται τα ψητά αλλά και να μην υπάρξει κάποιο ποιό μεγάλο πρόβλημα. Εδω, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθούν οι αναφλέξεις, όπως η μαντεμένια πλάκα, η μετακίνηση στην σχάρα κλπ

- Σωστά. Πρέπει πρώτα να μάθεις την ψησταριά σου, για το που έχουν μεγαλύτερη δύναμη οι καυστήρες σου

- Για τα παιδάκια πρέπει να ξέρεις πολύ καλά την ψησταριά υγραερίου ώστε να αποφεύγεις τις αναφλέξεις.

Καλά ψησίματα
 
  • Like
Reactions: NassosT