Που πάει η χώρα;

Status
Not open for further replies.

VaSiLiS-T

Supreme Member
10 January 2007
8,208
παλλληηηηηνιηηηη
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Μάλιστα, Βασίλη. Έχουμε στοιχεία για το αν και πόσα δάνεια πήραμε με υψηλό τόκο; Και τι σχέση έχουν αυτά με το πρωτογενές έλλειμμα;


το δούνε και λαβείν των χωρών μεταξύ τους γίνεται με ομολογίες δανεισμού
ομόλογα τα οποία τα διαπραγματεύεσαι έστω και ληξιπρόθεσμα γιατί έτσι είναι η φύση τους

εάν δεν θέλανε ας μην μας δανείζανε και αν βαράγαμε στάση πληρωμών
θα σου έλεγα μετά για ομολογίες ... το πιστόλι που έλεγε ο καραγκιοζάκος


δεν είναι δάνειο που συνάπτει ένα μπακάλικο με την τράπεζα

μέχρι πρότινος ....


τώρα το έργο άλλαξε πήραμε δανεικά με προσημείωση ,,,


όσο για τα δάνεια ( ομόλογα δλδ ) ναι ! δανειζόμαστε με τα μεγαλύτερα επιτόκια της Ευρώπης χρόνια τώρα ,
με αποκορύφωμα τον ίδιο το καπετάνιο να μιλάει για τιτανικό και στέλνει τα επιτόκια στο διάολο σε συνεργασία με τις αλητείες των οίκων αξιολογήσεις
μετατρέποντας την χώρα σε σκουπίδι
το πρωτογενές έλειμα σχηματίστηκε από τον φαύλο κύκλο οικονομικής διαχείρισης με έμφαση στο χάιδεμα του μεγάλου κεφαλαίου και στην εκροή των κερδών από μεγάλες εταιρείες

δλδ μην περιμένεις από την καθαρίστρια των ησαπ να τον φτάξεις ... λεφτά θα πάρεις και θα φτιάξεις το ισοζύγιο από εκεί που βρίσκονται ,, αλλα δεν τους ακουμπάει ποτέ κανείς ..
 

stavrosz

Supreme Member
4 November 2007
3,014
Αθηνα
Ο τιτλος του νηματος ειναι που παει η χωρα αρα δεν θεωρω σκοπιμο την αναμασηση ολων των θεσεων για το ποιος φταιει και σε τι ποσοστο ο καθενας για την χρεωκοπια της χωρας... μονο θελω να πω οτι περαν της προσφατης οικονομικης χρεωκοπιας προηγηθηκε μια βαθια χρεωκοπια αξιων και αυτο ηταν που ανοιξε τον δρομο για τα επακολουθα. Ουτε εχει σημασια να αντιπαραθετουμε νουμερα... τα νουμερα αλλαζουν κατα το δοκουν απο αυτους που κινουν τα νηματα στην πορεια της χωρας και οποιοδηποτε χρεος γινεται βιωσιμο ή μη με καταλληλη μοχλευση.

Η χωρα εχει πτωχευσει και συντηρειται μια θνησιγενης κατασταση γιατι απλα τους ειναι πιο συμφερον να μας κρατησουν στον αναπνευστηρα προς το παρον... οταν αλλαξει (αν και εφοσον γιατι τους ειναι ευκολο να μας κρατουν στη ζωη ως φυτα) η πλαστιγγα θα τραβηξουν την πριζα. Αλλοι αποφασιζαν και αποφασιζουν για την πορεια της χωρας. Ερχεται λοιπον απιστευτη φτωχεια για την συντριπτικη πλειοψηφια του λαου. Η φτωχεια αυτη θα διωξει τους νεους που θα μπορεσουν να βρουν την εξοδο στο εξωτερικο με αποτελεσμα περαιτερω υφεση στην οικονομια, θα φερει μεγαλη υπογεννητικοτητα το οποιο σε συνδυασμο με την αθροα εισοδο μεταναστων και τον εγκλωβισμο τους στη χωρα θα φερει στο απωτερο μελλον ιστορικη αλλαγη στην εθνολογικη συνθεση της χωρας, δραματικη πτωση της αξιας της ακινητης περιουσιας των Ελληνων που ηταν ενας θεσμος ασφαλειας για την οικογενεια αλλα και βασικος πυλωνας της οικονομιας , εγκληματικοτητα μη διαχειρισιμη με κατακορυφη αυξηση και της καταναλωσης ναρκωτικων απο τους μακροχρονια ανεργους νεους, επιλυση των διαφορων μας με τους γειτονες στα εθνικα θεματα με απωλεια κυριαρχικων δικαιωματων, απωλεια με συνοπτικες διαδικασιες της δημοσιας περιουσιας (με το αζημειωτο φυικα για τους διεκπεραιωτες) δημοσια περιουσια η οποια δεν ανακταται ξανα και που συμβαλλει και στην υποτελεια της χωρας, η μεσαια ταξη που ευθυνεται σε ολη την Ευρωπη για το υψηλο βιοτικο επιπεδο που υπηρχε θα εξαφανιστει ταχυτατα πριν καν προλαβει να αντιδρασει πολιτικα στην εξοντωση της... και πολλα αλλα δυσαρεστα.

Η πολιτικη στην Ελλαδα αλλαξε... η εκχωρηση της εξουσιας στο Βερολινο μετατρεπει την χωρα σε ενα απλο προτεκτορατο των Γερμανων (δεν το καταφεραν με δυο πολεμους η τριτη ηταν η φαρμακερη) και η μετακυλιση εξουσιων στην αυτοδιοικηση θα φερει το παιχνιδι απο την πολιτικη αντιπαραθεση στην αντιπαραθεση στη γειτονια σε προσωπα με αποτελεσμα να αλλαζουν τα προσωπα και οχι η πολιτικη πορεια της χωρας (ο Καλλικρατης δεν εγινε για το καλο της χωρας σε βαθος χρονου). Αυτη τη στιγμη το ΠΑΣΟΚ που διευθυνει ο ΓΑΠ (γιατι μου ηρθε το ονομα Τσολακογλου στο μυαλο? αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου) τελειωνει τον κυκλο του, εναν κυκλο που ανοιξε σε πολλες χωρες της Ευρωπης την δεκαετια του 70 με πρακτορικα κομματα που ειχαν σκοπο να φθειρουν την εννοια σοσιαλδημοκρατια σε μια φαινομενικη υποχωρηση της βαθιας συντηρητικης δεξιας που παντα κυβερνουσε τον κοσμο. Αυτο το κομμα εκτρωμα εκανε τον κυκλο του, διελυσε την χωρα και τωρα θα εξαφανιστει... καποιοι πιο εξυπνοι βουλευτες του σιγα σιγα θα αποστασιοποιηθουν για να εχουν μελλον σε εναν αυριανο κεντρωο σχηματισμο. Η Νεα Δημοκρατια η οποια περασε απο τη Λαικη Δεξια στο Νεοφιλελευθερισμο και ξανα στην Λαικη Δεξια και συνεισεφερε τα μεγιστα στη διαλυση της χωρας, ποτε δεν μπορεσε να ταιριαξει αρμονικα την συντηρητικη πολιτικη με τον πατιωτισμο... μηπως γιατι ειναι εννοιες αντικρουομενες? Μαλλον... Παντως ουτε αυτη εχει μελλον ως σχημα. Η αριστερα οσον αφορα το ΚΚΕ εχει μεριδιο ευθυνης με την αποτυχημενη παρουσια του ως αντιπολιτευση. Εριχνε με τοσο ζηλο τις ευθυνες μονο στο συστημα και ποτε στις επιλογες του που σε προκαλει να σκεφτεις στο ποιος ειναι ο πραγματικος ρολος του στη χωρα, οχι τοτε πριν 60 χρονια ή πριν 40 χρονια, αλλα τωρα και στο μελλον.... Ο Συνασπισμος εχει εναν ικανο να γινει σημειο αναφορας προεδρο. Και μονο οτι συνηθως ειναι μονος του εναντιον ολων ειναι τα καλυτερα διαπιστευτηρια. Αρκει να γινει η απαραιτητη εκκαθαριση απο αυτους που εντος του χωρου εχουν αποστολη την συρικνωση του χωρου.... Για το ΛΑΟΣ δεν εχει νοημα να αναφερθω... δεν ειναι πολιτικο κομμα ειναι κατι που τρωει ban. Αρα ολο το πολιτικο σκηνικο θα αλλαξει... θα αλλαξει και η χωρα? Οχι...ο κανονας ειναι οτι η φτωχεια και η απελπισια δεν ειναι καλοι συμβουλοι.

Βυθιζομαστε σε ενα νεο Μεσαιωνα... με τις υγειες μας. Καλο κουραγιο μας ειπε ο απατεωνας... Θα ξυπνησουμε απο το σκοταδι οταν πιθανον αλλαξουν τα πραγματα παγκοσμιως. Μεχρι τοτε οσοι εχουν κουραγιο ας ενωσουν τις δυναμεις τους με τον σχηματισμο που θα δωσει εστω για την αξιοπρεπεια μας τη μαχη απεναντι στο παγκοσμιο αυτο συστημα. Λιγοι θα ειναι και οχι αλαθητοι... αλλα νομιζω οτι θα ειναι οι μονοι αξιοπρεπεις με δικαιωμα να ομιλουν στο μελλον.

Αυτα.
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
εάν δεν θέλανε ας μην μας δανείζανε και αν βαράγαμε στάση πληρωμών
θα σου έλεγα μετά για ομολογίες ... το πιστόλι που έλεγε ο καραγκιοζάκος


δεν είναι δάνειο που συνάπτει ένα μπακάλικο με την τράπεζα

μέχρι πρότινος ....

τώρα το έργο άλλαξε πήραμε δανεικά με προσημείωση ,,,

Δεν ήθελαν να μας δανείσουν άλλο, γιατί έβλεπαν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Το ΔΝΤ συνέφερε και αυτούς -διότι θα έτσι θα τα πάρουν όλα πίσω- αλλά και εμάς, διότι δεν θα μας δάνειζαν άλλο και δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις κ.α.

Το ΔΝΤ βέβαια δεν είναι ηλίθιο, είπε, ναι, θα μπω μπροστά, αλλά θέλω εγγυήσεις. Ο καθένας αυτό θα έκανε. Τώρα, η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: Είτε να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς να χρειαστεί να βάλουν χέρι στις εγγυήσεις, είτε να θεωρήσει ότι η χώρα δεν έχει ελπίδα να στρώσει, οπότε καλύτερα να βάλει φέσι στους δανειστές (ας πρόσεχαν), αλλά και να μηδενίσει το έλλειμμα σε μία μέρα.

όσο για τα δάνεια ( ομόλογα δλδ ) ναι ! δανειζόμαστε με τα μεγαλύτερα επιτόκια της Ευρώπης χρόνια τώρα ,

Μεγαλύτερα είναι λογικό. Ή μήπως φέρουμε το ίδιο ρίσκο με τη Γερμανία; Αλλά αν νομίζεις ότι ήταν ληστρικώς μεγαλύτερα, να το εξετάσουμε. Εγώ πάντως δεν υποστηρίζω ότι ξέρω.

με αποκορύφωμα τον ίδιο το καπετάνιο να μιλάει για τιτανικό και στέλνει τα επιτόκια στο διάολο σε συνεργασία με τις αλητείες των οίκων αξιολογήσεις μετατρέποντας την χώρα σε σκουπίδι

Μετατρέποντας την εικόνα της χώρας σε σκουπίδι, η χώρα ήταν από πριν. Αλλά όντως, οι δηλώσεις περί Τιτανικού είναι αδιανόητες. Βέβαια αφορούν μόνο το Μνημόνιο, όχι τον μέχρι εκείνη τη στιγμή δανεισμό.


το πρωτογενές έλειμα σχηματίστηκε από τον φαύλο κύκλο οικονομικής διαχείρισης με έμφαση στο χάιδεμα του μεγάλου κεφαλαίου και στην εκροή των κερδών από μεγάλες εταιρείες

δλδ μην περιμένεις από την καθαρίστρια των ησαπ να τον φτάξεις

Το πώς σχηματίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Αλλά ας το αναγνωρίσουν πρώτα ως ύπαρξη όσοι μιλούν για πανωτόκια και το συζητάμε μετά. Και για το πώς μειώνεται, λάθος θυμάσαι, εγώ δε μίλησα για καθαρίστρια.
 

VaSiLiS-T

Supreme Member
10 January 2007
8,208
παλλληηηηηνιηηηη
μια χαρά βγαίναμε στις αγορές και πουλάγαμε ομόλογα , μέχρις που βγήκε το Γιωργάκη

το μεγαλύτερο ποίημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις και τα μισθά ..
για τους τοκογλύφους υπήρχε θέμα , έπαιζε το σενάριο αναδιαπραγμάτευσης ομολόγων και δεν γούσταραν

τα μισθα και οι συντάξεις είναι 5 δισ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
 

audiophile62

AVClub Enthusiast
9 February 2007
1,292
Αθηνα-Γλυφαδα
[FONT=&quot]Μπορεί να μην πήγαν όλα εκεί, αλλά αν αληθεύει δείχνει νοοτροπίες.....[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
Mια «αυτοκρατορική» εθνική τουριστική πολιτική εφάρμοσε ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο καταχρεωμένο σήμερα υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με πραγματικά «ονειρικά» για τον ίδιο αποτελέσματα. Ο Έλληνας υπουργός, στην προσπάθειά του να προωθήσει στα πέρατα της οικουμένης την υπεροχή του ελληνικού τουρισμού έναντι των ανταγωνιστών μας, δεν δίστασε στιγμή να «κονταροχτυπηθεί» με Άραβες κροίσους, αντιμετώπισε στα ίσια Ρώσους ολιγάρχες και κοίταξε το λιγότερο κατά πρόσωπο το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου. Με αγόγγυστο χορηγό τον ελληνικό λαό ο κ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε πραγματικά σκληρές εθνικές μάχες μέσα από προεδρικές σουίτες των 3.500 ευρώ τη βραδιά, μετακινούμενος με θωρακισμένες υπερπολυτελείς λιμουζίνες που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και κάνοντας κοπιώδεις διαπραγματεύσεις μέχρι πρωίας στα γνωστότερα σούσι μπαρ αλλά και στα μπαράκια του Σόχο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και νυν τομεάρχη Παιδείας του κόμματος φιγουράρει στις χρυσές λίστες των προνομιούχων του διεθνούς jet set. Οι υπεύθυνοι των ακριβότερων ξενοδοχείων ανά τον κόσμο αναπολούν τις στιγμές που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον large Έλληνα υπουργό στις μεγαλοπρεπείς σουίτες τους και του άνοιγαν την πόρτα σε μία από τις τέσσερις λιμουζίνες που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του, τις οποίες πλήρωναν οι πολίτες αυτής της χώρας. Βέβαια, παραμένει άγνωστο ποια εικόνα θα σχημάτιζαν αν πληροφορούνταν ότι ο «mister Aris» άφησε ταξιδιωτικό φέσι στο υπουργείο του, που ανέρχεται σε 677.000 ευρώ!

Η ξέφρενη κούρσα χλιδάτων υπηρεσιακών ταξιδιών που πραγματοποίησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος ως υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, μόνο το διάστημα Μάιος - Δεκέμβριος 2008, στοίχισαν στον ελληνικό λαό 702.000 ευρώ (!).
clip_image001.jpg

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ο πρώην υπουργός επισκέπτεται τη διεθνή έκθεση FITUR στη Μαδρίτη και καταλύει στη σουίτα του υπερπολυτελούς «Ritz». Κόστος διαμονής; 3.500 ευρώ τη βραδιά, με τη συνολική ατομική του χρέωση να διαμορφώνεται στα 21.068 ευρώ.

Η επόμενη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κλείνεται για τον Μάιο. Η κράτηση της σουίτας στο «Puerta America», αντί 2.745 ευρώ τη βραδιά, στο όνομα του υπουργού είναι επιτυχής, όμως έκτακτες υποχρεώσεις τον κρατούν μακριά από τη χώρα των ταυρομαχιών. Αποκαλυπτικό το σχετικό τιμολόγιο: «Ακυρωτικά για 2 διανυκτερεύσεις σε σουίτα για τον κ. υπουργό», με τον Ελληνα φορολογούμενο να πληρώνει 5.490 ευρώ.
clip_image002.jpg

Το διάστημα 6-9 Μαΐου ο κ. Σπηλιωτόπουλος μεταβαίνει στο Ντουμπάι για την έκθεση Arabian Travel Market. Καταλύει στην προεδρική σουίτα του επιβλητικού «Jumeirah Emirates Towers» με τιμή 3.293 ευρώ τη βραδιά. Τον Σεπτέμβριο κάνει τριήμερη επίσκεψη στην Έκθεση Θεσσαλονίκης και διαμένει στη σουίτα του «Daios» με κόστος 2.275 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
clip_image003.jpg

Ίδια εικόνα και στο ταξίδι του στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2008, που στοίχισε συνολικά 150.990 ευρώ, φιλοξενούμενος σε σουίτα του «Mandarin» με ημερήσια χρέωση 1.368 ευρώ.

Ο ιός της απόλυτης χλιδής όμως που φαίνεται ότι χτύπησε τον κ. Σπηλιωτόπουλο πρόκειται να «φιλοξενηθεί» στις δικαστικές αίθουσες, καθώς ο πρώην υπουργός άφησε οικονομικές εκκρεμότητες 677.000 ευρώ στο ταξιδιωτικό γραφείο «Active World», που οργάνωσε τα υπηρεσιακά του ταξίδια, με αποτέλεσμα το τελευταίο να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη κατά του Δημοσίου. Ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου κ. Βαγγέλης Αρβανίτης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει: «Είμαι στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας εξαιτίας της οφειλής αυτής. Το γεγονός ότι δεν έχω κλείσει είναι θαύμα». Επιπλέον, το συγκεκριμένο γραφείο έχει κινηθεί νομικά τόσο κατά του κ. Σπηλιωτόπουλου όσο και κατά της πρώην συνοδού του, κυρίας Μαριλένας Παπαχριστοδούλου, η οποία σπούδαζε στο Λονδίνο την εποχή που ο ίδιος ήταν υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 100.260 ευρώ, που αφορά σε ιδιωτικά ταξίδια που έκαναν ο πρώην υπουργός και η κυρία Παπαχριστοδούλου.


Κυκλοφορούσε μόνο με θωρακισμένη Mercedes
«Περιμέναμε μέχρι τις 4 το πρωί τον υπουργό και την παρέα του έξω από τα μπαρ του Σόχο»
clip_image004.jpg



Μιλά στο «ΘΕΜΑ» ο Έλληνας ιδιοκτήτης αυτοκινήτων VIP, στον οποίο ο πρώην υπουργός άφησε χρέος 14.554 λιρών συν τους τόκους

Η ακριβού γούστου υπουργική διαδρομή του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου ανέδειξε τη μεγάλη του αδυναμία στις υπερπολυτελείς λιμουζίνες, κάτι που έως και σήμερα αποτελεί θέμα συζήτησης στους κοσμικούς κύκλους της Ευρώπης. Βέβαια, αυτή η προτίμησή του έχει λάβει αρνητικές διαστάσεις επί βρετανικού εδάφους, γεγονός για το οποίο έχουν ενημερωθεί, εκτός της εφημερίδας «Guardian», τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο προκάτοχός του κ. Κώστας Καραμανλής με σχετικές επιστολές.


Αφορμή στάθηκε ένα ακόμα υπουργικό φέσι που άφησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αυτή τη φορά σε Έλληνα ιδιοκτήτη εταιρείας μεταφοράς VIP στο Λονδίνο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Hermis Travel Agency», κ. Δημήτρης Χατζηθεοδωρίδης, αν και προσέφερε τις υπηρεσίες του στον πρώην υπουργό όχι με μία, ούτε με δύο, αλλά συνολικά με τέσσερις λιμουζίνες κατά τη διάρκεια δύο υπηρεσιακών ταξιδιών του στη βρετανική πρωτεύουσα στα τέλη του 2008, δεν πληρώθηκε ποτέ! Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 14.554 λιρών συν τους τόκους για τις υπουργικές μετακινήσεις κατά τις περιόδους 24-28 Οκτωβρίου και 7-13 Νοεμβρίου 2008.


Ο Έλληνας επιχειρηματίας, με πελατολόγιο διασημότητες και μεγιστάνες του πλούτου, υπήρξε μάλιστα και ο προσωπικός οδηγός του κ. Σπηλιωτόπουλου ξεναγώντας τον στο Λονδίνο με θωρακισμένη Mercedes S 320. Ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει ότι «τέσσερις λιμουζίνες Mercedes S 320, μία εκ των οποίων με αλεξίσφαιρα τζάμια, χρησιμοποίησε από το γραφείο μας ο κύριος υπουργός, χωρίς όμως να μας πληρώσει». Όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηθεοδωρίδης, η επιλογή της συγκεκριμένης μάρκας λιμουζίνας δεν ήταν τυχαία καθώς «με απαίτηση του υπουργείου τα αυτοκίνητα έπρεπε να ήταν όλα Mercedes. Δεν συζητούσαν κάτι άλλο». Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν σε πάρα πολύ καλή διάθεση, και σε αυτό ίσως να συνέβαλε το γεγονός ότι στο πολυτελές αυτοκίνητό του «επέβαινε και μια ξανθιά καλλίγραμμη φίλη του που έμενε στο Λονδίνο. Μάλιστα είχαμε πάει και στο σπίτι της την πρώτη μέρα».


Όσον αφορά στο σκέλος των υπουργικών προορισμών, «στο δεύτερο ταξίδι του υπουργού όλες και όλες οι υπηρεσιακές του μετακινήσεις ήταν τέσσερις. Μία φορά στην έκθεση για την οποία ήρθε, μισή ώρα στην έκθεση του Βυζαντίου, μία φορά σε συναυλία του πιανίστα κ. Δημήτρη Σγούρου και μία φορά στο γραφείο του ΕΟΤ». Παρ' όλα αυτά το «γαλάζιο» κυβερνητικό στέλεχος βρήκε χρόνο να απολαύσει το αγαπημένο του σούσι και την εξωτική γιαπωνέζικη κουζίνα των φημισμένων εστιατορίων «Nobu», «Zuma» και «Ιtsu», ενώ δεν θα μπορούσε να μη γευτεί τις τοπικές λιχουδιές στο βραβευμένο εστιατόριο «Bumpkin». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδωρίδη, η ίδια διαδρομή προς τους ναούς της γεύσης ακολουθούνταν και κατά τις βραδινές ώρες «μέχρι να μεταφέρουμε γύρω στα μεσάνυχτα τον κύριο υπουργό και τη συνοδεία του στα μπαρ του Σόχο».


Τις μέρες εκείνες όσοι έτυχε να περάσουν από το πασίγνωστο «China White», το «Mahiki Club» με τα τροπικά κοκτέιλ, το πριβέ «Boujis Club» και το «Tramp Club» είχαν την ευκαιρία να δουν τέσσερις υπερπολυτελείς Mercedes παρατεταγμένες σε άψογο σχηματισμό. «Μέχρι τις 4 το πρωί περιμέναμε έξω από τα μπαρ για να παραλάβουμε τον υπουργό και τη συνοδεία του. Μέχρι τότε που έκλειναν δηλαδή. Και, ξέρετε, εμείς πληρωνόμαστε με την ώρα». Όσον αφορά στις πρωινές εξορμήσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου και της συνοδείας του, «πήγαιναν στα καταστήματα στο West End και μας τηλεφωνούσαν να τους παραλάβουμε από εκεί».


Από τον πειρασμό της πολυτέλειας που προσφέρει η ναυαρχίδα της Mercedes δεν κατάφερε να ξεφύγει ο πρώην υπουργός ούτε στο αμέσως επόμενο ταξίδι του στο Λονδίνο, το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου του 2008. Σύμφωνα με τα σχετικά τιμολόγια που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», ο κ. Σπηλιωτόπουλος, πιστός στις S Class, ξόδεψε 14.379,60 λίρες για να μετακινηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα μένοντας σε σουίτα του ξενοδοχείου «Mandarin», με χρέωση 1.368 ευρώ τη βραδιά.



Εννοείται ότι μαζί τα φάγαμε...



http://toblogtonkirion.gr/2011/01/άρης-σπηλιωτόπουλος-χλιδή-και-πολυτέ/
 
Last edited:

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Aπόσπασμα από την επιστολή γονέων και κατοίκων της Ατραπού για το ζήτημα των συνενώσεων των σχολείων.

Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν την καλύτερη μάθηση την οποία δεν στερούνται στο σχολείο μας, ένα καλά οργανωμένο σχολείο με πολύ καλούς δασκάλους και άριστες σχέσεις των παιδιών μας με αυτούς και τα αποτελέσματα αυτό έχουν δείξει μέχρι τώρα.
Παρακαλούμε να δείτε το χωριό μας με ειδικά κριτήρια γιατί κύριοι εσείς του Υπουργείου Παιδείας δεν γνωρίζετε που βρίσκεται η Ατραπός. Ότι είναι από τα ορεινότερα χωριά του Νομού. Δεν γνωρίζετε ότι όταν στην Φλώρινα βρέχει στην Ατραπό ήδη έχει χιόνι. Δεν γνωρίζετε ότι οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Γυμνάσιο της Υδρούσας με πέντε πόντους χιόνι περπατούν 2 χιλιόμετρα στις 7.00 το πρωί για να πάρουν το αστικό, το οποίο δεν ανεβαίνει στο χωριό μας με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές. Το ίδιο θα γίνει και με τους μικρούς μαθητές των 6,7,8 χρόνων; Στην Αθήνα έγινε πανικός με 2 πόντους χιόνι μίας ημέρας το χρόνο.
Μήπως τα παιδιά μας είναι παιδιά άλλου Θεού;
Ποιος θα αναλάβει την μετακίνηση των παιδιών μας και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;
Είμαστε όλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας, τα ζώα μας είναι εδώ.
Θέλετε να μας αναγκάσετε να μετακινηθούμε στην πόλη;
Θέλετε να ερημώσουν τα χωριά και να μείνουν χωριά γερόντων;
Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους γονείς μας τα σπίτια μας και τις δουλειές μας.


Πηγή http://neaflorina.blogspot.com/2011/03/blog-post_1059.html

Από την πλευρά μου μπορώ να πω, ότι οι κάτοικοι δεν λένε ψέμματα. Το χωριό τους απέχει μόνο 2χλμ. από την Υδρούσσα (και από τον Τροπαιούχο) αλλά είναι πίσω από το βουνό, βλέπει στο βορρά και πιάνει πάχνη και παγετό διαβολεμένη πάνω στο δρόμο. Το αποτέλεσμα είναι το αστικό ΚΤΕΛ (διότι με τέτοιο γίνεται η μεταφορά, όχι με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ) να μην κάνει πολλές φορές το πρωινό δρομολόγιο προς την Ατραπό. Να φανταστείτε ότι είμαι στη Φλώρινα τόσα χρόνια (από το 2001) και δεν τόλμησα ποτέ να πάω χειμώνα ξημερώματα εκεί στην Ατραπό (και στον Πολυπόταμο και στην Τριανταφυλλιά) για να βγάλω φωτογραφία το κημέρωμα (που έχει κι ωραίο ξημέρωμα από εκεί ο κάμπος) παρότι φοράω σταθερά χιονολάστιχα στο αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος στο ανέβασμα και κίνδυνος θάνατος (μαύρος πάγος, όχι άσπρος) στο κατέβασμα.

Μάλλον τα 6χρονα, 7χρονα θα κατεβαίνουν με τα πόδια στο διπλανό χωριό καμιά 30αριά μέρες το χρόνο....

Αλήθεια πώς θα σας φαινόταν να κατεβαίνει και το δικό σας παιδί που θα πήγαινε στην Α' δημοτικού;

ΥΣΤ. Αφήνω κατά μέρος τα περί καλών δασκάλων διότι τώρα μπορεί να έχουν καλούς δασκάλους, αλλά αυτό να αλλάξει μετά από μερικά χρόνια. Για τις μεταφορές είναι η ένστασή μου...
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πάντως ο κύριος καθηγητής είναι ακόμα αρχάριος έχω να πω. Καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά θα πρέπει να μαθητεύσει πολλά φεγγάρια ακόμα δίπλα στους μεγάλους δασκάλους του σοσιαλιστικού κινήματος για να φτάσει στα επίπεδα ενός Πρετεντέρη, ενός Μανδραβέλη, ενός Καψή, έστω ενός Καμπουράκη ρε παιδί μου...Έχει πολλά ψωμιά ακόμα. Keep on walking μεγάλε...
:

δεν είναι στο ΑΠΘ. Είναι στο διπλανό μαγαζί, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

όσο για τα δάνεια ( ομόλογα δλδ ) ναι ! δανειζόμαστε με τα μεγαλύτερα επιτόκια της Ευρώπης χρόνια τώρα ,

Κάνεις λάθος. Θυμίσου λίγο τις συζητήσεις για τα spread (τη διαφορά του επιτοκίου που δανειζόμαστε, με αυτό της Γερμανίας, που θεωρείται η βάση). Δεν λέγανε όλοι πόσο χαμηλά ήταν αυτά τα spread πριν το 2009; Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι για αρκετά χρόνια δανειζόμασταν με πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά αντί να χρησιμοποιούμε τα χρήματα με σωστό τρόπο, τα πετούσαμε σε σπατάλες και μαύρες τρύπες. Αυτά πληρώνουμε τώρα...
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
ΔΝΤ: Ολα τα νέα μέτρα για το 2011 και 2012

ΠΗΓΗ: euro2day
της Αγγ. Παπαμιλτιάδου

Τρεις προκλήσεις για την επιτυχία της εφαρμογής των όρων του μνημονίου εντοπίζει το ΔΝΤ στην έκθεση προόδου για την Ελληνική οικονομία που αν και γράφτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη. Τα νέα μέτρα πυο προβλέπει για φέτος και το 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση, 129 σελίδων οι προκλήσεις είναι οι εξής:

1. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, λόγω πολιτικών πιέσεων ή δυσλειτουργίας στον κρατικό μηχανισμό.

«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές καθυστερήσεις μπορεί να κρατήσουν το έλλειμμα σε μη διατηρήσιμα επίπεδα, ενώ οι μακροοικονομικές καθυστερήσεις μπορεί να βλάψουν την ανάκαμψη. Ξεκάθαρα, οι καθυστερήσεις μπορεί να υποσκάψουν και τις προσπάθειες των αρχών να επανενταχτούν στις αγορές,» αναφέρει το πόρισμα που επισημαίνει ότι η άμεση και «σφικτή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων είναι «κρίσιμος» παράγοντας ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι εκτροχιασμού

2. Αδυναμία της κυβέρνησης να επανενταχθεί στις αγορές ακόμα και εάν το πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχων.

«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην ευρω-περιφέρεια μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τέτοια εξέλιξη. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολο να πειστούν οι αγορές πριν η οικονομία και η δυναμική του χρέους αλλάξουν σελίδα» αναφέρει το ΔΝΤ που προσθέτει ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο ΕΕ και η προοπτική χρησιμοποίησης του Ταμείου Στήριξης μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει σταδιακά στις αγορές

3. Η υπερβολικά γρήγορη αποεπένδυση από τις τράπεζες.

«Πολύ γρήγορος ρυθμός σχεδόν σίγουρα θα έχει αρνητικό μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο και συνέπειες και μπορεί να υποσκάψει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα» αναφέρει η έκθεση που επισημαίνει ότι η εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να γίνει σε «ασφαλές χρονοδιάγραμμα». Επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις τραπεζικές αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεό το 2013

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξάνονται και ότι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, σε συνδυασμό με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων (ιδιαίτερα θυγατρικές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης) και ξεφόρτωμα περιφερειακών χαρτοφυλακίων δανειοδότησης, είναι επιτακτική ανάγκη για την βιωσιμότητα του συστήματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι ίσως χρειαστεί η κυβέρνηση να δώσει και νέες ενισχύσεις στις τράπεζες ενώ παροτρύνει την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ να εγκρίνουν το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλάνο, που αναμένεται να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες, μόνο όσων πληρούν τα κριτήρια.

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκολληθεί από την επείγουσα ρευστότητα που δίνει το ευρωσύστημα. Θα χρειαστεί χρόνος αφού η εύθραυστη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας γρήγορης αποεπένδυσης (από τις τράπεζες).

Είναι κρίσιμο η ΤτΕ και η ΕΚΤ να λάβει υπόψη το ενδεχόμενο αυτό όταν θα εγκρίνει τα μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά πλάνα των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης πρέπει να είναι διαθέσιμο στις υγιείς συστημικές τράπεζες, εάν χρειαστεί. Προβλήματα σε πιο μικρές και μη βιώσιμες τράπεζες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του Ταμείου» αναφέρει η έκθεση

Αυξητική τάση στο έλλειμμα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα φέτος προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον στόχο του ελλείμματος που είναι 7,5%. Ωστόσο, όπως και στην έκθεση της Κομισιόν αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο το έλλειμμα να κυμανθεί κατά 0,75% υψηλότερα κυρίως λόγω αναπροσαρμογής των στοιχείων από τις οφειλές του δημοσίου που δεν έχουν ακόμα πλήρως αποσαφηνιστεί.

Ενας άλλος λόγος υψηλότερου ελλείμματος επισημαίνεται η χαμηλή είσπραξη εσόδων που εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον στόχο, «Εάν διατηρηθούν οι παρούσες τάσεις το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά ¾» αναφέρει το ΔΝΤ.

Προτείνει δε, η τρίμηνη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου να συνοδεύεται με άμεσες ανακοινώσεις μέτρων εάν διαπιστώνεται μαύρη τρύπα, αντί να γίνεται στον απολογισμό του κάθε προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ καλεί το υπουργείο οικονομικών να κάνει «υπερδιπλάσια προσπάθεια» για να πατάξει την φοροδιαφυγή να ελέγξει τις δαπάνες και να επιταχύνει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ενώ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει από φέτος το μέτρα που κανονικά θα εντάσσονταν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2014, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Η έκθεση υπογραμμίζει και την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα μέτρα φέτος ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του 2010.

---Οι προτεραιότητες του προγράμματος 2012-2014


Η μείωση των επιδόματων σε νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από τα όρια της φτώχιας και η εξάλειψη "διπλών" επιδομάτων, η αύξηση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 7 στις 8 ώρες και η μείωση των υπερωριών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του Δημοσίου και η μείωση των αμυντικών δαπανών, είναι ορισμένοι από τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής 2012-14.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του 2011:

- Θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων (στην οποία θα περιλαμβάνεται η περικοπή λειτουργικών δαπανών, ο περιορισμός των προσλήψεων, η περικοπή επιδομάτων και η εναρμόνιση των μισθών με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων)

- Θα πρέπει να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα (που θα περιλαμβάνει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης)

- Θα πρέπει να υπάρξει συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης (με περιορισμό του αριθμού των συμβάσεων, με αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις 7 στις 8 ώρες, με περιορισμό των επιδομάτων)

- Θα πρέπει να επανακαθοριστούν οι προτεραιότητες για τις δημόσιες επενδύσεις.

Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2012 θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για:

- Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης
- Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων προς νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχιας και εξάλιψη των "διπλών" επιδομάτων

Επίσης, προβλέπεται ότι το 2011 και 2012 θα πρέπει να καταργηθούν φορείς του δημοσίου χωρίς χρησιμότητα, να συγχωνευθούν φορείς με παρόμοιες δραστηριότητες και να υπάρξει ευθυγράμμιση του λειτουργικού κόστους με αυτό του ιδιωτικού τομέα.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Δεν ξεπουλάνε για το χρέος - Ξεπουλάνε από «χρέος»!

Πηγή: Ριζοσπάστης (via REDFLY PLANET)
του Ν. Μπογιόπουλου

Ο Γιούνκερ χτύπησε το καμπανάκι.Αρχισε η εκποίηση;
Μέχρι τώρα και στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της εκποίησης και περιγράφοντας το ξεπούλημα με όλους τους δυνατούς ευφημισμούς (ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση, μισθώσεις παραχώρησης κ.λπ.), έχουν πράξει τα κάτωθι:

Ξεπούλησαν τον Σκαραμαγκά. Αλλά αυτό σε τι «βοήθησε» τα οικονομικά του κράτους;
Ξεπούλησαν την ΑΓΕΤ. Αλλά αυτό σε τι «τόνωσε» τα δημόσια ταμεία;
Ξεπούλησαν τον ΟΤΕ. Αλλά αυτό σε τι απέτρεψε τον «Τιτανικό»;
Ξεπούλησαν πάνω από το 90% του τραπεζικού τομέα. Αλλά αυτό σε τι «έσωσε» την οικονομία;
Ξεπούλησαν το λιμάνι του Πειραιά. Αλλά αυτό σε τι «βελτίωσε» τα ελλείμματα;
Ξεπούλησαν την «Ολυμπιακή». Αλλά αυτό σε τι απομάκρυνε την «εντατική»;
Ξεπούλησαν τη διώρυγα της Κορίνθου. Αλλά αυτό σε τι απομάκρυνε τη «χρεοκοπία»;
Ξεπούλησαν τους οδικούς άξονες της χώρας. Αλλά αυτό σε τι συνέβαλε για τον «κατευνασμό των αγορών»;

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι:
Μέχρι το 2004, δηλαδή μια ολόκληρη πενταετία πριν από την εκδήλωση της κρίσης, χρόνια πριν από την προσχηματική επίκληση του χρέους, το ΠΑΣΟΚ είχε διαπράξει τα εξής:
Ξεπούλησε το 48,5% της ΔΕΗ.
Ξεπούλησε το 38% της ΕΥΔΑΠ.
Ξεπούλησε το 64% από τα «Ελληνικά Πετρέλαια».
Ξεπούλησε το 49% του ΟΠΑΠ.
Ξεπούλησε το 92% της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι το ίδια κόμμα, που παρέδωσε
το αεροδρόμιο των Σπάτων στους Γερμανούς,
τη γέφυρα του Ρίου στους Γάλλους,
την Αττική Οδό στον Μπόμπολα, κ.ο.κ.

Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να απαιτεί καταλογισμό ευθυνών και εξήγηση:

α) Σε τι απέτρεψαν όλες αυτές οι εκποιήσεις - που πάντα βαφτίζονται «αξιοποίηση» - την εκτίναξη του δημόσιου χρέους;
β) Πόσο του στοίχισε το ιδεολόγημα περί «λιγότερου κράτους», που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διακινούν από τη δεκαετία του '80 για να ρημάζουν και να παραδίδουν τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο;

Οι απαντήσεις είναι τόσο προφανείς, όσο πρόδηλη είναι και η νέα τους στόχευση:

Πρώτον, παρουσιάζουν σαν «φάρμακο» την ίδια εκείνη δηλητηριώδη πολιτική που έχει διαλύσει την Ελλάδα!
Δεύτερον, εμφανίζουν σαν «σωτηρία» την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών και έχει εκτινάξει τα δημόσια χρέη!
Τρίτον, αποκαλούν «φιλόδοξη» και «αναγκαία» την ίδια εγκληματική πολιτική που έχει φτωχύνει τους Ελληνες και τους έχει αποστερήσει το δημόσιο πλούτο τους!
Τέταρτον, ισχυρίζονται πως παραμένει «επιβεβλημένος» εκείνος ακριβώς ο «μονόδρομος» του ξεπουλήματος που ακολουθούν επί δεκαετίες, με τα γνωστά αποτελέσματα!
Πέμπτον, έχουν αρχίσει το ξεπούλημα πολύ πριν εμφανιστεί η «τρόικα», πολύ πριν ανακαλύψουν ως πρόσχημα το δημόσιο χρέος. Δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος. Οσο ξεπουλούν, το χρέος αυξάνει. Ξεπουλούν για να εκ-πληρώσουν το μόνο χρέος που αναγνωρίζουν και τους καθοδηγεί: Το ταξικό τους χρέος, να υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Εάν η πολιτική τους περάσει, ο λαός θα βυθιστεί στα Τάρταρα. Οι υπηρέτες του κεφαλαίου δεν έχουν καμία αναστολή να καταγραφούν ως οι Ηρόστρατοι της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας. Επιβεβαιώνουν σε κάθε βήμα τους πόσο δίκιο είχε η «Καθημερινή», όταν τους απέδιδε τα παρακάτω εύσημα:

«Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση φιλελευθέρων αντιλήψεων της πλέον προωθημένης ή ακραίας μορφής. Ούτε η μέντωρ του νεοφιλελευθερισμού σε επίπεδο παγκόσμιο, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν απετόλμησε τόσο δραστικές αλλαγές, σε τόσο σύντομο διάστημα, όσο ο Eλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργικό συμβούλιό του»

(«Καθημερινή», 29/7/2010).
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Και για να δώσω και μια απάντηση περι οικονομικών...(έστω των λίγων που έχω καταλάβει)

Από ότι φαίνεται κάποιοι ξεχνούν...Ξεχνούν γιατί η χώρα μας έκανε εσωτερική υποτίμηση....

"Το Μάιο του 2009 η Τρόικα ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το ευρώ ήταν υπερτιμημένο γι’ αυτήν κατά 20-30%, γεγονός που σήμαινε ότι η χώρα θα έπρεπε να προβεί σε εσωτερική υποτίμηση κατά το αντίστοιχο ποσοστό προκειμένου η οικονομία της να γίνει ανταγωνιστική και η απόκλιση έναντι των δυνατότερων οικονομικά χωρών της ΕΕ να μειωθεί."

"Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ το ευρώ είναι σήμερα για την Ελλάδα υπερτιμημένο σε ποσοστό μεταξύ 20%-34% δηλαδή περισσότερο απ’ ότι το Μάιο του 2010 (20%-30%).
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι η Ελλάδα σήμερα πρέπει να κάνει μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση απ’ όσο έπρεπε να κάνει όταν υπόγραψε το Μνημόνιο, άρα πρέπει να κόψει ακόμη περισσότερο τους μισθούς και τις συντάξεις και να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα."

Π. Παναγιώτου
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Η (υπο-) χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Πηγή: Ελευθεροτυπία
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΜΙΓΟΥ*

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το πρόβλημα της κρατικής χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν αφορά το ύψος των διατιθέμενων κονδυλίων, αλλά τον αναποτελεσματικό μηχανισμό κατανομής τους.

Προς απόδειξη της παραπάνω θέσης, το ΥΠΔΒΜΘ επικαλέστηκε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα οποία υποστηρίζει ότι «η χώρα μας είναι 5η στην Ε.Ε. των 27 όσον αφορά το ποσοστό χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως ποσοστού του ΑΕΠ...». Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία της Eurostat και σε σχετικές έρευνες αναδεικνύει μια άλλη πραγματικότητα: αυτή της υποχρηματοδοτούμενης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι δημόσιες δαπάνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν το 20051 στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι 1,1% του μέσου όρου στην Ε.Ε. των 27, κατατάσσοντάς μας στην 7η (και όχι 5η) θέση.

Σε απόλυτα ωστόσο μεγέθη, οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανά φοιτητή για το ίδιο έτος στην Ελλάδα ήταν 5.050 ευρώ , εκφρασμένες σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ). Χαμηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή παρουσιάζουν μόνο η Λετονία (2.427 ευρώ ΜΑΔ), η Ρουμανία (2.665 ευρώ ΜΑΔ), η Βουλγαρία (3.595 ευρώ ΜΑΔ), η Λιθουανία (3.804 ευρώ ΜΑΔ), η Εσθονία (4.344 ευρώ ΜΑΔ) και η Σλοβακία (4.886 ευρώ ΜΑΔ). Η Πολωνία ή ακόμη και η «χρεοκοπημένη» Ουγγαρία εμφανίζουν υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες.


Είναι δε επίσης χαρακτηριστικό ότι από σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις δαπάνες ανά φοιτητή (σε δολάρια ΗΠΑ, 2004), η Ελλάδα βρισκόταν χαμηλότερα ακόμη και από το Μεξικό,2 το οποίο έχει αρκετά χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα.

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική αν συγκριθούν οι δαπάνες ανά φοιτητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών.
ΗΕλλάδα καταλαμβάνει, με βάση τα στοιχεία του 2005, την προτελευταία θέση, με ποσοστό 24,5% (και την τελευταία θέση με βάση το μέσο όρο των ετών 2000 - 2005), αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (37,8%).

Χαμηλότερα βρίσκεται μόνο η Λετονία (22,2%), ενώ χώρες όπως η Ρουμανία (33,9%), η Ουγγαρία (41,3%), η Βουλγαρία (46,4%) ή η Πολωνία (48,3%) βρίσκονται αρκετά ψηλότερα.

Η υποχρηματοδότηση φυσικά έχει αντίκτυπο και στις απολαβές των μελών ΔΕΠ. Σε απόλυτα μεγέθη, ο μέσος ετήσιος μισθός των ερευνητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα (πρακτικά δηλαδή των μελών ΔΕΠ) είναι 32.045 ευρώ ΜΑΔ (τιμές 2006), καταλαμβάνοντας την 22η θέση μεταξύ 33 χωρών.3 Και φυσικά αυτά πριν από την πρόσφατη μείωση των μισθών, η οποία οδήγησε σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης της τάξης του 20%-30%. Την ίδια στιγμή, η αναλογία φοιτητών/ διδακτικού προσωπικού στην Ελλάδα, η οποία δείχνει τη γενική προσπάθεια που καταβάλλει μια χώρα να προσφέρει φροντίδα προς τους φοιτητές της, ανέρχεται σε 28,1 και είναι η υψηλότερη (άρα και χειρότερη) στην Ε.Ε. -27 (μ.ό. Ε.Ε: 15,9).

4 Συμπερασματικά, το σύνολο των στοιχείων αποδεικνύει ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά επαρκώς χρηματοδοτούμενη είναι.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση ακόμη και από θεωρητικά πιο αδύναμες οικονομικά χώρες και η παρατήρηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι τα στοιχεία αναφέρονται σε περιόδους προ κρίσης, με σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Δεν υπάρχουν στοιχεία από τη Eurostat για την Ελλάδα μετά το 2005.
2. OECD: Expenditure per student in tertiary education: 2004 constant prices (τα δεδομένα ελήφθησαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2010)
3. European Commission (2007). Study on the Remuneration of Researchers in the Public and Private Commercial Sectors, Directorate-General for Research, Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, pp. 49.
4. Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2007). Αριθμοί - κλειδιά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, Εκδοση 2007, Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, σελ. 82.
* Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Δύο παρατηρήσεις σχετικά με το χρέος:

1. Τα χρεωλύσια, όπως μαρτυρά η ετυμολογία τους, μειώνουν το χρέος, δεν το αυξάνουν. Αν έχεις χρέος 10 και πληρώσεις 3 χρεωλύσια, αύριο το χρέος σου γίνεται 7 - αν βέβαια δεν συνάψεις νέο δάνειο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι σημαίνει χρεωλύσιο.

Γενικά, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ανανεώνονται, άρα ο προϋπολογισμός δεν βαρύνεται με την αποπληρωμή τους. Πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν ο δανειστής σου δεν προτίθεται να σου ανανεώσει το δάνειο. Αυτό συνέβη σε εμάς, για αυτό δανειστήκαμε από την Τρόικα. Και συνέβη διότι οι προϋπολογισμοί μας είναι πρωτογενώς ελλειμματικοί: οι δαπάνες ξεπερνούν τα έσοδα, ακόμα και αν δεν πληρωθούν οι τόκοι!

2. Χρησιμοποιούμε τη λέξη πανωτόκια σαν συνώνυμο της κλοπής, σαν νταβατζηλίκι, σαν κάτι που εν τέλει δικαιούμαστε να μην πληρώσουμε. Γιατί; Ο τόκος είναι η αμοιβή του δανειστή για την υπηρεσία δανειοδότησης που σου παρέχει. Εσύ, αν κάνεις σωστή διαχείριση του δανείου, θα κερδίσεις τόσα ώστε να αποσβέσεις το δάνειο, να πληρώσεις τους τόκους και να σου μείνει και κάτι στην τσέπη. Αυτή είναι η έννοια της επένδυσης. Αν τώρα δεν είσαι σε θέση να αποπληρώσεις, όχι μόνο το δάνειο, αλλά ούτε καν τους τόκους, μάλλον η διαχείριση που έκανες είναι κάκιστη και δεν σου φταίει ο δανειστής αλλά το κακό σου το κεφάλι.

Υπάρχει μία εξαίρεση, όταν το επιτόκιο που συμφωνείς είναι πάρα πολύ ψηλό σε σχέση με την αγορά και τη φερεγγυότητά σου. Εκεί σαφώς έχει ευθύνη και ο δανειστής, αλλά it takes two to tango. Δεν ξέρω αν και πόσα δάνεια έχουμε με απαράδεκτα ψηλά επιτόκια, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορούμε να αποδώσουμε τον κύριο όγκο του χρέους σε αυτό το φαινόμενο. Πάντως, η Τρόικα μας δάνεισε με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δικαιούμασταν.

Τα χρεολύσια για να το πούμε απλά είναι...

Έχω ένα δάνειο 100 δις με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια....
Κάθε χρόνο πληρώνω ΜΟΝΟ τόκους, 5δις....(για να το θέσουμε απλά).

Στο τέλος του δανείου μου θα πρέπει να πληρώσω το principal, το κεφάλαιο, το οποίο είναι 100 δις...Το ποσό αυτό ονομάζεται, χρεολύσιο.

Η Ελλάδα πληρώνει απο το 2001 μέχρι σήμερα 10 δις(χοντρικά) κάθε χρόνο σε τόκους και 22 δις σε χρεολύσια(αποπληρωμή κεφαλαίου προηγούμενων δανείων)...

Εννοείται ότι δεν έχουμε πάψει να δανειζόμαστε, όλο αυτό το διάστημα....

Συμφωνούμε ή όχι???

2ο Εννοείται ότι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός ενός κράτους, αλλά εντέχνως δεν μπαίνει στον προϋπολογισμό, διότι δεν γίνεται να μαντευθει απο την μία, τι ποσά θα χρειαστούν μέσα στο έτος και δεν "χρειάζεται" να ενημερώνεται με καινούρια ποσά(αν υπήρχε οδηγία τέτοια)......απο την άλλη....

3ο Τα πανωτόκια ως γνωστό είναι ο τρόπος ώστε να δημιουργείται χρήμα και αυτό είναι η αρχή του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μην έχουμε αυταπάτες....

Για παράδειγμα, είμαι ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε μια τράπεζα και η τράπεζα έχει "αποθεματικό" στα σεντούκια της 10 δις δολάρια, δεν έχει δανείσει ποτέ κανέναν και είμαι ο πρώτος(παγκόσμια) που θα πάρει δάνειο...

Του ζητάω 1 δις δολάρια για κάτι ψιλά έξοδα που έχω....:)

Μου το δίνει και μου ζητάει συν τους τόκους κλπ 1.2 δις....

Τα 200 εκατομμύρια που θα τα βρώ να του τα δώσω, εφόσον είμαι ο πρώτος?? Θα πρέπει να περιμένω τον δεύτερο να πάρει δάνειο, ώστε να "προκύψουν"....ε?

Για φανταστείτε το λίγο.....200εκ αέρας κοπανιστός......δεν υπάρχουν πουθενά...λογιστικές εγγραφές σε υπολογιστές....thin air...
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
"«Αρτι αφιχθείς από την Αυστραλία, όπου πήγα για έναν µήνα ν’ αλλάξω παραστάσεις, να πάρω µια ανάσα γιατί µοιάζω µε µωρό στη φωτιά και αρχαία σκουριά, µε όλα τούτα τα τεκταινόµενα εγχωρίως, πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες µου έκοψαν την εκποµπή που είχα στο Α’ πρόγραµµα του ραδιοφώνου (105,8) επί 6 χρόνια, κρατώντας τα µπόσικα στην κατιούσα.

Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Εδιωξε και την κόρη µου, από το δηµοτικό Κανάλι 1 του Πειραιά, αµέσως µόλις βγήκε δήµαρχος ο µπασκετµπολίστας Φασούλας. Κι ας έκανε το χαρισµατικό και µορφωµένο κορίτσι επί 4 χρόνια εκποµπές πρότυπα. Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις.

Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης. Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το ‛84 και από την τότε ΥΕΝΕ∆, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…»."

http://www.star.gr/ellada_kosmos/84461

Μανώλης Ρασούλης




Y.Γ Το βάλανε τα παιδιά στην "Μουσική" αλλά όπως διαβάσατε αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.......
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,251
Αντάρτικο ο Σύριζα;

Εχει σαλέψει εντελώς μιλάμε ο τύπος...
 
Status
Not open for further replies.