Σύστημα ήχου για μικρές P.A. εκδηλώσεις (low budget)

soichiro

New member
15 October 2007
67
Αθήνα / Δάφνη
Χαιρετώ την κοινότητα!

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα θέματα ήχου και θα ήθελα μια βοήθεια σε ορισμένα θέματα για να μπορέσω να τα ξεκαθαρίσω.

Ξεκινάμε από τα βασικά. Θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση σε ανοικτό χώρο (παραλία) και θα χρειαστεί να παρέχω τον ήχο και την μικροφωνική εγκατάσταση, η οποία (η μικροφωνική) θα έχει και μικρό ρόλο καραόκε. Η εκδήλωση θα είναι ιδιωτική και χαμηλών απαιτήσεων, απλά αποφασίσαμε να αγοράσουμε (ή να δούμε αν μπορούμε να τον αγοράσουμε) τον εξοπλισμό γιατί θα πραγματοποιηθούν κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Μερικές πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν. Ο κόσμος θα είναι σε απόσταση max 15 μέτρων από τα ηχεία. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο μικρόφωνα. Η μουσική θα αναπαράγεται από φορητό υπολογιστή. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα όλα τα παραπάνω να γίνουν και σε κλειστό χώρο (άνω των 150 τ.μ.) αν υπάρξει πρόβλημα με τον καιρό.

Το ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι μέχρι 1000 ευρώ (+- 100). Η μάρκα του εξοπλισμού (ηχεία, ενισχυτής) θα ήθελα αν γίνεται να είναι Koda (μας εξυπηρετεί στην αγορά). Τα μικρόφωνα να είναι ασύρματα λογικής απόδοσης και καθαρότητας. Η ένταση των ηχείων να είναι ικανοποιητική προς δυνατή. Τι πρόσθετο εξοπλισμό μπορεί να χρειαστούμε, εκτός από τα βασικά που έχουμε σκεφτεί (Ηχεία, τελικός ενισχυτής, μικτής, ασύρματη μονάδα + μικρόφωνα, καλώδια).


Αυτά...
 

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Για μικρόφωνα δυστυχώς δε γνωρίζω,καθώς επίσης και για πρόταση σε Koda,αλλά προσωπικά χωρίς να ξέρω ακριβώς πως θα είναι διαμορφωμένος ο χώρος,θα έπαιρνα 4-6 ηχεία τα οποία θα μπουν σε βάσεις,και δυό ενισχυτές επιπέδου Behringer EP2500 για μια ικανοποιητική ισχύ.

Επειδή διακρίσεις στην ποιότητα δεν θα γίνουν,μην κολλήσεις σε 10" μεγάφωνα καθώς επίσης δώσε βάση στο να προτιμήσεις 1) Ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία, 2) Ότι αντέχει περισσότερη ισχύ αλλά καλύτερα ότι έρχεται κοντά στα όρια (Watt) των ενισχυτών που θα επιλεκτούν για να μην πεταχτούν λεφτά.

Καλώδια πάρε κάτι οικονομικό που θα έχουν στο κατάστημα που θα γίνει η αγορά.

Στην τιμή να υπολογίζεις και έναν μίκτη ο οποίος θα είναι ότι πιο κύριο στο σύστημα.
Ίσως βρεις κάτι αξιόλογο σε μεταχειρισμένο.

Κάτι παραπάνω απ'ότι έχεις σκεφτεί για το κύριο σύστημα ήχου δε νομίζω να χρειαστεί,εκτός αν θέλετε φωτισμούς για παράδειγμα.

Αν είναι όμως για μια-δυό φορές η εκδήλωση μήπως να σκεφτόσουν για κάποια ενοίκιαση εξοπλισμού?
 
Last edited:

soichiro

New member
15 October 2007
67
Αθήνα / Δάφνη
Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Την ενοικίαση την έχουμε αποκλείσει. Προτιμούμε να έχουμε εμείς μια "σχετική" ελευθερία για το πότε το που και το όταν. Φυσικά αυτό πληρώνεται και μέχρι ενός βαθμού το έχουμε δεχτεί γι αυτό το λόγο μπαίνουμε και σε αυτή την διαδικασία σαν παρέα.

Για 4 ηχεία το έχουμε ξεχάσει ήδη. Μιλάμε για έναν ενισχυτή και δυο ηχεία σε βάσεις. Για ενισχυτή συζητάμε για αυτόν Koda Kd-266A και για δυο ηχεία PA-9015, μείκτης, μια μικρή κονσόλα και ένα σετ ασύρματα μικρόφωνα. Τα Koda τα αναφέρω καθαρά στο θέμα του ότι θα έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση στη τιμή. Πιστεύω να κατάλαβες σε τι επίπεδα θα θέλαμε να κινηθούμε.

Τώρα για τα καλώδια μας προτείνουν απλό ηλεκτρολογικό με καλά βύσματα, ουσιαστικά χειροποίητο. Σε μήκος δε θα ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση (και πολύ λέω) τα 15 μέτρα. Δεν ξέρω αν αυτό βέβαια που προτείνουν είναι και το σωστό.

Επίσης, αυτά τα πράγματα θέλουν στρώσιμο πριν παίξουν? και ναι τι είδους?
 

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Με δυό ηχεία αν στηθούν σωστά δεν θα έχεις πρόβλημα,απλά δεν θα καλύπτεται ο χώρος όπως με τέσσερα,αλλά πάντως αν οι ανάγκες χρειάζονται εντάσεις πιστεύω ότι το Budget σηκώνει τέσσερα ηχεία... Σε καταλαβαίνω απόλυτα πάντως.

Αν είναι προχώρησε σε αυτήν την αγορά,και τα ηχεία και ο ενισχυτής φαίνονται αξιόλογα για την τιμή τους.

Από καλώδια καλύτερα να έπαιρνες κάποιο σετ αν έβρισκες,αλλιώς χειροποιήτο με χοντρό καλώδιο.

Για στρώσιμο αν δεν έχεις ψυχολογικό μην κάνεις τίποτα.

Τα PA σαν ηχεία και αυτά θέλουν να δουλέψουν κάποιες εκατοντάδες ώρες υπό συνθήκες στρωσίματος για να μαλακώσει λιγάκι ο ήχος και να στρωθεί η ανάρτηση των μεγάφωνων,ακόμα και ο ενισχυτής στρώνει,αλλά μιας και δεν μιλάμε για Hi-Fi για απαιτητικές ακροάσεις εγώ θα τα έβαζα να έπαιζαν κανονικά σύμφωνα με τις ανάγκες και θα στρωνόντουσαν μόνα τους.
 

soichiro

New member
15 October 2007
67
Αθήνα / Δάφνη
Σ' ευχαριστώ για την κατανόηση...

Ένα σεβαστό κομμάτι του budget θα είναι τα μικρόφωνα, οπότε δεν θα έχουμε και πολλά περιθώρια για 4 ηχεία.

Λίγο προβληματίζομαι με τα καλώδια. Τι εννοείς "χειροποίητο με χοντρό καλώδιο", βασικά το χειροποίητο το καταλαβαίνω το χοντρό καλώδιο αν μπορείς να ορίσεις λίγο πιο αναλυτικά.

Ψυχολογικά, δεν αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα... Θα ήθελα όμως να συμπεριφέρομαι στα μηχανήματα που κατέχω με τον ανάλογο "σεβασμό" και πάντα στα πλαίσια λειτουργίας τους.
 

soichiro

New member
15 October 2007
67
Αθήνα / Δάφνη
Επίσης, γιατί έχουμε χαθεί λίγο στο "δάσος", πως θα πρέπει να γίνει η συνδεσμολογία, δλδ, πηγές ήχου (φορητός, μικρόφωνα), κονσόλα, μικτής, ενισχυτής?

Το ρωτάω αυτό γιατί πρέπει να καταλήξουμε στις εισόδους της κονσόλας και του μίκτη.
 

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Καλησπέρα.

Το "χοντρό" καλώδιο που λέω,εννοώ να είναι πχ δυομισάρι,ή τεσσάρι αν και θα είναι υπερβολικό με τεσσάρι,απλά μην βάλεις το 0.75 ή το 1.5 γιατί η απόσταση είναι μεγάλη καθώς επίσης και η ισχύς.

Για την συνδεσμολογία δε γνωρίζω 100% σίγουρα γιατί δεν έχω ασχοληθεί με μίκτες κτλ σε PA συστήματα,αλλά μάλλον συνδέεις τον μίκτη πάνω στην κονσόλα με Output που πάει τον ενισχυτή.
 

soichiro

New member
15 October 2007
67
Αθήνα / Δάφνη
Μετά από πολύ διάβασμα κατέληξα στην συνδεσμολογία και κάπως έτσι θα γίνει όπως αναφέρεις.

Επιμένω λίγο στο καλώδιο (στη διατομή συμφωνούμε), ήχου ή κοινό ηλεκτρολογικό πολύκλωνο?