Πρόβλημα με κίνηση μοτέρ και τζόγο πιάτου

17 June 2006
23,872
Αθήνα
Εχω ένα κινητό gibertini 1.55X1.65 και αντιμετωπίζω εδώ και καμιά 10αριά!! χρόνια τα εξής δύο θέματα:

1) Είναι πολύ πολύ ευαίσθητο με τον αέρα. Οχι αριστερά-δεξιά, αλλά πάνω-κάτω. Ακόμα και με το χέρι να το κουνήσω κάνει τραμπάλα πάνω κάτω. Γι αυτό και έχω βάλει μπροστά δύο μονά lnb, για να μην έχει πολύ βάρος . Με αέρα μπορεί να ανεβοκατεβαίνει και 10% η μπάρα του σήματος στον Humax. Με παιδιά που έχω μιλήσει που έχουν και μεγαλύτερα πιάτα μου λένε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλος ο τζόγος, ανεπίτρεπτο.!
Το έχω δει αρκετές φορές το θέμα με τον τεχνικό και μου λέει ότι δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Στην πράξη είδαμε ότι ο τζόγος του πάνω κάτω οφείλεται στα μέταλα στο Polar mount. Οχι οι ενώσεις, αλλά τα μέταλα. Λυγίζουν! Θα πρεπε να έχουν π.χ. μεγαλύτερο πάχος.

2) Το δεύτερο θέμα είναι η κίνηση. Παρόλο που είναι σίγουρα κάθετος ο ιστός και πιάνω όλους τους δορυφόρους σε όλη την τροχιά, το πρόβλημα είναι ότι χάνω πολλλάαααααααα βήματα στην κίνηση. Λέγαμε με τον τεχνικό μου ότι ίσως φταίει το γερασμένο 18άρι μοτέρ. Το αλλάξαμε, έβαλα 24άρι superjack, τα ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ. Μετα λέγαμε ότι ίσως φταίει ο παλιός αναλογικός δέκτης Pace που είναι και positioner. Βάλαμε τον VBOX II ,ακριβώς τα ίδια πάλι. Λες και θέλω να κινήσω κανά 5μετρο πιάτο....Ούτε σε αυτό μπορεί να μου δώσει λύση ο τεχνικός μου. Για να καταλάβετε πόσα βήματα χάνει, αν πάω από astra 28.2 στον hotbird 13 και ξαναγυρίσω στις 28.2 θέλω 2-3 κλικ για να ξαναπετύχω μάξιμουμ σήμα. Ετσι και πάω κανά thor ή κανένα άλλο μακρινό δορυφόρο και ξαναγυρίσω πάλι πίσω , δεν βρίσκει τίποτα!! Θέλει 7-8 κλικ για να ξαναβρει την παλιά θέση. Οπως καταλαβαίνετε είναι σπαστικό το θέμα. Με άλλα λόγια το Positioner μου φέρνει την κεραία στο περίπου κοντά στον δορυφόρο και μετά πρέπει να παίζω δεξιά-αριστερά με τα βελάκια για να ξαναβρώ την παλιά θέση. Ανεπίτρεπτο για 1.60 πιάτο έτσι δεν είναι;

Ερώτηση: γνωρίζετε κανά τεχνικό για να ασχοληθεί πραγματικά με τα δύο αυτά θέματα, ο οποίος να έχει όρεξη και γνώσεις και πάνω από όλα μεράκι ; διότι από την εμπειρία μου οι περισσότεροι "τρέχουν" μόνο όταν είναι να πουλήσουν φρέσκο πράγμα (κεραίες, δέκτες κλπ) και όχι για "αγγαρείες".
 
17 June 2006
23,872
Αθήνα
Δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα να το κάνω σταθερό σε κάποια φάση να τελειώνω, αλλά αυτή η δυνατότητα του fine tuning με ένα κλικ με έχει βοηθήσει πολλές φορές. Σαν να έχεις ένα αόρατο χέρι να σου γυρνάει το πιάτο ακριβώς εκεί που το θες. Οσοι έχουν κινητά θα με καταλαβαίνουν απόλυτα.

Ειδικά τώρα με τον dreambox υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να περιφέρομαι στους δορυφόρους.
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Το μοτερ σου και το πιάσιμο στο πιάτο θα χρειαστούν προφανώς επιτόπια μελέτη. Ο πολύς τζόγος δεν ειναι φυσιολογικός.
Το πρόβλημα του μη απόλυτου κεντραρίσματος αντίθετα ειναι συχνό, εγω το έχω λύσει με την χρήση του αναλογικού δεκτη echostar 8700 με ποζίσιονερ που κανει satfocus, δηλαδή όταν βρεθεί κοντα στην θεση του δορυφόρου ψαχνει μόνος του και κεντράρει το πιάτο στο ισχυρότερο σήμα. (Στο πιάτο των γονέων μου που κινείται με τον echostar3000 ...ανευ satfocus, η μητέρα μου για καποιους δορυφόρους που δεν κεντράρονται σωστά πηγαίνει το πιάτο στον επόμενο δορυφόρο και μετα επανέρχεται σ αυτόν που θέλει....)