Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
Όλα τα βάζουμε… και η σαμπάνιες κρασιά είναι….

Εγώ συνιστώ όλα τα κρασιά του κτήμα Τσελεπου που βρίσκεται στης Ρίζες της Αρκαδίας. Όλα του τα κρασιά είναι το ένα καλύτερο από το άλλο…

Είναι μια ποικιλία, η οποία ενώ αρκετά κτήματα στην Ελλάδα το παράγουν, δεν έχω βρει κανένα άλλο εκτός από του Τσελεπου.

Η ποικιλία λέγετε GEWÜRZTRAMINER (πώς να προφέρετε άραγε;) η οποία είναι γερμανική. Μελισσόπετρα είναι η ονομασία του κρασιού. Ώριμο, πλούσιο και τυπικό άρωμα λίτσις, ροδάκινου, λουκουμιού και πορτοκαλόφλουδας. Βέβαια για να καταλάβεις την γεύση του πρέπει απαραίτητος να το συνοδεύεις με φαγητό η τυριά. Αλλιώς χάνει πολύ.

Άγγελε, μάλλον το μοσχοστάφυλο που λες εννοείς το μοσχοφιλερο… δεν μας δίνεις όμως κι άλλα στοιχεία, δηλαδή, χρώμα, γεύση, κλπ.


Mixapapai δοκίμασε και το γλυκό της Λήμνου….. εξαιρετικό και αυτό, αν και δεν έχω δοκιμάσει της Σάμου.

Κανείς από Σαντορίνη να μας στείλει ένα vinsanto;;;;
Το οποίο σημαίνει άγιο κρασί.
 

mixapapai

Senior Member
5 May 2008
368
Αθήνα
Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Mixapapai δοκίμασε και το γλυκό της Λήμνου….. εξαιρετικό και αυτό, αν και δεν έχω δοκιμάσει της Σάμου.

Κανείς από Σαντορίνη να μας στείλει ένα vinsanto;;;;
Το οποίο σημαίνει άγιο κρασί.

Το έχω δοκιμάσει και είναι παρόμοιο με το Vin doux. Το anthemis όμως είναι σε άλλη κατηγορία.
Μπορεί να ανεβω Αθήνα γιορτές. Αν κάποιος γνωρίζει για σημεία πώλησης του vinsanto , θα βοηθουσε.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,880
Παλλήνη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Το έχω δοκιμάσει και είναι παρόμοιο με το Vin doux. Το anthemis όμως είναι σε άλλη κατηγορία.
Μπορεί να ανεβω Αθήνα γιορτές. Αν κάποιος γνωρίζει για σημεία πώλησης του vinsanto , θα βοηθουσε.

Δυστυχως, το καλυτερο vinsanto μπορεις να το προμηθευτεις απο την Σαντορινη, απο ντοπιους παραγωγους οπως ο Γαβαλας στο Μεγαλοχωρι ή ο Αργυρος στο Καμαρι.
Υπαρχουν βεβαια και εμφιαλωμενα που κυκλοφορουν στο εμποριο, αλλα δεν ειναι τοσο καλα οσο τα παραπανω.
Αν το βρεις παντως, αξιζει να το δοκιμασεις! Πινεται ανετα και παγωμενο..
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,212
127.0.0.1
Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Tzimisce με πρόλαβες με το GEWÜRZTRAMINER αν και μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει την μελισσοπετρα. Σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Προς το παρόν είχα πετύχει μόνο τα traminer...
Θα δοκιμάσω να δω κατά πόσο το κτήμα Τσελέπου βγάζει πραγματικά Gewurstraminer και θα σου πω... :)
Thanks anyway...
 

mixapapai

Senior Member
5 May 2008
368
Αθήνα
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Δυστυχως, το καλυτερο vinsanto μπορεις να το προμηθευτεις απο την Σαντορινη, απο ντοπιους παραγωγους οπως ο Γαβαλας στο Μεγαλοχωρι ή ο Αργυρος στο Καμαρι.
Υπαρχουν βεβαια και εμφιαλωμενα που κυκλοφορουν στο εμποριο, αλλα δεν ειναι τοσο καλα οσο τα παραπανω.
Αν το βρεις παντως, αξιζει να το δοκιμασεις! Πινεται ανετα και παγωμενο..
Και με παγάκια.
Μην ξεχνάμε:
:ADFADF1: +:driver:= :dead:
 
Το κρασί προφέρεται Γκεβούρτστραμίνερ αν δεν κάνω λάθος, ας μας διορθώσει ένας γερμανομαθής. Μ' αρέσει πολύ σαν ποικιλία και έχω βρει καλή και οικονομική σχετικά οινοποίηση από τον αλσατικό οίκο Hugel (απλό και jubilee). Στην Ελλάδα το οινοποιεί εκτός από τον Τσελεπό και ο κυρ-Γιάννης στις τέσσερις λίμνες, μαζί με άλλες ποικιλίες. Επίσης υπάρχει σε πολύ ενδιαφέρων φυσικό γλυκό κρασί από τη Βιβλία Χώρα.
 
Last edited:

Nightfall

Senior Member
19 March 2007
480
Αθήνα, Παπάγου
Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Το κρασί προφέρεται Γκεβούρτστραμίνερ αν δεν κάνω λάθος, ας μας διορθώσει ένας γερμανομαθής. Μ' αρέσει πολύ σαν ποικιλία και έχω βρει καλή και οικονομική σχετικά οινοποίηση από τον αλσατικό οίκο Hugel (απλό και jubilee). Στην Ελλάδα το οινοποιεί εκτός από τον Τσελεπό και ο κυρ-Γιάννης στις τέσσερις λίμνες, μαζί με άλλα σταφύλια. Επίσης υπάρχει σε πολύ ενδιαφέρων φυσικό γλυκό κρασί από τη Βιβλία Χώρα.

Ακριβώς έτσι είναι το σωστό. Gewürz (=μπαχαρικά,καρυκεύματα,αρωματικά το αγγλικο spices δηλαδή) Traminer (= από την ποκιλία σταφυλιών).
Αλλοστε στην Αλσατία παλιότερα επικρατούσαν τα γερμανικά.
 

tigergreg

Banned
24 June 2008
3,304
ΑΘΗΝΑ
ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΟ "ΝΕΑ ΔΡΥΣ" ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΣΟΒΙΝΙΟΝ 14% ΔΥΝΑΤΟ ΠΟΛΥ-ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΛΙΓΟ ΨΗΜΕΝΟ. ΕΑΝ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΕΤΕ ΜΕ ΦΟΝΤΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ. ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΤΟ GRAND CRU ΜΟΝΟ SAINT EMILION ΟΜΩΣ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΛΙΝΤΛ ΤΟΥ 2004 ΜΕ 9,99 ΣΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ (ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) ΤΟ ΧΡΕΩΝΟΥΝ 19,99 ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ. ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ. ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΟ ΜΠΑΡΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΡΟΖΕ ALSACE ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.
 
Άρχισα να την ψάχνω με τα κρασιά γύρω στο 85 κυρίως με φίλους απο τη σχολή μετά το εργαστήριο οινολογίας που κάναμε τότε.

Ξεκινήσαμε με τα βορειοελλαδίτικα με κύρια ποικιλία το ξυνόμαυρο (Cava και Grand Reserve του Μπουτάρη, Γουμένισσα κλπ).

Σχετικά νωρίς είχα την τύχη να γευτώ μία μικρή ποσότητα απο Grand Cru. Το chateau margaux που δοκίμασα το 86 μπορεί να ήταν λίγο, το θυμάμαι όμως ακόμη σα να το ήπια χθές. Μετά, ψάχνοντας, έμαθα για τον Μεντζελόπουλο, τον Έλληνα που έκανε το κρασί αυτό το κορυφαίο στον κόσμο.

Κατάλαβα όμως σιγά σιγά οτι για να εκτιμήσεις σωστά ένα μεγάλο Μπορντώ μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις απο τα μονοποικιλιακά.

Έτσι για ένα φεγγάρι με ενδιέφεραν πολύ τα Merlot και Syrah (κυρίως το πρώτο) και εκεί ανακάλυψα το εκπληκτικό Μερλό "Μυλοπόταμος" που παράγεται στο Ιερό Κάθισμα του Αγ. Ευσταθίου στο Αγ. Όρος. Δεν το βρίσκεις εύκολα (νομίζω μία κάβα στη Γιαννιτσών μπορεί ακόμη να το έχει).

Βέβαια μαζί με αυτά έψαχνα και Ελληνικές ποικιλίες και έχω καταλήξει σε Αγιωργήτικο που παίρνω απο το Οινόπολις στην Πάτρα για καθημερινή χρήση.

Απο λευκά εκτιμώ πολύ τη δουλειά που κάνει ο Γεροβασιλείου στη Επανωμή, με ιδιαίτερη προτίμηση σε Σοβινιόν Μπλάν.

Τα τρία χρόνια που έκανα στη Λήμνο με έφεραν σε επαφή με το μοσχάτο Αλεξανδρείας σε όλες σχεδόν τις εκδοχές του. Πολλά εξαιρετικά κρασιά σπιτικής παραγωγής αλλά απο βιομηχανική οινοποίηση λίγα πράγματα με εξαίρεση τον εκπληκτικό Χατζηγεωργίου απο το Καρπάσι Ατσικής. Πολύ καλά κρασιά και ένα φυσικό γλυκό που επικρατεί άνετα όλων των Σαμιώτικων (που είναι απο την ίδια ποικιλία εξάλλου). Στο απλό γλυκό (με σταμάτημα της ζύμωσης με οινόπνευμα) το συνεταιριστικό γλυκό είναι πολύ καλό για την τιμή του (κάτω απο 3 Εβρά...)

Εκεί που υστερούν οι Λημνιοί είναι στο μάρκετινγκ, με τους Σαμιώτες να είναι απείρως γνωστότεροι λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος της Σάμου στις αρχές του 20ου αιώνα που είχε και τον αντίκτυπο και στις εμπορικές σχέσεις.
Πάντως και στη Λήμνο κάτι αρχίζει να γίνεται κυρίως στο κρασί βιολογικής καλλιέργειας π.χ. Σαββόγλου. Ελπίζω να μην είναι παροδικό.
 

Mufasa

Established Member
16 May 2008
263
Athens
Εκανε μια αναφορα ο takisot αλλα να το θεσω πιο επισημα..

Ποιο ειναι το κρασι που χρησιμοποιειται στην Θεια Κοινωνια? Νομιζα οτι ηταν η μαυροδαφνη αλλα η δοκιμη της με απογοητευσε..
 

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
Τζάμπα ήθελα να πω!!!


Παιδία….. με συγχωρείτε για τα λάθη που κάνω… όπως είπα ότι πρωτομπήκα στο forum τα ελληνικά δεν είναι η μητρικοί μου γλώσσα.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,053
Αθήνα
Μερικά από τα δικά μου αγαπημένα μου (από τον ελληνικό αμπελώνα):

ktima1998.gif
katsarouredb.jpg
antoneadrb.jpg

13106.jpg
279-big.jpg
mikroklima.jpg
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Να γράψω κι εγώ τις δικές μου προτιμήσεις:

Κτήμα Αλφα
Κτήμα Αλφα Α1 (πολύ ακριβό όμως)
Κτήμα Γεροβασιλείου
Πετραία Γη (της ΕΑΣ Αμυνταίου, νεο κρασί δοκιμάστε το)
Πρεκνιάρικο του Χρυσοχόου (Νάουσα)
Αντωνόπουλος Νέα Γη
Τιούκαλας (το κόκκινο δεν θυμάμαι τώρα την επωνυμία) από Σιάτιστα)

θα συνεχίσω αύριο, πάντως βλέπετε προτιμώ τα κόκκινα ακόμη και το καλοκαίρι.
 

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
Καλά τα λέμε με τα κρασιά, αλλά τα ερωτήματα είναι:

Πίνουμε το κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία;

Χρησιμοποιούμε το σωστό ποτήρι;

Λέμε για το κόκκινο ότι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά ποιανού δωματίου; Αυτό το λέγανε οι γάλλοι, που μένανε σε κάστρα, και η θερμοκρασία τότε ήταν σταθερή χειμώνα καλοκαίρι στους 18 βαθμούς….. άρα….. μάλλον πρέπει να το κρυώσουμε λίγο.
Το ροζέ 10 – 12 βαθμούς
Τα λευκά 11 – 13 βαθμούς
Τα αφρώδη πρέπει να είναι παγωμένα….. στους 7 βαθμούς.

Τα ποτήρια είναι ολόκληρη επιστήμη…. Κι εγώ που το γελούσα…. Έλεγα ότι κάνουν απλά για φιγούρα όταν τα πίνανε με κολονάτα…..
Κι όμως, το κρασί μόνο με κολονάτα πρέπει να πίνεται, και ανάλογα με τον τύπο και χρώμα αλλάζει…. Αν κάνω κάποιο λάθος εδώ, διορθώστε με, και όπου αλλού και να το κάνω βέβαια!
1) όσο πιο σύνθετο, τόσο μεγαλύτερο το ποτήρι,
2) όσο πιο απλό, τόσο πιο μικρο,
3) ημίξηρα και ημίγλυκα σε ποτήρι με ανοιχτό χείλος,
4) αφρώδη σε ψιλά κυλινδρικά ποτήρια,
5) πρέπει το ποτήρι πάντα να είναι χωρίς σχέδια(δεν ξέρω γιατί),
6) το λευκό, πάντα σε μικρό για να βάζουμε μικρή ποσότητα ώστε να μην ζεσταίνεται.

Αυτά είναι λίγα πράγματα που ξέρω….. σειρά σας να συμπληρώσετε….
 

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Όλα τα βάζουμε… και η σαμπάνιες κρασιά είναι….

Εγώ συνιστώ όλα τα κρασιά του κτήμα Τσελεπου που βρίσκεται στης Ρίζες της Αρκαδίας. Όλα του τα κρασιά είναι το ένα καλύτερο από το άλλο…

Είναι μια ποικιλία, η οποία ενώ αρκετά κτήματα στην Ελλάδα το παράγουν, δεν έχω βρει κανένα άλλο εκτός από του Τσελεπου.

Η ποικιλία λέγετε GEWÜRZTRAMINER (πώς να προφέρετε άραγε;) η οποία είναι γερμανική. Μελισσόπετρα είναι η ονομασία του κρασιού. Ώριμο, πλούσιο και τυπικό άρωμα λίτσις, ροδάκινου, λουκουμιού και πορτοκαλόφλουδας. Βέβαια για να καταλάβεις την γεύση του πρέπει απαραίτητος να το συνοδεύεις με φαγητό η τυριά. Αλλιώς χάνει πολύ.

Άγγελε, μάλλον το μοσχοστάφυλο που λες εννοείς το μοσχοφιλερο… δεν μας δίνεις όμως κι άλλα στοιχεία, δηλαδή, χρώμα, γεύση, κλπ.


Mixapapai δοκίμασε και το γλυκό της Λήμνου….. εξαιρετικό και αυτό, αν και δεν έχω δοκιμάσει της Σάμου.

Κανείς από Σαντορίνη να μας στείλει ένα vinsanto;;;;
Το οποίο σημαίνει άγιο κρασί.

visanto_smll.jpg

http://www.boutari.gr/?TGVmdE1lbnU9MTQsMjAmTEFORz1HUiZQYWdlSWQ9NCZQYWNrYWdlSWQ9OTE=