Cult Sci-Fi Corner...

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,821
Αθήνα
Αγαπημένος Roger Corman, o μαιτρ των B-Movies κατάφερνε να συνδυάζει χαμηλό κόστος αλλά με αισθητικά αποτελέσματα από υποφερτά έως ενίοτε αριστουργήματα.
Η φιλοσοφία του αποτυπώνεται στην αυτοβιογραφία του "Πως γύρισα 100 ταινίες και δεν έχασα ούτε δεκάρα".
Από μνήμης θυμάμαι μια άλλη συνεργασία του με τον Ray Milland sτο βασισμένο σε διήγημα του Poe "The premature Burial".
Iδιαίτερη προτίμηση έχω στις συνεργασίες του με τον Vincent Price που έχουν θέμα διηγήματα του Poe. Συνολικά έχει γυρίσει 8 ταινίες από διηγήματα του Poe, όλες με τον Price πλην της παραπάνω.
Πάντως έχω σκεφτεί να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Corman στις cult ταινίες.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,745
πετρουπολη
10th Victim (1965) - Elio Petri

10thvictim.jpg



http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=61075
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,745
πετρουπολη
TRON (1982) - Steven Lisberger

tron-poster.jpg



Υπαρχουν ταινιες που σε σημαδευουν.Και σε κυνηγουν σε ολη σου τη Ζωη.Δεν εχει να κανει με τους σκελετους στη ντουλαπα ,που λεει ο Λυμπε,οχι.Ειναι ταινιες που τις ειδες μικρος,εκει γυρω στα 10-12,και σημαδεψαν τα ονειρα σου.Σου εκαναν τοσο μεγαλη εντυπωση τοτε που ηθελες να ζεις μεσα στην ταινια.Θυμαμαι οταν ειδα την Επιστροφη Των Τζεντάι,ημουν γυρω στα 10 και ηταν η πρωτη απο τα Star Wars που ειδα,για κανα μηνα περιπου ηθελα να ειμαι ο Χαν Σολο και υποδυομουν το ρολο του,μετα Ο Λουκ Σκαιγουωκερ για κανα διμηνο.Προσποιομουν οτι το δωματιο μου ηταν διαστημοπλοιο και εγω ενας εκαπιδευομενος Τζενται.Ολα αυτα μεχρι να δω το Τρον.Μετα ηθελα να παρω ενα κομπιουτερ και να χαθω μεσα στον κοσμο του.Την ταινια την ξαναδα στο βιντεο μετα απο χρονια και την ξαναδα και προχτες στη ΝΕΤ.Ενιωσα σαν να ξαναγυρισα κοντα 30 χρονια πισω.Πιστευα οτι θα την βαρεθω,οτι θα μου φανει ψευτικη,δεδομενου οτι τα εφε αν και πρωτοποριακα για την εποχη τους φαινονται παιδικα τωρα,ή οτι θα μου φανει αφελης.Την πατησα γιατι την φχαριστηθηκα και την απολαυσα οπως τοτε.Μπορει να φταινε και οι αναμνησεις αλλα απο την αλλη συγκρινοντας τη με οτι βγαινει τωρα στεκεται χαλαρα πεντε σκαλια πανω τοσο σαν ιστορια οσο και σαν κλιμακωση.Ολα ειναι στις καταληλες δοσεις και σε καμμια στιγμη δεν βιαζεται ή κρεμαει.Και πανω απ'ολα δεν ειναι ψεκαστε σκουπιστε τελειωσατε.Μου ειναι δυσκολο γενικα να κανω κριτικη σ'αυτη τη ταινια.Με ειχε κολλησει στον τοιχο με τα εφε της,τη λαμψη της,τα κοστουμια της ακομα και τη μουσικη.Ηταν η ταινια που πρωτοειδα και αγαπησα τον Τζεφ Μπριτζες,και μια απο τις ταινιες που με εκαναν να αγαπησω το σινεμα απο τοτε εκει στα δεκα μου.

Η ιστορια της ταινιας εχει να κανει με ενα νεο και ταλαντουχο σχεδιαστη προγραμματων (Τζεφ Μπριτζες) ο οποιος δουλευει σε μια εταιρια φτιαχνοντας βιντεοπαιχνιδια,με στοχο καποια στιγμη να φτιαξει τη δικια του εταιρια.
Ομως ενας συναδελφος του του κλεβει τα παιχνιδια και τα παρουσιαζει για δικα του ανεβαινοντας στην ιεραρχια της εταιριας.Προσπαθωντας να μπει στον κεντρικο υπολογιστη ωστε να αποσπασει στοιχεια που θα αποδειξουν οτι ειναι δικα του,αλλα ο Κεντρικος Υπολογιστης,ο οποιος διαθετει δικια του νοημοσυνη,θα τον μπλοκαρει.Ο πρωταγωνιστης θα προσπαθησει να μπει απο αλλη "πορτα",και ετσι θα βρεθει στο εργαστηριο λέιζερ της εταιριας οπου ομως ο κεντρικος υπολογιστης θα τον παρει χαμπαρι και σημαδευοντας το λειζερ στον πρωταγωνιστη θα τον ψηφιοποιησει βαζοντας τον στον ψηφιακο κοσμο...


Πρωτοπορα ταινια για την εποχη της στον τομεα τον εφε,ο σκηνοθετης και σεναριογραφος της ταινιας ηταν ανθρωπος της δουλειας,αφου διεθετε δικο του animation studio.Αλλα επειδη ηταν τελειομανης και ηθελε αυτο που θα κανει να ειναι πραγματικα εντυπωσιακο διαλεξε για επικεφαλη του σχεδιασμου των σκηνικων τον διασημο σχεδιαστη κομικ Moebius (Jean Giraud) με την αμεριστη συμβολη του ηδη βραβευμενου απο το Bladerunner Syd Mead.
Παρ'ολη τη δουλεια ομως που εριξαν,με τα αποτελεσματα να ειναι φανερα η ταινια τα πηγε σχετικα μετρια και εισπρακτικα αλλα και καλλιτεχνικα.Το κοινο τη βρηκε υπερβολικα χάι τεκ και δεν την αγκαλιασε,προς μεγαλη απογοητευση της Ντισνευ που εκανε την παραγωγη και μαλιστα πονταρε πολλα εχοντας στοχο και συνεχειες,και οι κριτικοι μπερδευτηκαν.Ο Ροτζερ Εμπερτ παντως,ισως ο πιο διασημος απ'ολους,τη θεωρησε αδικημενη.

Ετσι κι αλλιως η ταινια απεκτησε φανατικο κοινο,εγινε καλτ,σημαδεψε τα 80'ς και θαμπωσε εμας τους πιτσιρικαδες της εποχης με τα εφε της κερδιζοντας μας για παντα,με αποτελεσμα 20 χρονια σχεδον μετα να γνωρισει μια συνεχεια που αν μη τι αλλο ολοι εμεις οι πιτσιρικαδες τοτε,την περιμενουμε με αγωνια ετσι για να θυμηθουμε τα παλια.Σαν ενα παλιο καλο φιλο που εχουμε να δουμε απο το δημοτικο και τυχαια τον συνανταμε στο δρομο...


Directed by Steven Lisberger

Produced by Donald Kushner

Story: Steven Lisberger Bonnie MacBird

Screenplay: Steven Lisberger

Starring Jeff Bridges
Bruce Boxleitner
David Warner
Cindy Morgan
Barnard Hughes
Dan Shor

Music by Wendy Carlos (score)
Journey (songs)

Production Designers Moebius(Jean Giraud),Syd Mead,Peter Lloyd

http://www.youtube.com/watch?v=3efV2wqEjEY

Αναφορα για την ταινια αλλα και για το σικουελ γινεται και εδω http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=47187
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,475
Εκεί ψηλά.....
Το Τρον ηταν μοναδικο οταν ειχε προβληθει. Το περιεργο ειναι οτι ακομα και τωρα να το δεις δεν εχει χασει τιποτα απο την τοτε πρωτοποριακη του αυρα, μη πω οτι επειδη αυτην την αισθητικη δεν την ξαναειδαμε ποτε - ουτε καν σε καποια κλωνο της - περιμενουμε σαν τζανκις να παρουμε την hitech δοση μας στην συνεχεια της ταινιας που βγαινει σε λιγους μηνες.
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,821
Αθήνα
Βλέπω ότι και άλλος εκτός από εμένα ξενύχτησε προχτές το βράδυ στην ΝΕΤ.....και μάλιστα αποφάσισε να ποστάρει το ξενύχτι του, χεχε !!!
 

Mecano

New member
20 March 2007
71
Athens Greece
To Tron το ειχα δει σε θερινο επαρχιακο σινεμα το 1984 και μου ειχε κανει τρομερη εντυπωση-ημουνα 12 χρονων και ακομα το θυμαμαι!
 

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Χαίρομαι ειλικρινά που υπάρχουν και άλλοι που παθιάζονται με τέτοιου είδους ταινίες. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι μου άρεσαν επειδή είμαι λοξός.
Όχι ότι δεν είμαι δηλαδή!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,475
Εκεί ψηλά.....
Απο λοξα εδω μεσα αλλο τιποτα. Λοξα υψηλης ποιοτητας ομως :D


Την Μαυρη τρυπα που ετοιμαζεται και ριμεικ δεν την εχει αγαπησει κανεις ρε σεις ?
 
Last edited:

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
6,804
Clermont-Ferrand, France
Απάντηση: Re: Cult Sci-Fi Corner...

Απο λοξα εδω μεσα αλλο τιποτα. Λοξα υψηλης ποιοτητας ομως :D


Την Μαυρη τρυπα που ετοιμαζεται και ριμεικ δεν την εχει αγαπησει κανεις ρε σεις ?

Τελικά εμείς οι δυο μάλλον πρέπει να βρεθούμε.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,745
πετρουπολη
Απάντηση: Re: Cult Sci-Fi Corner...

Απο λοξα εδω μεσα αλλο τιποτα. Λοξα υψηλης ποιοτητας ομως :D


Την Μαυρη τρυπα που ετοιμαζεται και ριμεικ δεν την εχει αγαπησει κανεις ρε σεις ?

Nαθ αυτη μου εχει ξεφυγει...'Η την εχω δει και δεν τη θυμαμαι καθολου...
Γραψε ρε συ κατι γι'αυτη.....please...:adore::adore:
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,475
Εκεί ψηλά.....
Re: Απάντηση: Re: Cult Sci-Fi Corner...

Τελικά εμείς οι δυο μάλλον πρέπει να βρεθούμε.

:D



Nαθ αυτη μου εχει ξεφυγει...'Η την εχω δει και δεν τη θυμαμαι καθολου...
Γραψε ρε συ κατι γι'αυτη.....please...:adore::adore:


Aν δεν φυγω διακοπες θα το κανω.:bigcry:
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,475
Εκεί ψηλά.....









The Black Hole






Την δεκαετια του 70 και μιας και τα αναμασωμενα ειδη ειχαν αρχισει να ερχονται σε σταδιο κορεσμου (γουεστερν, πολεμικα, μιουζικαλ) το χολυγουντ αποφασισε να σηκωσει την σκυταλη που τοσο πετυχημενα εξαπελυσε (σε πιο καλλιτεχνικο επιπεδο ομως) ο Κιουμπρικ με την οδυσσεια του διαστηματος .

Το ´72 ηταν που πηρε σαρκα και οστα το μεγαλοπρεπες Σολαρις και το '74 ηταν η χρονια που ο δασκαλος Καρπεντερ εκανε το περιφημο Dark Star και με αυτο ξεκινησε την μεγαλη του και σπουδαια καριερα.

Την επομενη χρονια μεταφερθηκε στην τηλεοραση το ξαναμανα "νεο ειδος" με την προβολη του space : 1999 με τον καταπληκτικο Μαρτιν Λανταου.

Και το ´77 πηρε σαρκα και οστα το κινηματογραφικο "γουεστερν" ενος ασημαντου κινηματογραφιστη του Τζωρτζ Λουκας : το STAR WARS.

Aυτο ηταν.

Ο ενθουσιασμος και η εξαψη με τις ταινιες διαστηματος αγγιξε ταβανι.

Battlestar Galactica , Alien , ξαναθυμηθηκαν το Star Trek και το εβγαλαν στον κινηματογραφο , Capricorn One , Βαck Rogers , Saturn 3 , Flash Gordon και ολα αυτα σε διαστημα δυο μολις χρονων μεχρι να βγει η δευτερη συνεχεια του STAR WARS : the Empire strikes back και να κονιορτοποιησει -οπως εκανε το Death Star στον Αλντεμπαραν :D - τον ανταγωνισμο και δειχνοντας σε ολους πως γινονται οι διαστημικες ταινιες.



Αναμεσα σε αυτην την διαστημικη θυελλα ταινιων υπηρξε μια προσπαθεια της Ντισνευ να χτυπησει τα wookies του Λουκας και να φτιαξει την δικη της επιτυχια με διαστημικο φοντο.

Η ταινια αυτη ηταν το the Black Hole (εδω ειχε παιχτει με τον "επιστημονικο" τιτλο η Μαυρη τρυπα)

Το καστινγκ ηταν ζηλευτο. Σχεδον σε γονατιζε και σε προιδεαζε για μεγαλη επιτυχια.

Μαξιμιλιαν Σελ στον ρολο του κακου επιστημονα , Ρομπερτ Φοστερ που εκεινη την εποχη ηταν ενας πολλα υποσχομενος ζεν πρεμιε (τον ξαναφερε στον δρομο της δουλειας ο Ταραντινο με το Τζακι Μπραουν) και οι μεγιστοι Αντονυ Περκινς και Ερνεστ Μποργκαιν.



Ηρωες ομως και ισχυρους χαρακτηρες της ταινιας (και πολυ σπρωγμενα εμπορικα προιοντα ) πηγαν να κανουν και τα δυο ρομποτ της ταινιας .

Ενα απο καθε μερια. Τον φοβερο και τρομερο Mαξιμιλιαν (που ηταν μαλλον ο αντιποδας του Νταρθ Βειντερ)





Και τα χαριτωμενα και σκυλοειδη αντιγραφα του R2D2 που ακουγαν στο ονομα Vincent και BΟΒ.






Αυτα τα ρομποτ ηταν και η αιτια της αποτυχιας της ταινιας μιας και εστιασαν παρα πολυ στην παρουσια τους για να πετυχουν αναλογη επιτυχια με τους C3PO και R2D2 και εχασαν το παιχνιδι.

Η ιστορια ειναι κλασσικη .

Το ερευνητικο σκαφος USS Palomino ανακαλυπτει το υπεροχο και χαμενο σκαφος Cygnus στο οποιο επιβαινει ο επισης χαμενος κορυφαιος επιστημονας που υποδυεται ο Μαξιμιλιαν Σελ.

Εχοντας ομως περασει σε αλλη σφαιρα θελει να εξερευνησει μια μαυρη τρυπα και να κατευθυνθει μεσα της μαζι με τους επιστημονες του Palomino και χρησιμοποιει για αυτο καθε διαστημικη βια που εχει στην διαθεση του :D

Κλισε αλλα θα μπορουσε να ειναι καλο.....Απλα η ζηλεια ηταν φανερη στον σχεδιασμο της ταινιας και τους αποπροσανατολισε.












 
Last edited by a moderator:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,475
Εκεί ψηλά.....
Και φυσικα μια τετοια αποτυχημενη ταινια δεν θα μπορουσε παρα να ξαναγυριστει με την ελπιδα αυτην την φορα οτι θα εχει καλυτερη τυχη.

Την σκηνοθεσια της θα αναλαβει ο Joe Kosinski (που τωρα τελειωνει το Tron Legacy) και ελπιζουμε σε μια πολυ καλη ταινια .
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,475
Εκεί ψηλά.....
Ωραια σελιδα. Και εδω η αναφορα τους στην Μαυρη τρυπα.




Υπόθεση:
Ένα μικρό ερευνητικό σκάφος συναντάει ένα αγνοούμενο διαστημόπλοιο κοντά σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Κυβερνήτης του ένας επιστήμονας που θεωρείτο νεκρός, αλλά ετοιμάζεται να αρχίσει ένα πρωτοφανές ταξίδι μέσα στη μαύρη τρύπα, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις του πληρώματος του ερευνητικού σκάφους.
Σχόλια:
Το σατανικό στούντιο της Disney ξαναχτυπά με μια κλασσική ταινία από τη χρυσή εποχή του Αμερικάνικου σινεμά Ε/Φ. Με κληρονομιά το STAR WARS και το προγενέστερο 2001, οι παραγωγοί κατάλαβαν ότι τα ειδικά εφέ έπρεπε να είναι το βασικό ατού του THE BLACK HOLE, και γι αυτό το σκοπό επιστράτευσαν τον σε 10ετή αποχή από τα της μεγάλης οθόνης Peter Ellenshaw, με πολύ μεγάλη θητεία ως δημιουργός ειδικών εφέ για την Disney και όχι μόνο.

Η εμμονή αυτή των παραγωγών είναι λογική από μια πλευρά, μιας και το STAR WARS έθεσε τα στάνταρντς στα ειδικά εφέ σε νέα δυσθεώρητα επίπεδα, αλλά βλέποντας κανείς σήμερα τόσο το STAR WARS όσο και το THE BLACK HOLE δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι το εγχείρημα γνώρισε μερική επιτυχία. Όχι ότι τα εφέ του δεν είναι καλά, αλλά σίγουρα είναι λίγο άνισα.

Να ξεκαθαρίσω πρώτα κάτι. Από μικρός που έβλεπα ό,τι ταινία Ε/Φ κυκλοφορούσε μετά μανίας, είχα μια απέχθεια σε comic-relief ρομποτάκια, και δυστυχώς στο THE BLACK HOLE ο αντιπαθέστατος- κατά την ταπεινή μου γνώμη- Vincent απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτός από τις συνηθισμένες ενοχλητικές και εξυπνακίστικες ατάκες που ξεστομίζει σε ολόκληρη τη διάρκεια της ταινίας. Και βέβαια για παραγωγή της Disney μιλάμε, οπότε κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο, αλλά δεν μπορώ να μην σκέφτομαι πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν έλειπε αυτός ο ενοχλητικός τενεκές που ακόμα και εμφανισιακά σε προκαλεί να τον αντιπαθήσεις!

Αρκετά, όμως, τα απωθημένα μου με το ρομποτάκι, μιας και το THE BLACK HOLE έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στους φίλους της Ε/Φ. Και μιλάμε για τον ορισμό της ταινίας Ε/Φ, με ενδιαφέρουσα πλοκή που στηρίζεται μερικώς σε γνωστά στοιχεία για τις μαύρες τρύπες και πάνω τους χτίζεται περαιτέρω, αλλά που δυστυχώς ποτέ δεν καταφέρνει να κορυφωθεί ικανοποιητικά.

Ο Maximilian Schell υποδύεται τον Δρ. Reinhardt, τον μεγαλομανή κυβερνήτη του χαμένου για χρόνια Αμερικάνικου διαστημόπλοιου Cygnus που σχεδιάζει να ταξιδέψει όπου κανένας άνθρωπος δεν ξαναταξίδεψε, μέσα στην κολοσσιαία μαύρη τρύπα γύρω απ’ την άκρη της οποίας γυροφέρνει το σκάφος.

Προς αυτόν τον σκοπό, ο καλός γιατρός έχει δημιουργήσει μια στρατιά από ρομπότ υπηρέτες που μεταξύ άλλων αναλαμβάνουν την πλοήγηση και την προετοιμασία του διαστημόπλοιου γι αυτό το απίστευτο ταξίδι.

Το πλήρωμα του μικρού αναγνωριστικού Palamino, αποτελούμενο από τους Anthony Perkins (PSYCHO), Robert Forster (ALLIGATOR, KILL BILL), Ernest Borgnine (THE MAGNIFICENT SEVEN), Yvette Mimieux και Joseph Bottoms, παρασύρεται στο σκάφος του Δρ Reinhardt και αντιδρούν με δυσπιστία όταν μαθαίνουν τα σχέδιά του, με πρώτον απ’ όλους στη λίστα των διαφωνούντων το ρομπότ- βοηθό τους Vincent.

«Αυτό είναι αδύνατο!», φωνάζει ο Robert Forster, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση «αδύνατο είναι μια λέξη στο λεξικό των ηλιθίων» από τον Δρα Reinhardt, που φαίνεται ότι γυαλίζει το μάτι του!

Ο επιστήμονας Anthony Perkins, σε μια γενικά «άνοστη» ερμηνεία, δεν αργεί να «τσιμπήσει» και είναι πεπεισμένος ότι ο Δρ Reinhardt βρήκε τον τρόπο για να κάνει το ταξίδι μέσα στην πιο καταστροφική δύναμη του σύμπαντος.

Όμως, τα κίνητρα και οι μέθοδοι του Δρ Reinhardt δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται, κάτι που ανακαλύπτει με τρόμο το ρομποτάκι Vincent.

Αν έλειπαν οι σχετικά μεγάλες σε διάρκεια σκηνές που η δράση επικεντρώνεται στον Vincent και τα υπόλοιπα καλά και κακά ρομπότ του Cygnus, θα μιλούσα στα σίγουρα για ένα δημιούργημα Ε/Φ, με μυστήριο, δράση και καταπληκτικά διαστημικά τοπία. Η μαύρη τρύπα είναι απειλητική και τρομακτική έτσι όπως περιμένει τα θύματά της, ενώ το μυστήριο της προέλευσης των ρομπότ του Cygnus, αν και προβλέψιμο, όταν αποκαλύπτεται δίνει μια αίσθηση ρεαλισμού στα δρώμενα.

Το πρώτο μέρος της ταινίας αναλώνεται σε συζητήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, που από κάποιο σημείο και μετά γίνονται κάπως μονότονες, περισσότερο δε όταν συνεχώς έχουμε παρεμβολές των περιπετειών του Vincent και των υπόλοιπων ρομπότ, που ναι μεν παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη και στην κορύφωση της ιστορίας, αλλά εμένα προσωπικά με «ξενέρωναν» κάθε φορά. Προσθέστε και τον καθαρά διακοσμητικό ρόλο της Μαύρης Τρύπας σ’ αυτό το διάστημα. Κάποια κολπάκια, όπως η τηλεπαθητική ικανότητα της μοναδικής θηλυκής παρουσίας της ταινίας στο να επικοινωνεί με τον ανεκδιήγητο Vincent, δεν καταφέρνουν να τονώσουν το ενδιαφέρον, μιας και η κατάληξη της ιστορίας μοιάζει μονόδρομος.

Πάντως για να μην είμαι τελείως άδικος, η ύπαρξη τόσο του Vincent όσο και των «κακών» ρομπότ είναι μάλλον συμβολική, με τον μεν Vincent να είναι κάτι παραπάνω από ανθρώπινος, γεμάτος αυτοθυσία και καλοσύνη, ενώ από την άλλη ο Bob, το πρωτοπαλίκαρο του Δρ Reinhardt, είναι η προσωποποίηση του κακού, η τέλεια φονική μηχανή. Απ’ αυτή την άποψη, καθρεφτίζεται έτσι η διαφορά του Δρ Reinhardt με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, που παρά τις ατέλειές τους, παραμένουν πάντα πιο ανθρώπινοι από τον Δρα, που πολύ θα ήθελε να είναι Θεός.

Τα λεφτά στο THE BLACK HOLE είναι σε κάθε περίπτωση το τελευταίο μισάωρο, με επιβλητικά διαστημικά πλάνα, επιτυχημένες σκηνές καταστροφής και αρκετή δράση, που όμως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Είπαμε, όμως. Τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα.

Αναγνωρίζω ότι αν η ταινία δεν προερχόταν από τη Disney και αν η σημασία των ρομπότ στη ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλη, μάλλον θα είχα γράψει διθυραμβικά σχόλια για μια γενικά αρκετά ψυχαγωγική ταινία. Παραδέχομαι ότι μεροληπτώ, αλλά από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι η ταινία γυρίστηκε κατά κανόνα για τις μικρότερες ηλικίες και αυτό το γεγονός από μόνο του της επιβάλει περιορισμούς.

Ακόμα κι έτσι, το THE BLACK HOLE που και που είναι σκοτεινό χωρίς να γίνεται αποπνικτικό, και είναι αρκετά καλοφτιαγμένο για να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι ακόμα και οι λιγότερο εμπνευσμένες και καλοφτιαγμένες ταινίες Ε/Φ που γυρίστηκαν εκείνη τη χρυσή περίοδο ρίχνουν στα αυτιά στις αντίστοιχες σημερινές. Και λέγοντας σημερινές, αλήθεια, θυμάται κανείς την τελευταία «διαστημική» ταινία Ε/Φ που του άρεσε πραγματικά και βγήκε μετά το 1995; Εγώ πάντως δυσκολεύομαι πολύ.
 
Last edited: