Το νέο μου HTPC/HEPC. Η αρχή

Απάντηση: Re: Το νέο μου HTPC/HEPC. Η αρχή

Μπράβο! Πολύ μερακλίδικη δουλειά.

Από θόρυβο - θερμοκρασίες έχεις μετρήσει;

Ευχαριστώ.

Ο θόρυβος δεν με ενοχλεί (δεν τον μέτρησα, βέβαια, αλλά είναι σχετικά ήσυχο). Θερμοκρασίες θα μετρήσω μόλις το βάλω να κάνει καμιά βαριά δουλειά, π.χ. να παίζει ταινία HD από σκληρό, να κάνει ταυτόχρονα ripping και να κάνω και κάτι άλλο ακόμα (π.χ. καμιά δουλειά γραφείου), ώστε να έχει κάποιο φορτίο το σύστημα.

Διευκρίνηση: Παιχνίδια ΔΕΝ παίζω και δεν προβλέπω να το κάνω. Καλημέρα.

Υ.Γ.:
Κανένα free καλό προγραμματάκι να μετράει θερμοκρασίες και CPU/System usage εν λειτουργία και σε πραγματικό χρόνο υπάρχει;
-
 
Απάντηση: Re: Το νέο μου HTPC/HEPC. Η αρχή

.........
Από θόρυβο - θερμοκρασίες έχεις μετρήσει;

Με τις λίγες μου γνώσεις κατάφερα να αποθηκεύσω δυο οθόνες, κατά τη διάρκεια του ριπαρίσματος ενός Blu-ray Disc, ενώ έτρεχα κι άλλα μικρά προγραμματάκια (π.χ. Word & Internet Explorer).

Δείτε (όσο μπορείτε) τις θερμοκρασίες της CPU, με το ριπάρισμα σε λειτουργία.
Η μεγαλύτερη θερμοκρασία πυρήνα δεν ξεπερνάει τους 26 β. Κ, ενώ αυτή του συστήματος δεν βλέπω να είναι πάνω από 36-37 β.

Τώρα, τί άλλο σημαίνουν οι άλλες δυο ενδείξεις (Temp3 - Temp4) δεν μπορώ να καταλάβω, ειδικά η τελευταία που δείχνει υπό το μηδέν. Μάλλον πρόκειται για θερμοκρασίες που δεν ανιχνεύονται, επειδή ίσως δεν υπάρχουν.

Το ένα είναι όταν το ριπάρισμα είχε φτάσει στο 91% και το άλλο όταν ήταν στο 94%.
-
 

Attachments

  • cpu_z_prtscrn.pdf
    194.7 KB · Views: 87
  • cpu_z_prtscrn2.pdf
    158.6 KB · Views: 27

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,696
Re: Φωτογραφίες

Θα παρατηρήσετε ότι κάτω δεξιά υπάρχει μια "σίτα", που καλύπτει τον ανεμιστήρα της ψύκτρας του επεξεργαστή, η οποία μπήκε με βιδάκια, αφού ανοίχτηκε η τρύπα στο καπάκι (δεν είχε άνοιγμα εκεί καθόλου).
-

Πώς έκοψες τη λαμαρίνα τόσο ίσια;
 

dimitris__

AVClub Addicted Member
23 November 2007
2,013
Γλυκά Νερά Αττικής
To ripάρισμα δεν ζορίζει τη CPU, οπότε καλά κάνει και είναι δροσερό. Βάλε κάτι που στρεσσάρει τη cpu.

Για μόνιτορ χρησιμοποίησε το CPUID HWMonitor. Τα άλλα είναι απλές οδοντόκρεμες...

Γενικά, σαν test πολύ καλό είναι το OCCT.
 

audiov

AVClub Addicted Member
26 June 2010
1,824
Re: Κοστολόγηση

Με γεια το νεο εργαλειο.
Το καλο που εχει ειναι οτι επιασαν τοπο καποια εξαρτηματα που ηδη ειχες.
Το κακο ειναι οτι καποια εξαρτηματα ειναι overkill για την δουλεια.
Αλλα απο θεμα καταναλωσης & θερμοκρασιας & θορυβου και αλλα απο οικονομικης πλευρας.

Οπως και να εχει παντως ειναι ενα HTPC που εχει εκμεταλευτει το μερακι που εχεις.
και το μαλλί πόσο πήγε αν επιτρέπεται?

Λοιπόν, επειδή το PC στήθηκε από εξαρτήματα που προϋπήρχαν και από άλλα που αγοράστηκαν επί τούτου, θα επιχειρήσω να παραθέσω το κόστος, με τις τιμές του "τότε" και του "τώρα".

Σύνολο: 1258.40 Ευρώ, με την ακριβέστερη κατά το δυνατόν καταγραφή.

0045.00 (κουτί + βαφή)
0055.00 (τροφοδοτικό)
0025.00 (μητρική)
0220.00 (επεξεργαστής)
0095.88 (μνήμες)
0150.72 (κάρτα γραφικών)
0110.80 (κάρτα TV)
0015.00 (ψύκτρα CPU)
0009.00 (ανεμιστηράκι ψύκτρας)
0005.00 (έξτρα ανεμιστήρας case)
0075.00 (LG BD-ROM drive)
0140.00 (SSD)
0135.00 (3 x HDDs)
0050.00 (Logitech DiNovo)
0127.00 (Windows 7 Pro)
-------
1258.40

-

Μιας και αρκετοι δεν εχουν ιδεα τι να επιλεξουν για ενα HTPC να πω πως δεν χρειαζεται να φτασει σε τετοιο κοστος για να κανει την δουλεια.
Απλα και μονο για οσους δεν εχουν καποια εξαρτηματα στην ακρη και ψαχνουν τι πρεπει περιπου να παρουν.

Μια φθηνη αλλά ικανοτατη λυση:

E3400 ~45.00
Μητρικη με SPDIF, πχ. ASUS P5QPL-VM EPU ~66.00
2GB DDR2 800 ~40.00 (τωρα που ακριβυναν δεν ειναι καιρος για σπαταλες στην μνημη, 2GB ειναι υπεραρκετα και υπερκαλυπτουν τις αναγκες ενος HTPC)
ASUS EAH5450 SILENT ~40.00
Καποιο DVB-T usb tuner, απο ebay ή απο εδω. ~20-30.00
1x WD3200BPVT (και κανεναν αλλο ή εστω καποιον εξωτερικο για χρηση αποθηκης) ~48.00
Μια ψυκτρα της προκοπης που να μην κανει θορυβο. Εξαρταται απο το κουτι αλλά και απο την διαθεσιμοτητα που πλεον εχει παει περιπατο... ~28.00
LG GH22NS50 ~20.00 (απλα και μονο αν χρειαστει για καμια εγκατασταση προγραμματος απο CD/DVD)
Τροφοδοτικο προδιαγραφης ATX2.2 με ισχυ απο 240 εως 350W ~40.00

Κοστιζει λιγο, καταναλωνει λιγο, κανει λιγο εως ανυπαρκτο θορυβο, τον ελαχιστο που θα μπορουσε ενα HTPC.

Τα υπολοιπα εξαρτηματα στην κριση του καθενος.
Π.χ κουτι υπαρχει και αυτο με λιγα χρηματα. Αν χωραει (και οριζοντια) τοτε ζηταει πολυ λιγα με σχετικα καλη εμφανιση. Σημειωση, ουτε οι δισκου, ουτε τα DVD εχουν προβλημα οριζοντιας λειτουργιας.
 
Last edited:

spanpaul

New member
26 August 2008
1
Παναγιωτη καλοριζικο το HTPC σου. Πες μου σε παρακαλω που βρηκες την καρτα της AVERMEDIA; Την ψαχνω και την βρισκω μονο Αυστραλια και Ινδια. Σε παρακαλω περιμενω απαντηση γιατι θελω να την αγορασω. Φανταζομαι οτι παιζει mpeg 4(digea), αν εχεις δοκιμασει πες μου.
 
Περί κατεργασίας λαμαρίνας

Πώς έκοψες τη λαμαρίνα τόσο ίσια;

Καλησπέρα, ή μάλλον καλημέρα, φίλε μου Pete.

Οι παλιοί ξέρουν ότι είμαι εξ επαγγέλματος Μηχανικός Ε.Ν., άρα και μηχανουργός, εφαρμοστής, ελασματουργός, λεβητοποιός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός ΜΕΚ και ατμομηχανικός, ολίγον ξυλουργός, ολίγον ναυπηγός και πάει λέγοντας, γνώσεις και τεχνικές απαραίτητες αν θέλεις να είσαι σωστός επαγγελματίας στο επάγγελμά μας. Κάνω αυτή τη διευκρίνηση για να εξηγήσω ότι για μένα μια τέτοια δουλειά δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τώρα, σχετικά με το κόψιμο της λαμαρίνας τέτοιου πάχους (συνήθως είναι μισό χιλιοστό, στην καλύτερη - ή χειρότερη, όπως το πάρεις - περίπτωση να είναι ένα χιλιοστό, υπάχουν πολλές τεχνικές, εξαρτώμενες από τα εργαλεία που διαθέτεις και φυσικά από το πόσο πιάνουν τα χέρια σου. Πρωτίστως όμως πρέπει να σημαδέψεις σωστά, στη σωστή θέση τον τομέα που θα κοπεί, με χρήση μετρητικών εργαλείων και γωνιάς 90 μοιρών. Για ένα καπάκι σαν αυτό, είναι αρκετά μια ρίγα και ένα ή δύο τρίγωνα, σαν αυτά που είχαμε στο γυμνάσιο για το σχέδιο και τη γεωμετρία. Ένα παχύμετρο επί πλέον και μια φαλτσογωνιά του μηχανουργού θα βοηθούσε περισσότερο.

Η πιο γρήγορη μέθοδος κοπής, αλλά άκρως επικίνδυνη για κάποιον που δεν γνωρίζει πώς να χειριστεί ηλεκτροκίνητα εργαλεία, είναι με χρήση ηλεκτρικής σέγας. Κάνεις 2 έως τέσσερεις τρύπες στις 2 ή και στις 4 γωνίες, μεγέθους ικανού να μπορεί να μπει η λάμα της σέγας ΚΑΙ να δουλέψει ελεύθερα και ΑΦΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΡΙΓΜΈΝΗ, κάνεις την κοπή.

Μια άλλη, πιο ερασιτεχνική αλλά εξ ίσου αποτελεσματική μέθοδος, είναι η χρήση πολύ λεπτού δισκοτροχού, πάχους ενός χιλιοστού, προσαρμοσμένου σε ειδικό φορέα, ο οποίος φέρει στέλεχος που πιάνει στο τσωκ ενός ηλεκτροδράπανου. Ο κοινός ηλεκτρικός τροχός, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς λεπτό δίσκο, ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ, διότι δεν ελέγχεται η κοπή. Να σημειώσω ότι και με αυτή τη μέθοδο, οι τρύπες στις 4 γωνίες είναι απαραίτητες.

Μια τρίτη μέθοδος είναι αυτή με πολλές μικρές τρύπες, καθ' όλο το μήκος της περιφέρειας, ώστε να καταλήξεις με μικρές κινήσεις να αποχωρήσεις το κομμάτι της λαμαρίνας που έτσι κι αλλιώς θα αφαιρεθεί, και μετά να στρώσεις υπομονετικά με λίμα την άγρια (λόγω των πολλαπλών τρυπημάτων) περιφέρεια. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνεις την κοπή. Θέλει ακρίβεια (εύκολα το τρύπημα τόσων πολλών τρυπών μπορεί να σου ξεφύγει και να βγεις έξω από τα όρια των γραμμών, που σημάδεψες). Θέλει και υπομονή και τέλος καλή χρήση της λίμας. Δεν συνίσταται για όσους δεν έχουν πλήρη εξοικίωση με μηχανουργικά εργαλεία, όχι τόσο γιατί είναι επικίνδυνη (επικίνδυνες είναι όλες οι δουλειές, στις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά εργαλεία ή που εκ φύσεως ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού), όσο γιατί απαιτεί τεχνική και ακρίβεια.

Μια άλλη μέθοδος, εξ ίσου επίπονη με την παραπάνω, είναι η χρήση πριονόλαμας, αφού γίνουν οι 4 τρύπες στις γωνίες. Κι αυτή θέλει υπομονή και χρόνο, γιατί η λαμαρίνα δεν κόβεται εύκολα. Ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί σκέτη την πριονόλαμα, χωρίς δηλαδή σιδεροπρίονο, γιατί αυτό έτσι κι αλλιώς δεν χωράει. Το καπάκι θέλει καλή στήριξη για να μην πάλλεται κατά τη διάρκεια των παλινδρομικών κινήσεων της κοπής, ώστε να διευκολύνεται η κοπή, και η ρημάδα η πριονόλαμα δεν πιάνεται με το χέρι εύκολα, γιατί κόβεσαι. Συνήθως την πιάνουν με ένα κομμάτι πανί ή κάτι ανάλογο. Και αυτή απαιτεί γνώση και τεχνική, εύκολα σου ξεφεύγει και μπορείς να το χαλάσεις. Άσε που με μια στραβοκίνηση, η πριονόλαμα σπάει σαν γιαλί.

Τέλος πάντων, εγώ έχω κατά καιρούς χρησιμοποιήσει όλες τις παραπάνω μεθόδους σε τέτοιας φύσης εργασίες, και ξέρω τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας από αυτές. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται ανάμεικτες τεχνικές, λίγο σέγα, λίγο τρυπάνι, λίγο λίμα, λίγο πριονόλαμα, ανάλογα με το τί έχεις να κάνεις. Στην συγκεκριμένη δουλειά, επειδή δεν είχα καλό τρόπο (και τόπο) να στηρίξω με ασφάλεια το καπάκι, ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω τη σέγα μου (το γεγονός ότι η λαμαρίνα ήταν λεπτή, μόλις μισό χιλιοστό, δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τη χρήση ηλεκτρικής σέγας), χρησιμοποίησα τη δεύτερη μέθοδο, με ένα ψιλό τρυπανάκι, που έχω για λεπτοδουλειές, σαν αυτό που χρησιμοποιούν σε ορισμένες εργασίες μοντελισμού. Πάνω στο τσωκ του έδεσα τον φορέα με το ψιλό δισκοτροχό και έκοψα προσεκτικά τη λαμαρίνα, εκεί που την είχα σημαδέψει. Και πάλι, πρόσεξα να κόψω πιο μέσα από τη γραμμή σημαδέματος και το τελικό σχήμα το έκανα με τη λίμα, για να πετύχω ακριβώς το άνοιγμα. Και μη νομίζεις, ακόμα κι έτσι κάτι λίγο μου ξέφυγε, αλλά είναι ανεπαίσθητο και μόνο ένα έμπειρο μάτι το καταλαβαίνει.

Ελπίχω να σε κάλυψα.
-bye-
-
 
Απαντήσεις

To ripάρισμα δεν ζορίζει τη CPU, οπότε καλά κάνει και είναι δροσερό. Βάλε κάτι που στρεσσάρει τη cpu.

Για μόνιτορ χρησιμοποίησε το CPUID HWMonitor. Τα άλλα είναι απλές οδοντόκρεμες...


Γενικά, σαν test πολύ καλό είναι το OCCT.

Ευχαριστώ. Δεν τα είχα υπ' όψη τα προγραμματάκια. Θα επιληφθώ αύριο. Τώρα, πιο δύσκολη δουλειά από ριπάρισμα δεν μούρχεται (είπαμε, παιχνίδια δεν παίζω). Για ρίξε καμιά ιδέα.

Με γεια το νεο εργαλειο.
Το καλο που εχει ειναι οτι επιασαν τοπο καποια εξαρτηματα που ηδη ειχες.
Το κακο ειναι οτι καποια εξαρτηματα ειναι overkill για την δουλεια.
Αλλα απο θεμα καταναλωσης & θερμοκρασιας & θορυβου και αλλα απο οικονομικης πλευρας.

Οπως και να εχει παντως ειναι ενα HTPC που εχει εκμεταλευτει το μερακι που εχεις.
Μιας και αρκετοι δεν εχουν ιδεα τι να επιλεξουν για ενα HTPC να πω πως δεν χρειαζεται να φτασει σε τετοιο κοστος για να κανει την δουλεια.
Απλα και μονο για οσους δεν εχουν καποια εξαρτηματα στην ακρη και ψαχνουν τι πρεπει περιπου να παρουν.

Μια φθηνη αλλά ικανοτατη λυση:

E3400 ~45.00 
Μητρικη με SPDIF, πχ. ASUS P5QPL-VM EPU ~66.00 
2GB DDR2 800 ~40.00  (τωρα που ακριβυναν δεν ειναι καιρος για σπαταλες στην μνημη, 2GB ειναι υπεραρκετα και υπερκαλυπτουν τις αναγκες ενος HTPC)
ASUS EAH5450 SILENT ~40.00 
Καποιο DVB-T usb tuner, απο ebay ή απο εδω. ~20-30.00 
1x WD3200BPVT (και κανεναν αλλο ή εστω καποιον εξωτερικο για χρηση αποθηκης) ~48.00 
Μια ψυκτρα της προκοπης που να μην κανει θορυβο. Εξαρταται απο το κουτι αλλά και απο την διαθεσιμοτητα που πλεον εχει παει περιπατο... ~28.00 
LG GH22NS50 ~20.00  (απλα και μονο αν χρειαστει για καμια εγκατασταση προγραμματος απο CD/DVD)
Τροφοδοτικο προδιαγραφης ATX2.2 με ισχυ απο 240 εως 350W ~40.00 

Κοστιζει λιγο, καταναλωνει λιγο, κανει λιγο εως ανυπαρκτο θορυβο, τον ελαχιστο που θα μπορουσε ενα HTPC.

Τα υπολοιπα εξαρτηματα στην κριση του καθενος.
Π.χ κουτι υπαρχει και αυτο με λιγα χρηματα. Αν χωραει (και οριζοντια) τοτε ζηταει πολυ λιγα με σχετικα καλη εμφανιση. Σημειωση, ουτε οι δισκου, ουτε τα DVD εχουν προβλημα οριζοντιας λειτουργιας.

Φίλε μου, δίκιο έχεις, αλλά το είπες μόνος σου. Τα πιο πολλά προϋπήρχαν και καθόντουσαν ανεκμετάλλευτα. Οπότε......

Παναγιωτη καλοριζικο το HTPC σου. Πες μου σε παρακαλω που βρηκες την καρτα της AVERMEDIA; Την ψαχνω και την βρισκω μονο Αυστραλια και Ινδια. Σε παρακαλω περιμενω απαντηση γιατι θελω να την αγορασω. Φανταζομαι οτι παιζει mpeg 4(digea), αν εχεις δοκιμασει πες μου.

Την καρτούλα την πήρα από ΠΛΑΙΣΙΟ, το γράφω στο post Νο. 16 (Κοστολόγηση - σελ. 2). Ναι, παίζει MPEG-4 (γι αυτό τη διάλεξα κιόλας). Για δες εδώ.

Καλημέρα
-bye-
-
 

dimitris__

AVClub Addicted Member
23 November 2007
2,013
Γλυκά Νερά Αττικής
Όλες οι κάρτες TV (και usb sticks) που πιάνουν επίγεια ψηφιακή παίζουν mpeg-4, καθώς δεν είναι θέμα hardware, αλλά software και τα windows 7 έχουν τους απαραίτητους mpeg-4 decoders.

Το occt κάνει και stress test.
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,696
Re: Περί κατεργασίας λαμαρίνας

Ελπίχω να σε κάλυψα.
-bye-
-
Και με το παραπάνω! Απλά την προηγούμενη εβδομάδα έκανα κι εγώ μια τρύπα για την ίδια χρήση στο κουτί του HTPC μου, χρησιμοποιώντας dremel (για πρώτη φορά) και δε μου βγήκε 100% ίσια. Την έφερα λίγο με τη λίμα βέβαια, αλλά και πάλι χάνει. Δεν πειράζει... μαθαίνουμε!
 

slalom

AVClub Enthusiast
18 August 2010
1,100
Ωραία σύνθεση Παναγιώτη. Τα είδα λίγο στριμωγμένα βέβαια.

Την καρτα TV θα την πάρω και εγώ κάποια στιγμή για το δικό μου HTPC.
 
16 July 2006
7,499
HAMBURG
εχω ακριβως το ιδιο κουτι και την ιδια ψυκτρα επεξεργαστη και το LG !

εγω το πανω καπακι του εχω κανει μεγαλη τρυπα και εχω βαλει επισης μια σιτα διοτι η τρυπα για τον ανεμιστηρα τροφοδοτικου ηταν μικρη αλλα και ο ανεμιστηρας του επεξεργαστη να παιρνει αερα ελευθερα !

αλλα δεν μπορω να πω οτι ειχα ποτε προβλημα θερμοκρασιας 39 εως 42 βαθμους ρελάντι
σε ματροσκες 49 εως 55 το πολυ ...πριν το τρυπησω το καπακι...

βεβαια τωρα ειναι 2 μ 3 βαθμους πιο χαμηλα αλλα ειναι χειμωνας τωρα!
 
Last edited:
16 July 2006
7,499
HAMBURG
εγω το καλωδιο του τροφοδοτικου δεν το εβαλα ετσι αλλα ανοιξα το τροφοδοτικο και κολησα το καλωδιο κατευθειαν στην πλακετα του τροφοδοτικου γιατι εκανε πολυ γωνια με το βυσμα ...
 
εχω ακριβως το ιδιο κουτι και την ιδια ψυκτρα επεξεργαστη και το LG !
................

Βαγγέλη, καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. Να έχεις μια Καλή Χρονιά, με Υγεία.
Μόλις είδα τα μηνύματά σου.

Σχετικά με το κουτί, εάν όπως λες έχεις ακριβώς το ίδιο, μήπως έχεις και το manual?

Αν τόχεις, το θέλω. Σου στέλνω PM για τα περαιτέρω.

εγω το καλωδιο του τροφοδοτικου δεν το εβαλα ετσι αλλα ανοιξα το τροφοδοτικο και κολησα το καλωδιο κατευθειαν στην πλακετα του τροφοδοτικου γιατι εκανε πολυ γωνια με το βυσμα ...

Στο κουτί το δικό μου δεν είχα πρόβλημα. Εντάξει, η μέσα άκρη του καλωδίου, αυτή που μπαίνει στο τροφοδοτικό, αναγκαστικά γυρνάει 180 μοίρες, αλλά το κενό πίσω από το μπροστινό πάνελ είναι επαρκές, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.

Πάλι, αφού είχες την υπομονή να κάνεις τη μετατροπή, μπράβο σου!
Διάβασε το PM.

Kαλό βράδυ και Χρόνια Πολλά.
-
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,525
Land of Dystopia
Καλή χρονιά Παναγιώτη, έχουμε τον ίδιο επεξεργαστή ο οποίος είναι ότι πρέπει για ΗD υλικό!!
 
Μερικές αλλαγές και προσθήκες...

Καλησπέρα σε όλους

Λοιπόν, επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι υπήρξαν κάποιες αλλαγές και προσθήκες. Ο δεύτερος είναι ότι εχθές, για πρώτη φορά μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το PC δοκιμάστηκε ΚΑΙ σαν HTPC, αφού συνδέθηκε - δοκιμαστικά, έστω - με την TV μου (Pioneer Kuro PDP-6090H) και παρακολουθήσαμε με τη συμβία μου με τη βοήθεια του PowerDVD 12 Ultra (μέρους της Cyberlink Media Suite 10 Ultra) το "Doctor NO" (την πρώτη ταινία του Sean Connery στο ρόλο του 007), ριπαρισμένο Blu-ray στον έναν από τους τρεις σκληρούς αποθήκευσης, σε μορφή ISO, μέσω της εξόδου HDMI της κάρτας γραφικών.

Κατ' αρχάς οι αλλαγές:

Α. Αλλάχτηκε ο δίσκος συστήματος SSD της Kingston με άλλον SSD τον Intel 335 P/N: SSDSC2CT240A4K5, στα 240GB, διότι ο 64άρης της Kingston γέμισε ασφυκτικά και δεν περπάταγε σωστά τίποτα στο PC. Ο νέος είναι αυτός:

intel_335_240gb_ssd_1.jpg


Β. Βγήκαν οι 4 μνήμες DDR2 της Kingston και στη θέση τους μπήκαν δύο DDR3 DIMMS Corsair XMS3 PC3-12800 4GB (2x2GB), 1600 MHz:

Corsair_XMS3_DDR3-1600_2x_2_GB.jpeg


Γ. Αλλάχτηκε (υποχρεωτικά) το τροφοδοτικό - αυτή η αλλαγή έγινε λίγο πιο παλιά, κανα-δυο μήνες πριν - με άλλο, λίγο μεγαλύτερο και (ελπίζω) περισσότερο αξιόπιστο, το Corsair TX650M Modular των 650W:

tx650m_psu_backangle_300.png


Δ. Ξαναπεραστήκανε από την αρχή τα Windows 7 και έχω βάλει κάποιες από τις προηγούμενες εφαρμογές επιλεκτικά, αφήνοντας έξω κάποιες που είχα στον προηγούμενο δίσκο συστήματος και που πια δεν μου χρειάζονται. Ακόμη δεν έχω τελειώσει με τις επιλογές μου, βέβαια.

Πάμε τώρα στο δεύτερο λόγο, για τον οποίο επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα, δηλαδή την παρακολούθηση της ταινίας. Να σημειώσω κατ' αρχάς ότι η ταινία είχε αποθηκευθεί στον σκληρό δίσκο από δικό μου δισκάκι, με εργαλείο το AnyDVD-HD. Στην αρχή δοκίμασα να τη δω με το WMP, αλλά δεν με άφηνε να μπω στο μενού του δίσκου, οπότε εγκατέλειψα την προσπάθεια με αυτό και πήγα κατ' ευθείαν στη σουίτα της Cyberlink με το PowerDVD 12 Ultra.
Tο αρχείο ISO της ταινίας από τον σκληρό το είχα ήδη κάνει mounting πάνω στο Virtual Disc Drive, που παρέχει στους χρήστες των προγραμμάτων της η Slysoft (η εταιρεία του AnyDVD).

Η εικόνα που πήρα από το PowerDVD σε normal mode, ήταν εφάμιλλη με αυτήν που πήρα από τον ίδιο τον δίσκο Blu-ray, σε αναπαραγωγή μέσω του επιτραπέζιου player της Panasonic (DMP-BD80), που έχω. Στις 60 ίντσες της Kuro δεν κατάφερα να δω διαφορές - πάντα σε πρώτη ανάγνωση - πλην ίσως κάποιας διαφοροποίησης στα χρώματα, αλλά για να είμαι δίκαιος θα πρέπει να επαναλάβω το πείραμα και με άλλες ταινίες, πιο σύγχρονες, ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, διότι - πως να το κάνουμε - το Doctor NO δεν είναι ταινία του 21ου αιώνα και όσο καλή μεταφορά και ψηφιοποίηση να έχει γίνει, έχει τις αδυναμίες της ταινίας της δεκαετίας του 60.

Αυτό όμως που μου έκανε κακή εντύπωση είναι το γεγονός ότι το σήμα του ήχου που έπαιρνα από την έξοδο HDMI της κάρτας γραφικών (θυμίζω ότι πρόκειται για την Sapphire ATI HD5770, 1GB DDR5, όπως λέω στην αρχή αυτού του νήματος) ήταν πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να σηκώνω το volume της Kuro πολύ πάνω από το κανονικό. Βέβαια, το όλο σκηνικό δεν περιείχε ξεχωριστή τροφοδοσία εξωτερικού ενισχυτή (ή προενισχυτή) AV, με ξεχωριστά ηχεία κλπ., αλλά ήταν η εντύπωση που λάμβανα από τα μικρά ηχεία της Kuro, οδηγούμενα από τον ενσωματωμένο της ενισχυτή. Πρέπει ακόμα να σημειώσω ότι ακόμα και από επιτραπέζιο player, πάλι συνδεδεμένο με την Kuro μέσω σύνδεσης HDMI, το σήμα γενικά είναι χαμηλό, ώστε να με αναγκάζει να σηκώνω το volume πάνω από το φυσιολογικό, όχι όμως τόσο πολύ όσο χθες στη σύνδεση του HTPC.

Μπορεί κάποιος να μου πει αν αυτό είναι φυσιολογικό, πάντα σε σχέση με το συνδυασμό των παραπάνω συσκευών;

(Θα επανέλθω με κάποια screenshots, αν τα καταφέρω με τη φωτογραφική μηχανή).

Καλό βράδυ.
-
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
Εχμμμμ....με το volume τoυ PDVD / Win έπαιξες;

Οταν δεν δίνεις bitstream (οπως στην περιπτωση σου) νομίζω ''παιζει'' μια χαρα (εννοω ''δουλεύει'') το volume.