Που πάει η χώρα;

Status
Not open for further replies.
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ξεχάσαμε τό βασικό:.Την μείωση τών φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου και στη μεγάλη περιουσία, με τη φορολογία επί των αδιανέμητων κερδών να μειώνεται από 35% το 2004 (40-45% το 1981) σε 24% το 2009 και 20% σήμερα, και την εισαγωγή μίας πλειάδας φοροαπαλλαγών..
Aυτά για το μεγάλο κεφάλαιο..
Αν η άμεση φορολογία στην Ελλάδα βρισκόταν απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2000-2008, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει στο διάστημα αυτό φορολογικά έσοδα της τάξεως των 95 δις ευρώ. ..

Και αυτά χάθηκαν απο σαφέστατη ταξική ασυλία.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Ξεχάσαμε τό βασικό:.Την μείωση τών φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου και στη μεγάλη περιουσία, με τη φορολογία επί των αδιανέμητων κερδών να μειώνεται από 35% το 2004 (40-45% το 1981) σε 24% το 2009 και 20% σήμερα, και την εισαγωγή μίας πλειάδας φοροαπαλλαγών..
Aυτά για το μεγάλο κεφάλαιο..
Αν η άμεση φορολογία στην Ελλάδα βρισκόταν απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2000-2008, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει στο διάστημα αυτό φορολογικά έσοδα της τάξεως των 95 δις ευρώ. ..

Και αυτά χάθηκαν απο σαφέστατη ταξική ασυλία.

:7SFGSFG:
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Όταν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καταλάβει ότι το χρήμα που κρατάει στα χέρια του, αντιπροσωπεύει το 10% απο το νούμερο που υπάρχει στα pc....

όταν καταλάβει ότι το χρέος της χώρας μας, για παράδειγμα, είναι αέρας κοπανιστός....

και όταν καταλάβει ότι το κουμάντο το κάνουν 100-1000 άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα...

Όταν καταλάβουν ότι οι πόλεμοι και οι σφαγές γίνονται για "αέρα" και μάλιστα κοπανιστό...

Τότε την λύση θα την δώσουν αυτοί που θα το καταλάβουν πρώτοι....
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Καί κάτι γιά τον δανεισμό πού έτσι αυθαίρετα κατηγορούνται οι πάντες..

Ηταν άμεσο συμφέρον τού ταξικού Κράτους νά ενισχύει ,μέσω τών Τραπεζών ,τά νοικοκυριά ,ούτως ώστε νά καλύπτονται κάποιες ανάγκες τους και έτσι τό Κράτος νά ''αποσύρεται ''διακριτικά από τίς υποχρεώσεις του σε Δημόσια Υγεία ,Παιδεία και Κοινωνικές παροχές..Η αποδιοργάνωση και αποδομηση τού Κράτους δικαίου ενισχύθηκε την περίοδο πού οι Τράπεζες έδιναν εύκολα δάνεια.
Και το παραπάνω ισχύει οχι μονον γιά τήν Ελλάδα ,αλλά για ολο τόν ''αναπτυγμένο κόσμο''.

Ο δανεισμός πού τώρα κατηγορεί ο κάθε Πάγκαλος ταιριάζει σαφέστατα μέ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο..
Οταν εμφανίστηκε η μεγάλη Τραπεζική κρίση μερίδα τού ιδιωτικού χρέους μετετράπη σε δημόσιο.
Εκτινάχθκαν τά επιτόκια δανεισμού και φυσικά άλλαξε η στρατηγική γιατί έπρεπε νά απομυζηθούν πλέον οι περιφερειακές χώρες αλλά καί νά ανακοπεί η τροφοδότησή τους χαριν τών Μητροπολιτικών κέντρων πού βρέθηκαν στην δίνη τής απληστίας τους.

Τι καλύτερη ευκαιρία γιά ''αναδιάρθωση'' τών κερδών μέ τήν μεγάλη επίθεση στις δυνάμεις τής εργασίας??

Η Κρίση ειναι η μεγάλη ευκαιρία τού πιό επιθετικού κεφαλαίου γιά τήν βίαιη αναδιανομή τού εισοδήματος ,μέ πρόσχημα τό ''νοικοκύρεμα '' τών χωρών...

Κατά τά άλλα οποιος θέλει μπορεί νά πιστεύει οτι όντως φταίει η καθαρίστρια τού ΟΠΑΠ..................
 
Last edited:

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
“Ο καπιταλισμός είναι το μοναδικό διαθέσιμο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά, χωρίς μία ισχυρή παρουσία της κυβέρνησης, η οποία αντιλαμβάνεται αφενός μεν ότι οφείλει να ανταγωνισθεί σε ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αφετέρου δε ότι επιβάλλεται να παρέχει γενναιόδωρα προγράμματα περίθαλψης και παιδείας, για τα θύματα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης”

(Keynes)

Προς σύγκριση με τον νεο-φιλελευθερισμό....του Φρίντμαν...

και οι δύο απέτυχαν.......κάτι άλλο????
 
Last edited:

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Αφιερωμένο Σώτο......

Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το έλλειμμα, αλλά ούτε και το χρέος – αυτού καθεαυτού.

Το πρόβλημα της χώρας μας, όπως και πολλών άλλων υπερχρεωμένων κρατών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών επίσης), είναι οι τόκοι – έτσι όπως διαμορφώνονται από τα τοκογλυφικά επιτόκια των αγορών, τα οποία ουσιαστικά προσδιορίζονται από το Βατικανό του Κεφαλαίου: την τράπεζα διεθνών διακανονισμών, την οποία έχουμε αναλύσει διεξοδικά.
Ο Πίνακας ΙΙ είναι χαρακτηριστικός:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Μεγέθη κρατικού προϋπολογισμού σε εκ.

Έτη 2007 2008 2009 2010 2011

Τόκοι 9.791 11.207 12.325 13.223 15.920

Χρεολύσια 22.544 26.246 29.135 19.549 28.130

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος / Νομισματική Πολιτική 2010 – 2011

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα ΙΙ, οι τόκοι το 2011 θα είναι κατά 6,2 δις υψηλότεροι, σε σχέση με το 2007 - ενώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη περισσότερο, επιδεινώνοντας διαρκώς τη θέση μας. Ουσιαστικά, εάν υπολογίσουμε ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού ύψους 5% ετήσια, αυτό σημαίνει ότι σε 20 περίπου έτη πληρώνεται ολόκληρο το δημόσιο χρέος (κεφάλαιο), το οποίο όμως συνεχίζουμε να χρωστάμε εξ ολοκλήρου.

Το ίδιο συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια, καθώς επίσης με τα νοικοκυριά (ιδιώτες), τα οποία πολλές φορές (πιστωτικές κάρτες) χρεώνονται με επιτόκια της τάξης του 20% - γεγονός που σημαίνει ότι, σε 5 χρόνια οι τράπεζες εισπράττουν το σύνολο του δανείου τους, δια μέσου των τόκων, ενώ τα νοικοκυριά συνεχίζουν να το οφείλουν.

Βιλιάρδος - Οικονομολόγος.....
 

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
http://www.newstoday.gr/article/35205/giaourtosan-ton-pagalo-sta-kaluvia

Γιαούρτωσαν τον Πάγκαλο στά Καλύβια ,παρά το οτι τον προστάτευε μιά Διμοιρία ΜΑΤ..:music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005:

Είχε πάει γιά μάσα στά Καλύβια και μπούκαραν κάτοικοι τής χιλιοσυκοφαντημένης Κερατέας...
Αυτά είναι υπερβολές και παραπληροφόρηση που γράφονται.Είναι γνωστό ότι στα καλύβια μετά από την διάσημη σπαλομπριζόλα-ρακέτα σερβίρεται γιαούρτι με βύσσινο.:eating:
 

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
Ο Ευκλείδης και ο... Παλαιοκώστας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/03/2011

Του Αγγελου ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ



Το πέμπτο -περιβόητο- αξίωμα του Ευκλείδη, το Πυθαγόρειο θεώρημα, οι γεωμετρικές πρόοδοι και τα κανονικά πολύγωνα, όλα αυτά που συνιστούν τη μαγεία των Μαθηματικών με την παγκόσμια γλώσσα και την ξεχωριστή ομορφιά -«ψυχρή και αυστηρή σαν εκείνη των γλυπτών» τη χαρακτηρίζει ο Μπέρτραντ Ράσσελ - δεν πάνε φυλακή. Αντίθετα απελευθερώνουν τη σκέψη και ανοίγουν τους ορίζοντες πολύ πέρα από τα στενά κελιά των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πριν από μερικές ημέρες, ολόκληρες οικογένειες, φίλοι, συμμαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με χειροκροτήματα, επαίνους και συγκίνηση την απονομή των βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν για τη θαυμαστή και ελπιδοφόρο επίδοσή τους στον φετινό Διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.

Άσχετο αν η κοινωνία δεν θα μάθει ποτέ το όνομά τους, τη γειτονιά τους, τις φιλοδοξίες τους, αφού στα ΜΜΕ κυριαρχούσαν τα επεισόδια των «νεαρών οπαδών» των ΠΑΕ στα γήπεδα.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες στην αίθουσα τελετών του Καποδιστριακού, ένας μαθητής όχι μόνο δεν είχε κανέναν δικό του να μοιραστεί τη χαρά, αλλά έλειπε και αυτός ο ίδιος! Πρόκειται για τον 21χρονο μαθητή της Β' Λυκείου του σχολείου των φυλακών Αυλώνα, που την ώρα της απονομής βρισκόταν στο κελί του κρατούμενος γιατί «βρέθηκε μια άτυχη στιγμή σε χώρο που δεν έπρεπε να βρεθεί», όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών, που ήταν εκείνος που παρέλαβε για λογαριασμό του μαθητή το βραβείο.

Μια αναγκαία παρένθεση: Είναι ο καθηγητής Μαθηματικών κ. Πέτρος Δαμιανός, που καλό είναι να γίνει γνωστό το όνομά του και το έργο του στο σχολείο αυτό. Καλό για να αναδειχτεί η τιτάνια προσπάθεια του εκπαιδευτικού κόσμου σε ευαίσθητους χώρους: σχολεία φυλακών, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, νυκτερινά, σχολεία σε περιοχές χτυπημένες από την ανεργία και τη φτώχεια.

Είναι λοιπόν η δύναμη των Μαθηματικών τόσο ισχυρή; Έτσι εξηγείται η εκπληκτική θέληση των δέκα παιδιών από τις φυλακές Αυλώνα να πάρουν μέρος στον φετινό διαγωνισμό, η διάκριση των τριών από αυτά και τέλος η μεγάλη επιτυχία του ενός που βραβεύτηκε.

Ο νεαρός προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που ίσως ερμηνεύει και τις γερές βάσεις του στη Μαθηματική Παιδεία. Είναι στην Ελλάδα ολομόναχος, αφού οι γονείς του ζουν στην πατρίδα τους. Και τώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμό ζωγραφικής.

Και αναρωτιέμαι -αλλά ερωτώ και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης: Τι θα γινόταν αν αυτό το το παιδί συνοδευόταν για δύο ώρες στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου ώστε να ζήσει από κοντά την ικανοποίηση της βράβευσης; Τι φοβήθηκαν; Μη γίνει Παλαιοκώστας;

Αντί το σωφρονιστικό σύστημα να προβάλλει το γεγονός σαν απόδειξη του ότι από τις φυλακές του δεν βγαίνουν κατ' ανάγκην βαποράκια και κλεφτρόνια, επέλεξε την απαγόρευση.

Τελικά πώς έχουν καταλάβει τον ρόλο του οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Δικαιοσύνης;
 

Marilyn

Senior Member
8 September 2010
474
Μεταφέρω στοιχεία από το "Άνιση Ανάπτυξη και Παγκοσμιοποίηση" της Μ. Τσάμπρα, 2008, στο Ευρωπαϊκές Γεωγραφίες, Τεχνολογία και Υλικός Πολιτισμός, Λεοντίδου Λ. (επιμ.), Ε.Α.Π., Πάτρα.

Το εξωτερικό χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκε 35 φορές κατά την περίοδο 1971 -2001 λόγω των δυσμενών όρων δανεισμού τους. Υπολογίζεται ότι από το 1938 έως το 2001 τα αναπτυσσόμενα κράτη πλήρωσαν 368 δισ. δολλάρια επιπλέον των ποσών που είχαν δανειστεί, προς όφελος φυσικά των δανειστών. Με τον τρόπο αυτό, τα αναπτυσσόμενα κράτη καταδικάζονται σε μόνιμη υπανάπτυξη, αφού μπαίνουν σ' έναν φαύλο κύκλο χωρίς προοπτικές εξόδου.
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Πάρτε και μία διαφορετική προσέγγιση
(Δεν ξέρω αν στους βομβαρδισμούς της Σερβίας ήταν υπερ ή κατά....)
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=390024

Ο ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης, η Ελλάδα και η Ανγκελα Μέρκελ

Πριν από μερικά χρόνια ο ομογενής επιχειρηματίας και βουλευτής της ρωσικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρθηκε να αγοράσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ξεκινώντας τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ομάδας, η κουβέντα πήγε αμέσως στο «ψητό». «Πόσα δίνεις»; τον ρώτησαν με την πρώτη οι παράγοντες του ιστορικού σωματείου. «Αυτά θα τα βρούμε, εσείς τι δίνετε»; είπε ο Σαββίδης και συνέχισε: «Το γήπεδο το δίνετε»; Κόκαλο οι παράγοντες. «Α, ξέρετε, το γήπεδο είναι του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, οπότε αυτό δε γίνεται» απάντησαν. «Καλά, μήπως το εμπορικό σήμα της ομάδας»; συνέχισε ο συμπαθής αλλά διόλου αφελής Ιβάν. «Ξέρετε,…θα το κάναμε, αλλά το έχουμε ήδη δώσει με συμβόλαιο σε γνωστή εταιρεία, οπότε δυστυχώς δεν μπορούμε», ανταπάντησαν υπεκφεύγοντας, οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ. «Μήπως τα κυλικεία του γηπέδου» επανήλθε ρωτώντας ο Πόντιος επιχειρηματίας. «Δυστυχώς κι αυτά είναι του ερασιτέχνη, πάνε μαζί με το γήπεδο» ανταπάντησαν κουτοπόνηρα οι εκπρόσωποι. Μήπως τα «μαγαζιά της ομάδας» επέμεινε ο Σαββίδης. «Α ξέρετε…» ψέλλισαν οι παράγοντες, τους διέκοψε όμως, μάλλον θυμωμένος, ο επιχειρηματίας Ιβάν : «Εσείς είστε παλαβοί! Τελικά δεν πουλάτε τίποτα, μόνον τα χρέη σας πουλάτε και θέλετε να τ’ αγοράσω. Αυτές όμως δεν είναι σωστές δουλειές…» και σηκώθηκε να φύγει, καταλαβαίνοντας ότι το αντίτιμο για τα λεφτά του ήταν… αέρας κοπανιστός.

Κάπως έτσι τέλειωσε άδοξα η ιστορία της εξαγοράς του επαγγελματία ΠΑΟΚ από τον πολυδιαφημισμένο σωτήρα του, τον Ιβάν Σαββίδη. Ο Ιβάν γύρισε στη Ρωσία κι έκτοτε ασχολείται με τις επιχειρήσεις του και την πολιτική. Οι παράγοντες συνεχίζουν να ψάχνουν για το νέο σωτήρα, το κορόιδο δηλαδή, που θα τους ξελασπώσει από το χάλι και τη μιζέρια που έχουν ρίξει το ιστορικό σωματείο. Κάποιοι πάντως λένε, πως όποτε θυμίζουν την ιστορία στον Ιβάν αυτός απαντά με νόημα: «Πανάθεμα τους παλαλούς ντο αχουλήδες είναι»

Είναι, νομίζω, περισσότερο από προφανή τα κοινά της πάρα-πάνω ιστορίας με την καθ’ ημάς συζήτηση για το έλλειμμα, το χρέος και τη προσπάθεια αναδιάταξης της Ελληνικής Οικονομίας. Ας θυμηθούμε ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα για την πώληση – αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ερωτώνται για παράδειγμα και απαντούν συχνά οι κάθε είδους (αν)αρμόδιοι:

Μήπως πωλείται ηΔΕΗ; Όχι βέβαια, η ΔΕΗ είναι επιχείρηση εθνικής-στρατηγικής σημασίας. Έχει εξ άλλου «χτιστεί με το αίμα του Ελληνικού λαού», όπως λέει κάθε τόσο, απειλώντας να μας ρίξει στο σκοτάδι, ο «ιδιοκτήτης» της, ο πρόεδρος δηλαδή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Μήπως ο ΟΠΑΠ; Αυτό αποκλείεται απαντούν. Ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρος και οι κερδοφόροι Οργανισμοί δεν πωλούνται. Αρκεί να μοιράζουν παχυλούς μισθούς σε όσους έχουν την τύχη να εργάζονται σ’ αυτούς. Το τραγικό βέβαια είναι ότι το ίδιο κάνουν και πολλές από τις ζημιογόνες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Ίσως η Αγροτική Τράπεζα; Όχι και πάλι όχι. Η ΑΤΕ είναι το στήριγμα του Έλληνα αγρότη. Δεν ξεπουλιούνται τα συμφέροντα της αγροτιάς. Πολλοί γαρ οι ψήφοι, συμπληρώνω εγώ…

Μήπως η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΥΘ κλπ; Θα αστειεύεστε φυσικά. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Μέχρις εδώ, τα υπόλοιπα ξεχάστε τα, απαντούν ομαδόν συνδικαλιστές και παράγοντες.

Το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού μήπως; Μα, το περιβάλλον είναι πρώτη μας προτεραιότητα, πράσινη ανάπτυξη! Πως θα μπορέσουμε άλλωστε να κάνουμε το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο στην… Ευρώπη. Κι απ’ την άλλη στο τέλος - τέλος, καλύτερα να ρημάζει παρά να πουληθεί.

Μήπως κάποια παραλία; Α…όλα κι όλα, αυτό είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας. Εδώ γκρεμίσαμε τους φράχτες για να έχει πρόσβαση στις παραλίες ο λαός κι εσείς ζητάτε να πουλήσουμε…Ντροπής πράγματα!

Κι όμως η χώρα χρειάζεται άμεσα, χρήματα και νέες επενδύσεις. Παρά τον αέρα που δίνουν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για επιμήκυνση του χρέους και μείωση του επιτοκίου, το κύριο πρόβλημα παραμένει. Η ιδέα της επαναγοράς του χρέους, παραμένει κι απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη δική μας πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα. Η ενεργοποίηση των διαδικασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, θα καταστήσει διαπραγματεύσιμη τη χορήγηση δανείου για επαναγορά του χρέους, από τη δευτερογενή αγορά.

Από την άλλη, ενώ όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη για ανάπτυξη, ξεχνάμε το αυτονόητο. Ανάπτυξη χωρίς νέα κεφάλαια, δεν γίνεται. Κι αυτά, αν έλθουν, θα έλθουν από το εξωτερικό. Εμείς τι κάνουμε γι αυτό;

Όλα λοιπόν προϋποθέτουν τη δική μας προσπάθεια. Τώρα που φαίνεται πως ξεπερνάμε τις ανοησίες του τύπου «δεν πουλάμε» κι επανερχόμαστε στη σοβαρότητα, ας στείλουμε ένα μήνυμα ευθύνης. Ας αφήσουμε τους λαϊκισμούς και τα φληναφήματα για τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια κι ας πείσουμε ότι δεν ψάχνουμε για κορόιδα. Ας καταλάβουμε πια ότι κανένας Σαββίδης ή Μέρκελ δεν είναι ούτε χαζοπόντιος ούτε κουτόφραγκος, ώστε να δίνει τα λεφτά του για ν’ αγοράζει χρέη. Αλλιώς ας μην ξεχνάμε, πως πάντα υπάρχει κι ο δρόμος της χρεοκοπίας, ο δρόμος του…ΠΑΟΚ. Τον θέλουμε;

Ο κ. Στ. Κατρανίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Δύο παρατηρήσεις σχετικά με το χρέος:

1. Τα χρεωλύσια, όπως μαρτυρά η ετυμολογία τους, μειώνουν το χρέος, δεν το αυξάνουν. Αν έχεις χρέος 10 και πληρώσεις 3 χρεωλύσια, αύριο το χρέος σου γίνεται 7 - αν βέβαια δεν συνάψεις νέο δάνειο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι σημαίνει χρεωλύσιο.

Γενικά, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ανανεώνονται, άρα ο προϋπολογισμός δεν βαρύνεται με την αποπληρωμή τους. Πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν ο δανειστής σου δεν προτίθεται να σου ανανεώσει το δάνειο. Αυτό συνέβη σε εμάς, για αυτό δανειστήκαμε από την Τρόικα. Και συνέβη διότι οι προϋπολογισμοί μας είναι πρωτογενώς ελλειμματικοί: οι δαπάνες ξεπερνούν τα έσοδα, ακόμα και αν δεν πληρωθούν οι τόκοι!

2. Χρησιμοποιούμε τη λέξη πανωτόκια σαν συνώνυμο της κλοπής, σαν νταβατζηλίκι, σαν κάτι που εν τέλει δικαιούμαστε να μην πληρώσουμε. Γιατί; Ο τόκος είναι η αμοιβή του δανειστή για την υπηρεσία δανειοδότησης που σου παρέχει. Εσύ, αν κάνεις σωστή διαχείριση του δανείου, θα κερδίσεις τόσα ώστε να αποσβέσεις το δάνειο, να πληρώσεις τους τόκους και να σου μείνει και κάτι στην τσέπη. Αυτή είναι η έννοια της επένδυσης. Αν τώρα δεν είσαι σε θέση να αποπληρώσεις, όχι μόνο το δάνειο, αλλά ούτε καν τους τόκους, μάλλον η διαχείριση που έκανες είναι κάκιστη και δεν σου φταίει ο δανειστής αλλά το κακό σου το κεφάλι.

Υπάρχει μία εξαίρεση, όταν το επιτόκιο που συμφωνείς είναι πάρα πολύ ψηλό σε σχέση με την αγορά και τη φερεγγυότητά σου. Εκεί σαφώς έχει ευθύνη και ο δανειστής, αλλά it takes two to tango. Δεν ξέρω αν και πόσα δάνεια έχουμε με απαράδεκτα ψηλά επιτόκια, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορούμε να αποδώσουμε τον κύριο όγκο του χρέους σε αυτό το φαινόμενο. Πάντως, η Τρόικα μας δάνεισε με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δικαιούμασταν.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Αχ αυτός ο ''λαϊκισμός'' πού καταγγέλουν κάθε μέρα οι ''διανοούμενοι''..:D:D

Τελικά όποιος ντρέπεται νά πεί ευθέως οτι ειναι Κυβερνητικός Υπάλληλος το λεει πλαγίως μιλώντας γιά τον λαϊκισμό τών άλλων..:music-smiley-005::music-smiley-005:

Μά η δουλειά δέν είν''ντροπή.:D:D
 

VaSiLiS-T

Supreme Member
10 January 2007
8,209
παλλληηηηηνιηηηη
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Δύο παρατηρήσεις σχετικά με το χρέος:

1. Τα χρεωλύσια, όπως μαρτυρά η ετυμολογία τους, μειώνουν το χρέος, δεν το αυξάνουν. Αν έχεις χρέος 10 και πληρώσεις 3 χρεωλύσια, αύριο το χρέος σου γίνεται 7 - αν βέβαια δεν συνάψεις νέο δάνειο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι σημαίνει χρεωλύσιο.

Γενικά, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ανανεώνονται, άρα ο προϋπολογισμός δεν βαρύνεται με την αποπληρωμή τους. Πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν ο δανειστής σου δεν προτίθεται να σου ανανεώσει το δάνειο. Αυτό συνέβη σε εμάς, για αυτό δανειστήκαμε από την Τρόικα. Και συνέβη διότι οι προϋπολογισμοί μας είναι πρωτογενώς ελλειμματικοί: οι δαπάνες ξεπερνούν τα έσοδα, ακόμα και αν δεν πληρωθούν οι τόκοι!

2. Χρησιμοποιούμε τη λέξη πανωτόκια σαν συνώνυμο της κλοπής, σαν νταβατζηλίκι, σαν κάτι που εν τέλει δικαιούμαστε να μην πληρώσουμε. Γιατί; Ο τόκος είναι η αμοιβή του δανειστή για την υπηρεσία δανειοδότησης που σου παρέχει. Εσύ, αν κάνεις σωστή διαχείριση του δανείου, θα κερδίσεις τόσα ώστε να αποσβέσεις το δάνειο, να πληρώσεις τους τόκους και να σου μείνει και κάτι στην τσέπη. Αυτή είναι η έννοια της επένδυσης. Αν τώρα δεν είσαι σε θέση να αποπληρώσεις, όχι μόνο το δάνειο, αλλά ούτε καν τους τόκους, μάλλον η διαχείριση που έκανες είναι κάκιστη και δεν σου φταίει ο δανειστής αλλά το κακό σου το κεφάλι.

Υπάρχει μία εξαίρεση, όταν το επιτόκιο που συμφωνείς είναι πάρα πολύ ψηλό σε σχέση με την αγορά και τη φερεγγυότητά σου. Εκεί σαφώς έχει ευθύνη και ο δανειστής, αλλά it takes two to tango. Δεν ξέρω αν και πόσα δάνεια έχουμε με απαράδεκτα ψηλά επιτόκια, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορούμε να αποδώσουμε τον κύριο όγκο του χρέους σε αυτό το φαινόμενο. Πάντως, η Τρόικα μας δάνεισε με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δικαιούμασταν.


Ουσιαστικό
HTML:
http://el.wiktionary.org/wiki/τοκογλύφος
αρσενικό ή θηλυκό
κάποιος που κατ' επάγγελμα δανείζει παρανόμως χρήματα με πολύ υψηλό τόκο



dyrenfurth_fig23b.jpg
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Μάλιστα, Βασίλη. Έχουμε στοιχεία για το αν και πόσα δάνεια πήραμε με υψηλό τόκο; Και τι σχέση έχουν αυτά με το πρωτογενές έλλειμμα;
 

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Πάρτε και μία διαφορετική προσέγγιση
(Δεν ξέρω αν στους βομβαρδισμούς της Σερβίας ήταν υπερ ή κατά....)
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=390024

[...]

Όχι και τόσο διαφορετική είναι η αλήθεια.
Τόσο καιρό υπάρχουν υπάλληλοι του καθεστώτος που βαφτίζουν το ξεπούλημα "αξιοποίηση", το κοινωνικό κράτος "ρετιρέ των βολεμένων", την αύξηση των εισιτηρίων "εξορθολογισμό", τις πορείες των 150.000 "επεισόδια 10 κουκουλοφόρων", τη συγχώνευση νοσοκομείων "βελτίωση του ΕΣΥ", και το άσπρο "μαύρο".
Κανένα επιχείρημα ουσίας. Π.χ. Πόσα τελικά έσοδα μπορούν φέρουν στο κράτος αυτές οι κινήσεις και πόσα κάποιες άλλες; Αλλά κάποια νουμεράκια κάνουν τζιζ και δεν τα ακουμπά ο κύριος καθηγητής. Οπότε απλά ζωγραφίζει εντυπώσεις...
Αλήθεια γιατί μια κερδοφόρος δημόσια επιχείρηση πρέπει να πουληθεί όταν τα κέρδη της πώλησης υπολείπονται των μερισμάτων και καθαρών κερδών; Ουδεμία απάντηση...
Είναι το μονοπώλιο της ενέργειας και του νερού "στρατηγικής σημασίας"; Σύμφωνα με τον κύριο καθηγητή, φυσικά και όχι. Μπορούν άνετα να εκχωρηθούν σε έναν ιδιώτη. Αντί του σιχαμερού κρατικού μονοπωλίου στο άκουσμα του οποίου βγάζει σπυράκια, ας δημιουργήσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σαν αυτό που κάναμε ας πούμε με τα διόδια των εθνικών οδών. Βλέπουμε ας πούμε πόσο γρήγορα, καλά και κυρίως φθηνά μετακινούμεθα στις Ε.Ο. με τις αμαξάρες μας πλέον...Τύφλα να 'χουν οι Autobahn...:music-smiley-005:
Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες; Και τι είμαστε, τα παιδιά των λουλουδιών στα Μάταλα; Μάντρωσέ τες όλες και γέμισέ τες μπουζουκσίδικα και ξενοδοχεία. "Αξιοποίησέ" τες ρε μπας και βρουν και οι ιθαγενείς καμμιά δουλειά σερβιτόρου...
Και το κερασάκι βέβαια είναι τα ξένα κεφάλαια. Μα ναι, ξέχασα οι Έλληνες επιχειρηματίες και εργολάβοι τόσα χρόνια υποφέρουν από τους παχυλούς μισθούς που αποδίδουν στους κοπρίτες υπαλλήλους τους, που να μείνει φράγκο για επενδύσεις...;
Πάντως ο κύριος καθηγητής είναι ακόμα αρχάριος έχω να πω. Καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά θα πρέπει να μαθητεύσει πολλά φεγγάρια ακόμα δίπλα στους μεγάλους δασκάλους του σοσιαλιστικού κινήματος για να φτάσει στα επίπεδα ενός Πρετεντέρη, ενός Μανδραβέλη, ενός Καψή, έστω ενός Καμπουράκη ρε παιδί μου...Έχει πολλά ψωμιά ακόμα. Keep on walking μεγάλε...

ΥΓ. Για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία να πω την αλήθεια δεν με πολυνοιάζει αν ήταν υπέρ ή κατά. Για τον βομβαρδισμό πάντως της Ελλάδας θα είναι κάργα υπέρ στα σίγουρα! Και με τον Καντάφι πρέπει να είναι ο τύπος, βάζω στοίχημα...

ΥΓ. Α, ξέχασα την αναφορά της ύψιστης χαμένης εθνικής ευκαιρίας εξαγοράς του ΠΑΟΚ...Κλαίω από τα γέλια, οποία σοβαρότητα και αναλογία. Τι ΔΕΗ, τι ΠΑΟΚ...:flipout:
 
Last edited:

Chris85

AVClub Addicted Member
26 February 2009
2,609
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Η Καθαρίστρια τού ΟΠΑΠ τελικά τι έγινε??

Το ανέβασε και άλλο το χρέος??:D:D:D

Η καθαριστρια του δημοσιου σχολειου να δεις.. 10 μηνη συμβαση εργου με 280 ευρω/μηνα. Πως να μην "πεσουμε εξω" μετα.

Υ.Γ. Μαθαινω απο εγκυρες πηγες πως γινεται χαμος ωστε να μπουν εστω σ αυτη τη συμβαση.
 
Last edited:

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Κοίτα ρε συ άμα ψάξεις λίγο τι βρίσκεις...
Να γιατί ο κύριος καθηγητής τα γράφει έτσι όμορφα και κυρίως αντικειμενικά. Νομίζατε ότι είναι κανένα φανατικός Παπανδρεικός κολλητάρι του ΓΑΠ, έτσι;
Αμ δε, ο άνθρωπος έχει αρχές ρε...

Δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου από μέλη ΔΕΠ
Από το επίσημο site του Βενιζέλου.

No. 97 στις υπογραφές ο αντιπαπανδρεικός Κατρανίδης...:award:
Δεν μπορώ να του προσάψω τίποτα πλέον.
 
Status
Not open for further replies.