Λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί τελείωσα και το Edenborn. Εδώ ο συγγραφέας ακολούθησε διαφορετικό δρόμο, με πολύ λιγότερες εκπλήξεις στο sci-fi μέρος και κύρια θεματολογία τη σύγκρουση ιδεολογιών. Για την γλαφυρότερη απόδοσή των νοημάτων, η ιστορία μας παρουσιάζεται από πολλούς διαφορετικούς ήρωες. Ο χαρακτηρισμός τους είναι άτσαλος και κάπως μονοδιάστατος, αλλά και πάλι, ο ρυθμός του έσωζε την κατάσταση. Το διασκέδασα, αλλά δεν θα το συνέστηνα τόσο εύκολα.

Το τρίτο και μικρότερο Evergreen καταπιάνεται με κοινωνιολογικά θέματα και υπόσχεται περισσότερα. Επανέρχομαι εντός ολίγων ημερών.
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
...ολιγότερων από όσες υπολόγιζα! :D

Λοιπόν, στο Everfree (και όχι Evergreen όπως εκ παραδρομής έγραψα) ο Sagan ο νεώτερος σοβάρεψε. Οι χαρακτήρες πήραν βάθος και ήρθαν αντιμέτωποι με κοινωνικές δυναμικές. Αντίστοιχα και η πλοκή έγινε λιγότερο γραμμική, ενώ η επιστήμη ήταν περισσότερο τεκμηριωμένη και σε ρεαλιστικούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα, μία δυνατή sci-fi ματιά στην απύθμενη ηλιθιότητα του ανθρώπινου εγωκεντρισμού.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι υπερβολές των χαρακτήρων του δεύτερου βιβλίου γίνονται υπερβολές των κοινωνικών ομάδων στο τρίτο και ίσως κάποτε να συμφωνούσα. Ωστόσο, κάτι οι δύο θητείες του Bush, κάτι τα golden boys της οικονομίας και κυρίως το ελληνικό κοινοβούλιο, μου έχουν δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες για το ένστικτο αυστοσυντήρησης του ανθρωπίνου είδους. Ως εκ τούτου, οι ηλίθιοι του Everfree δεν μου φάνηκαν καθόλου υπερβολικοί.

Συνεπώς, παίρνω πίσω τις επιφυλάξεις του προηγούμενου μηνύματος: Διαβάστε τα δύο πρώτα με λίγη ανεκτικότητα - δεν είναι αριστουργήματα, αλλά ούτε και για πέταμα - και απολαύστε το τελευταίο.
 

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
6,822
Clermont-Ferrand, France
Απάντηση: Re: Λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας

οσοι ειστε φαν του sci-fi και της μουσικης ριξτε και μια ματια στον Αρχιτραγουδιστη του ORSON SCOTT CARD .
ανεβαζει σε αλλο επιπεδο το χαρισμα της φωνης και την επιδραση αυτης στον ανθρωπινο ψυχισμο

Ender's Game
Το απόλυτο βιβλίο! Όπως επίσης και η υπόλοιπη σειρά που όμως δεν φτάνει το πρώτο.

Επίσης και το Alvin Maker Saga είναι πολύ καλό.
 

r1skey

Established Member
12 November 2007
174
Αθήνα
Υπάρχει μια εκπληκτική τριλογία (δεν ξέρω αν έχει βγεί στα ελληνικά) η οποία είναι sci-fi fantasy και πραγματικά δεν παλεύεται, είναι του Eric Van Lustbader και λέγεται The Pearl Saga:

  • The Ring of Five Dragons
  • The Veil of a Thousand Tears
  • Mistress of the Pearl
Με τρελή πλοκή και απίστευτους κόσμους που περιπλέκουν μαγεία και επηστημονική φανατσία είναι σίγουρα απο τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ ...
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,540
Kim stanley robinson- red mars/green mars/ blue mars/ the martians

Μια τριλογια για αποικισμού του Άρη (συν ενα βιβλιο με outtakes).το 2040 μια ομάδα από εκατό επιστήμονες, επιλεγμένοι με αυστηρά κριτήρια επιστημονικής κατάρτισης αλλά και «πολιτικής ορθότητος» καταφθάνουν στον Αρη. Γραμμενο με πολυ λεμπτομερια, και πολυ πιο επιστημονικο παρα φαντασιας. Το καθε βιβλιο ειναι 700 σελιδες ομως και ειναι αρκετα κουραστικο μερικες φορες με πολλες περιγραφες του αρη, αλλα πραγματικα αξιζει (εκτος απο το τελευταιο , the martians που ειναι καπια κεφαλια που δεν μπηκαν στην αρχικη τριλογια)
Υπαρχει και μια ελληνικη εκδοση
http://www.altfactor.ath.cx/presentations/redmars.html
 
17 June 2006
9,826
Πριν από 2 ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Robert Charles Wilson μετά τα axis και spin, το vortex.
Επειδή είμαι τελείως πνιγμένος στη δουλειά τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα έχω μερικές ημέρες να αποφασίσω αν θα το πάρω σε έντυπο να κάνει παρεούλα στα άλλα 2 στη βιβλιοθήκη ή θα το κατεβάσω να το διαβάσω στον ebook reader.
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Να ρωτήσω απο που κατεβαζεις βιβλία Επιστημονικής φαντασίας για e-book reader?
 
17 June 2006
9,826
Κυρίως χρησιμοποιώ κάποια από τις γνωστές meta search engines σαν το skroutz ένα πράγμα που βγάζει που είναι διαθέσιμα και με τι τιμές.
http://inkmesh.com/
http://luzme.com/
http://search.overdrive.com/classic/retail/
http://www.ebookprice.info/
Και την παρακάτω για βιβλία που διανέμονται δωρεάν
http://onlinebooks.library.upenn.edu/

Βέβαια θέλει προσοχή να είναι στο ίδιο format με τον ebook reader που έχεις (πχ mobi, epub) γιατί αν δεν ταιριάζουν πρέπει να αφαιρέσεις την προστασία και να το μετατρέψεις που είναι λίγο δύσκολο.
 
Last edited:

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Ναι, αυτό με τα φορμάτ το έχω κατανοήσει στο iPad, έχω βρει δωρεάν παλιά ελληνικά (project guttemberg) σε φορμάτ mobi και τα διαβαζω με το kindle app, ενω αλλα σε epub με το stanza κλπ
Απ όσο καταλαβαινω στα λινκ που αναφερεις το βλέπω χλωμό να υπάρχουν ελληνικά, υπάρχει καποια τετοια πιθανότητα; Για αγγλικά δεν ενδιαφέρομαι, γαλλικά ή ιταλικά μου κάνουν αν ειναι κατι που θελω οπωσδήποτε και δεν υπάρχει στα ελληνικά....
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Υπάρχουν αρκετα ακόμη για ελληνικά, πχ
http://www.perizitito.gr/home.php?cat=38562
Πολλά έχει στο http://www.e-bookshop.gr/ απο όπου έχω αγοράσει δύο "κλασσικά" του 1 ευρω για να δω πως δείχνουν
Για δωρεάν χωρίς δικαιώματα (πάνω απο 70 χρονια που πέθανε ο συγγραφέας) στο http://www.24grammata.com/?page_id=6279 αλλά και απ ευθείας απο το iPad με την εφαρμογή Megareader
Βεβαια...ξεφύγαμε απο την επιστημονική φαντασία...
 
17 June 2006
9,826
Επανέρχομαι στο Vortex...Χωρίς να βάλω spoilers απογοητεύτηκα λίγο από τη δομή/ιστορία της τρίτης και τελευταίας συνέχειας, αν και πρέπει να παραδεχθώ πως απαντά σε όλα τα ερωτήματα των 2 προηγουμένων βιβλίων με πολύ δεμένο και καλό τρόπο στο τέλος του.
Σαν τριλογία νομίζω πως θα μείνει σαν από τις καλές που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας!
 
17 June 2006
9,826
Διάβασα 2 νουβέλες του Dick στο τελευταίο ταξίδι που πήγα που περίμεναν υπομονετικά αρκετά χρόνο. Το The man in the high castle και το Ubik.
Το πρώτο εξελίσσεται σε ένα κόσμο όπου ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε διαφορετική έκβαση. Ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία του Dick που τον έκαναν γνωστό και διαβάζεται πολύ ευχάριστα.
Το Ubik εξελίσσεται σε ένα κόσμο που η ανθρωπότητα έχει τιθασεύσει ψυχικές δυνάμεις καθώς και την κατάσταση μεταξύ της ζωής και του θανάτου, το half life. Είναι ένα δεμένο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που σε γραπώνει και δεν σε αφήνει μέχρι να το τελειώσεις και να καταλάβεις ακριβώς το τι γίνεται. Η περιγραφή μου δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά φοβάμαι μην πω spoilers.
Σειρά έχει η τετραλογία Ender's Game του Orson Scott Card που προτάθηκε λίγο πιο πάνω...
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Έχεις πιάσει καταπληκτικά βιβλία στη σειρά :)

Και τα δύο παραπάνω του Dick είναι κορυφαία. Και το καλό είναι ότι κυκλοφορούν σε μπόλικες εκδώσεις ελληνικά / αγγλικά σε καταπληκτικές τιμές.

Το Ender’s game είναι πολύ ευχάριστο έργο!

Έχω στην άκρη το windup girl το οποίο προτάθηκε παραδίπλα http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056178163&postcount=352 … τωρα απλα πρπει να βρώ χρόνο να το διαβάσω :)

Ενώ για όποιον ψάχνει καμία συλλογή προτείνω ανεπιφύλακτα τα Nebula Awards Showcase 2008 και 2009 .
Τα διάβασα το καλοκαίρι, και παρήγγειλα και τα 2010 και 2011 να περιμένουν και αυτά στην ουρά :)
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb...+awards+showcase&x=0&y=0&sprefix=nebula+award

Λίγο πιο ακριβά από ότι θα τα ήθελα, αλλά περιέχουν διαμάντια αποσπάσματα, και δίνουν έναυσμα για να γνωρίσουμε νέους συγγραφείς και νέες περιπέτειες.
 
17 June 2006
9,826
Τελειώνω όπου να είναι την τετραλογία του Orson Scott Card (Ender's game, Speaker of the dead, Xenocide, Children of the mind). Το πρώτο ήταν ως τώρα το καλύτερο, αλλά και τα άλλα τρέχουν με γρήγορο ρυθμό. Πιστεύω σε καμιά εβδομάδα θα έχω τελειώσει και το τελευταίο. Συστήνονται ανεπιφύλακτα.
Καμιά άλλη πρόταση?
 
17 June 2006
9,826
Βασικά ξεκίνησα την τετραλογία του Dan Simmons τα Hyperion Cantos. Αποτελείται από 4 βιβλία (Hyperion, Fall of Hyperion, Endymion, Rise of Endymion). Είμαι στο τρίτο βιβλίο και πραγματικά ανυπομονώ να έρθει βράδυ να ξαπλώσω για να διαβάσω μερικά κεφάλαια. Επίσης είναι από τις ελάχιστες σειρές βιβλίων που νιώθω ότι δεν υπάρχει πτώση στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά αντιθέτως σε μαγνητίζει ακόμη περισσότερο.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Εκδώσεις Σύμπαν και Ωρόρα
Και οι δύο οίκοι έχουν μεγάλη σειρά από μεταφρασμένα βιβλία ΕΦ
Κύρια δραστηριοποιήθηκαν στα τέλη τις δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990
Δεν έχω από καμία εταιρία ολόκληρη τη σειρά βιβλίων αλλά έχω συνηθίσει χρόνια τώρα να διαβάζω μερικές ιστορίες τους συνήθως κάθε καλοκαίρι. Λόγο μεγέθους είναι άλλωστε ιδανικά για παραλία εξοχή εκδρομή. (19χ11,5cm Συμπαν, 16χ11cm Ωρόρα)
Μικρά σε μέγεθος paperbacks χαμηλής ποιότητας χαρτί κιτρινισμένο πολλές φορές από το χρόνο. Αλλά σίγουρα οικονομικά. Θυμίζουν φυσικά και αντίστοιχες οικονομικές εκδώσεις του εξωτερικού, με κάποιες εξαιρέσεις.

Καταρχάς ένα κοινό που έχουν και οι δύο είναι οι πολλές φορές μέτρια ποιότητα ή απλά η δυσκολία της μετάφρασης. Όχι όλα - θα ήταν κακό το τσουβάλιασμα. Επίσης πολλά λάθη κατά στην εκτύπωση άλλοτε ορθογραφικά άλλοτε συντακτικά. Λ.χ. το Νο.32 εκδώσεις Σύμπαν ξεκινά με λάθος στην πρώτη πρόταση και συνεχίζει με λάθη στην πρώτη σελίδα…

Το σύνηθες πρόβλημα είναι ότι η μετάφραση δε κυλά όμορφα από τα πρώτα κεφάλαια – από τις πρώτες παραγράφους. Ο μεταφραστής θέλει λίγο καιρό και χαρτί μέχρι να πιάσει το στιλ του πρωτότυπου. Ενώ και η ορολογία της ΕΦ είναι πολλές φορές αντικειμενικά δύσκολη στο να μεταφραστεί.

Και οι δύο εκδοτικοί οίκοι παρόλα αυτά μου έχουν προσφέρει καταπληκτικές ιστορίες και αναμνήσεις.

Οι εκδώσεις Σύμπαν (με σήμα την υδρόγειο) έχουν τουλάχιστο 44 βιβλία στη σειρά. Το πρώτο που είχα αποκτήσει είναι ‛Ο Συντηρητής των κεραμικών’ του Philik K Dick. Η σειρά αποτελείται κύρια από αυτόνομα μυθιστορήματα συγγραφέων ΕΦ, με έντονη την παρουσία του Εντγκαρτν Μπάρροους , Βογκτ, Γουίνταμ και καταλήγει σε συλλογή Ανθολογία στο νο. 44.
Δε βρίσκουμε ούτε βιογραφικά σημειώματα ούτε άλλες πληροφορίες συνήθως για τον συγγραφέα και το έργο του – πέραν του οπισθόφυλλου - Ούτε καν περιεχόμενα... κάποια από τα βιβλία κρύβουν και ένα μικρό διήγημα στο τέλος του βιβλίου, αλλά θα πρέπει να το ξεφυλλίσετε για να το μάθετε.

Οι εκδώσεις Ωρόρα (με σήμα κάτι σαν κοκοράκι) ακλουθούν διαφορετική συνταγή και είναι συλλογές διηγημάτων νουβελών και νουβελετών συνήθως. Λίγο πιο μικρά βιβλία σε διαστάσεις αλλά με περιεχόμενα και μικρό εισαγωγικό σημείωμα για τα έργα που παρουσιάζονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται απαραίτητο καθώς πολλά έργα έχουν δημοσιοποιηθεί σε περιοδικά στις αρχές του 1900. Στη σειρά θα βρείτε και μη ΕΦ αλλά Φαντασίας επικής ή άλλης. Σε κάθε περίπτωση κρύβονται διαμάντια! Καθώς και ιστορίες από τον Θωμά Μαστακουρη που έχει επιμεληθεί και μεταφράσει. Ως αντιπροσωπευτικά δείγματα θα έβαζα τις δύο συλλογές ‛Ιστορίες από το Wired Tales’. Τα βιβλία είναι συνήθως τακτοποιημένα ανά θεματική ενότητα οπότε αξίζει ένα μπράβο για την προετοιμασία. Ιστορίες με Εξωγήινους Εισβολείς / Διαστημικής Οικολογίας / Σκεπτόμενες Μηχανές …

Γιατί τα γράφω όλα αυτά,
Στο πρόσφατο παζάρι βιβλίου υπήρχαν βιβλία και από τους δυο εκδοτικούς οίκους στο ένα με ενάμιση ευρώ! Καταπληκτική προσφορά!
Το που είχαν φτάσει οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια? Στα 5 ευρώ. Το ξέρω γιατί τα έχω πληρώσει και 4-5 ευρώ και υπάρχει η ταμπέλα ακόμα κολλημένη επάνω.
Μάλιστα το εξής αστείο μπορεί να παρατηρήσει κανείς στα βιβλία από το παζάρι:
Εάν ξεκολλήσεις το αυτοκόλλητο 1,5ευρώ
Βρίσκεις από κάτω αυτοκόλλητο 5 ευρώ,
Από κάτω 4,40 ευρω
Πιο κάτω 3 ευρώ
Λίγο πιο βαθιά θα βρείτε από [δρχ. 250 © 1988 ] έως [δρχ. 800 (c) 1993 ]
Σήμερα πάντως έστω και κιτρινισμένα στην τιμή του 1,5ευρώ αξίζουν την προσοχή σας όπως φυσικά αξίζει την προσοχή σας και κάθε επόμενο παζάρι βιβλίου!
 

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,222
Wow!! Συγχαρητήρια παιδιά για το εξαιρετικό νήμα... τώρα το πρωτοείδα!

Έχω διαβάσει κάμποσα από αυτά που παρουσιάσατε και βλέπω έχω πολύ υλικό να διαβάσω ακόμα... ένα μεγάλο ευχαριστώ...

Εκδόσεις Ωρόρα... έχω καμιά 30ρια κυρίως όμως τα "έρευνα" και μονάχα μόλις τρια τέσσερα "επισ. φαντασία"... και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα...

Καλά ταξίδια σε όλους... χαιρετισμούς από τον Arrakis... και να μην ξεχνάτε η απάντηση είναι... 42... -bye-