Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Σκέφτομαι και εγώ να παρω μια...μιας και ανόιξε ο καιρός...το θεμα ειναι οτι η τσέπη μου δεν φτάνει τα μεγαλοπρεπη θήρια που αναγράφετε!:) Ωστόσο, μετά από ψαξιμο κατέληξα σε 2 :

https://www.skroutz.gr/s/8962206/Vanward-Majesty-S.html

και

https://www.skroutz.gr/s/4641455/Vanward-4207S.html

Θα ηθέλα την βοήθεια σας για ποια απο τις 2 θα άξιζε η αγόρα της...από τι είδα δεν εχουν πολλές διαφορές.
 

PavlosZaro

New member
10 April 2020
22
Καλησπέρα στην ομάδα,

Ψησταρία Υγραερίου ή Ηλεκτρικη?
Είπαμε αφου θα την βγάλουμε Αθήνα φέτος το καλοκαίρι, να γίνει καμία δουλίτσα με ψητα τα βραδάκια και τα ΣΚ.
Και δεν ξέρω ποια απο τις δύο αξίζει να πάρω και ούτε τι καταναλώσεις έχουν (υγραέριο και ρεύμα αντίστοιχα)

Απότι βλεπω τα μπάρμπεκιου υγραερίου δεν έχουν ούτε πολύ ακριβά και χωράνε μπόλικο πράγμα πάνω. Τι λέτε?
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,240
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Χωρίς να έχω δοκιμάσει ηλεκτρική ψησταριά μου φαίνεται πολύ "αποστειρωμένη". Μάλλον υγραερίου θα προτιμούσα. Με καθαρά γευστικά κριτήρια βέβαια το κάρβουνο είναι top, αλλά σαφώς πιο ανθυγιεινό (αν ψήνεις συχνά). Και βέβαια πιο δύσκολο να το καθαρίσεις κτλ. Η υγραερίου είναι μια πολύ καλή λύση, τόσο γευστικά όσο και από άποψη ευκολίας.
 
17 June 2006
23,809
Αθήνα
Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Βέβαια υπαρχουν ηλεκτρικές των 30 ευρώ και ηλεκτρικές των 1000 ευρώ (Weber)
Είναι το ίδιο;

Δεν ξέρω. Ρωτάω.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Εχω ψησταρια υγραεριου και ψηνω κάθε ΣΚ και κανα βραδακι κανα μανιταρι, πιπερια κανα καλαμακι. Ειναι τοπ βολέψη και πιο καθαρη απο καρβουνο. Η ηλεκτρική δεν ξέρω εαν φτάνει τις θερμοκρασίες μιας υγραεριου.

Το μυστικό σε ολες τις ψησταριες ειναι το καπάκι. Εαν ειδικά ειναι απο μαντέμι θα κρατήσει θερμοκρασία καλή. Παντα ψησιμο με κλειστο καπάκι για καλύτερο ψήσιμο.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,461
Εκεί ψηλά.....
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Με καθαρά γευστικά κριτήρια βέβαια το κάρβουνο είναι top, αλλά σαφώς πιο ανθυγιεινό (αν ψήνεις συχνά).


Ακουγα εναν διατροφολογο και ελεγε οτι αν ηξεραν οι χρηστες καρβουνου τι καρκινογονες ουσιες επικαθονται στην τροφη δεν θα την θεωρουσαν πλεον τοσο "νοστιμη"


Μακρυα.

Καλη η διαβιωση και πατροπαραδοτη διατροφη αλλα η επιστημη και η ιατρικη μας γνωστοποιει σημεια που δεν μπορουσε δεκαετιες πριν.

Και εγω για υγραεριου ψηνομουν παντα. Κολλαω στο οτι θα ειναι παντα εξω και θα σκουριαζει και το ποσο μπορει να χρησιμοποιηθει σε τακτικη βαση ή αν θα βαρεθω στο τελος απο το καθαρισμα.
 

PavlosZaro

New member
10 April 2020
22
Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Πόσα ψησίματα περίπου βγάζεις με μια μπουκάλα? Και τι μέγεθος είναι?
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Ακουγα εναν διατροφολογο και ελεγε οτι αν ηξεραν οι χρηστες καρβουνου τι καρκινογονες ουσιες επικαθονται στην τροφη δεν θα την θεωρουσαν πλεον τοσο "νοστιμη"


Μακρυα.

Καλη η διαβιωση και πατροπαραδοτη διατροφη αλλα η επιστημη και η ιατρικη μας γνωστοποιει σημεια που δεν μπορουσε δεκαετιες πριν.

Και εγω για υγραεριου ψηνομουν παντα. Κολλαω στο οτι θα ειναι παντα εξω και θα σκουριαζει και το ποσο μπορει να χρησιμοποιηθει σε τακτικη βαση ή αν θα βαρεθω στο τελος απο το καθαρισμα.

Εγω την έχω εξω στην αυλή με κουκουλα εδώ και ενα χρόνο, βροχή, κρυο και ήλιος δεν φαίνεται κανα σημείο σκουριάς. Το θέμα καθάρισμα ειναι μεγάλη κουβέντα. Στην αρχή μετα απο κάθε ψησιμο εκάνα καθαρισμα. Δυσκολη δουλεία. Αυτό σταμάτησε στα 3 ψησίματα χαχαχ! Πλέον καθαρίζω πολυ καλά την σχάρα και τις προστατευτικές πυραμίδες και ποτε ποτε και τα υπόλοιπα.
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,240
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Ακουγα εναν διατροφολογο και ελεγε οτι αν ηξεραν οι χρηστες καρβουνου τι καρκινογονες ουσιες επικαθονται στην τροφη δεν θα την θεωρουσαν πλεον τοσο "νοστιμη"


Μακρυα.

Καλη η διαβιωση και πατροπαραδοτη διατροφη αλλα η επιστημη και η ιατρικη μας γνωστοποιει σημεια που δεν μπορουσε δεκαετιες πριν.

Και εγω για υγραεριου ψηνομουν παντα. Κολλαω στο οτι θα ειναι παντα εξω και θα σκουριαζει και το ποσο μπορει να χρησιμοποιηθει σε τακτικη βαση ή αν θα βαρεθω στο τελος απο το καθαρισμα.

Άλλο νόστιμη άλλο υγιεινή :) Συμφωνώ πάντως μαζί σου, έχουν βγει ένα σωρό έρευνες περί του κάρβουνου.

Όσο για την υγραερίου παίρνεις κι ένα κάλυμμα και δεν ανησυχείς για βροχές κτλ. (θεωρητικά τουλάχιστον). Υποτίθεται ότι είναι βολική γιατί - πέραν των άλλων - αν την έχεις σε κάνα μπαλκόνι π.χ. υποκαθιστάς και το φούρνο πολλές φορές, άρα γλυτώνεις και μυρωδιές κτλ. Προϋπόθεση βέβαια να μπορείς να βγεις έξω να ψήσεις και να μη βαριέσαι. Επειδή για το τελευταίο δεν είμαι καθόλου σίγουρος δεν έχω αγοράσει. Φίλος που ασχολείται τη χρησιμοποιεί πολύ συχνά.

Μετά βέβαια είναι και τι ψησταριά θα πάρεις, φτηνές οι no name αλλά όχι τόσο στιβαρές και δε διατηρούν και ομοιόμορη θερμοκρασία σε όλη τη σχάρα. Οι Broil King και οι Weber top μεν αλλά πολύ ακριβές...

Για τον καθαρισμό πάντως έχουν βγει κάποια ειδικά φύλλα (σιλικόνης νομίζω) που ψήνεις εκεί πάνω οπότε δε βρομίζει η σχάρα. Μπορείς να έχεις π.χ. ένα για ψάρι κι ένα για κρέας και να καθαρίζεις αυτά που είναι πολύ πιο εύκολο.
 

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
4,045
Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Τα φύλλα σιλικονης δεν τα συνιστώ για κρέατα παρά μόνο για λαχανικά.
Λιμνιάζει το λίπος και εκτός από κάπνα, ψήνει το κρέας στο ζουμί του.
Να θυμίσω ότι το νόημα της ψησταριάς υγραερίου, είναι το λίπος να πέφτει πάνω στις πλάκες που σκεπάζουν τους καυστήρες, να καίγεται και οι αναθυμιάσεις να πηγαίνουν στο κρέας και να του δίνουν αυτήν την γεύση.
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,144
ΑΘΗΝΑ
Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Λοιπόν...
Έχω στην αυλή μπάρμπεκιου-το οποίο εδώ και 4 χρόνια είναι άκαφτο και είχα μέχρι πρότινος στο μπαλκόνι μία Weber υγραερίου και για μέσα στο σπίτι μία ηλεκτρική Delonghi τις οποίες χάρισα.
Γιατί τις χάρισα και γιατί το μπάρμπεκιου είναι άκαφτο 4 χρόνια;
Ηλεκτρική ψησταριά "ΤΟ ΘΑΥΜΑ".
https://thayma.com.gr/
Όπως διαφημίζεται "ψήνει όπως τα κάρβουνα" και είναι κατά 95% αλήθεια!
Από την ονομασία καταλαβαίνεις ότι είναι Ελληνικής κατασκευής με ότι αυτό συνεπάγεται.
Άκομψες ενώσεις με κίνδυνο να κοπείς (εγώ κόπηκα μόνο την πρώτη φορά που έψησα εκεί,από εκεί και μετά,πρόσεχα).
Κατά τα άλλη,είναι πανεύκολη στην χρήση και την χρησιμοποιώ αν όχι κάθε μέρα,μέρα παρά μέρα και κάθε Σαββατοκύριακο.
Η πρώτη μου αποκτήθηκε πριν 5 χρόνια με διαστάσεις 50 Χ 30.
Την χάρισα στον μπογιατζή μου πριν ένα μήνα-το ξέρω είμαι κουβαρντόπαιδο- γιατί αγόρασα το "νέο μοντέλο" η οποία είναι όλη ανοξείδωτη και επέλεξα και την μεσαία διάσταση που πιστεύω είναι ιδανική (60Χ32).https://thayma.com.gr/ilektrikes-ps...ato-meros-se-diafores-diastaseis-kai-typous-1
Κάνει απίστευτο ψήσιμο,πάρα πολύ γρήγορα (καμία μα καμία σχέση με την Delonghi),χωρίς πολλά-πολλά σε προετοιμασίες.
Θα μου πεις ότι το ίδιο κάνει και το υγραέριο.
Ίσως,αλλά δεν θέλω να έχω άγχος πότε θα μου τελειώσει η μπουκάλα,ούτε να καβατζάρω μπουκάλες.
Γυρίζεις από την δουλειά,ανάβεις τους διακόπτες της και σε 20 το πολύ λεπτά,τρως.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,461
Εκεί ψηλά.....
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Σωκρατη την κοιταζω και δεν καταλαβαινω πως ψηνει....ειναι η σχαρα η ιδια αντισταση σε κυκλωμα ?
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,724
Αθήνα
Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Είχα μια Weber με κάρβουνο αλλά τελικά είχε βγεί στην αχρηστία. Πολύ φασαρία και βαριόμουν απίστευτα.
Πήρα μια υγραερίου και βρήκα την υγειά μου...
Το ψήσιμο είναι παιχνιδάκι αλλά μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να βρώ τον σωστό τρόπο ψησίματος. Ψήνω πάντα σε μαντεμένια πλάκα κι όχι σε σχάρα, η σχάρα είναι μπελάς σε αντίθεση με την πλάκα που δεν θέλει καθόλου γυρίσματα. 10 λεπτά απ´ τη μιλα πκευρά και 8 περίπιυ απ´ την άλλη και τελείωσες. Δεν χρειάζεται καν να είσαι απι πάνω, κλείνεις το καπάκι κι απλά κοιτάζεις το ρολόι σου.
Τώρα πλέον μέσα σε 20 λεπτά έχω τελειώσει και τα ψάρια, ή το κρέας, είναι έτοιμα στο τραπέζι.
Το καθάρισμα το κάνω σχεδόν αμμέσως μετά το ψήσιμο, όσο η πλάκες είναι ακόμα ζεστές. Όχι με νερό αλκά με ένα ειδικά διαμορφωμένο ξύλο που έχω φτιάξει και χαρτί κουζίνας. Οι πλακες καθαρίζουν τέλεια και διατηρούνται σαν καινούριες. Το μόνο εξάρτημα που χρειάζεται νερό και απορυπαντικά είναι ο δίσκος που μαζεύει τα καμμένα λάδια που σουρώνουν αλλά αυτό το κάνεις κάποια στιγμή που θα έχεις όρεξη και χρόνο.
Όσο για τη νοστιμιά πιστεύω οτι όλα αυτά είναι απλά μύθος, όπως και το ψήσιμο του καφέ.
Μπουκάλες χρησιμοποιώ τις coral gas που τις βρίσκω στη Shell δίπλα μου στα 15 και βέβαια πάντα έχω μια καβάτζα.
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,240
Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Μερικές ερωτήσεις:

Όταν λες πλάκα εννοείς κάτι τέτοιο φαντάζομαι;

https://pyrostia.gr/mantemenia-plaka-diplhs-opshs-broil-king-30-x-49cm

Άρα πώς σουρώνουν καμμένα λάδια; Δεν τα κρατάει ο δίσκος; Από την άλλη, αν έχεις δίσκο δεν είναι κάτι αντίστοιχο του φύλλου σιλικόνης; Θέλω να πω, όπως λέει ο Sotiris, στις ψησταριές υγραερίου θες να πέφτει το λίπος κάτω και με τις αναθυμιάσεις να δίνουν άρωμα στο κρέας. Αυτό δε χάνεται και με την πλάκα (όπως και με τα φύλλα);

Επίσης όταν λες ότι δε θέλει γύρισμα υποθέτω εννοείς δε θέλει πολλές φορές γιατί στο 10λεπτο τις γυρνάς μια φορά.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,724
Αθήνα
Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Πλάκα μαντεμιού εννοώ αλλά όχι ακριβώς σαν αυτή που έβαλες. Είναι αυτή της φωτογραφίας, με ράγες και τρύπα για τα ζουμιά.
Οι αναθυμιάσεις απ´ το λίπος δίνουν άρωμα στο κρέας; Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Εγώ πάντως τα ψητά μου τα προτιμώ χωρίς "μυρωδιές" από αναθυμιάσεις και καπνιές.
Για το γύρισμα αυτό εννοώ, οτι δεν θέλει πολλές φορές.
Εγώ συγκεκριμένα ψήνω 8 φορές στις 10 ψάρια και 2 στις 10 κρέας. Και στο κρέας βέβαια αλλά ειδικά το ψάρι, ό,τι και να κάνεις, αν το γυρίζεις συχνά θα σου μείνει το μισό, ούτε πέτσα ούτε τίποτε επειδή στην αρχή κολλάει.
Αν όμως το ψάρι, ή το μαντέμι, είναι λαδωμένο και το αφήσεις 10 λεπτά στους 200 C με μια σπατουλίτσα γυρίζει πανεύκολα και την πετσούλα του ολόκληρη. Άλλα 8 λεπτάκια απ´ την άλλη και καθάρισες. Πανεύκολα και πεντακάθαρα.
Αυτό που λέω για χρόνους όπως καταλαβαίνεις διαφέρει ανάλογα με το τι ψήνεις. Τα νούμερα που αναφέρω είναι ενδεικτικά και αντιστοιχούν σε ψάρια 200-300 γραμμαρίων.
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    143.7 KB · Views: 259

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,724
Αθήνα
Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Γιάννη εγώ την είχα πάρει απ´ το Δημητριάδη στη Δεκελείας και είναι Campingaz.
Επειδή δέν έχει πλέον την αντιπροσωπεία έβγαλε τα τελευταία κομμάτια του σε πολύ καλές προσφορές. Μάλλον θα του έχουν μείνει ακόμα κάποιες.
Εγώ συγκεκριμένα έχω αυτή.


20170207163724_campingaz_4_series_classic_ls_plus.jpeg
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,240
Re: Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Πλάκα μαντεμιού εννοώ αλλά όχι ακριβώς σαν αυτή που έβαλες. Είναι αυτή της φωτογραφίας, με ράγες και τρύπα για τα ζουμιά.
Οι αναθυμιάσεις απ´ το λίπος δίνουν άρωμα στο κρέας; Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Εγώ πάντως τα ψητά μου τα προτιμώ χωρίς "μυρωδιές" από αναθυμιάσεις και καπνιές.
Για το γύρισμα αυτό εννοώ, οτι δεν θέλει πολλές φορές.
Εγώ συγκεκριμένα ψήνω 8 φορές στις 10 ψάρια και 2 στις 10 κρέας. Και στο κρέας βέβαια αλλά ειδικά το ψάρι, ό,τι και να κάνεις, αν το γυρίζεις συχνά θα σου μείνει το μισό, ούτε πέτσα ούτε τίποτε επειδή στην αρχή κολλάει.
Αν όμως το ψάρι, ή το μαντέμι, είναι λαδωμένο και το αφήσεις 10 λεπτά στους 200 C με μια σπατουλίτσα γυρίζει πανεύκολα και την πετσούλα του ολόκληρη. Άλλα 8 λεπτάκια απ´ την άλλη και καθάρισες. Πανεύκολα και πεντακάθαρα.
Αυτό που λέω για χρόνους όπως καταλαβαίνεις διαφέρει ανάλογα με το τι ψήνεις. Τα νούμερα που αναφέρω είναι ενδεικτικά και αντιστοιχούν σε ψάρια 200-300 γραμμαρίων.

Thanks για τις πληροφορίες, κατατοπιστικότατος!

Αλήθεια, το να έχει η πλάκα τρύπα για τα ζουμιά πού εξυπηρετεί; Να υποθέσω ότι ψήνεται καλύτερα το κρέας/ψάρι; Γιατί κατά τ' άλλα χωρίς τρύπα τα ζουμιά δε φεύγουν οπότε έχεις μόνο την πλάκα για καθάρισμα αλλά και ίσως γίνεται πιο ζουμερό το ψητό; Σημειωτέον είμαι άσχετος από ψησίματα οπότε μπορεί και να λέω βλακείες :) BTW για τις αναθυμιάσεις που ανέφερα πριν απ' το post του Sotiris το διάβασα, δεν έχω προσωπική γνώμη.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,724
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Thanks για τις πληροφορίες, κατατοπιστικότατος!

Αλήθεια, το να έχει η πλάκα τρύπα για τα ζουμιά πού εξυπηρετεί; Να υποθέσω ότι ψήνεται καλύτερα το κρέας/ψάρι; Γιατί κατά τ' άλλα χωρίς τρύπα τα ζουμιά δε φεύγουν οπότε έχεις μόνο την πλάκα για καθάρισμα αλλά και ίσως γίνεται πιο ζουμερό το ψητο;


Αν δεν φύγουν τα ζουμιά αντί για ψητό θα γίνει βραστό. ;)
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,144
ΑΘΗΝΑ
Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταρίες Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Σωκρατη την κοιταζω και δεν καταλαβαινω πως ψηνει....ειναι η σχαρα η ιδια αντισταση σε κυκλωμα ?
Όχι βρε συ.
Η σχάρα ακουμπάει επάνω στις αντιστάσεις και είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη.
Μπάμπη μου,καλές οι υγραερίου,αλλά θες και το μισό μπαλκόνι-αν έχεις τόσο μεγάλο-να τις τοποθετήσεις.
Για τις δε μπουκάλες,τα έγραψα και πιο πάνω.
Kosh,πάρτην και θα με θυμηθείς ή για την ακρίβεια,θα με ευγνωμονείς.