Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

17 June 2006
9,805
A, είναι δηλαδή μόνο για καθάρισμα όταν έχουν τελειώσει οι κόκκοι του καφέ, όχι για μόνιμη τοποθέτηση :p
Λάθος κατάλαβα.
Πάντως καταλαβαίνω τη χρησιμότητά της. Σίγουρα δεν καθαρίζει όπως θα καθάριζε αν αποσυναρμολογήσεις το μύλο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις. Εξάλλου κάθε φορά που αλλάζω καφέ αδειάζω το μύλο τελείως.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Εγώ για να αδειάζω τον μύλο κάθε φορά που αλλάζω καφέ δεν παίζει, οπότε κάποια στιγμή με βλέπω για single dose...
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Καταρχήν πέρα από μύλους και μηχανές θα πρέπει να διατηρήσουμε το καφέ φρέσκο μετά από το άνοιγμα της συσκευασίας για ευνόητους λόγους .

Το πείραμα είχε ο εξής …

Μπήκα στην διαδικασία να κρατήσω τον καφέ κλεισμένο αεροστεγώς σε βάζο με εξαγωγή του αέρα με σκοπό την χρήση της φυσούνας δηλ να πάμε σε single Dose και τον άλλο περίπου 250 γραμμάρια στο hopper

του Eureka .

1)Καθαρά από θέμα γεύσης του καφέ είχα σταθερότητα με την χρήση της φυσούνας ….φρέσκο πράγμα .

2)Με την χρήση της φυσούνας κρατάς τον μύλο πιο καθαρό όχι ότι δεν χρειάζεται καθάρισμα αλλά πιο μακροπρόθεσμα .
3)Στους χρόνους που επιθυμούσα είχα και εκεί σταθερότητα χωρίς το έξτρα βάρος .

Η αποκλείσεις που είχα ακόμη χωρίς την χρήση (φυσούνας ) ήταν της τάξης 0,3 0,5 0,6 ποτέ όμως στο 1 γραμμάριο στον eureka .

Στην ουσία όταν κάνεις χρήση της φυσούνας παρατηρείς ότι βγαίνει από τον μύλο πούδρα …

Επίσημα από την ίδια την Εταιρία δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να εφαρμόσουν αυτό που επιθυμούν αλλά οι τιμές στα ανταλλακτικά ξεφεύγουν εκτός από τα μαχαίρια που τα βρίσκω σε λογική τιμή .

Η γνήσια έχει πιο όμορφη εμφάνιση αλλά η after market έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που χωρίζεται σε τρία μέρη την Βάση που είναι πλαστική αλλά καλής ποιότητας όχι σκληρή για να σπάσει ,την φυσούνα σιλικόνης και στο πάνω μέρος αλουμίνιο με τρύπες …

Μειονέκτημα .

Χρήση ζυγαριάς σε κάθε δόση που ορισμένοι άνθρωποι ίσως να μην επιθυμούν και την γκρίνια της γυναίκας σου αν της πεις να σου φτιάξει καφέ ☕😂εκεί της έχω βρει λύση …Δοσομετρητής.

IMG_0116.jpeg


IMG_0091.jpeg
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Κάτι που ξέχασα να αναφέρω πιο πάνω .
Προχώρησα σε αλλαγή μάρκας καφέ μετά από 4 κιλά κοψίματος χωρίς να καθαρίσω τον μύλο με χρήση φυσούνας φυσικά .
Το αποτέλεσμα που πήρα …
Η πρώτη γευστική δοκιμή ήταν χάλια παρόλο που ήμουν στους προβλεπόμενους χρόνους ,της γυναίκας μου της άρεσε 😂σε εμένα καθόλου είχαν ανακατευτεί και άλλα στοιχεία …
Στην δεύτερη όμως τα πράγματα πήγαν πολύ καλά με τα προβλεπόμενα στοιχεία που υπάρχουν στον καφέ .
Οπότε για εμένα μονόδρομος η χρήση φυσούνας και αδιάφορο για κάποιους άλλους .
IMG_0123.jpeg
Πιάσανε και οι ζέστες νωρίς …Freddo καπουτσίνο, εδώ 100% αράπικα.

IMG_0125.jpegIMG_0126.jpegIMG_0127.jpegΚαι εδώ το αντίπαλο δέος περί αποθήκευσης καφέ με βαλβίδα όπως δηλαδή είναι στις συσκευασίες με κόκκους vs εξαγωγή του αέρα .

IMG_0124.jpeg
 
17 June 2006
9,805
Έχει καμία ουσιαστική διαφορά στη χρήση το δοχείο που έχει στη φωτογραφία με το κλασσικό παρακάτω; Έχει 2 ρυθμιστικά το δικό σου καταλαβαίνω καλά.

1711783973102.png
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Έχει καμία ουσιαστική διαφορά στη χρήση το δοχείο που έχει στη φωτογραφία με το κλασσικό παρακάτω; Έχει 2 ρυθμιστικά το δικό σου καταλαβαίνω καλά.

View attachment 230765
Καμία διαφορά απλά τα ρυθμιστικά υπάρχουν για να επιλέγεις τις ημερομηνίες αποθήκευσης ,το όλο θέμα έχει να κάνει καθαρά από τι υλικό είναι κατασκευασμένος ο χώρος αποθήκευσης inox,πλαστικό ,γιαλί και η ποιότητα του λάστιχου για ευνόητους λόγους .
Όλα αυτά με βαλβίδα .


IMG_0129.jpegΚαι εδώ άλλη βαλβίδα που τραβάει τον αέρα προς τα έξω .
IMG_0128.jpegΤι επιλέγουν συνήθως οι κατασκευαστές καφέ στις συσκευασίες τους .
Όταν έχουμε κόκκους καφέ χρησιμοποιούν την πρώτη περίπτωση .
Όταν έχουμε αλεσμένο καφέ τον κλείνουν αεροστεγώς ,υπάρχουν περιπτώσεις που ισχύει το αντίστροφο .
 
7 July 2006
453
Η αποδοτικότερη αποθήκευση γίνεται με τη μέθοδο μηδενικού οξυγόνου, όπως το δοχείο της Airscape. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και απομιμήσεις σε πιο νορμάλ τιμές αλλά δεν το έχω ψάξει.
bf6046ac9f41ec03bd0ee58479e9869f.jpg


Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: takisot

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Ποιά η διαφορά του airscape με το κλασσικό σακουλάκι πχ απο ταφ με τη βαλβίδα που κλείνει αεροστεγώς και έχεις τη δυνατότητα να το διπλώσεις ώστε να μείνει ελάχιστος αέρας μέσα όπως και με το airscape?

Εκτός απο ότι είναι τσάμπα φυσικά :p
 
17 June 2006
9,805
Ποιά η διαφορά του airscape με το κλασσικό σακουλάκι πχ απο ταφ με τη βαλβίδα που κλείνει αεροστεγώς και έχεις τη δυνατότητα να το διπλώσεις ώστε να μείνει ελάχιστος αέρας μέσα όπως και με το airscape?

Εκτός απο ότι είναι τσάμπα φυσικά :p
Το ίδιο σκεφτόμουν και εγώ. Τελικά πήρα 3 δοχεία σαν αυτό που πόσταρα πιο πάνω με βαλβίδα αλλά όχι εξωφρενική τιμή κυρίως για όταν αγοράζω κιλό.
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Εμένα πάντως φεύγει τόσο γρήγορα το 250αρι που δεν χρειάστηκε να πάρω δοχείο μέχρι τώρα


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
Εγώ πλέον αγοράζω 2Χ 250 σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να έχει πρόσφατο roasting date.
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Χωρίζουμε απλά τον καφέ σε δυο μέρη ,υπάρχουν χρήστες που το χωρίζουν σε περισσότερες αυτό γίνεται ενδεχομένως ανάλογα την ποσότητα και την κατανάλωση .

Το πρόβλημα κατά την άποψη μου είναι όταν δεν υπάρχει κατανάλωση και το άνοιξε κλείσε με οποιαδήποτε μέθοδο συσκευασίας και αν έχουμε διαλέξει .

Πχ .Εδώ υπάρχει περίπτωση συσκευασίας που εκτός από την βαλβίδα που συναντάμε συνήθως ,κλείνει και από την πάνω μεριά ,οπότε τον χώρισα σε δυο μέρη τα 250 γραμμάρια .
IMG_0132.jpegIMG_0133.jpeg
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Σχετικά με τα σακουλάκια με βαλβίδα που τοποθετούν τον καφέ οι εταιρείες μετά το ψήσιμο αν κάποιος το ανοίγει κλείνει καμιά δεκαριά φορές μέχρι να τελειώσει (τα 250γρ. βγάζουν κάπου 12-13 διπλούς εσπρέσσο) το χαρτί -σακουλακι τσακίζει συνέχεια και όταν το κλείνεις και το πιέζεις να βγει ο αέρας. Όταν τελειώσει ο καφές πάρτε ένα ψαλίδι κόψτε το από πάνω ως κάτω και ανοίξτε το στο φως να δείτε στις τσακίσεις εχει τρυπιτσες. Από εκεί μπαίνει αέρας...
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Σχετικά με τα σακουλάκια με βαλβίδα που τοποθετούν τον καφέ οι εταιρείες μετά το ψήσιμο αν κάποιος το ανοίγει κλείνει καμιά δεκαριά φορές μέχρι να τελειώσει (τα 250γρ. βγάζουν κάπου 12-13 διπλούς εσπρέσσο) το χαρτί -σακουλακι τσακίζει συνέχεια και όταν το κλείνεις και το πιέζεις να βγει ο αέρας. Όταν τελειώσει ο καφές πάρτε ένα ψαλίδι κόψτε το από πάνω ως κάτω και ανοίξτε το στο φως να δείτε στις τσακίσεις εχει τρυπιτσες. Από εκεί μπαίνει αέρας...

Δε μου έχει τύχει να πώ την αλήθεια.
Τσακίζει το χαρτί νομίζω. Η πλαστικοποίηση απο μέσα δεν τρυπάει.
Εγώ το διπλώνω κυκλικά βέβαια και δεν προκαλώ κλειστές γωνίες οπότε μπορεί να φταίει αυτό.
 
17 June 2006
9,805
Εγώ πλέον αγοράζω 2Χ 250 σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να έχει πρόσφατο roasting date.
Ακριβώς αυτό.
Ένα-ένα αγοράζω σακουλάκια μόνο αν είναι από φυσικό κατάστημα κοντά στο σπίτι μου οπότε και μπορώ να ξαναπάω εύκολα. Τα 2 είναι το πιο οκ για ταχυδρομική αποστολή.
Το πρόβλημα είναι με κάποιους μπαγιάτικους καφέδες που έρχονται μόνο σε συσκευασία του κιλού (πχ. hausbrandt, New York Espresso XXXX κλπ).

Πήρα πριν λίγες ημέρες γιατί ήμουν έτοιμος να ξεμείνω το σκ καφέ από παραδοσιακό ξηροκαρπάδικο/καφεκοπτείο από το οποίο αγοράζω συχνά ξηρούς καρπούς. Ο λόγος που δεν είχα αγοράσει ποτέ καφέ είναι ότι έχουν τις παραδοσιακές προθήκες που αερίζονται κανονικά οι κόκκοι και τους πιο ακριβούς μονοποικιλιακούς σε γυάλες με τσίγκινα καπάκια που προφανώς κάνουν χάλια επαφή (δείτε το καπάκι μόνο στην πιο κάτω φωτογραφία). Ναι είναι ωραίες και η κατάσταση με τη σέσουλα κλπ συμβάλει στον παραδοσιακό χαρακτήρα του καταστήματος, αλλά...
Πήρα τελικά 200 γραμμάρια μονοποικιλιακό από Περού που μου είπαν ότι είναι ελάχιστα όξινος κλπ
Τελικά όντως είχαν μπαγιατέψει οι κόκκοι...έπρεπε να βάλω το μύλο να κόψει απίστευτα πιο ψιλά για να μην φύγει νερό κάτω ο καφές και να έχω εκχείλιση 20-22 δευτερόλεπτα. Κρίμα γιατί ακόμη και έτσι ο καφές δεν ήταν σε καμία περίπτωση άσχημος κάτι που σε κάνει να σκέπτεσαι πως θα ήταν αν τον είχαν σφραγίσει. Αυτό βέβαια θα χάλαγε το "look" και το χαρακτήρα του καταστήματος που πιστεύω πουλάει από καφέδες μόνο φρεσκοκομμένο ελληνικό φουλ...
Κρίμα.

1711955588130.png
 
  • Like
Reactions: takisot

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Ακριβώς αυτό.
Ένα-ένα αγοράζω σακουλάκια μόνο αν είναι από φυσικό κατάστημα κοντά στο σπίτι μου οπότε και μπορώ να ξαναπάω εύκολα. Τα 2 είναι το πιο οκ για ταχυδρομική αποστολή.
Το πρόβλημα είναι με κάποιους μπαγιάτικους καφέδες που έρχονται μόνο σε συσκευασία του κιλού (πχ. hausbrandt, New York Espresso XXXX κλπ).

Πήρα πριν λίγες ημέρες γιατί ήμουν έτοιμος να ξεμείνω το σκ καφέ από παραδοσιακό ξηροκαρπάδικο/καφεκοπτείο από το οποίο αγοράζω συχνά ξηρούς καρπούς. Ο λόγος που δεν είχα αγοράσει ποτέ καφέ είναι ότι έχουν τις παραδοσιακές προθήκες που αερίζονται κανονικά οι κόκκοι και τους πιο ακριβούς μονοποικιλιακούς σε γυάλες με τσίγκινα καπάκια που προφανώς κάνουν χάλια επαφή (δείτε το καπάκι μόνο στην πιο κάτω φωτογραφία). Ναι είναι ωραίες και η κατάσταση με τη σέσουλα κλπ συμβάλει στον παραδοσιακό χαρακτήρα του καταστήματος, αλλά...
Πήρα τελικά 200 γραμμάρια μονοποικιλιακό από Περού που μου είπαν ότι είναι ελάχιστα όξινος κλπ
Τελικά όντως είχαν μπαγιατέψει οι κόκκοι...έπρεπε να βάλω το μύλο να κόψει απίστευτα πιο ψιλά για να μην φύγει νερό κάτω ο καφές και να έχω εκχείλιση 20-22 δευτερόλεπτα. Κρίμα γιατί ακόμη και έτσι ο καφές δεν ήταν σε καμία περίπτωση άσχημος κάτι που σε κάνει να σκέπτεσαι πως θα ήταν αν τον είχαν σφραγίσει. Αυτό βέβαια θα χάλαγε το "look" και το χαρακτήρα του καταστήματος που πιστεύω πουλάει από καφέδες μόνο φρεσκοκομμένο ελληνικό φουλ...
Κρίμα.

View attachment 230968
Κοίτα τι σου έχω σημερινή παραλαβή ,φρέσκο πράγμα .
Θα πρέπει να γνωρίζουμε από που ψωνίζουμε ,τι κατανάλωση έχει το συγκεκριμένο μαγαζί και να κοιτάζουμε τις ημερομηνίες Παρασκευής και λήξης ,ορισμένοι το αναγράφουν .
IMG_0135.jpegIMG_0134.jpeg
IMG_0136.jpeg
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,051
Σε οπουδήποτε αναβάθμιση που σου κάνει την ζωή εύκολη είμαι υπέρ .
Τώρα είδα ότι έβαλαν και Alexa
Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι αν βάλεις όλα αυτά που διαφημίζουν έξω …Ότι θα σου κάνει καφέ αναφοράς .

Η classic είναι σχολείο στο οποίο εκπαιδεύτηκαν επαγγελματίες εδώ και χρόνια και όπως έχω γράψει ακούει στα πάντα πχ μπορείς να κάνεις ακόμη και έναν illy να είναι όξινος που αρέσει σε κάποιους χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα η βελόνες κτλ ο illy ️όμως διακρίνεται για την γλυκύτητα του και για την σπιρτάδα του δεν είναι όξινος .

Αναφερθήκατε για την ντουζέρια της IMS ,αν έχει κάνει χρήση της νανοτεχνολογίας θα είναι ανθεκτική στην χρήση χημικών αλλά καλό θα είναι να κοιτάξετε την ΡΟΗ του νερού αλλά και πόσα ml νερό βγάζει σε 30 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με την γνήσια ,δεν την έχω οπότε δεν έχω άποψη .

Ναι ο μύλος είναι το άλλο ήμισυ μιας μηχανής ,έχω γίνει οπαδός όμως της φυσούνας που όταν πρωτοβγήκε απλά γέλαγα και έλεγα τι μ@@@@ έβγαλαν πάλι μετά όμως υπήρξε αναθεώρηση από εμένα .
Υ.Σ Μην βλέπεται μόνο το κόστος μιας αντλίας κτλ άλλα να βλέπεται και το κόστος των εργατικών ,υπάρχουν άνθρωποι που δεν το έχουν και θα τους κοπανήσουν έξω κανονικά .
View attachment 230346Δεν είναι illy
View attachment 230347
Έχουμε τον ίδιο μύλο. Έχεις κάνει ευθυγράμμιση που ακούγεται?
Επίσης συνήθως σε ποια τιμή έχεις ρυθμισμένη την τιμή για κόψιμο?
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Έχουμε τον ίδιο μύλο. Έχεις κάνει ευθυγράμμιση που ακούγεται?
Επίσης συνήθως σε ποια τιμή έχεις ρυθμισμένη την τιμή για κόψιμο?
Δεν μπαίνω σε αυτές τις διαδικασίες για να καταστρέφω τα μαχαίρια που ακουμπάνε 😉😂όπως και πολλά άλλα και ούτε γυρίζω ασύστολα την ρύθμιση για να ψάχνω μετά το σημείο μηδέν 😉
Μιλάμε για μικρό μετρική ρύθμιση και τα πράγματα είναι απλά,προς δεξιά με την σήμανση σταθερή (η γραμμή δηλ που είναι σταθερή )κόβεις πιο λεπτά και αντίστροφα πιο χοντρά ανάλογα τον καφέ που θέλουμε ,πάντα για espresso είμαι στο σημείο μηδέν ένδειξη μηδέν ελάχιστα + - που έχει να κάνει ανάλογα το καβούρδισμα και την ποικιλία του καφέ .
Αυστηρά όμως 25 sec που πατάς το κουμπί και 60 ml για διπλό espresso.
Με την πάροδο του χρόνου οι ενδείξεις 0+- αλλάζουν αφού υπάρχει φθορά και θα μπω στην διαδικασία να τα αλλάξω τα μαχαίρια μόνο όταν δεν μπορώ να κόψω στον επιθυμητό χρόνο εκχύλισης …Αλλά αυτό αργεί .
Υ.Σ Τα συλλεκτικά αποκτούν διαχρονική αξία μετέπειτα .
 
  • Like
Reactions: pankostas

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
@MakisM ρε συ αν μπορείς, βάζε μικρότερο μέγεθος στις φωτογραφίες που ανεβάζεις γιατί γεμίζουν και βαραίνουν τις σελίδες ;)
 
  • Like
Reactions: MakisM