Βουητό subwoofer

drspiros

AVClub Addicted Member
Καλησπέρα.
Εδώ και μερικές μέρες από το subwoofer (σύστημα Roister) ακούγεται ένα σταθερό βουητό, ανεξάρτητο από την ένταση του sub ή του ενισχυτή. Το βουητό δεν μεταβάλλεται αν πειράξω τα ποτενσιόμετρα της έντασης ή του crossover, ούτε αν βγάλω το RCA του ενισχυτή ή του αλλάξω πρίζα/καλώδιο ρεύματος.
Στιγμιαία εξαφανίζεται εάν αλλάξω φάση από το σχετικό διακοπτάκι, αλλά επανεμφανίζεται.
Έχετε καμιά ιδέα;
 

john gabriel

AVClub Addicted Member
Καλησπερα φιλε μου και απο εμενα το ιδιο θεμα ειχα και εγω σε 2 sub roister power bass 125 !! τα πηγα στην rois accoustics μου τα εφτιαξαν σε πολυ λογικη τιμη !!! η διευθυνση ειναι ξενοφωντος 15 μοσχατο το τηλ 210-4810071 ζητας τον κυριο Σωκρατη ευγενεστατος θα σε εξυπερετησει!!
 

drspiros

AVClub Addicted Member
Ευχαριστώ. Είδα το μήνυμά σου αφού το είχα ήδη πάει εκεί για 2η φορά μετά το 2016 (απλά δεν ήμουν Αθήνα και κατέβηκα τώρα για άλλο λόγο) και μου άλλαξε πυκνωτές. Αυτοί που είχε πάνω είχαν φουσκώσει πολύ από το λάθος που έκανα να το αφήνω ανοιχτό σε συνδυασμό με τις συχνές διακοπές και τις αυξομειώσεις τάσης της ΔΕΗ.
 

kostis22

AVClub Enthusiast
23 August 2007
751
Όντως απο το τροφοδοτικό τους είναι, τα έχω επισκευάσει και εγώ. Αν θυμάμαι καλά τότε μου άλλαξαν όλο τον ενισχυτή με έναν που υποτίθεται ήταν η καινούργια έκδοση και πιο δυνατός αλλά στην πράξη δεν παρατήρησα κάποια διαφορά.
 

kstgr

New member
6 December 2012
69
Είμαι ηλεκτρονικός και έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα στα συγκεκριμένα subs.

Αν σας ενδιαφέρει θα ανεβάσω αναλυτυτικά τι λάθη έχουν κάνει στο σχεδιασμό του ενισχυτη τους και τι μπορεί να γίνει για να μην ξαναχαλάσει.

Γιατί το θέμα δεν είναι να το φτιάξεις, αυτό είναι το μόνο εύκολο, αλλά να μην ξαναχαλάσει
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,175
Αγιοι Αναργυροι
Είμαι ηλεκτρονικός και έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα στα συγκεκριμένα subs.

Αν σας ενδιαφέρει θα ανεβάσω αναλυτυτικά τι λάθη έχουν κάνει στο σχεδιασμό του ενισχυτη τους και τι μπορεί να γίνει για να μην ξαναχαλάσει.

Γιατί το θέμα δεν είναι να το φτιάξεις, αυτό είναι το μόνο εύκολο, αλλά να μην ξαναχαλάσει
πάντα ενδιαφέρουν.. προχώρα άφοβα!!
 

kstgr

New member
6 December 2012
69
Συγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση, ασχολιόμουν με άλλα projects, προς το παρόν ανεβάζω μερικές φωτογραφίες από το woofer που είναι 10ιντσο και το εσωτερικό του subwoofer για όσους τους ενδιαφέρουν τα μη ηλεκτρονικά κομμάτια της υπόθεσης όπως για παράδειγμα το ότι έβαλαν dumping material και ότι εσωτερικά φαίνεεται να έχουν βάλει ξύλο που το διαχωρίζει σε 2 χώρους για καποιο λόγο που δε γνωρίζω. Αύριο θα προσπαθήσω να επανέλθω με τα τεχνικά θέματα.
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    547.1 KB · Views: 21
  • 7.jpg
    7.jpg
    520.6 KB · Views: 21
  • 6.jpg
    6.jpg
    514.1 KB · Views: 20
  • 5.jpg
    5.jpg
    492.7 KB · Views: 20
  • 4.jpg
    4.jpg
    482.4 KB · Views: 27
  • 3.jpg
    3.jpg
    484.1 KB · Views: 26
  • 2.jpg
    2.jpg
    369.3 KB · Views: 27

full speed

New member
7 February 2013
26
οκ το ξυλο στη μεση προφανως ειναι νευρο για αυξηση ακαμψιας και συντονισμων της καμπινας.μια απαραιτητη πρακτικη στα ηχεια.
 
  • Like
Reactions: vlad66

kstgr

New member
6 December 2012
69
Φωτογραφίες από τις πλακέτες και το μετασχηματιστή.

Περιγραφή των parts:

Μετά από έλεγχο κάθε εξαρτήματος πάνω στις πλακέτες βρήκα 2 καμμένα (με κόκκινο στη φωτο) και ένα με τιμές που ήταν στο όριο (κίτρινο).


Τα άλλαξα και τα 3 και ξαναβίδωσα τις πλακέτες για τεστ: Λειτουργεί!

Κόστος επισκευής απλά για να το κανεις να ξαναδουλέψει: κάτω απο 2€

Κόστος που το αγόρασα ως χαλασμένο για επισκευή: 40€

Το θέμα όμως είναι γιατί κάηκαν αυτά τα εξαρτήματα και τι μπορεί/πρέπει να γίνει σε λογικά πλαίσια για να μειωθεί η πιθανότητα να ξαναχαλάσει.

ΥΓ: Δυστυχώς δεν είναι στάνταρ η βλάβη , ακόμα και στο ίδιο ακριβώς μοντέλο σε άλλους έχουν καεί άλλα τρανζίστορ ή έχουν ανατιναχτεί οι 2 μεγάλοι πυκνωτές εξομάλυνσης. Τόσο χάλια το engineered and designed in Greece...
 

Attachments

  • component testing 1.jpg
    component testing 1.jpg
    691.2 KB · Views: 29
  • 5.jpg
    5.jpg
    571 KB · Views: 16
  • 4.jpg
    4.jpg
    497.8 KB · Views: 16
  • 3.jpg
    3.jpg
    640.7 KB · Views: 13
  • 2.jpg
    2.jpg
    686.1 KB · Views: 13
  • description.jpg
    description.jpg
    738.6 KB · Views: 25
  • 1.jpg
    1.jpg
    649.4 KB · Views: 15
  • component testing 2.jpg
    component testing 2.jpg
    663.3 KB · Views: 28

kstgr

New member
6 December 2012
69
Εδώ το πρόβλημα φαίνεται να είναι η τάση των πυκνωτών και όχι η χωρητικότητα τους.

Οι 2 μεγάλοι πυκνωτές είναι 50V ο καθένας και ο μετασχηματιστής βγάζει 35.5V AC , 0 -35.5V AC όπως φαίνεται στην εικόνα. Άρα μετά την ανόρθωση παίρνουμε περίπου 100.4V DC τα οποία μοιραζονται στους 2 πυκνωτές των 50V. Με λίγα λόγια όχι απλά είμαστε στο όριο αλλά ελαφρά εκτός ορίου.

Και όντως μέτρησα με το πολύμετρο και η τάση στον καθένα ήταν : 50.3V , 50.4V περίπου

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο μετασχηματιστής είναι rated για 220V AC , όταν στην Ελλάδα εδώ και καποια χρονια το συστημα είναι 230V και πολλές φορές, ειδικά τα βράδια έχω μετρήσει μέχρι και 240V στις μπρίζες του σπιτιού μου. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουμε ακόμα μεγαλύτερες τάσεις στο δευτερεύον του μετασχηματιστή.. Δε μπορώ με τίποτα να καταλάβω γιατι καποιος να σχεδιάσει κάτι έτσι χωρίς καθόλου περιθώρια.

Πάντως οι δικοι μου πυκνωτές μετρήθηκαν και είναι ΟΚ.

Αν υποθέσουμε ότι επιλέγω να τους αντικαταστήσω με μεγαλύτερης τάσης (και ίσως και χωρητικότητας γιατι σε αντίθεση με άλλα γιατροσόφια, όντως μπορεί να βελτιώσει τον ήχο) η τιμή θα ξεφύγει και μετά δε θα είναι τόσο καλό deal συνολικά το να αγοράσω χαλασμένο το σαμπ με στόχο να το φτιάξω.

Σκέφτομαι να τους αφήσω αφού τόσα χρόνια δε χαλασαν..

Αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τη λογική εδώ.

Κάθε σχόλιο καλοδεχούμενο


Αύριο θα προσπαθήσω να περιγράψω γιατί κατά τη γνώμη μου κάηκαν τα transistors.
 

Attachments

  • Transformer torturing Main capacitors.jpg
    Transformer torturing Main capacitors.jpg
    434.9 KB · Views: 10
  • Like
Reactions: vlad66

kstgr

New member
6 December 2012
69
Ανεβάζω φωτογραφίες που έβγαλα αφότου ολοκλήρωσα αυτά που ήθελα να κάνω στο συγκεκριμένο sub.
Επίσης σχεδίασα ένα πρόχειρο σχηματικό που δείχνει το τροφοδοτικό του προενισχυτή και ένα άλλο κύκλωμα.
Το δεύτερο κύκλωμα έχει δικό του ξεχωριστό τροφοδοτικό και είναι υπεύθυνο για την σύνδεση/αποσύνδεση του γούφερ με τον ενισχυτή μέσω του ρελέ, άρα μιλαμε για το κύκλωμα προστασίας του γούφερ από βλάβη του ενισχυτή και επίσης το κύκλωμα anti-thump , δηλαδή το κύκλωμα που επειδή καθυστερεί να συνδέσει τον ενισχυτή με το γούφερ δεν ακούμε το χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν κάποιοι ενισχυτές στα ηχεία με την ενεργοποίηση τους. Επίσης το ίδιο κύκλωμα οδηγεί το λεντ που είναι δίχρωμο και έχει κόκκινο χρώμα όταν η προστασία είναι ενεργή και πράσινο όταν το ρελέ συνδέσει το γούφερ με την έξοδο του ενισχυτή.
Αυτό το κύκλωμα που περιέγραψα στην προηγούμενη παραγραφο είχε 2 προβληματικά τρανζίστορ τα οποία αλλάχθηκαν, αλλά παραδόξως η περιοχή γύρω τους δεν είχε κανένα σημάδι υπερθέρμανσης. Αντίθετα, στο ξεχωριστό του τροφοδοτικό υπήρχε αισθητή αποχρωματοποίηση της πλακέτας λόγω ζέστης και έτσι αντικατέστησα την R201 , 2.2kohm, με μία του 1watt. Την R61 που ειναι 330ohm και 1 watt προσπάθησα να την απομακρύνω από γειτονικά εξαρτήματα για να μην τα ψηνει. Αυτό το έκανα γενικότερα σε όλη την πλακέτα και πάντα με βάση τον προσανατολισμό της αφού ως γνωστό η ζέστη πάει προς τα πάνω. Επίσης άλλαξα τον ενισχυτή C67 10uF 50V με 22uF για να μειωθεί η κυμάτωση.
Στο σχηματικό που έχω επισυνάψει φαίνονται και αλλαγές που έκανα στις τιμές των πυκνωτών. Οι δύο πυκνωτές 25V 47uF που βρίσκονται στην πλακέτα του προενισχυτή αλλάχτηκαν με 100uF, κάτι που έγινε με στόχο όσο πιο καθαρή τροφοδοσία στον προενισχυτή άρα και καλύτερη ποιότητα ήχου.
Επίσης αλλάχτηκαν 2 πυκνωτές 220uF 35V με 470uF στο τροφοδοτικό του προενισχυτή, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιεί μεγαλύτερα τρανζίστορ αντί για τα μικροσκοπικά S8050 και S8550. Φυσικά αυτά υπερθερμαίνονται αλλά στο δικό μου σαμπ, δεν βρέθηκαν καμμένα οπότε τα άφησα χωρίς να τα πειράξω.
Τα Q56 2N5401 και το complementary Q51 2N5551 υπερθερμαίνονται, σε μένα βρέθηκε καμμένο το 5401.
Αυτά είναι μέρος του prebooster κυκλώματος οδήγησης του τελικού ενισχυτή και δε θα έπρεπε να είναι τρανζίστορ πακέτου TO-92, αλλά μεγαλύτερα. Γι ' αυτό και καίγονται , σε συνδυασμό με το ότι όλη η πλακέτα βρίσκεται σφραγισμένη χωρίς κανένα είδος εξαερισμού, σε αντίθεση με άλλα subs όπου η πλακέτα ψύχεται μέσω της κίνησης του αέρα μέσα στην καμπίνα που προκαλεί το γούφερ και το bass reflex port.
Αποφάσισα να κάνω πατέντα και να τα κολλήσω από την άλλη μεριά της πλακέτας και με τη βοήθεια θερμοαγώγιμης πάστας MX-4 να είναι σε επαφή με την ψύκτρα του σαμπ. Κανονικά πάντως πρέπει να αλλαχτούν με ίδιων ιδιοτήτων τρανζίστορ μεγαλύτερου πακέτου πχ TO-126 αλλά προσωπικά δεν το έκανα στα δικά μου γιατί έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει αυτή η επισκευή και επίσης έχω περιέργεια να δω αν αυτή η λύση θα κρατήσει και πόσο.
Κάτι παρόμοιο ισχυεί για τα D667C και B647C τα οποία ανήκουν λογικά στο driver circuit του τελικού ενισχυτή και θα επρεπε να είναι οπωσδήποτε TO-126 packet και όχι TO-92MOD.
Βρεθηκαν ΟΚ στη δική μου πλακέτα αλλά έχω δει φώτος της ίδιας πλακέτας στο ίντερνετ με αυτά να έχουν ανατιναχτεί και να έχουν γίνει κομμάτια. Άρα κάποιος που θέλει να είναι σίγουρος ότι δε θα ξαναέχει θέματα προτείνεται να τα άλλαξει με ολόδια αλλά μεγαλύτερου πακέτου.
Όλοι οι πυκνωτές αντικαταστάθηκαν αποκλειστικά με ιαπωνικούς πυκνωτές low esr series, 105 βαθμών κελσίου. Οι 2 μεγάλοι πυκνωτές 12000uF 50V θα έπρεπε ιδανικά να αντικατασταθουν με 12000uF 63V, αλλά εφόσον από το 2009 που αγοράστηκε αυτό το σαμπ λειτουργούν χωρίς θέματα παρά το οτι βλέπουν στα πόδια τους ο καθένας κάτι παραπάνω από 50V, αποφάσισα να τους αφήσω. Άλλωστε δεν είχα κατάλληλο στοκ για να χρησιμοποιήσω και κοστίζουν γύρω στα 10 ευρώ ο καθένας.
Εδώ να πούμε ότι ο Έλληνας κατασκευαστής χρησιμοποίησε κυριολεκτικά ό,τι να ναι πυκνωτές, τύπου ό,τι βρήκε, σπάνια βλέπω σε μια συσκευή τόσες διαφορετικές μάρκες πυκνωτών και η μία χειρότερη από την άλλη. Και όταν μετρήθηκαν εκτός κυκλώματος σε πανάκριβα εξειδικευμένα όργανα, κάποιοι απ' αυτούς είχαν αρχίσει να έχουν αυξημένη εσωτερική αντίσταση esr, κοινώς είχαν αρχίσει να χαλάνε από τη θερμική καταπόνηση εκεί μέσα.
Τέλος, ξαναπέρασα με το κολλητήρι όλες σχεδόν τις κολλήσεις σε κάθε μια πλακέτα αυτού του sub και χρησιμοποίησα μεγάλες ποσότητες καλάι μήπως και οδηγήσει κι αυτό σε λίγο καλύτερο heat dissipation.
Άθλια εντύπωση μου έκαναν τα καλώδια που έβαλε για να μεταφέρει audio signal όπως για παράδειγμα από την πλακέτα προενίσχυσης στην πλακέτα του κυρίως ενισχυτή. Τα καλώδια είναι θεόλεπτα, AWG28 και ένα κόπηκε από μόνο του όπως ήταν αναμενόμενο. Ξέρω πολύ καλά ότι μιλάμε για interconnects αλλά AWG28 είναι τραγικά λεπτό από κάθε άποψη. Το πιο φτηνό mini jack se mini jack καλώδιο που βρίσκει κανείς στο σκρουτζ δε νομίζω να είναι πάχους AWG28. Τα αντικατέστησα όλα με καλώδιο AWG24 copper εκτός από αυτά που τροφοδοτούν με τάση τον προενισχυτή και το LED.
 

Attachments

  • partial schematic v0.2.jpg
    partial schematic v0.2.jpg
    332.7 KB · Views: 3
  • 10.jpg
    10.jpg
    300.8 KB · Views: 2
  • 9.jpg
    9.jpg
    463.6 KB · Views: 2
  • 7.jpg
    7.jpg
    445.4 KB · Views: 2
  • 6.jpg
    6.jpg
    486.5 KB · Views: 2
  • 5.jpg
    5.jpg
    670.1 KB · Views: 2
  • 4.jpg
    4.jpg
    427 KB · Views: 2
  • 3.jpg
    3.jpg
    264.8 KB · Views: 2
  • 2.jpg
    2.jpg
    347.4 KB · Views: 3
  • partial shchematic v0.2 with MORE comments.jpg
    partial shchematic v0.2 with MORE comments.jpg
    392.2 KB · Views: 3

kstgr

New member
6 December 2012
69
και οι υπόλοιπες φωτογραφίες
 

Attachments

  • 11.jpg
    11.jpg
    567.9 KB · Views: 2
  • 12.jpg
    12.jpg
    449.8 KB · Views: 2
  • 13.jpg
    13.jpg
    301.9 KB · Views: 2
  • 14.jpg
    14.jpg
    347.3 KB · Views: 2
  • Like
Reactions: Panoramix