Που πάει η χώρα;

Status
Not open for further replies.

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,464
Θεσσαλονίκη
Ως 35αετη κοινή πολιτικη ιστορία αναφέρεται και στους βασιλιάδες που μας είχαν κουβαλήσει να πληρώνουμε; Αυτό πιο πριν δεν ηταν; η πριν πιω;
 

vas_papavas

Supreme Member
21 December 2010
8,849
Το καψαμε... Πάει....

Αντωνάκη τι έμαθα ούτε ταξάκι δεν γεμίσαμε σήμερα στη μαρμίτα? μας πούλησε ο μαστρο μπάμπης? εμείς μια χαρά περάσαμε στον περισσό :flipout:
 

rider

Supreme Member
5 December 2006
8,069
Ως 35αετη κοινή πολιτικη ιστορία αναφέρεται και στους βασιλιάδες που μας είχαν κουβαλήσει να πληρώνουμε; Αυτό πιο πριν δεν ηταν; η πριν πιω;

Α ολα και ολα.Ειχαμε και την σοσιαλιαστικη περιοδο μας εντος εοκ.
Παλιες καλες μερες .Τοτε που καταναλωναν τα ρετιρε του δημοσιου και σαν μπροσταρηδες εφερναν την αναπτυξη .Οραμα οχι αστεια, που δεν μπορουσαν να το αντιληφθουν οι ναιναικοι της τοτε εποχης :)
 

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
19,989
Αθήνα
Η Ελλάδα του ΟΧΙ - Κάντο όπως η Χιλή του 1988 - από τον Χάρη Ζάβαλο

Πολλά έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες.

Ένα ποσοστό του λαού τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ. ΝΑΙ στην απαξίωση του λαού, ΝΑΙ στη λιτότητα, ΝΑΙ στην άτεγκτη και απάνθρωπη στάση της Ευρώπης των Λαών. Ένα άλλο ποσοστό τάσσεται υπέρ του ΟΧΙ. ΟΧΙ στον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, ΟΧΙ στη στρεβλή ευρωπαϊκή πορεία, ΟΧΙ στη φτώχεια, ΟΧΙ στην επιστροφή της απελπισίας ενός μονόδρομου, ΟΧΙ στον εξευτελισμό των λαών.

Πολλοί επίσης, που τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ, δηλώνουν ότι δεν είναι εδώ για να επηρεάσουν αλλά για να βοηθήσουν. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, αλλά κυρίως για να θυμίσουμε. Ας αφήσουμε την ιστορία να μιλήσει για εμάς και την ιστορία να μας βοηθήσει να επιλέξουμε.

Ας πάμε πίσω στο χρόνο και ας αλλάξουμε ήπειρο για λίγα λεπτά. Ας μεταφερθούμε στη Χιλή του 1970, του 1973 και του 1988. Ας μεταφερθούμε στη Χιλή του Αγιέντε, στη Χιλή του Σοσιαλισμού, στη Χιλή του ΟΧΙ.

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973) υπήρξε πολιτικός και πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Χιλής το 1970 με τη βοήθεια του κομμουνιστικού κόμματος και αριστερών δυνάμεων. Στην ομιλία του μετά την νίκη του, ο Αγιέντε είπε:

«Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στον Σοσιαλισμό».

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 3 Νοεμβρίου του 1970, άρχισε να εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων κρατικοποιώντας μεγάλες εκτάσεις γης, τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ένωσης πρότεινε επίσης την εθνικοποίηση των κύριων ορυχείων χαλκού της Χιλής που άνηκαν σε ξένα συμφέροντα (κυρίως των ΗΠΑ). Παράλληλα ο Αγιέντε εφάρμοσε νέα εξωτερική πολιτική ξεκινώντας τη συνεργασία πρώτα με την Κίνα και στη συνέχεια με την Κούβα. Η πολιτική του αυτή έφερε σε αντιπαράθεση τα συμφέροντα των ΗΠΑ με συνέπεια οι σχέσεις των δύο χωρών να ψυχραθούν. Ο τότε κάτοικος του λευκού οίκου, Νίξον είπε χαρακτηριστικά : Τώρα με τον Κάστρο στην Κούβα και τον Αγιέντε στη Χιλή έχουμε στη Λατινική Αμερική ένα κόκκινο σάντουιτς και μοιραία όλη θα γίνει κόκκινη. Δύο χρόνια αργότερα, από της εκλογής του, άρχισε να καλπάζει ο πληθωρισμός και να πλήττεται βεβαίως η μεσαία τάξη.

Επειδή ο Αγιέντε είχε στο πρόγραμμα του να κρατικοποιήσει τα μεταλλεία χαλκού (τα οποία ανήκαν σε Αμερικάνους ιδιώτες) έπρεπε να ανατραπεί. Έτσι, ο Νίξον ορκίζεται να ανατρέψει τον Αγιέντε. Το έργο αυτό το αναθέτει στη C.I.A και οργανωτής του πραξικοπήματος επιλέγεται ο μάγος της διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ. Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α προσπαθούν να δωροδοκήσουν τον στρατό της Χιλής αλλά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ ήταν πιστός στο σύνταγμα και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο Σνάιντερ βρέθηκε δολοφονημένος λίγες μέρες μετά.

Έπειτα από αυτό, ο Λευκός Οίκος διέταξε τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας. Κάντε την οικονομία να ουρλιάξει, προτείνει ο Χένρι Κίσινγκερ, προχωρώντας σε δεύτερη απόπειρα δωροδοκίας. Οι φορτηγατζήδες που μετέφεραν τα τρόφιμα σταμάτησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Το κόστος αυτής της απεργίας ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της Χιλής, ενώ η C.I.A ξόδεψε τα διπλάσια. Παρ’ όλα τα δεινά που περνούσε η χώρα, η δημοτικότητα του Αγιέντε συνεχώς αυξανόταν. Κατόπιν αυτού, οι Αμερικανοί οργάνωσαν το σχέδιο Ζ. Τον Ιούνιο του 1973 οργανώνεται ένα δεύτερο πραξικόπημα που κατεστάλη από τη νόμιμη ηγεσία του στρατού και τον στρατηγό Πρατς. Μετά την καταστολή, ο στρατηγός Πρατς συμβούλεψε τον Αγιέντε να δώσει όπλα ανοίγοντας τα οπλοστάσια. Ο Αγιέντε όμως όντας πιστός στις αξίες του, του απάντησε:

Όχι. Αυτή η επανάσταση θα γίνει χωρίς σταγόνα αίμα. Βασίζεται σε αξίες και όχι στην βία.

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Αγιέντε αποφασίζει να αλλάξει την ηγεσία του στρατού και στη θέση του Πρατς τοποθετεί τον Αουγούστο Πινοσέτ. Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 1973, την πρώτη 9/11 της ιστορίας, γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο. Η δημοκρατία καταλύεται.

Ο Αουγούστο Πινοσέτ (25 Νοεμβρίου 1915 – 10 Δεκεμβρίου 2006) καταλαμβάνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Στις 27 Ιουνίου 1974 αυτοανακηρύσσεται Πρόεδρος. Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο. Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες της 17χρονης χιλιανής χούντας.

Δύο χρόνια πριν τη λήξη της δικτατορίας, ο Πινοσέτ, θέλοντας να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς και ουσιαστικά να το εδραιώσει, πάντα υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, ανακοινώνει δημοψήφισμα. Οι Χιλιανοί θα επιλέξουν, κατά τα φαινόμενα ελεύθερα, αν θέλουν να παραμείνει στην εξουσία. ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη δικτατορία του Πινοσετ. Με πενιχρά μέσα και υπό τη διαρκή παρακολούθηση των κατασκόπων του Πινοσέτ, η αντιπολίτευση ανέθεσε την καμπάνια του «Οχι» σε μια ομάδα νεαρών διαφημιστών που κατέστρωσαν ένα τολμηρό σχέδιο για να υπερισχύσουν στην κάλπη. Απώτερος στόχος τους η απελευθέρωση της Χιλής από τον ζυγό της δικτατορίας.

Η καμπάνια του ΟΧΙ, με σύμβολό της το ουράνιο τόξο, βασίστηκε στη χαρά και την ελπίδα για μία καλύτερη Χιλή με ευημερεύον μέλλον. Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης ανέδειξε την αισιοδοξία, τονίζοντας ότι η επιλογή του ΟΧΙ δεν σήμαινε την επιστροφή στο σοσιαλιστικό σύστημα, αλλά την επιστροφή της δημοκρατίας.

Η καμπάνια του ΝΑΙ βασίστηκε στη διάδοση του φόβου, της τρομοκρατίας, λοιδορώντας τους αριστερούς και υπενθυμίζοντας ότι με επιστροφή του σοσιαλισμού θα καταλήξουν πάλι σε πραξικόπημα όπως αυτό του 1973, αναβιώνοντας σκηνές απόλυτου χάους και θανάτου. Με σύγχρονους όρους, θα έριχναν τη χώρα στα βράχια.

Το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο δημοψήφισμα της 5ης Οκτωβρίου του 1988 ήταν 56% «Οχι» στη δικτατορία του Πινοσέτ και 44 % «Ναι».

Ο λαός αποφάσισε και ο στρατηγός Πινοσέτ καταψηφίστηκε ως υποψήφιος πρόεδρος για μία δεύτερη οκταετή θητεία.

Το ΟΧΙ της Χιλής δεν ήταν βροντερό. Ο κόσμος φοβήθηκε, βολεύτηκε, αγχώθηκε στη θέα ενός αβέβαιου μέλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το ΟΧΙ, ήταν αρκετό για να αλλάξει την κατάσταση, να επαναφέρει τη δημοκρατία, να εδραιώσει την ελευθερία του λαού. O λαός υπέστη τα δεινά μιας δικτατορίας δεκαεπτά χρόνων αλλά αντέδρασε, αμφισβήτησε, άλλαξε το μέλλον του.

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και σε εμάς. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, ποιά θα είναι η απάντησή μας;
Θα δειλιάσουμε και θα πούμε ΝΑΙ στον ραγιαδισμό, ΝΑΙ στην υποταγή και θα παρατείνουμε επ’ αόριστον την κοινωνική και οικονομική μας αποσάθρωση ή θα γράψουμε ιστορία, θα ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, θα διεκδικήσουμε τα κεκτημένα μας, θα αντισταθούμε στη δικτατορία των θεσμών και θα πούμε το βροντερό ΟΧΙ.

ΟΧΙ λοιπόν και το μέλλον είναι δικό μας.

από τον Χάρη Ζάβαλο

Υ.Γ. 1: Και για αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ας κάνουν τον κόπο να δουν το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, Αγορά, το οποίο από την Πέμπτη 2/7 έως και το Σαββάτο 4/7, θα προβάλλεται δωρεάν στους υπολογιστές σας, κάθε βράδυ στις 22:00 ακριβώς, στην εξής διεύθυνση: http://agora.smallplanet.gr (Ανανεώστε τη σελίδα στις 22:00 ακριβώς ώστε να εμφανιστεί η επιλογή β€œFree” streaming δίπλα στον ελληνικό τίτλο της ταινίας).

Υ.Γ. 2: Και εφόσον ταξιδέψαμε στη Χιλή, αξίζει να δούμε και την ταινία ΝΟ του Πάμπλο Λαρέν (2013), ο οποίος καταγράφει αριστουργηματικά όλα τα στάδια της «Καμπάνιας του ΟXI», όπως ονομάστηκε η προσπάθεια των αντιπάλων του Πινοσέτ να πείσουν τον λαό να ξεβρωμίσει τη Χιλή από τη δικτατορία. Και αν δεν έχουμε χρόνο για την ταινία ας δούμε το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας του NO: Chile, la alegria ya viene, η χαρά έρχεται και ίσως μαζί με αυτή και η αξιοπρέπειά μας.

Υ.Γ. 3: Πολλοί των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και του star system, τοποθετήθηκαν επακριβώς. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς (δημιουργός της ταινίας "Ο Αγνοούμενος", η οποία ρίχνει φως σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της χούντας του Πινοσέτ) δεν απάντησε με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Επέλεξε να μας διεγείρει το μυαλό, για να σκεφτούμε καλά την απόφασή μας και τις συνέπειές της, με μία μόνο φράση:

Η αξιοπρέπεια και η περηφάνια για έναν λαό είναι απαραίτητη. Γιατί αλλιώς γινόμαστε δούλοι του καθενός.

http://thethreemooges.blogspot.gr/2015/07/1988.html




 
26 June 2006
14,830
Athens
Το παρακάτω εξώφυλλο εφημερίδας (ένα παράδειγμα του πρόσφατου παρελθόντος) προκάλεσε σε όλους μας αποστροφή.

Σήμερα, βλέποντάς το ξανά, αυτομάτως και στιγμιαία το μυαλό σκέφτεται: ποτέ ξανά μνημόνια.

Και αμέσως μετά αντιλαμβανόμαστε ότι ανεξάρτητα από το αυριανό αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα τίποτα δεν θα αλλάξει.

Θα πληρώσουμε το μάρμαρο (φόροι), θα χάσουμε τον έλεγχο των οικονομιών μιας ζωής και θα πούμε και...ευχαριστώ.

Ίσα ίσα, μπορεί και να αναπολήσουμε τις παλιές (καλύτερες) μέρες...

Πως την (ξανα)πατήσαμε έτσι?


Όσο αναφορά στο κούρεμα, στην έξοδο από το και στον επικείμενο λοιμό και καταποντισμό, μάλλον αυτά αφορούν στο απαραίτητο "σοκ"...
 

Attachments

  • 14937101_40.jpg
    14937101_40.jpg
    56.8 KB · Views: 177

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,303
Re: Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

Λαός των αντιθέσεων
Ή 400 χρόνια με σκυμμένο κεφάλι ή όλα εδώ και τώρα

Απλά για να πω οτι δεν ηταν τόσο με σκυμμένο κεφάλι φιλε οι Ελληνες επι 400 χρονια.

Οταν οι Γεννιτσαροι κανανε προειδοποιητικά "ντου" στα χωριά στηνανε στην μεση των πλατειων Παλουκια που ειχαν βαψει με κοκκινη μπογια, για να μοιάζει για αίμα για να τους αναγγειλουν τι θα πάθουν... στους Ελληνες...
Και το κάναν...
Παρ'ολα αυτα οι Ελληνες σηκωναν κεφάλι...καποιος ειπε εδω σωστα 167 επαναστάσεις πριν την μια την καλη...
Ολες πνιγηκαν στο αιμα
Και ομως την πρωτη διαδεχτηκε η δευτερη και την δευτερη η τριτη...
Βεβαια τοτε ξεραν τι ειχαν χασει αν και δεν το ειχαν δει ποτε.

Ευχομαι το καλυτερο αυριο σαν αποφαση για την χωρα αφου και να εχουν φωτιστει οι Ελληνες στην επιλογη τους.
Και ειθε η Δευτερα που να ξημερωσει να ειναι μια νεα μέρα.
 

takeda

AVClub Enthusiast
31 August 2006
752
Αθήνα
Η Ελλάδα του ΟΧΙ - Κάντο όπως η Χιλή του 1988 - από τον Χάρη Ζάβαλο

Πολλά έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες.

Ένα ποσοστό του λαού τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ. ΝΑΙ στην απαξίωση του λαού, ΝΑΙ στη λιτότητα, ΝΑΙ στην άτεγκτη και απάνθρωπη στάση της Ευρώπης των Λαών. Ένα άλλο ποσοστό τάσσεται υπέρ του ΟΧΙ. ΟΧΙ στον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, ΟΧΙ στη στρεβλή ευρωπαϊκή πορεία, ΟΧΙ στη φτώχεια, ΟΧΙ στην επιστροφή της απελπισίας ενός μονόδρομου, ΟΧΙ στον εξευτελισμό των λαών.

Πολλοί επίσης, που τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ, δηλώνουν ότι δεν είναι εδώ για να επηρεάσουν αλλά για να βοηθήσουν. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, αλλά κυρίως για να θυμίσουμε. Ας αφήσουμε την ιστορία να μιλήσει για εμάς και την ιστορία να μας βοηθήσει να επιλέξουμε.

Ας πάμε πίσω στο χρόνο και ας αλλάξουμε ήπειρο για λίγα λεπτά. Ας μεταφερθούμε στη Χιλή του 1970, του 1973 και του 1988. Ας μεταφερθούμε στη Χιλή του Αγιέντε, στη Χιλή του Σοσιαλισμού, στη Χιλή του ΟΧΙ.

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973) υπήρξε πολιτικός και πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Χιλής το 1970 με τη βοήθεια του κομμουνιστικού κόμματος και αριστερών δυνάμεων. Στην ομιλία του μετά την νίκη του, ο Αγιέντε είπε:

«Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στον Σοσιαλισμό».

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 3 Νοεμβρίου του 1970, άρχισε να εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων κρατικοποιώντας μεγάλες εκτάσεις γης, τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ένωσης πρότεινε επίσης την εθνικοποίηση των κύριων ορυχείων χαλκού της Χιλής που άνηκαν σε ξένα συμφέροντα (κυρίως των ΗΠΑ). Παράλληλα ο Αγιέντε εφάρμοσε νέα εξωτερική πολιτική ξεκινώντας τη συνεργασία πρώτα με την Κίνα και στη συνέχεια με την Κούβα. Η πολιτική του αυτή έφερε σε αντιπαράθεση τα συμφέροντα των ΗΠΑ με συνέπεια οι σχέσεις των δύο χωρών να ψυχραθούν. Ο τότε κάτοικος του λευκού οίκου, Νίξον είπε χαρακτηριστικά : Τώρα με τον Κάστρο στην Κούβα και τον Αγιέντε στη Χιλή έχουμε στη Λατινική Αμερική ένα κόκκινο σάντουιτς και μοιραία όλη θα γίνει κόκκινη. Δύο χρόνια αργότερα, από της εκλογής του, άρχισε να καλπάζει ο πληθωρισμός και να πλήττεται βεβαίως η μεσαία τάξη.

Επειδή ο Αγιέντε είχε στο πρόγραμμα του να κρατικοποιήσει τα μεταλλεία χαλκού (τα οποία ανήκαν σε Αμερικάνους ιδιώτες) έπρεπε να ανατραπεί. Έτσι, ο Νίξον ορκίζεται να ανατρέψει τον Αγιέντε. Το έργο αυτό το αναθέτει στη C.I.A και οργανωτής του πραξικοπήματος επιλέγεται ο μάγος της διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ. Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α προσπαθούν να δωροδοκήσουν τον στρατό της Χιλής αλλά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ ήταν πιστός στο σύνταγμα και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο Σνάιντερ βρέθηκε δολοφονημένος λίγες μέρες μετά.

Έπειτα από αυτό, ο Λευκός Οίκος διέταξε τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας. Κάντε την οικονομία να ουρλιάξει, προτείνει ο Χένρι Κίσινγκερ, προχωρώντας σε δεύτερη απόπειρα δωροδοκίας. Οι φορτηγατζήδες που μετέφεραν τα τρόφιμα σταμάτησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Το κόστος αυτής της απεργίας ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της Χιλής, ενώ η C.I.A ξόδεψε τα διπλάσια. Παρ’ όλα τα δεινά που περνούσε η χώρα, η δημοτικότητα του Αγιέντε συνεχώς αυξανόταν. Κατόπιν αυτού, οι Αμερικανοί οργάνωσαν το σχέδιο Ζ. Τον Ιούνιο του 1973 οργανώνεται ένα δεύτερο πραξικόπημα που κατεστάλη από τη νόμιμη ηγεσία του στρατού και τον στρατηγό Πρατς. Μετά την καταστολή, ο στρατηγός Πρατς συμβούλεψε τον Αγιέντε να δώσει όπλα ανοίγοντας τα οπλοστάσια. Ο Αγιέντε όμως όντας πιστός στις αξίες του, του απάντησε:

Όχι. Αυτή η επανάσταση θα γίνει χωρίς σταγόνα αίμα. Βασίζεται σε αξίες και όχι στην βία.

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Αγιέντε αποφασίζει να αλλάξει την ηγεσία του στρατού και στη θέση του Πρατς τοποθετεί τον Αουγούστο Πινοσέτ. Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 1973, την πρώτη 9/11 της ιστορίας, γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο. Η δημοκρατία καταλύεται.

Ο Αουγούστο Πινοσέτ (25 Νοεμβρίου 1915 – 10 Δεκεμβρίου 2006) καταλαμβάνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Στις 27 Ιουνίου 1974 αυτοανακηρύσσεται Πρόεδρος. Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο. Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες της 17χρονης χιλιανής χούντας.

Δύο χρόνια πριν τη λήξη της δικτατορίας, ο Πινοσέτ, θέλοντας να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς και ουσιαστικά να το εδραιώσει, πάντα υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, ανακοινώνει δημοψήφισμα. Οι Χιλιανοί θα επιλέξουν, κατά τα φαινόμενα ελεύθερα, αν θέλουν να παραμείνει στην εξουσία. ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη δικτατορία του Πινοσετ. Με πενιχρά μέσα και υπό τη διαρκή παρακολούθηση των κατασκόπων του Πινοσέτ, η αντιπολίτευση ανέθεσε την καμπάνια του «Οχι» σε μια ομάδα νεαρών διαφημιστών που κατέστρωσαν ένα τολμηρό σχέδιο για να υπερισχύσουν στην κάλπη. Απώτερος στόχος τους η απελευθέρωση της Χιλής από τον ζυγό της δικτατορίας.

Η καμπάνια του ΟΧΙ, με σύμβολό της το ουράνιο τόξο, βασίστηκε στη χαρά και την ελπίδα για μία καλύτερη Χιλή με ευημερεύον μέλλον. Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης ανέδειξε την αισιοδοξία, τονίζοντας ότι η επιλογή του ΟΧΙ δεν σήμαινε την επιστροφή στο σοσιαλιστικό σύστημα, αλλά την επιστροφή της δημοκρατίας.

Η καμπάνια του ΝΑΙ βασίστηκε στη διάδοση του φόβου, της τρομοκρατίας, λοιδορώντας τους αριστερούς και υπενθυμίζοντας ότι με επιστροφή του σοσιαλισμού θα καταλήξουν πάλι σε πραξικόπημα όπως αυτό του 1973, αναβιώνοντας σκηνές απόλυτου χάους και θανάτου. Με σύγχρονους όρους, θα έριχναν τη χώρα στα βράχια.

Το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο δημοψήφισμα της 5ης Οκτωβρίου του 1988 ήταν 56% «Οχι» στη δικτατορία του Πινοσέτ και 44 % «Ναι».

Ο λαός αποφάσισε και ο στρατηγός Πινοσέτ καταψηφίστηκε ως υποψήφιος πρόεδρος για μία δεύτερη οκταετή θητεία.

Το ΟΧΙ της Χιλής δεν ήταν βροντερό. Ο κόσμος φοβήθηκε, βολεύτηκε, αγχώθηκε στη θέα ενός αβέβαιου μέλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το ΟΧΙ, ήταν αρκετό για να αλλάξει την κατάσταση, να επαναφέρει τη δημοκρατία, να εδραιώσει την ελευθερία του λαού. O λαός υπέστη τα δεινά μιας δικτατορίας δεκαεπτά χρόνων αλλά αντέδρασε, αμφισβήτησε, άλλαξε το μέλλον του.

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και σε εμάς. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, ποιά θα είναι η απάντησή μας;
Θα δειλιάσουμε και θα πούμε ΝΑΙ στον ραγιαδισμό, ΝΑΙ στην υποταγή και θα παρατείνουμε επ’ αόριστον την κοινωνική και οικονομική μας αποσάθρωση ή θα γράψουμε ιστορία, θα ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, θα διεκδικήσουμε τα κεκτημένα μας, θα αντισταθούμε στη δικτατορία των θεσμών και θα πούμε το βροντερό ΟΧΙ.

ΟΧΙ λοιπόν και το μέλλον είναι δικό μας.

από τον Χάρη Ζάβαλο

Υ.Γ. 1: Και για αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ας κάνουν τον κόπο να δουν το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, Αγορά, το οποίο από την Πέμπτη 2/7 έως και το Σαββάτο 4/7, θα προβάλλεται δωρεάν στους υπολογιστές σας, κάθε βράδυ στις 22:00 ακριβώς, στην εξής διεύθυνση: http://agora.smallplanet.gr (Ανανεώστε τη σελίδα στις 22:00 ακριβώς ώστε να εμφανιστεί η επιλογή β€œFree” streaming δίπλα στον ελληνικό τίτλο της ταινίας).

Υ.Γ. 2: Και εφόσον ταξιδέψαμε στη Χιλή, αξίζει να δούμε και την ταινία ΝΟ του Πάμπλο Λαρέν (2013), ο οποίος καταγράφει αριστουργηματικά όλα τα στάδια της «Καμπάνιας του ΟXI», όπως ονομάστηκε η προσπάθεια των αντιπάλων του Πινοσέτ να πείσουν τον λαό να ξεβρωμίσει τη Χιλή από τη δικτατορία. Και αν δεν έχουμε χρόνο για την ταινία ας δούμε το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας του NO: Chile, la alegria ya viene, η χαρά έρχεται και ίσως μαζί με αυτή και η αξιοπρέπειά μας.

Υ.Γ. 3: Πολλοί των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και του star system, τοποθετήθηκαν επακριβώς. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς (δημιουργός της ταινίας "Ο Αγνοούμενος", η οποία ρίχνει φως σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της χούντας του Πινοσέτ) δεν απάντησε με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Επέλεξε να μας διεγείρει το μυαλό, για να σκεφτούμε καλά την απόφασή μας και τις συνέπειές της, με μία μόνο φράση:

Η αξιοπρέπεια και η περηφάνια για έναν λαό είναι απαραίτητη. Γιατί αλλιώς γινόμαστε δούλοι του καθενός.

http://thethreemooges.blogspot.gr/2015/07/1988.html





Ότι μου έλειπε για αποφασίσω τι θα ψηφίσω αύριο. Μου λες να ψηφίσω όχι για μια 'ελεύθερη χώρα' ( αλλά μπορεί Να περάσουμε και μερικά χρονάκια χούντα), με αριστερή πολιτική σε μια Νταγωνιστικη Ευρώπη. Μήπως έχεις κανένα άλλο αντεπιχειρημα;
 

takeda

AVClub Enthusiast
31 August 2006
752
Αθήνα
Όταν θα διαλύσουνε τη χώρα, ενώ μπορούσε να σωθεί σε μερικά χρονάκια, θα σου λένε μα ήταν ήδη διαλυμενη


Αυτό δεν αντεχω
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,303
Ελα Νικο και σε ροκ στυλ, ελπιζω να ξερεις τους στιχους...


Kαι οχι μονο....


Εμεις εδω ειμαστε ακόμα στην 4η Ιουλιου.. εσεις το περάσατε...

ΥΓ. Ανατριχιαζω οταν ακουω αυτον τον υμνο, απο συγκίνηση. Οπως και τον Ρωσικό και τον Γαλλικό.
 

Fixxxer

Supreme Member
24 December 2012
6,977
Πίσω απ' τον ήλιο
Kαι οχι μονο....


Εμεις εδω ειμαστε ακόμα στην 4η Ιουλιου.. εσεις το περάσατε...

ΥΓ. Ανατριχιαζω οταν ακουω αυτον τον υμνο, απο συγκίνηση. Οπως και τον Ρωσικό και τον Γαλλικό.

Στον Ελληνικο και στον Γερμανικο?
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,464
Θεσσαλονίκη
Δηλαδή αμα αύριο βγάλουμε το ΟΧΙ εγώ θα φωνάζω μπροστά στην τηλεοραση ΝΑΙ ρε πουστη, ΝΑΙ!;
χμμμ ανώμαλο...
 

songless_bird

AVClub Fanatic
8 May 2013
11,145
Νότια Μακεδονία
Δηλαδή αμα αύριο βγάλουμε το ΟΧΙ εγώ θα φωνάζω μπροστά στην τηλεοραση ΝΑΙ ρε πουστη, ΝΑΙ!;
χμμμ ανώμαλο...
Κρατά τους πανηγυρισμους αν υπάρξει συμφωνία την επόμενη μέρα. Γιατί αλλιώς θα φωνάζουμε όλοι μαζί "όχι ρε φουχτη μου"
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,464
Θεσσαλονίκη
Κοιτά, σε κάθε περιπτωση θα δοθεί δυσάρεστη "βιώσιμη" συμφωνία. Μονο αυτό μας παιρνει άλλωστε. Τουλαχιστον δε θα έχουμε κανει ρόμπα τους εαυτούς μας και ιστορικά θα έχουμε βάλει ενα λιθαράκι για το μέλλον της πραγματικής Ευρώπης των λαων
 

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

...
Παρ'ολα αυτα οι Ελληνες σηκωναν κεφάλι...καποιος ειπε εδω σωστα 167 επαναστάσεις πριν την μια την καλη...
Ολες πνιγηκαν στο αιμα
Και ομως την πρωτη διαδεχτηκε η δευτερη και την δευτερη η τριτη...

167 πριν την καλή ε ? Κ όλες πνιγηκαν στο αιμα ε?
Τι αριθμό σειράς έχουμε εμείς τώρα ? Μη μου πεις κανέναν διψήφιο μόνο...
 

lesarros

AVClub Addicted Member
6 February 2008
1,392
Athens,Greece
Κουλάρετε και λίγο.Θα νικήσει η δημοκρατία και θα είναι κάπως καλύτυερα.

Θα νικήσει ο ελληνικός λαός,ο εργαζόμενος,ο υπάλληλος και ο εργάτης.

Θα νικήσουμε εμείς!

Εμείς που θέλουμε ισχυρή Ευρώπη,για όλους τους λαούς!

Χωρίς τον Αδωνη,τον Μαυρουιδή,τον υιό Πλεύρη,χωρίς τους φασίστες!

Θα νικήσουμε εμείς!Αρκετά!
 
Status
Not open for further replies.