Ώρα για Μπύρα

epinefelos

New member
10 March 2016
59
Είναι φανταστικό να φτιάχνεις την δική σου μπύρα... Ξεκίνησα με κιτ 2016 και το 2017 πήρα εξοπλισμό για BIAB. Ένα απίστευτο ταξίδι. Αρχικά έφτιαχνα έτοιμες συνταγές με την βοήθεια του Αλέξανδρου από το beerematistirio και το 2019 ξεκίνησα τις δικές μου συνταγές με παρότρυνση πάλι του Αλέξανδρου. Αγαπημένες οι IPA, APA, μαύρες και Weiss. Χρειάζεται κόπο και διάβασμα αλλά το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Και σε τιμή που δεν βρίσκεις εκεί έξω. Όποιος έχει χρόνο και μεράκι θα πρότεινα να το δοκιμάσει! Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!

Sent from my 23049PCD8G using Tapatalk

Και εσύ και ο φίλος NIktsel στο επόμενο Post αναφέρεται ότι ξεκινήσατε με kit και συνεχίσατε με BIAB. Αυτό γίνεται για την χαρά της ανακάλυψης; της εξέλιξης; ή για καλύτερη ποιότητα;. Είναι καλύτερες από kit ή λόγω συνταγών έχεις μεγαλύτερη ποικιλία;.
Επίσης άν θέλω να έχω έτοιμη μπύρα για το καλοκαίρι καταλαβαίνω ότι πρέπει να ξεκινήσω περίπου τον Φεβρουάριο; Θέλω να φτιάξω μια παρτίδα red lager και μια παρτίδα Weiss, περίπου 90 μπουκάλια θα βγουν. Προτείνονται για αρχάριο;Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν;
Πολλές ερωτήσεις βγήκαν, ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Όταν φεύγεις από το kit γίνεται πλέον χόμπι.
Τα υπέρ είναι ότι αν ρίξεις διάβασμα και με πολλές δοκιμές (πολλές αποτυχημένες), μπορείς να βγάλεις δικές σου συνταγές.
Ξεχνάς φυσικά το "ασχολούμαι μία - δύο ώρες και είμαι ok", πας στο "ασχολούμαι όλη τη μέρα για να κάνω αυτό που έκανα με το kit σε μία ώρα".
Η ποικιλία λοιπόν εκεί είναι άπειρη, πέρα από τις συνταγές που υπάρχουν.

Από τη στιγμή που θα βάλεις το κιτ στον κουβά, σε ένα μήνα πίνεις την μπύρα σου.
Αλλά!
Η μαγιά δουλεύει σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγάλεις με 40 βαθμούς ότι μπύρα θέλεις, εκτός αν ψαχτείς με μαγιά που είναι φτιαγμένη να δουλεύει σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η οποία εξαφανίζεται από τα μαγαζιά κατά το καλοκαίρι.

Επίσης, όλα τα kit είναι για αρχάριους με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας αν ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες και είσαι προσεκτικός στις απολυμάνσεις σου ώστε να μην χαλάσεις τη συνταγή με άλλους μικροοργανισμούς.
 
  • Like
Reactions: epinefelos

epinefelos

New member
10 March 2016
59
Όταν φεύγεις από το kit γίνεται πλέον χόμπι.
Τα υπέρ είναι ότι αν ρίξεις διάβασμα και με πολλές δοκιμές (πολλές αποτυχημένες), μπορείς να βγάλεις δικές σου συνταγές.
Ξεχνάς φυσικά το "ασχολούμαι μία - δύο ώρες και είμαι ok", πας στο "ασχολούμαι όλη τη μέρα για να κάνω αυτό που έκανα με το kit σε μία ώρα".
Η ποικιλία λοιπόν εκεί είναι άπειρη, πέρα από τις συνταγές που υπάρχουν.

Από τη στιγμή που θα βάλεις το κιτ στον κουβά, σε ένα μήνα πίνεις την μπύρα σου.
Αλλά!
Η μαγιά δουλεύει σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγάλεις με 40 βαθμούς ότι μπύρα θέλεις, εκτός αν ψαχτείς με μαγιά που είναι φτιαγμένη να δουλεύει σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η οποία εξαφανίζεται από τα μαγαζιά κατά το καλοκαίρι.

Επίσης, όλα τα kit είναι για αρχάριους με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας αν ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες και είσαι προσεκτικός στις απολυμάνσεις σου ώστε να μην χαλάσεις τη συνταγή με άλλους μικροοργανισμούς.

Σε ευχαριστώ πολύ.
Όχι δεν χρειάζομαι χόμπι. Άρα πάω στο κιτ.
Το κατάλαβα αυτό που λες για το εύρος θερμοκρασίας. Για αυτό λέω να ξεκινήσω την μπύρα τον Φεβρουάριο, να την βάλω σε μπουκάλια και να την καταναλώσω Ιούλιο-Αυγουστο. Να την έχω δηλαδή 5 μήνες στο μπουκάλι. Θα δουλέψει αυτό ή να ξεκινήσω Μάρτη-Απριλη που έχει δροσιές ακόμα.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
5 μήνες στο μπουκάλι μου έχουν μείνει μόνο κάτι μηλίτες που έφτιαξα για την κόρη μου και δεν τους πίνει κανένας άλλος. :ROFLMAO:
Στις 2 εβδομάδες εμφιάλωση έχουν αρχίσει και μπαίνουν ψυγείο για κατανάλωση, για να μην πω ότι έχει μπει ήδη το καινούργιο batch για ζύμωση.
Δηλαδή θα έχεις έτοιμες μπύρες από τον Μάρτιο και θα κρατιέσαι μέχρι τον Ιούλιο; :rolleyes:
 

epinefelos

New member
10 March 2016
59
5 μήνες στο μπουκάλι μου έχουν μείνει μόνο κάτι μηλίτες που έφτιαξα για την κόρη μου και δεν τους πίνει κανένας άλλος. :ROFLMAO:
Στις 2 εβδομάδες εμφιάλωση έχουν αρχίσει και μπαίνουν ψυγείο για κατανάλωση, για να μην πω ότι έχει μπει ήδη το καινούργιο batch για ζύμωση.
Δηλαδή θα έχεις έτοιμες μπύρες από τον Μάρτιο και θα κρατιέσαι μέχρι τον Ιούλιο; :rolleyes:
Δεν έχεις άδικο, αλλά είναι για ειδικό project. Θέλω να μπω στην μύτη σε κάτι φιλαράκια που μου τα πρήζουν όλο τον χρόνο για τις ρακές και το κρασί τους. Φιλική κοντρούλα θέλω να στήσω για γέλιο.
Λέω Φεβρουάριο γιατί αν γίνει σαπουνόνερο να έχω τον χρόνο να στήσω άλλο. Η ερώτηση που έπρεπε να έχω κάνει από την αρχή είναι; Χαλάει η μπύρα από κιτ εμφιαλωμένη μετά από 5 μήνες;
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Κάποιες χάνουν τη φρεσκάδα τους, κάποιες (ειδικά αυτές με υψηλό ποσοστό αλκοόλ) γίνονται καλύτερες.
Γενικά έχει μία πορεία όπου την πρώτη εβδομάδα δεν πίνεται, την δεύτερη στρώνει και από εκεί και πέρα "στρογγυλεύει" και δένουν τα αρώματα.
Στους 5 μήνες παίζουν πολύ ωραία οι μαύρες με υψηλό αλκοόλ (>8%), αλλά δεν είναι μπύρες για να πιεις καλοκαιριάτικα.
 
  • Like
Reactions: epinefelos
17 June 2006
9,808
Είναι όπως τα είπε ο Μιχάλης. Ξεκινάς με ένα κιτ βασικό με κουβάδες. Θα χρειαστείς σίγουρα και μερικά μικρά εξτραδάκια και μπουκάλια και το πρώτο έτοιμο μίγμα, οπότε υπολόγισε κάπου 100 ευρώ για να είσαι μέσα.

Και όντως μπορείς να μείνεις ακόμη και εδώ. Αλλά όλα είναι σχετικά. Το βασικό με τη ζυθοποίηση είναι ότι πρέπει να μην ξεπεράσει ο χώρος περιβάλλοντος μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, μιας και είναι και η αντίδραση εξώθερμη. Αν έχεις υπόγειο πχ είσαι οκ για όλο το χρόνο, αλλά εγώ που έφτιαχνα σπίτι στην ουσία από Μάιο/Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη/Οκτώβρη δεν μπορούσα.

Αν έχεις υπόγειο με σταθερή θερμοκρασία και καλοκαίρι, είσαι άρχοντας και μπορείς να δεις επόμενο στάδιο με πολύ μικρό κόστος και αρκετή προσπάθεια να ξεκινάς από κριθάρι όπως το παρακάτω βίντεο.




Σταδιακά μπορείς να αναβαθμίσεις εξοπλισμό κλπ.

Όμως αν ΔΕΝ έχεις υπόγειο τότε το επόμενο βήμα μετά το κιτ είναι η ψύξη του κουβά για να μπορείς να φτιάχνεις όλο το χρόνο. Εκεί είτε θα πας για πατέντα είτε για κάτι έτοιμο που δεν είχα καταφέρει ποτέ να βρω με κάτω από 300-400 ευρώ και όταν μιλάμε για 300 ευρώ, συνήθως είναι χωρίς ψυγείο, απλά για το κύκλωμα που συνήθως ρίχνεις σε ένα ψυγειάκι camping πάγο και κάνεις κυκλοφορία νερού. Θέλεις 1000+ για να πάρεις κάτι έτοιμο εμπορικό που να δουλεύει όπως το παρακάτω:
Η πατέντα μπορεί να αρχίσει από κάτι πολύ απλό, πχ ένα σάκο από νεοπρέν που βάζεις παγάκια και να φτάσει σε τρέλα. Όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με ψύξη για overclocking επεξεργαστών μάλλον μπορούν να καταλάβουν.
Αρα μιλάμε για ΠΟΛΛΑ λεφτά.

Είχα καταλήξει κάποτε ότι το παρακάτω θα ήταν η -σχεδόν- τέλεια λύση για το σπίτι.
Ναι, έχει 1000 ευρώ και το κόστος για καλή μπύρα σε υλικά/κιτ δεν είναι και το χαμηλότερο δυνατό. Όμως το βασικό του πλεονέκτημα είναι ο πλήρης έλεγχος της ζύμωσης με θερμοκρασιακό έλεγχο και απίστευτη επαναληψιμότητα. Άσε που πιάνει και λίγο χώρο που για μένα που δεν θέλω δεκάδες λίτρα μπύρας είναι σημαντικό.
Όμως έχει ένα χοντρό θέμα για αγορά 1000 ευρώ. Η χρήση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη της εταιρίας και των server της. Αν η εταιρία βαρέσει κανόνι τα χάνεις όλα και περιμένεις κανέναν τρελαμένο μήπως και βγάλει κάποιο open software για να το χρησιμοποιείς ή κάποιος πρώην υπάλληλος να διαρρεύσει κώδικα. Βέβαια η εταιρία κλείνει 10ετία τώρα. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις και δικές σου συνταγές χωρίς να βασίζεσαι στα κιτ της εταιρίας, όμως αυτό έχει και ετήσια συνδρομή 90 ευρώ. Σίγουρα δεν είναι ιδανικό...

Άρα που καταλήγω.

Αν έχεις υπόγειο έφυγες χθες και με 100 ευρώ ξεκινάς ένα ωραίο hobby και το εξελίσσεις σιγά σιγά με το δικό σου ρυθμό.

Αν δεν έχεις υπόγειο βάζεις στο μυαλό σου να προγραμματίσεις την παραγωγή σου ώστε να έχεις παράξει τις μπύρες του καλοκαιριού νωρίς με δεδομένο ότι καλό είναι να έχουμε ως στόχο κατανάλωση εντός 3 μηνών (μπορεί να πάει και πιο πάνω). Δυστυχώς η μετάβαση σε κατάσταση ψύξης είναι απότομη σε κόστος και εμπειρία, δεν είναι κάτι που μπορείς να λύσεις απλά "αργότερα". Ναι οκ, αν ξέρεις να παίζεις με Arduino και πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις κάποια πατέντα με 100-200-300 ευρώ και ίσως να δουλεύει και μια χαρά και ίσως να έχεις λύσεις το πρόβλημα έτσι, απλά οι περισσότεροι δεν θα τα καταφέρουν και φθηνή εναλλακτική απλά δεν υπάρχει.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: epinefelos

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Όμως αν ΔΕΝ έχεις υπόγειο τότε το επόμενο βήμα μετά το κιτ είναι η ψύξη του κουβά για να μπορείς να φτιάχνεις όλο το χρόνο.

Συνήθως οι μπύρες που έχουν θέμα με την υψηλή θερμοκρασία είναι κάτι lager/pilsner που δεν αξίζει να τις φτιάξεις...
Αλλά και εκεί, έχουν βγάλει μαγιά που παίζει σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν μπλέκεις με ψύξεις.
Καλά, δεν μιλάμε για θερμοκρασίες > 35 βαθμών βέβαια...
 
17 June 2006
9,808
Μιχάλη το 2019 που ήταν η τελευταία φορά που έφτιαξα μπύρα, Ιούνιο μέσα το σπίτι είχε 27-28 βαθμούς όταν φεύγαμε για δουλειά και κλείναμε παράθυρα. Το καζάνι άνετα ανέβαζε πολύ παραπάνω στη γωνία που το είχα και η μπύρα κατά τη ζύμωση ήταν χάλια μετά σαν τσιχλόφουσκα. Δεν θυμάμαι θερμοκρασία μέσα στον κουβά. Μέχρι 22-23 βαθμούς θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σούπερ.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Αν κλείνει το σπίτι και δεν έχει δροσιά, είναι θέμα.
Βγαίνει μια αφρίζουσα big babol μούρλια! 😂
Για extreme καταστάσεις χρειάζεσαι μαγιά kveik που παίζει τέλεια από τους 20 μέχρι τους 40 βαθμούς.
Αν της δώσεις 35+ είναι η καλύτερη της.
Σε κάποια Citra, ipa ή ουδέτερη μπύρα παίζει μια χαρά.
Σε βαριές, καπνιστές, δεν θα τη δοκίμαζα, γιατί βγάζει εσπεριδοειδή αρώματα, αλλά αυτές δεν είναι τόσο ευαίσθητες στη θερμοκρασία.
 

epinefelos

New member
10 March 2016
59
Είναι όπως τα είπε ο Μιχάλης. Ξεκινάς με ένα κιτ βασικό με κουβάδες. Θα χρειαστείς σίγουρα και μερικά μικρά εξτραδάκια και μπουκάλια και το πρώτο έτοιμο μίγμα, οπότε υπολόγισε κάπου 100 ευρώ για να είσαι μέσα.

Και όντως μπορείς να μείνεις ακόμη και εδώ. Αλλά όλα είναι σχετικά. Το βασικό με τη ζυθοποίηση είναι ότι πρέπει να μην ξεπεράσει ο χώρος περιβάλλοντος μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, μιας και είναι και η αντίδραση εξώθερμη. Αν έχεις υπόγειο πχ είσαι οκ για όλο το χρόνο, αλλά εγώ που έφτιανα σπίτι στην ουσία από Μάιο/Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη/Οκτώβρη δεν μπορούσα.

Αν έχεις υπόγειο με σταθερή θερμοκρασία και καλοκαίρι, είσαι άρχοντας και μπορείς να δεις επόμενο στάδιο με πολύ μικρό κόστος και αρκετή προσπάθεια να ξεκινάς από κριθάρι όπως το παρακάτω βίντεο.




Σταδιακά μπορείς να αναβαθμίσεις εξοπλισμό κλπ.

Όμως αν ΔΕΝ έχεις υπόγειο τότε το επόμενο βήμα μετά το κιτ είναι η ψύξη του κουβά για να μπορείς να φτιάχνεις όλο το χρόνο. Εκεί είτε θα πας για πατέντα είτε για κάτι έτοιμο που δεν είχα καταφέρει ποτέ να βρω με κάτω από 300-400 ευρώ και όταν μιλάμε για 300 ευρώ, συνήθως είναι χωρίς ψυγείο, απλά για το κύκλωμα που συνήθως ρίχνεις σε ένα ψυγειάκι camping πάγο και κάνεις κυκλοφορία νερού. Θέλεις 1000+ για να πάρεις κάτι έτοιμο εμπορικό που να δουλεύει όπως το παρακάτω:
Η πατέντα μπορεί να αρχίσει από κάτι πολύ απλό, πχ ένα σάκο από νεοπρέν που βάζεις παγάκια και να φτάσει σε τρέλα. Όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με ψύξη για overclocking επεξεργαστών μάλλον μπορούν να καταλάβουν.
Αρα μιλάμε για ΠΟΛΛΑ λεφτά.

Είχα καταλήξει κάποτε ότι το παρακάτω θα ήταν η -σχεδόν- τέλεια λύση για το σπίτι.
Ναι, έχει 1000 ευρώ και το κόστος για καλή μπύρα σε υλικά/κιτ δεν είναι και το χαμηλότερο δυνατό. Όμως το βασικό του πλεονέκτημα είναι ο πλήρης έλεγχος της ζύμωσης με θερμοκρασιακό έλεγχο και απίστευτη επαναληψιμότητα. Άσε που πιάνει και λίγο χώρο που για μένα που δεν θέλω δεκάδες λίτρα μπύρας είναι σημαντικό.
Όμως έχει ένα χοντρό θέμα για αγορά 1000 ευρώ. Η χρήση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη της εταιρίας και των server της. Αν η εταιρία βαρέσει κανόνι τα χάνεις όλα και περιμένεις κανέναν τρελαμένο μήπως και βγάλει κάποιο open software για να το χρησιμοποιείς ή κάποιος πρώην υπάλληλος να διαρρεύσει κώδικα. Βέβαια η εταιρία κλείνει 10ετία τώρα. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις και δικές σου συνταγές χωρίς να βασίζεσαι στα κιτ της εταιρίας, όμως αυτό έχει και ετήσια συνδρομή 90 ευρώ. Σίγουρα δεν είναι ιδανικό...

Άρα που καταλήγω.

Αν έχεις υπόγειο έφυγες χθες και με 100 ευρώ ξεκινάς ένα ωραίο hobby και το εξελίσσεις σιγά σιγά με το δικό σου ρυθμό.

Αν δεν έχεις υπόγειο βάζεις στο μυαλό σου να προγραμματίσεις την παραγωγή σου ώστε να έχεις παράξει τις μπύρες του καλοκαιριού νωρίς με δεδομένο ότι καλό είναι να έχουμε ως στόχο κατανάλωση εντός 3 μηνών (μπορεί να πάει και πιο πάνω). Δυστυχώς η μετάβαση σε κατάσταση ψύξης είναι απότομη σε κόστος και εμπειρία, δεν είναι κάτι που μπορείς να λύσεις απλά "αργότερα". Ναι οκ, αν ξέρεις να παίζεις με Arduino και πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις κάποια πατέντα με 100-200-300 ευρώ και ίσως να δουλεύει και μια χαρά και ίσως να έχεις λύσεις το πρόβλημα έτσι, απλά οι περισσότεροι δεν θα τα καταφέρουν και φθηνή εναλλακτική απλά δεν υπάρχει.

Αναλυτικά και ξεκάθαρα. Σε ευχαριστώ πολύ!. Θα ξεκινήσω το κιτ για να κάνω την πλακίτσα με τα φιλαράκια και για μετά όπως βγει.
 
17 June 2006
9,808
Αν κλείνει το σπίτι και δεν έχει δροσιά, είναι θέμα.
Βγαίνει μια αφρίζουσα big babol μούρλια! 😂
Για extreme καταστάσεις χρειάζεσαι μαγιά kveik που παίζει τέλεια από τους 20 μέχρι τους 40 βαθμούς.
Αν της δώσεις 35+ είναι η καλύτερη της.
Σε κάποια Citra, ipa ή ουδέτερη μπύρα παίζει μια χαρά.
Σε βαριές, καπνιστές, δεν θα τη δοκίμαζα, γιατί βγάζει εσπεριδοειδή αρώματα, αλλά αυτές δεν είναι τόσο ευαίσθητες στη θερμοκρασία.
Μιχάλη ακριβώς!
Από όσες είχα φτιάξει είχα καταλήξει ότι ο χρόνος/κόστος/αποτέλεσμα που αφιέρωνα είχε νόημα για τα δικά μου γούστα για παρασκευή:
- Red ale
- Porter
- Βέλγικες μοναστηριακού τύπου
H Weiss που είχα φτιάξει, αν και είχα ακούσει καλά λόγια από τρίτους για μένα ήταν περισσότερο κάτι μεταξύ IPA/Pilsner και Weiss και όχι καθαρή Weiss - ίσως και για αυτό τα καλά λόγια γιατί κατέβαινε πολύ εύκολα και ευχάριστα. Είχε μείνει στο to do μου να δοκιμάσω για Dunkel Weisse από κάτι με χαμηλό αλκοόλ μέχρι πίο ψηλά στα όρια της Aventinus (ok, δεν είναι κλασσική Dunkel weisse αλλά doppelbock weisse).

Πάντως το θέμα με τις θερμοκρασίες αφορά πολλούς στην Ελλάδα...
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
George. βάλε στη λίστα και την Traditional Series Dubbel της Mangrove Jack’s.
Φοβερή μαύρη, καπνιστή με τόνους μπαχαρικών (γαρύφαλο κυρίως).
 
17 June 2006
23,747
Αθήνα
Όσο σας διαβάζω τόσο καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να πάνε στραβά και να πάει ο κόπος χαμένος. Υπάρχει σπίτι με σταθερή θερμοκρασία; Είναι δυνατόν; Αν ήταν έτσι ευκολα θα είχαν ζυθοποιίες στα σπίτια τους ο κόσμος.
Εγώ καταλήγω για σιγουριά παραγγέλνεις από το internet και ξενοιάζεις. 👍😉
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Σταθερή δεν θέλεις, αλλά μην περιμένεις να παίξει ζύμωση στους 0 ή στους 40 βαθμούς χωρίς να χρησιμοποιήσεις ειδική μαγιά.
Όλες οι μαγιές μιλάνε για εύρος, του στυλ 10-25 βαθμούς. Η Kveik 20 - 40. Κάτω από 10 δεν νομίζω να μας απασχολεί ιδιαίτερα.
Ε, αν μέσα στο σπίτι σου έχεις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μέσα στις 10 μέρες που χρειάζεται η ζύμωση, κάτι πήγε πολύ στραβά και μόνη η μπύρα δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί. :ROFLMAO:
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
10 μέρες περίπου διαρκεί η ζύμωση μέσα στον κάδο.
Μετά εμφιαλώνεις και την αφήνεις για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Εκεί κάπου πίνεται, αλλά καλύτερα να μείνει 1 μήνα+ αν δεν βιάζεσαι.
Σε αυτή τη φάση δεν έχεις ιδιαίτερο θέμα με τη θερμοκρασία, η ζύμωση έχει τελειώσει και ξεκινάει η ενανθράκωση.
 
17 June 2006
9,808
Τάσο υπολόγισε 1 μήνα να είσαι μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνήθως βελτιώνεται η γεύση στα επόμενα μπουκάλια ειδικά αν βιαστείς να ανοίξεις.
Είχα ξεχάσει μια φορά 2 μπουκάλια μπύρα στο 4μηνο και είχαν γίνει φανταστικά, ήταν βέβαια μια μοναστηριακού τύπου με 8.5% αλκοόλ αν θυμάμαι καλά.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Ότι μπύρα με υψηλό αλκοόλ αφήσεις για πολύ καιρό γίνεται καλύτερη.
Με κάποιο όριο φυσικά!
Στις απλές δεν έχω καταλάβει κάποια διαφορά.