Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Παιδια καντε τον κοπο κ δοκιμαστε 'ψηλες κορφες '- μοσχατο λευκο , και οποιος θελει γλυκο κρασι το 'nectar' ... Απο την ΕΟΣ.Σαμου... Νιοθω λιγο περυφανος που τα κρασια μας εχουν παρει ισως τα περισσοτερα μεταλια απο καθε αλλο κρασι σε διεθνεις διαγωνησμους.. Περσυ το samos-Grand Crux πηρα χρυσο κ αν θυμαμαι καλα οι Ψηλες κορφες πηραν χαλκινο.
 

data

AVClub Addicted Member
17 November 2009
2,846
Enterprise
Ρεύμα... κρασάτο υπόσχονται Ιάπωνες ερευνητές

Εντελώς τυχαία και καθώς έκαναν έναν μικρό πάρτι στο γραφείο, πίνοντας τα ποτά τους, οι επιστήμονες ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης των Υλικών διαπίστωσαν κάτι που μπορεί να αλλάξει για πάντα τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανακάλυψαν πως αν ένα μείγμα μετάλλων εμβαπτιστεί στο κόκκινο κρασί, γίνεται υπεραγώγιμο, δηλαδή μεταδίδει το ηλεκτρισμό χωρίς καμία απώλεια.

Μετά από συγκριτικές δοκιμές μάλιστα κατέληξαν ότι το κόκκινο κρασί, έχει την καλύτερη επίδραση στους αγωγούς σε σχέση με άλλα ποτά που δοκίμασαν όπως το σάκε ή την μπύρα......
 

Budda

Supreme Member
2 February 2009
3,734
Orc Village(Λουτσα)
Ελατε μια βολτα στα Μεσογεια ,να σας κερασω κρασακι απο την Κυρα-Νιτσα ,θα ηθελα να ακουσω τις γνωμες των ειδικων .:2thumb22sup:
 

Mani

New member
22 February 2008
2
Καλησπέρα
Θα κάνω μια μάζωξη με μαθητές Λυκείου για δοκιμή λευκών κρασιών με συνοδεία φαγητού φυσικά. Τα κρασια που σκέφτομαι είναι:

Dio Filι
Ηλιατορας
Σαμαροπετρα
Κτημα Αλφα Μαλαγουζια

Εαν έχετε κάποια άλλη πρόταση καλοδεχούμενη αρκεί η τιμή του να είναι μεταξύ των 7-10 ευρώ. Με ποια σειρά πιστεύετε είναι καλύτερο να καταναλωθούν;
Ευχαριστώ.
 

VaSiLiS-T

Supreme Member
10 January 2007
8,209
παλλληηηηηνιηηηη
αρχίζεις απο τα πιό ελαφρία σύμφωνα με την περιγραφή τους με κρύα σνακ ,, και πάς στα πιό πλούσια με συνοδεία ρουστίκ μεζέδες

λέγοντας πλούσια ,,,, λέω για κόκκινα κρασία ,,, δεν έχεις στην λίστα κάτι
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,225
127.0.0.1
Με τη φιλοσοφία ότι δεν γίνεται κάποια επαγγελματική δοκιμή και οι επίδοξοι δοκιμαστές δεν θα έχουν πτυελοδοχείο δίπλα τους...
Θα το πήγαινα κάπως έτσι


1) Chardonnay (Ιλιάτορας)
(Για να καταλάβουν τη γεύση του Chardonnay)


2) Ροδίτη/Sauvignon Blanc (Σαμαρόπετρα)


Ως εδώ μπορείς να παίξεις με ελαφριά τυριά.
Για πιο κάτω θα πρότεινα φρούτα ή ακόμη και τίποτα. Πάντως είναι πολύ φρουτώδη για να τα δοκιμάσεις πριν τα άλλα δύο.

3) Μαλαγουζιά (Κτήμα Άλφα)
Το αμέσως πιο έντονο σε γεύση.

4) Και τέλος το Δύο Φίλοι (Gewurstraminer).
Τόσο έντονα φρουτώδες που πλησιάζει πλέον το λικέρ.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,225
127.0.0.1
Πολλά θα μπορούσε να βάλει στη λίστα.
Το θέμα είναι το πόσα άτομα θα είναι στη συνάντηση. Μην πάνε για γευσιγνωσία και βγουν φυτίλια...
Να θυμούνται την επόμενη μέρα τι μπουκάλια άνοιξαν... :ADFADF1:
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Πλακα πλακα, αμα τα ανακατωσουν κιολας.. Κουρουμπελο θα βγουν! Χα χα..
 

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα τυριά είναι η καλύτερη συνοδεία για όλα τα κρασιά.....
και έχουμε και τόσα καλά τυριά..... και δεν πιστεύω να πάρεις ξένα.....
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,225
127.0.0.1
Ακόμη καλύτερα ένα fondue τυριών. :Banane0:

Απλά η μαλαγουζιά και το Gewurstraminer (αν και νομίζω το dio fili είναι Traminer και όχι Gewustraminer, αλλά ίσως να κάνω και λάθος) πίνονται και με φρούτα λόγω της έντονα φρουτώδης γεύσης τους.
Μέχρι και με fondue σοκολάτας θα έπινα ένα Gewustraminer του Blank. :ernaehrung004:
 

Mani

New member
22 February 2008
2
Ευχαριστώ για τις προτάσεις.
Θα είναι 8-10 άτομα ηλικίας 25-45 χρονών (νυχτερινό Λύκειο). Η μάζωξη θα γίνει σε ταβέρνα με μεζέδες και ψητά. Στον καθένα θα αντιστοιχούν 2-4 ποτήρια απ το κάθε κρασί ή ένα μπουκάλι κρασί περίπου.Δεν θέλω να μπλέξουμε με τα χωράφια της οινογευσιγνωσίας αλλά περισσότερο οι άνθρωποι να δοκιμάσουν κάποια "καλά" κρασιά καταλαβαίνοντας την διαφορά από τα χύμα (ασκούς) και φτηνά "τουριστικά" κρασιά που αγοράζουν στα super market ή στα διάφορα μαγαζιά.
Η επιλογή των κρασιών αρχίζει από την τιμή τους μιας και πιστεύω,εδώ δέχομαι προτάσεις, ότι από 7 ευρώ και πάνω μπορείς να βρεις Ελληνικό κρασί με "χαρακτήρα"(δυστυχώς). Το ανώτατο όριο έχει μπει για να μην μας βγει ο κούκος αηδόνι. Αυτά τα κρασιά τα έχω πιει και πιστεύω ότι το κάθε ένα έχει μια ιδιαιτερότητα(ίσως μόνο η Μαλαγουζιά Κτήμα Άλφα μου είναι κάπως).
Αν έχετε κάποιες άλλες προτάσεις καλοδεχούμενες.

Υ.Γ
Το Samos-Ψηλές κορφές δεν το ξέρω άρα θα το πιω.

Ο Ιλιάτορας "βαράει" λίγο μήπως θα ήταν καλύτερα προς το τέλος;

Ευχαριστώ.
 

data

AVClub Addicted Member
17 November 2009
2,846
Enterprise
Αφού η μάζωξη θα είναι σε ταβέρνα με ψητά γιατί επιλέξατε λευκά κρασιά??
Σε κάθε περίπτωση αν βρεθεί προτείνω να δοκιμάσετε Ρομπόλα.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,225
127.0.0.1
Ο Ιλιάτορας "βαράει" λίγο μήπως θα ήταν καλύτερα προς το τέλος;

4 ποτήρια από κάθε κρασί = 16 ποτήρια κρασί στον καθένα. :ADFADF1:

What the heck... Βαρεμένοι από το κρασί θα καταλήξετε είτε το πιείτε πρώτο είτε τελευταίο... :firstprize:
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,620
Μπακοτσιάνος...
Καλημέρα.

Μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει.

Έπεσε στα χέρια μου ένα μπουκάλι τοπικής παραγωγής, το οπόιο είναι 6ετίας και σφραγισμένο κανονικά με φελλό.

Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν το καταναλώσω αμέσως? Πόσο καιρό μπορεί να καθίσει έτσι??
 
Last edited:

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,225
127.0.0.1
Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο Jim...
Για παράδειγμα:
1) Είναι λευκό ή κόκκινο;
2) Η παλαίωση έγινε από πρόθεση ή απλά ξεχάστηκε; Και αν έγινε από πρόθεση, έγινε από κάποιον που γνωρίζει πως να παλαιώνει ή απλά το έβαλε στην άκρη για να λέει ότι έχει κρασί 6 ετών;
3) Ήταν φυλαγμένο σε κλίση ώστε να βρέχεται ο φελλός ή όρθιο; Και σε τι περιβάλλον;

Το να βάλεις ένα κρασί στην άκρη και αυτό να παλλαιωθεί έχει τόσες πιθανότητες όσο το να βάλεις ένα βρέφος στην άκρη και να περιμένεις να ενηλικιωθεί...
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,620
Μπακοτσιάνος...
Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο Jim...
Για παράδειγμα:
1) Είναι λευκό ή κόκκινο;
2) Η παλαίωση έγινε από πρόθεση ή απλά ξεχάστηκε; Και αν έγινε από πρόθεση, έγινε από κάποιον που γνωρίζει πως να παλαιώνει ή απλά το έβαλε στην άκρη για να λέει ότι έχει κρασί 6 ετών;
3) Ήταν φυλαγμένο σε κλίση ώστε να βρέχεται ο φελλός ή όρθιο; Και σε τι περιβάλλον;

Το να βάλεις ένα κρασί στην άκρη και αυτό να παλλαιωθεί έχει τόσες πιθανότητες όσο το να βάλεις ένα βρέφος στην άκρη και να περιμένεις να ενηλικιωθεί...

Δε ξέρω πολλά Μιχάλη.

Είναι κόκκινο. Δε γνωρίζω τον τρόπο παλαίωσης. Σίγουρα ήταν 14 μήνες στο βαρέλι και μετά σε συνθήκες δωματίου, πλάγια...

Δε μπορώ πλέον να ρωτήσω γιατί αυτός που το είχε δεν υπάρχει πια. Δυστυχώς υπήρξε και άλλο μπουκάλι, αλλά αυτός που το πήρε, το κατανάλωσε χωρίς πολλά πολλά μέσα στο ίδιο απόγευμα και δεν πρόλαβα να δοκιμάσω.

Μόνο μου είπε ότι του άφησε αίσθηση του βαρελιού αλλά δεν πολυεμπιστεύομαι την οινοποιητική του κρίση. Γιαυτό ρωτάω.

Δεν είναι θέμα αξίας εννοείται, απλά το θεωρώ ξεχωριστό και θέλω να το καταναλώσω σε μια ξεχωριστή στιγμή.

Έχω από τον ίδιο και ένα του 2009, το οποίο θα το τσεκάρω αλλά δε νομίζω να είναι το ίδιο σε αίσθηση (παρόλο που ήταν από τα ίδια αμπέλια).
 
Last edited:

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,225
127.0.0.1
Μπορείς να κάνεις το εξής απλό, που θα του κάνει και καλό.
Ανοίγεις το μπουκάλι, το μυρίζεις και του αλλάζεις φελλό. :p

Βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις εργαλείο για εμφιάλωση. Αλλά δεν έχει και κάποιο μεγάλο κόστος αν συντηρείς κρασιά.
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Οπως τα λεει ο Μιχαλης.. ενα εργαλειο απλο για φελους ειναι αυτο:
http://eshop.fytofrontida.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=1931
EMFIALOTHRIO_APLO.jpg



Kαι απαραιτητως, βρες καποιον που να χει μελισια, και ζητα του λιγο κερι.. θα το λυωσεις πανευκολα σε ενα μπρικακι, και οταν βαλεις τον φελο, θα βουτηξεις την ακρη με το φελο μεσα, ας πουμε 3-4cm, θα περιμενεις 1 λεπτο, θα το ξανα βουτηξεις, θα περιμενεις αλλο 1 λεπτο και 3η φορα θα το ξανα βουτηξεις (θα σφραγισει 100%).. μετα βαλε το μπουκαλι γυρτα να βρεχεται ο φελος και αστο 100 χρονια..