Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Συνεχίζουμε να μιλάμε για την Ελλάδα (2.0 ντε! ) που έρχεται άνθρωπος να δει τι λέει το ρολόι της ΔΕΗ για να το καταγράψει, έτσι;
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,730
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Παντως, η Ελλαδα ΟΝΤΩΣ ειναι απο τις τελευταιες χωρες που θα βαλει στο στοχαστρο η AGI.
Δεν νομιζω οτι συντρεχει ΑΜΕΣΟΣ φοβος απο σαμποταζ αυτοματισμων σε πανεθνικα δικτυα.
Ποιους αυτοματισμους ?

Ομως (εγω συγκεκριμενα) εξεταζω το θεμα στο ευρυτερο δυνατο πλαισιο -> της ανθρωποτητας.
Εκει .... Ε-Ι-Μ-Α-Σ-Τ-Ε .... εξαρτημενοι απο αυτοματισμους και δικτυωσεις (παντος ειδους).
Και οσο περναει ο καιρος ..... ΑΚΟΜΑ περισσοτερο. Η ιδανικη χωρα για σαμποταζ (απο AGI)
εικαζω οτι ειναι η Κινα (και αμεσως μετα Νοτια Κορεα και Ιαπωνια). Οι ανθρωποι εκει ειναι bots.
Ηδη .....

(υπενθυμιζω οτι καμια AGI δεν αποτελει απειλη σημερα .... οτι γραφω ειναι για ενα μελλον μετα το 2050)
 
Last edited:
17 June 2006
9,805
Νομίζω ότι και εδώ και η κουβέντα γενικότερα τρέχει απίστευτα γρήγορα και το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω είναι ότι ο καθένας έχει στο μυαλό του και διαφορετικό ορισμό για το τι είναι τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Από τα πανεπιστημιακά μου χρόνια όταν και πρωτοασχολήθηκα με ΑΙ η "βίβλος" μας ήταν το βιβλίο των Stuart Russell και Peter Norvig "Artificial Intelligence - A modern approach". Το βιβλίο είναι στην 4η έκδοσή του τώρα το 2021 με την πρώτη να εκδίδεται το 1995. Οι ορισμοί που κυκλοφορούν γενικά μπορούν να χωριστούν σε 4 βασικές κατηγορίες:
1. Σκεπτόμενος με τρόπο ανθρώπινο (Turing test κλπ)
2. Σκεπτόμενος ορθολογικά (γνωστική προσέγγιση μοντελοποίησης)
3. Ενεργόντας ανθρώπινα (η προσέγγιση των κανόνων της σκέψης)
4. Eνεργόντας ορθολογικά (η προσέγγιση του ορθολογικού πράκτορα)
Σε αυτό το βιβλίο η βασική έννοια που χρησιμοποείται είναι ο ευφυής πράκτορας (intelligent agent). Αυτός ο πράκτορας έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω αισθητήρων (sensors) και να μπορεί βάσει αυτών να δρα στο περιβάλλον μέσω ενεργοποιητών (actuators). Ένας απλός ευφυής πράκτορας είναι ο θερμοστάτης. Έχει σκοπό να διατηρήσει για παράδειμα τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς σε ένα χώρο. Έχει ένα αισθητήρα θερμοκρασίας και έχει και τον έλεγχο ενός διακόπτη που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το σύστημα της θέρμανσης. Είναι έξυπνος γιατί δεν ανοιγοκλείνει συνέχεια το σύστημα όταν παίζει μεταξύ 19.99-20.01 αλλά επιτρέπει ένα εύρος θερμοκρασιών που δεν θα οδηγήσει σε βλάβη του συστήματος θέρμανσης. Πχ ανοίγει τη θέρμανση στους 20 και την κλείνει όταν ξεπεράσει τους 21. Αυτό δεν χρειάζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή γιατί μπορούμε να κατακευάσουμε έναν μηχανικό υπολογιστή με ένα διμεταλλικό έλασμα που καμπυλώνει προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Ωραία ως εδώ. Αλλά από εδώ και πέρα το χάος...όχι το chaos theory, αυτός είναι ένας κλάδος του ΑΙ, αλλά πως κατηγοριοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη και αυτό έχει με το ποιον ρωτάς, ένα προγραμματιστή, έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνιολόγο, έναν μηχανικό, έναν νευρολόγο κλπ.
Δείτε το παρακάτω διάγραμμα το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη και έτσι.

Components-types-and-subfield-of-AI-derived-from-25-26.jpg
Πηγή: Regona, Massimo & Yigitcanlar, Tan & Xia, Bo & Li, R.Y.M.. (2022). Opportunities and Adoption Challenges of AI in the Construction Industry: A PRISMA Review. Journal of Open Innovation Technology Market and Complexity. 8. 45. 10.3390/joitmc8010045.

Ουσιαστικά το κομμάτι που μας αφορά είναι η κατηγοριοποίση στις 3 παρακάτω κατηγορίες και με τους ελληνικούς όρους.

Narrow Artificial Intelligence - Στενή Τεχνητή Νοημοσύνη (Narrow AI): Η στενή τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα που είναι σχεδιασμένα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα το να προτείνουν τραγούδια σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μουσικής ή να αναγνωρίζουν φωνητικές εντολές. Δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν, να μάθουν ή να προσαρμοστούν εκτός των συγκεκριμένων καθηκόντων για τα οποία έχουν προγραμματιστεί.

Artificial General Intelligence - Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI): Η γενική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που έχει την ικανότητα να κατανοήσει, να μάθει, να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει γνώση σε μια ευρεία γκάμα καθηκόντων στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη και πέρα από την ικανότητα ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτελέσει οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορεί να εκτελέσει ένας άνθρωπος.

Artificial Super Intelligence - Υπερ-τεχνητή Νοημοσύνη (ASI): Η υπερ-τεχνητή νοημοσύνη είναι η στιγμή κατά την οποία οι γνωστικές ικανότητες ενός υπολογιστή υπερβαίνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε πρακτικά όλες τις οικονομικά σημαντικές εργασίες. Δεν πρόκειται μόνο για την εκτέλεση εργασιών όπως ένας άνθρωπος, αλλά για την υπεροχή έναντι των καλύτερων ανθρώπινων εγκεφάλων σε πρακτικά κάθε πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής δημιουργικότητας, της γενικής σοφίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ακόμη και σήμερα και το νερό και το ρεύμα διαχειρίζονται από ΑΙ συστήματα απλά είναι Narrow Artificial Intelligence τα συστήματα αυτά. Και προφανώς καλά κάνουμε που τα έχουμε ενσωματώσει και μας κάνουν τις ζωές ευκολότερες.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει γίνεται γιατί το ChatGPT 4 είναι πολύ κοντά στο να μπορεί να χαρακτηριστεί ως Artificial General Intelligence. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πριν μπουν δικλίδες ασφάλειας στον κώδικα ήταν τελείως θέμα ορισμού το αν ήταν ή όχι AGI.

Αλλά όλη η κουβέντα σήμερα γίνεται για το AGI και μελλοντικά ASI. Που θα έχουν δυνατότητες να αυτοσχεδιάζουν ανάγκες και λύσεις αυτών. Προσπάθησα να βάλω ένα μπούσουλα με απλά λόγια (ίσως και επιστημονικά λάθος σε ένα μικρό βαθμό) για την κουβέντα μας.

Υ.Γ. Ένα κομματάκι του κειμένου το έγραψε το ChatGPT...
 
17 June 2006
9,805
Ξεχάσατε τη μεγάλη σημασία των δεδομένων εκμάθησης. Το ChatGPT είναι GTP γιατί στο ίντερνετ βρίσκει μπαρούφες και απαντάει με μπαρούφες. Ο αλγόριθμος μπορεί να είναι εξαιρετικός -δεν είμαι σε θέση να το κρίνω. Αλλά ένας άνθρωπος ειδικός έχει λιγότερα αλλά πολύ πιο έγκυρα δεδομένα.
Πρόφατα δοκίμασα και το ChatGPT και το BingAI ρωτώντας τους για το θέμα της δημοσίευσης που ετοιμάζω που έχει ελάχιστη βιβλιογραφία. Το ChatGPT ήταν ίξεις-αφίξεις. Το BingAI έκανε μια λανθασμένη μεν (με βάση την έρευνά μου) αλλά λογική πρόταση (και με παραπομπές από κάτω). Το έδειξα στους φοιτητές μου, και τους προέτρεψα να αρχίσουν να το δοκιμάζουν.

Θα σου πρότεινα να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο ειδικά αν έχεις πρόσβαση στο ChatGPT 4. Αυτό που περιγράφεις είναι όντως η αλήθεια, αλλά αξιοποίησες ελάχιστα τις δυνατότητές του. Θέλει εκπαίδευση. Πρέπει να του δώσεις κείμενο και να φτιάξεις σωστά prompt. Πχ μπορείς να του πεις ότι θα σου δώσω 30 abstract από επιστημονικές εργασίες πάνω στο Χ αντικείμενο και μετά να του ζητήσεις να αναπτύξει κάτι. Μπορείς να του πεις κιόλας ότι αν θέλει μπορείς να του δώσεις κάποιο από τα Papers ολόκληρο να τα διαβάσει αλλά λόγω περιορισμών δεν μπορεί να τα διαβάσει όλα και μετά κάνε διαλεκτική συζήτηση μαζί του και θα σε εκπλήξει. Σε λίγες ώρες θα σου δίνει καλύτερες απαντήσεις από τους περισσότερους φοιτητές σου.
Όσο αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ, δεν δουλεύει καλά (το λένε και οι ίδιοι ότι είναι Beta) και το BingAI όντως είναι ότι καλύτερο για να βρεις βιβλιογραφία για κάτι σχετικά γνωστό. Για πιο ειδικά θέματα συμφωνώ μαζί σου ότι το χειροκίνητο search στο scholar της google δίνει καλύτερα αποτελέσματα ακόμη.
Τέλος είναι δεδομένο ότι πρέπει να περνάς με προσοχή κάθε τι που σου δίνει γιατί μια στο τόσο πετάει μπαρούφες - αν το εκπαιδεύσεις μειώνονται σημαντικά. Όμως πιστεύω ότι αν το εκπαιδεύσεις για κάθε τασκ σωστά μέσα σε μισή μέρα που μιλάς μαζί του μπορείς να πάρεις καλύτερο κείμενο να διορθώσεις από ότι θα μπορούσε να σου είχε φτιάξει ένας junior βοηθός με πτυχίο και μεταπτυχιακό. Προσωπικά για τέτοια task χρειάζομαι μερικές φορές το μήνα βοήθεια και σίγουρα δεν θα μπορούσα να προσλάβω κάποιον. Αλλά με 20 δολλάρια κάνω τη δουλειά μου πολύ καλύτερα. Εδώ σε έργο που είχα τη βοήθεια ανθρώπου με διδακτορικό έδινα κάποια task στο ChatGPT όταν βιαζόμουν και ο συνολικός χρόνος για εκπαίδευση και διόρθωση ήταν ίδιος ή και λιγότερος από τη διόρθωση του κειμένου που ερχόταν στα χέρια μου 1-2 εβδομάδες μετά από άνθρωπο. Και σκέφτομαι και πόσοι άλλοι θα νιώθουν / κάνουν το ίδιο.
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,730
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Υ.Γ. Ένα κομματάκι του κειμένου το έγραψε το ChatGPT...
Aρα σε ποιον δινω τα συγχαρητηρια για το κειμενο σου ? (εξαιρετικο το γραφημα). :)
Τι ποσοστο παιρνεις εσυ .... και τι ποσοστο το ChatGPT ? ;)

Να υποθεσω οτι εμεις σημερα μιλαμε για το Natural language processing ... σωστα ?
Στο Computer Vision, ΤΙ εννοουμε οταν λεμε Recognition, ποια ειναι η αντιληψη αντικειμενων της ΑΙ ?
Μπορει να κανει αφηρημενους συσχετισμους αντικειμενων περα απο την χρηση που (θα διδαχθει οτι) εχουν ?

aHR0cDovL28uYW9sY2RuLmNvbS9oc3Mvc3RvcmFnZS9taWRhcy9jMGZmZGVmYzFmNzlhZjdkNWIzMDU0ZDRmZjc0ZTc0OC8yMDM2MDAyMTIvZ01IVHRJWXJhYkE2ay5naWY=
 
Last edited:

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Νομίζω ότι και εδώ και η κουβέντα γενικότερα τρέχει απίστευτα γρήγορα και το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω είναι ότι ο καθένας έχει στο μυαλό του και διαφορετικό ορισμό για το τι είναι τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Από τα πανεπιστημιακά μου χρόνια όταν και πρωτοασχολήθηκα με ΑΙ η "βίβλος" μας ήταν το βιβλίο των Stuart Russell και Peter Norvig "Artificial Intelligence - A modern approach". Το βιβλίο είναι στην 4η έκδοσή του τώρα το 2021 με την πρώτη να εκδίδεται το 1995. Οι ορισμοί που κυκλοφορούν γενικά μπορούν να χωριστούν σε 4 βασικές κατηγορίες:
1. Σκεπτόμενος με τρόπο ανθρώπινο (Turing test κλπ)
2. Σκεπτόμενος ορθολογικά (γνωστική προσέγγιση μοντελοποίησης)
3. Ενεργόντας ανθρώπινα (η προσέγγιση των κανόνων της σκέψης)
4. Eνεργόντας ορθολογικά (η προσέγγιση του ορθολογικού πράκτορα)
Σε αυτό το βιβλίο η βασική έννοια που χρησιμοποείται είναι ο ευφυής πράκτορας (intelligent agent). Αυτός ο πράκτορας έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω αισθητήρων (sensors) και να μπορεί βάσει αυτών να δρα στο περιβάλλον μέσω ενεργοποιητών (actuators). Ένας απλός ευφυής πράκτορας είναι ο θερμοστάτης. Έχει σκοπό να διατηρήσει για παράδειμα τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς σε ένα χώρο. Έχει ένα αισθητήρα θερμοκρασίας και έχει και τον έλεγχο ενός διακόπτη που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το σύστημα της θέρμανσης. Είναι έξυπνος γιατί δεν ανοιγοκλείνει συνέχεια το σύστημα όταν παίζει μεταξύ 19.99-20.01 αλλά επιτρέπει ένα εύρος θερμοκρασιών που δεν θα οδηγήσει σε βλάβη του συστήματος θέρμανσης. Πχ ανοίγει τη θέρμανση στους 20 και την κλείνει όταν ξεπεράσει τους 21. Αυτό δεν χρειάζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή γιατί μπορούμε να κατακευάσουμε έναν μηχανικό υπολογιστή με ένα διμεταλλικό έλασμα που καμπυλώνει προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Ωραία ως εδώ. Αλλά από εδώ και πέρα το χάος...όχι το chaos theory, αυτός είναι ένας κλάδος του ΑΙ, αλλά πως κατηγοριοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη και αυτό έχει με το ποιον ρωτάς, ένα προγραμματιστή, έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνιολόγο, έναν μηχανικό, έναν νευρολόγο κλπ.
Δείτε το παρακάτω διάγραμμα το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη και έτσι.

View attachment 217186
Πηγή: Regona, Massimo & Yigitcanlar, Tan & Xia, Bo & Li, R.Y.M.. (2022). Opportunities and Adoption Challenges of AI in the Construction Industry: A PRISMA Review. Journal of Open Innovation Technology Market and Complexity. 8. 45. 10.3390/joitmc8010045.

Ουσιαστικά το κομμάτι που μας αφορά είναι η κατηγοριοποίση στις 3 παρακάτω κατηγορίες και με τους ελληνικούς όρους.

Narrow Artificial Intelligence - Στενή Τεχνητή Νοημοσύνη (Narrow AI): Η στενή τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα που είναι σχεδιασμένα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα το να προτείνουν τραγούδια σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μουσικής ή να αναγνωρίζουν φωνητικές εντολές. Δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν, να μάθουν ή να προσαρμοστούν εκτός των συγκεκριμένων καθηκόντων για τα οποία έχουν προγραμματιστεί.

Artificial General Intelligence - Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI): Η γενική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που έχει την ικανότητα να κατανοήσει, να μάθει, να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει γνώση σε μια ευρεία γκάμα καθηκόντων στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη και πέρα από την ικανότητα ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτελέσει οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορεί να εκτελέσει ένας άνθρωπος.

Artificial Super Intelligence - Υπερ-τεχνητή Νοημοσύνη (ASI): Η υπερ-τεχνητή νοημοσύνη είναι η στιγμή κατά την οποία οι γνωστικές ικανότητες ενός υπολογιστή υπερβαίνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε πρακτικά όλες τις οικονομικά σημαντικές εργασίες. Δεν πρόκειται μόνο για την εκτέλεση εργασιών όπως ένας άνθρωπος, αλλά για την υπεροχή έναντι των καλύτερων ανθρώπινων εγκεφάλων σε πρακτικά κάθε πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής δημιουργικότητας, της γενικής σοφίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ακόμη και σήμερα και το νερό και το ρεύμα διαχειρίζονται από ΑΙ συστήματα απλά είναι Narrow Artificial Intelligence τα συστήματα αυτά. Και προφανώς καλά κάνουμε που τα έχουμε ενσωματώσει και μας κάνουν τις ζωές ευκολότερες.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει γίνεται γιατί το ChatGPT 4 είναι πολύ κοντά στο να μπορεί να χαρακτηριστεί ως Artificial General Intelligence. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πριν μπουν δικλίδες ασφάλειας στον κώδικα ήταν τελείως θέμα ορισμού το αν ήταν ή όχι AGI.

Αλλά όλη η κουβέντα σήμερα γίνεται για το AGI και μελλοντικά ASI. Που θα έχουν δυνατότητες να αυτοσχεδιάζουν ανάγκες και λύσεις αυτών. Προσπάθησα να βάλω ένα μπούσουλα με απλά λόγια (ίσως και επιστημονικά λάθος σε ένα μικρό βαθμό) για την κουβέντα μας.
Γιώργο θα σε ευχαριστήσω για λογαριασμό όλων μας των άσχετων με το θέμα. Μας δίνεις τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για ν' αρχίσουμε ν' ασχολούμαστε και να μαθαίνουμε. :)
Υ.Γ. Ένα κομματάκι του κειμένου το έγραψε το ChatGPT...
Ώ ναι! Είναι φανερό. Γράφεις "Eνεργόντας ορθολογικά (η προσέγγιση του ορθολογικού πράκτορα)"
Εμείς που είμαστε άνθρωποι και ξέρουμε ελληνικά, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για πράκτορα μυστικών υπηρεσιών, π.χ. Τζέημς Μποντ, ούτε για ιδιοκτήτη πρακτορείου ταξιδίων ή πρακτορείου Προ-πο. Αλλά ότι εννοεί (αλήθεια, μπορεί να εννοεί?) "ορθολογικού παράγοντα"!

Υ.Γ. Διαβάζοντας προσεκτικά την παραπάνω παράγραφο θα διαπιστώσεις ότι μέσα στο ίδιο κείμενο συνδυάζονται η σοβαρή πραγματολογική παρατήρηση με λεπτή ειρωνεία και χιούμορ.
Ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει για πάντα προνόμιο του ανθρώπινου λόγου.
Θα σου πρότεινα να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο ειδικά αν έχεις πρόσβαση στο ChatGPT 4. Αυτό που περιγράφεις είναι όντως η αλήθεια, αλλά αξιοποίησες ελάχιστα τις δυνατότητές του. Θέλει εκπαίδευση. Πρέπει να του δώσεις κείμενο και να φτιάξεις σωστά prompt. Πχ μπορείς να του πεις ότι θα σου δώσω 30 abstract από επιστημονικές εργασίες πάνω στο Χ αντικείμενο και μετά να του ζητήσεις να αναπτύξει κάτι. Μπορείς να του πεις κιόλας ότι αν θέλει μπορείς να του δώσεις κάποιο από τα Papers ολόκληρο να τα διαβάσει αλλά λόγω περιορισμών δεν μπορεί να τα διαβάσει όλα και μετά κάνε διαλεκτική συζήτηση μαζί του και θα σε εκπλήξει. Σε λίγες ώρες θα σου δίνει καλύτερες απαντήσεις από τους περισσότερους φοιτητές σου.
Όσο αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ, δεν δουλεύει καλά (το λένε και οι ίδιοι ότι είναι Beta) και το BingAI όντως είναι ότι καλύτερο για να βρεις βιβλιογραφία για κάτι σχετικά γνωστό. Για πιο ειδικά θέματα συμφωνώ μαζί σου ότι το χειροκίνητο search στο scholar της google δίνει καλύτερα αποτελέσματα ακόμη.
Τέλος είναι δεδομένο ότι πρέπει να περνάς με προσοχή κάθε τι που σου δίνει γιατί μια στο τόσο πετάει μπαρούφες - αν το εκπαιδεύσεις μειώνονται σημαντικά. Όμως πιστεύω ότι αν το εκπαιδεύσεις για κάθε τασκ σωστά μέσα σε μισή μέρα που μιλάς μαζί του μπορείς να πάρεις καλύτερο κείμενο να διορθώσεις από ότι θα μπορούσε να σου είχε φτιάξει ένας junior βοηθός με πτυχίο και μεταπτυχιακό. Προσωπικά για τέτοια task χρειάζομαι μερικές φορές το μήνα βοήθεια και σίγουρα δεν θα μπορούσα να προσλάβω κάποιον. Αλλά με 20 δολλάρια κάνω τη δουλειά μου πολύ καλύτερα. Εδώ σε έργο που είχα τη βοήθεια ανθρώπου με διδακτορικό έδινα κάποια task στο ChatGPT όταν βιαζόμουν και ο συνολικός χρόνος για εκπαίδευση και διόρθωση ήταν ίδιος ή και λιγότερος από τη διόρθωση του κειμένου που ερχόταν στα χέρια μου 1-2 εβδομάδες μετά από άνθρωπο. Και σκέφτομαι και πόσοι άλλοι θα νιώθουν / κάνουν το ίδιο.
Επιχείρησα να ξεκινήσω με το ChatGPT. Με ενοχλεί ιδιαίτερα η διπλή ταυτοποίηση. Δεν αρκεί το e-mail μου, αλλά ζητάει και τον αριθμό του κινητού μου. Πιθανόν να είμαι υπερβολικά συντηρητικός, αλλά ενοχλούμαι. Και μάλιστα έντονα από τέτοια κοινοποίηση. Στο κάτω-κάτω δεν είναι ούτε τράπεζα ούτε εφορία.
Προς το παρόν το άφησα.
 
  • Like
Reactions: mikemtb
17 June 2006
9,805
Πάντως το κείμενο που έγραψε το chat gpt είναι το παρακάτω και να πω ότι είναι το πρώτο κείμενο που του ζητώ να το παράξει στα Ελληνικά, ως τώρα απλά χρησιμοποιώ Αγγλικά. Τους αγγλικούς όρους τους προσέθεσα εγώ μετά με το χέρι στο παρακάτω κείμενο, αλλά όλο το κείμενο είναι από εκεί.

Narrow Artificial Intelligence - Στενή Τεχνητή Νοημοσύνη (Narrow AI): Η στενή τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα που είναι σχεδιασμένα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα το να προτείνουν τραγούδια σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μουσικής ή να αναγνωρίζουν φωνητικές εντολές. Δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν, να μάθουν ή να προσαρμοστούν εκτός των συγκεκριμένων καθηκόντων για τα οποία έχουν προγραμματιστεί.

Artificial General Intelligence - Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI): Η γενική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που έχει την ικανότητα να κατανοήσει, να μάθει, να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει γνώση σε μια ευρεία γκάμα καθηκόντων στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη και πέρα από την ικανότητα ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτελέσει οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορεί να εκτελέσει ένας άνθρωπος.

Artificial Super Intelligence - Υπερ-τεχνητή Νοημοσύνη (ASI): Η υπερ-τεχνητή νοημοσύνη είναι η στιγμή κατά την οποία οι γνωστικές ικανότητες ενός υπολογιστή υπερβαίνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε πρακτικά όλες τις οικονομικά σημαντικές εργασίες. Δεν πρόκειται μόνο για την εκτέλεση εργασιών όπως ένας άνθρωπος, αλλά για την υπεροχή έναντι των καλύτερων ανθρώπινων εγκεφάλων σε πρακτικά κάθε πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής δημιουργικότητας, της γενικής σοφίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.


Άρα το πράκτορας το έγραψα εγώ και είναι επιστημονικός όρος στα ελληνικά ως μετάφραση του agent. Έτσι θα το βρεις στα επιστημονικά εγχειρίδια και στα πανεπιστημιακά βιβλία. Όπως και ότι τα Multi-agent Systems μεταφράζονται πολυπρακτορικά συστήματα.
 
Πάντως το κείμενο που έγραψε το chat gpt είναι το παρακάτω και να πω ότι είναι το πρώτο κείμενο που του ζητώ να το παράξει στα Ελληνικά, ως τώρα απλά χρησιμοποιώ Αγγλικά. Τους αγγλικούς όρους τους προσέθεσα εγώ μετά με το χέρι στο παρακάτω κείμενο, αλλά όλο το κείμενο είναι από εκεί.

Narrow Artificial Intelligence - Στενή Τεχνητή Νοημοσύνη (Narrow AI): Η στενή τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα που είναι σχεδιασμένα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα το να προτείνουν τραγούδια σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μουσικής ή να αναγνωρίζουν φωνητικές εντολές. Δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν, να μάθουν ή να προσαρμοστούν εκτός των συγκεκριμένων καθηκόντων για τα οποία έχουν προγραμματιστεί.

Artificial General Intelligence - Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI): Η γενική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που έχει την ικανότητα να κατανοήσει, να μάθει, να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει γνώση σε μια ευρεία γκάμα καθηκόντων στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη και πέρα από την ικανότητα ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτελέσει οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορεί να εκτελέσει ένας άνθρωπος.

Artificial Super Intelligence - Υπερ-τεχνητή Νοημοσύνη (ASI): Η υπερ-τεχνητή νοημοσύνη είναι η στιγμή κατά την οποία οι γνωστικές ικανότητες ενός υπολογιστή υπερβαίνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε πρακτικά όλες τις οικονομικά σημαντικές εργασίες. Δεν πρόκειται μόνο για την εκτέλεση εργασιών όπως ένας άνθρωπος, αλλά για την υπεροχή έναντι των καλύτερων ανθρώπινων εγκεφάλων σε πρακτικά κάθε πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής δημιουργικότητας, της γενικής σοφίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.


Άρα το πράκτορας το έγραψα εγώ και είναι επιστημονικός όρος στα ελληνικά ως μετάφραση του agent. Έτσι θα το βρεις στα επιστημονικά εγχειρίδια και στα πανεπιστημιακά βιβλία. Όπως και ότι τα Multi-agent Systems μεταφράζονται πολυπρακτορικά συστήματα.
Ξέρεις τι μου θυμίζεις ε;

154397.jpg
 
17 June 2006
9,805
Aρα σε ποιον δινω τα συγχαρητηρια για το κειμενο σου ? (εξαιρετικο το γραφημα). :)
Τι ποσοστο παιρνεις εσυ .... και τι ποσοστο το ChatGPT ? ;)

Να υποθεσω οτι εμεις σημερα μιλαμε για το Natural language processing ... σωστα ?
Στο Computer Vision, ΤΙ εννοουμε οταν λεμε Recognition, ποια ειναι η αντιληψη αντικειμενων της ΑΙ ?
Μπορει να κανει αφηρημενους συσχετισμους αντικειμενων περα απο την χρηση που (θα διδαχθει οτι) εχουν ?

aHR0cDovL28uYW9sY2RuLmNvbS9oc3Mvc3RvcmFnZS9taWRhcy9jMGZmZGVmYzFmNzlhZjdkNWIzMDU0ZDRmZjc0ZTc0OC8yMDM2MDAyMTIvZ01IVHRJWXJhYkE2ay5naWY=
Πάλι το ερώτημά σου έχει να κάνει με το τι είδους ΑΙ έχουμε. Αν μιλάμε για Narrow, μπορείς να έχεις ένα ρομπότ με μια κάμερα που ξέρει 3 χειρονομίες (ή και περισσότερες πχ χρησιμοποιώντας την γλώσσα των κωφών) και τις κάνεις και αυτό αναλύει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο, καταλαβαίνει ποια χειρονομία κάνεις και μετά βάσει του προγραμματισμού του αντιδρά - πχ. έρχεται κοντά σου, περιμένει να το φορτώσεις, φεύγει για το σταθμό που πρέπει να αφήσει αυτό που του έχεις φορτώσει. Όλα αυτά είναι Narrow AI.
Ακόμη και αν είσαι μπροστά σου και πας να πέσεις δεν θα κάνει κάτι να σε βοηθήσει, γιατί δεν έχει προγραμματιστεί για αυτό. Αν είχες μια AGI θα μπορούσε να σκεφτεί από μόνη της ότι πρέπει να σε προστατεύσει από την πτώση ή έστω να σε βοηθήσει να σηκωθείς.
Αν υπάρχει χρόνος το παρακάτω βίντεο αξίζει να το δείτε


Όπως επίσης αξίζει και το παρακάτω.


Θα καταλάβετε πολύ καλά που είμαστε σήμερα. Και είναι απίστευτο ακόμη και το σήμερα.

Το πρωί έγραφα ένα μήνυμα για τη δυσκολία εύρεσης επιστημονικής βιβλιογραφίας και πριν λίγο ανακάλυψα πως ήδη υπάρχει plugin για το chat gpt (https://scholar-ai.net/). Προφανώς ΔΕΝ είναι τέλειο μιας και η βάση του δεν είναι τεράστια, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα εμπρός. Και τέτοια βήματα γίνονται πολλά καθημερινά. Όλα είναι σε fast forward απλά.
 
  • Like
Reactions: SR-71

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,730
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Αυτο που αντιλαμβανομαι (εγω ο δευτεροβαθμιος) ειναι η πλυμμηρα εργαλειων (προγραμματιστικων) που το ενα καταλαβαινει το αλλο.
Οσο θυμαμαι τι βρισιδι εριχνα για να καταλαβει η Pascal την C (η η Pascal την Basic) που στο κατω-κατω ιδιας στοχευσης εργαλεια ηταν
.... τωρα ακουω αδιανοτητα translations > text to proteins !!!!!!

Το 1988 .... αυτο ανηκε στην σφαιρα της scifi .... ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

Το μυαλο μου βεβαια κανει αλματα ... και σκεφτεται εναν σκηνοθετη που θα μιλαει και ολα τα περιβαλλοντα (μαζι με τους χαρακτηρες)
θα στοιχειοθετουνται αυτοματα και ακαριαια απο την ΑΙ (ναι, αργουμε λιγο ... αλλα ΕΚΕΙ βρισκεται το μυαλο μου .... sorry :cool:)
 
Last edited:

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,730
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Τοο little, too late ... too vague !


Και με τον υπολοιπο κοσμο ? (Κινα, ΗΠΑ, Ιαπωνια, Iνδια)
Εκει δεν παραγεται ερευνα ?
 

Deneb

New member
30 January 2015
78
το ζητημα δεν ειναι αν η τεχνητη νοημοσυνη ειναι νοημοσυνη, κ που θα φτασει....το ζητημα ειναι η τασις του μεσου , συνηθως "αγραμματου" ανθρωπου, που ωθειται να μην σκεπτεται, αλλα ολοενα κ περισσοτερο στην λογικη του ετοιματζιδικου κ του παταω ενα κουμπι, στο ταμπλετ, κ βγαινει μια χοντρη, ωστε να θεωρει ως θεσφατο, την εξοδο της μηχανης...κ αν σπρωξουν σ αυτο κ λιγο τα ελεγχομενα πλειστακις μμε,κ βαλει κ ενα ωραιο θεσμικο πλαισιο η νομω κρατουσα πολιτεια, δενει πληρως το γλυκο...
εννοειται οτι η εξοδος της μηχανης θα ειναι τελειως διαφορετικη , αναλογα με το τι ταιζεται...αλλο να το ταιζει κομμουνιστης , αλλο φιλελες, αλλο να ταιζεται με σκουπιδια αλλο με σοφιες...
υγ η στατιστικη δεν σημαινει κατ αναγκην το ορθον....τι θα σας απαντησει η μηχανη για τον πολεμο στην ουκρανια αν ταιστει με αμερικανικα δεδομενα κ τι με ρωσικα..κ τι με τουρκικα....
ποιος θα ελεγξει με τι ταιζεται η μηχανη...ποιος θα ελεγξει πως ειναι οι αλγοριθμοι? υπαρχει περιπτωση πχ η μηχανη να αναδειξει θρησκεια πχ χριστιανισμο το 50 μχ οταν οι χριστιανοι ηταν μετρημενοι στα δακτυλα??? ομοιως μουσουλμανοι??.
η γαλλικη επανασταση,οραμα μερικων δεκαδων ανθρωπων στην αρχη θα ειχε καμμια τυχη, με την αι?
 
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis

Deneb

New member
30 January 2015
78
αλλο ζητημα ειναι η εννοια της ευθυνης...ο ιατρος ειναι υπευθυνος δια τις αποφασεις του εναντι του ασθενους....η μηχανη???
επισης το γεγονος οτι η πλειονοτης της πραγματικης ζωης κ φαινομενων κ εν γενει περι τα ανθρωπινα, υπακουει σε χαοτικα μοντελλα..κ εδω υπεισερχεται η εννοια της κρισεως της ανθρωπινης νοημοσυνης..πως κρινται το αποτελεσμα μια μηχανης που λειτουργει σε αιτιοκρατικο η εστω στατιστικο μοντελλο , οταν η πραγματικοτης υπακουει στο χαοτικο μοντελλο...
τα δεδομενα που θα χρησιμοποιει η μηχανη θα ειναι ορθα συμφωνα με τους παραδεκτους κανονες της λογικης???
αν αναλυσουμε ενα ενα τα δεδομενα του διαδικτυου κ οχι μονο που χρησιμοποιει η μηχανη, αμφιβαλλω αν το 1 τοις εκατο ειναι ορθον...το 99 τοις εκατο πασχει λιγο η πολυ....αρα?
 

Deneb

New member
30 January 2015
78
ο λογος κ δη ο γραπτος ειναι ενα μερος της ανθρωπινης νοημοσυνης....περι τυπων κ μορφων ανθρωπινης νοημοσυνης, το διαδικτυο ειναι γεματο.....υπαρχουν εννοιες οπως φαντασια, επιθυμιες, αισθηματα, αισθησεις, παθη, συναισθηματα, ηδονη ενα σωρο αλλα που αποτελουν το συνολον της ανθρωπινης νοημοσυνης...εκει η μηχανη???
περι λογικων πλανων, αλλη φορα
 
Last edited:

Deneb

New member
30 January 2015
78
αλλο η παραθεση η συραφη αποδεδειγμενων γνωσεων, κ αλλο οι συλλογισμοι, επαγωγικοι παραγωγικοι, , η νοητικη λειτουργια της σκεψης, η τεκμηριωση κ η αποδειξη του συλλογισμου....
το κυριον ζητημα ειναι η παραθεσις προτασεων , η μια κατοπιν της αλλης, εν ειδη συλλογισμου, που ομως δεν εχει τα αυστηρα στοιχεια του ορθου λογου, διοτι ειτε στηριζεται αυθαιρετως σε προτασεις εν ειδη αξιωματος η αποδεδειγμενες που δεν ειναι ομως, κ κατα δευτερον αυθαιρετως θεωρει την επομενη προταση ως λογικος συμπερασμα της προηγουμενης, που ομως δεν ειναι...
ητοι εχουμε τον λεγομενο ψευδοεπιστημονικο λογο, που βριθει λογικων πλανων..
η μηχανη λοιπον συλλογαται ορθως η συρραφει....
 
17 June 2006
9,805
Πάντως όσο περισσότερο χρησιμοποιείς ΑΙ τόσο περισσότερες εφαρμογές βρίσκεις.

Για παράδειγμα υπάρχουν ένα σωρό βίντεο στο youtube των 8-10 λεπτών που λένε κάτι χρήσιμο, αλλά πρακτικά θα μπορούσαν να το πουν σε 1-2 λεπτά. Από την άλλη υπάρχουν ενδιαφέροντα βίντεο κοντά στη μισή ώρα που δεν είναι ψηλά στη λίστα και τελικά δεν τα βλέπεις ποτέ γιατί υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνεις στη μισή ώρα που θα βρεις διαθέσιμη.
Έχω καταχαρεί από όταν ανακάλυψα το YoutubeDigest: summarize and translate using ChatGPT
Είναι ένα plugin διαθέσιμο πρακτικά σε όλους τους browser που προσθέτει ένα κουμπί στη σελίδα του youtube που πρακτικά αυτοματοποιεί τα παρακάτω:
- Κατεβάζει από το youtube σε κείμενο τo ηχητικό αρχείο (transcript).
- Το περνάει στο Chat GPT (πρέπει να έχεις λογαριασμό και να έχεις συνδεθεί στον ίδιο browser).
- Και στη βάση των ρυθμίσεων που έχεις δώσει σου ετοιμάζει περίληψη. Εγώ πχ το έχω βάλει να μου φτιάχνει 20 bullets ανά βίντεο.

Έτσι σε 5 λεπτά έχω πάρει τα σημαντικά σημεία αρκετών βίντεο και αν κάποιο ξεχωρίζει μπορεί να κάτσω και να το δω όλο.
Προφανώς χάνεις την εικόνα από πίσω, αλλά πολλές φορές όπως είναι πχ βίντεο συνεντεύξεων δεν χάνεις και κάτι τρελό.
 
17 June 2006
9,805
Έχουμε πια στα χέρια μας περισσότερα εργαλεία ΑΙ. Εκτός από το chat GPT, τον βοηθό του Bing, πια δουλεύει πλήρως και το Bard. Σημειοτέον τα 2 τελευταία είναι δωρεάν. Από -περιορισμένη- χρήση των 2 τελευταίων νιώθω ότι η μηχανή του Bing είναι καλύτερη, αλλά προφανώς η άμεση πρόσβαση στο google του Bard του δίνει σε αυτό τον τομέα ένα πλεονέκτημα.
Αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό, ζητάω είτε από το Bing, είτε από το Bard πληροφορίες που τις μεταφέρω στο ChatGPT για να το ενημερώσω για εξελίξεις μετά το σετ εκπαίδευσής του.
Επιτέλους επίσης πολύ σύντομα το ChatGPT αποκτά για το κοινό δυνατότητες ήχου και εικόνας.


Τέλος νιώθω ότι το Hype έχει αρχίσει να πέφτει. Βλέπω ότι αρχίζει και δημιουργείται ομαδοποίηση των χρηστών. Υπάρχουν χρήστες που το χρησιμοποιούν καθημερινά και για τη δουλειά τους προσπαθώντας να αυξήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει, υπάρχουν χρήστες που τα χρησιμοποιούν για front-end των αναζητήσεων γιατί προτιμούν την κουβέντα από την αναζήτηση στο google, αλλά και χρήστες που τελικά το ξεχνάνε γιατί δεν ανακάλυψαν τη χρηστικότητα που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά τους.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει στα σχολεία / πανεπιστήμια. Η OpenAI σταμάτησε την εξέλιξη του εργαλείου που διερευνούσε την χρήση chat gpt για τα κείμενα γιατί απλά είναι αδύνατον να καλύψει κείμενα που προέκυψαν με πιο αναλυτικό σε εντολών. Εργαλεία σαν το turn-it-in βγάζουν ένα ποσοστό αλλά σε δοκιμές μου, μου έχει βγάλει κείμενο που έχω γράψει αποκλειστικά μόνος με μεγάλη πιθανότητα για αποτέλεσμα ΑΙ, ενώ κείμενο που έγραψα με το chat gpt πέρασε αέρα. Για όσους επιστημονικούς κλάδους υπάρχουν υπολογισμοί γυρνάμε λογικά προς τα εκεί, ενώ αν θέλουμε η εργασία να είναι βασικό κομμάτι του βαθμού πρέπει να πάμε σε υβριδική κατάσταση που η εργασία παρουσιάζεται και γίνεται ταυτόχρονη προφορική εξέταση. Θα πάρει πολύ καιρό να υπάρχει εναρμόνιση των πρακτικών μεταξύ καθηγητών και για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη θα είναι άγρια δύση.
 
17 June 2006
9,805
Εκτός από τις αναβαθμίσεις του chatgpt στον καθεαυτό κώδικα παρατήρησα τις τελευταίες ημέρες ότι αναφέρει πιο πρόσφατα στοιχεία στις απαντήσεις του.
Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευσή του ήταν αρχικά μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, ενώ τις τελευταίες ημέρες αναφέρει τον Ιανουάριο του 2022. Αν καταφέρουν να το φέρουν ένα τρίμηνο πίσω από τον τρέχον χρόνο θα είναι μια χαρά και με ένα Plugin για πρόσφατα δεδομένα θα μπορείς να κάνεις cross-check για τίποτα νέα στοιχεία/δεδομένα.
 
17 June 2006
9,805
Τρελή αναβάθμιση στο ChatGPT που ως τώρα περνάει στα ψιλά. Μπορείς πια χωρίς να ενεργοποιήσεις κάποιο plugin να ανεβάσεις εικόνα και να την καταλάβει - το δοκίμασα με κάποια infographics και όντως μου παρουσίασε συμπεράσματα από την εικόνα, και μπορεί να δημιουργήσει και εικόνες. Οι πρώτες δοκιμές αν και δείχνουν ότι έχει αρκετό δρόμο ακόμη, δείχνουν ταυτόχρονα το δυναμικό που έχει...Μπορεί να φτιάξει απίστευτα infographics...Επίσης μπορεί να σερφάρει στο internet αν χρειαστεί.

Του είπα απλά να σερφάρει και να δει το site μας και μετά του είπα να φτιάξει 3 εναλλακτικές για νέο Logo. Δεν του έδωσα καμιά άλλη παράμετρο ή οτιδήποτε. Απλά να φτιάξει logo. Σκεφτείτε να αφιερώσει κανείς 1 ώρα. Ούτε θέλω να σκεφτώ πόση ώρα θα χρειαζόταν ένας γραφίστας για κάτι αντίστοιχο.


avclub.jpg