NikTsel
Senior Member
Η επιλογη του All grain (ζυθοποιηση με βυνοποιημενο κριθαρι ασχετα με την μεθοδο παρασκευης BIAB ,full mash ,patrial mash κλπ.) ειναι η φυσικη εξελιξη της οικιακης ζυθοποιησης γιατι επιτρεπει στον ζυθοποιο την παρασκευη μπυρας με πρωτογενη υλικα (βυνη , λυκισκο,μαγια) .Σου επιτρεπει να φτιαχνεις την δικη σου συνταγη και να την προσαρμοζεις κατα το δοκουν μιας και τα υλικα τα προμηθευεσαι ξεχωριστα.Στην διακασια προστιθεται αρκετος χρονος σε σχεση με την παρασκευη απο κιτ (γυρω στις 3 ωρες +) οπως επισης προστιθεται εξτρα εξοπλισμος .Το αποτελεσμα ειναι σαφως καλυτερο γιατι δεν εχεις τον ετοιμο "μουστο" (να το πουμε απλα) που απλα τον συμπληρωνεις με νερο για να φτασεις στην ποσοστητα που πρεπει αλλα κανεις την διακασια οπως γινεται στα ζυθοποιεια .Το κοστος ειναι σαφως μικροτερο και μετα τις πρωτες 3-4 παρτιδες εχεις στοκ υλικα που τα χρησημοποιεις αναλογως .Οπως ομως ανεφερα παραπανω οι εργατοωρες αυξανονται .Η σωστη επιλογη ειναι αυτη που μας εξυπηρετει .Και εσύ και ο φίλος NIktsel στο επόμενο Post αναφέρεται ότι ξεκινήσατε με kit και συνεχίσατε με BIAB. Αυτό γίνεται για την χαρά της ανακάλυψης; της εξέλιξης; ή για καλύτερη ποιότητα;. Είναι καλύτερες από kit ή λόγω συνταγών έχεις μεγαλύτερη ποικιλία;.
Επίσης άν θέλω να έχω έτοιμη μπύρα για το καλοκαίρι καταλαβαίνω ότι πρέπει να ξεκινήσω περίπου τον Φεβρουάριο; Θέλω να φτιάξω μια παρτίδα red lager και μια παρτίδα Weiss, περίπου 90 μπουκάλια θα βγουν. Προτείνονται για αρχάριο;Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν;
Πολλές ερωτήσεις βγήκαν, ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.
Η διαδικασια της ζυμωσης ειναι ιδια .Σαφως χρειαζεται προγραμματισμος .Για τις πολυ αρωματικες μπυρες στοχευουμε περιπου ενα τριμηνο πριν για τις υψιλοβαθμες παραπανω.
Για θερμοκρασιες ζυμωσης το υπογειο ειναι must το καλοκαιρι αλλα παιζουν και ιδιοκατασκευες με μικρα ψυγεια κλπ.Υπαρχει ενα strain μαγια απο τα βορεια η λεγομενη Kveik αυτη για τα περισοτερα ειδη μπυρας μπορει να ζυμωνει και στους 30 βαθμους χωρις να αφηνει "χαρακτηρα" γενικα θελουμε 18-20 βαθμους επιλεγουμε την καταληλη μαγια και ειμαστε οκ.
Αυτα τα ολιγα...