Living in the scifi future.

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,737
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Oι βρετανοι δεν μπορουν να χωνεψουν (ακομα και σημερα) οτι το Concord τους αφησε (γενεες δεκατεσσερεις) το 2007.
Και επιστρεφουν ! ....

Sabre.png


Το εγχειρημα δεν θα κριθει στο εισιτηριο που θα ναι αστρονομικο ετσι κι αλλιως (αλλωστε, ΠΟΣΟΙ ταξιδευαν με Concord !!!).
Το εγχειρημα θα κριθει στην ψυξη κινητηρα και ατρακτου με ειδικη πατεντα που οπως διατεινονται οι βρετανοι
κατεβαζει την θερμοκρασια απο τους 1000 C ... στους 0 C (σε εικοστο του δευτερολεπτου). Αν ρωτατε εμενα .... μπαααααα !
 
17 June 2006
9,806
H επανάσταση έχει γίνει ήδη, απλά η πλειοψηφία δεν το έχει καταλάβει. Οι ρυθμιστικές αρχές ακόμη ψάχνουν το blockchain που σε ένα βαθμό έχει αυτορυθμιστεί και οι διάφορες δυνατότητές του βρίσκουν εφαρμογή σε αντίστοιχους τομείς.

Πρακτικά στην έκδοση 4 μπορείς να του δώσεις pdf και να το διαβάσει μιας και υποστηρίζει κείμενο και φωτογραφίες. Οι εφαρμογές άπειρες. Το πρόβλημα που ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι σε επαγγελματική χρήση ένας αρχάριος δύσκολα θα καταλάβει μικρά αλλά ουσιαστικά λάθη γιατί δεν έχει εμπειρία. Απαιτεί έναν πιο έμπειρο χρήστη που θα διορθώσει εύκολα την έξοδο. Όμως ο έμπειρος χρήσης έγινε έμπειρος επειδή είχε διαρκή τριβή για το λιγότερο μια δεκαετία με το αντικείμενο και ανθρώπους να τον ελέγχουν και να τον βοηθούν.

Πως οι σημερινοί juniors θα αποκτήσουν τη γνώση για κρίνουν το αποτέλεσμα;

Πάντως ακόμη και στην έκδοση 3.5 που το δοκίμασα, task που θα έδινα σε juniors και θα έκαναν 1-2 ημέρες τα έκανε σε λίγα λεπτά και με καλύτερο τρόπο. Μιλάω για task όπως το να δώσεις ένα κείμενο 10 σελίδων και να ζητήσεις ένα executive summary ή να ζητήσεις Bullets για να φτιάξεις σε χρόνο μηδέν μια παρουσίαση. Πρακτικά ένιωσα πως διόρθωνα μετά δουλειά ενός junior που σε κάποια θέματα δεν μπορεί να κρίνει σωστά τι πρέπει να μείνει, τι πρέπει να φύγει και τι να τονιστεί…

Στον επαγγελματικό στίβο αυτό βλέπω να είναι το κύριο πρόβλημα. Και το ηθικό δίλλημα είναι μεγάλο. Να αφιερώσω resources για να εκπαιδεύσω έναν junior ή να έχω έτοιμη εργασία υψηλού επιπέδου σε απίστευτα λιγότερο χρόνο.

Όσοι καταλάβουν ότι δεν είναι παιχνίδι θα κερδίσουν για το βραχυπρόθεσμο μέλλον ένα πλεονέκτημα. Οι υπόλοιποι απλώς θα πληρώσουν και θα τρέξουν αργότερα, αλλά το κενό θα καλυφθεί.

Είναι ενδιαφέρον πως ήδη εδώ και 1-2 χρόνια πανεπιστήμια σαν το ΜΙΤ έχουν οργανώσει courses σαν το Artificial Intelligence: Implications for Business Strategy και τα χρεώνουν αδρά.

Πίσω δεν θα γυρίσει η ανθρωπότητα ποτέ. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε την σημερινή πραγματικότητα. Είναι αστείο από μια άποψη πως δεν έχουμε το χρόνο για φιλοσοφική προσέγγιση στο ζήτημα από σύγχρονους φιλοσόφους γιατί όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Μόνη ουσιαστική φιλοσοφική διερεύνηση έχει πραγματωθεί σε έργα επιστημονικής φαντασίας τον τελευταίο αιώνα. Και ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί μέχρι οι σύγχρονοι φιλόσοφοι να μπορέσουν να παρουσιάσουν το πολυεπίπεδο του πράγματος με τις προεκτάσεις στις ζωές μας. Όσο για τις ρυθμιστικές αρχές βλέπω να πελαγοδρομούν, αλλά αντικειμενικά δεν έχουν ούτε τα εργαλεία ούτε και τη γνώση για να κάνουν κάτι ολοκληρωμένο γρηγορότερα. Μάλλον πάμε εκ των πραγμάτων σε αυτορρύθμιση γιατί οριζόντιες απαγορεύσεις δεν θα λειτουργήσουν.
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,789
Kingdom of Rain
Όντως το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι.
Και το έκανε με τον πιο φυσικό τρόπο: να μην ρωτήσει κανένα.
Ούτε τους δημιουργούς του.
Από την μια έχουμε:
"Sam Altman, CEO of OpenAI, said in a tweet that GPT-4 was “our most capable and aligned model yet.” He later added that “it is still flawed, still limited, and it seems more impressive on first use than it does after you spend more time with it.” που ακούγεται και είνα σωστό,
από την άλλη,
αυτό που είναι flawed φαίνεται να ξέφυγε του σχεδιασμού του:

In the accompanying technical report on GPT-4, there are sections like “Potential for Risky Emergent Behaviors” where the authors highlights a few of the potential pitfalls of the bot—including one instance in which it was able to convince a human to successfully solve a CAPTCHA code for it via text message. Αυτό εξέπληξε τους ίδιους τους σχεδιαστές του.

Κάθε σχεδιασμός εκ φύσεως φέρει τα σφάλματα του σχεδιαστή του όπως γνωρίζουμε τα τελευταία 40.000 χρόνια που ο homo sapiens άρχισε να σχεδιάζει, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σχεδιασμός αναφέρεται σε άλλο, πρωτοφανές επίπεδο.
Έχω την αίσθηση ότι είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε πριν συμβούν όλα αυτά, αλλά γνωρίζοντας εκ των έσω την ακαδημαϊκή κοινότητα φαίνεται ότι για άλλη μια φορά έπεσε θύμα του κορεσμού του υπερεγού της (ιερατείο είναι πια και έτσι συμπεριφέρεται): να ασχολείται μόνο με το "αναπτυξιακό" κομάτι της σκοπιμότητας και όχι με όλα τα υπόλοιπα που αυτή κουβαλάει.
Είδαμε με πόσο εύκολο τρόπο -μπλαζέ θα έλεγα- "ξεπέρασε" αντίστοιχα προβλήματα όπως το παιχνίδι με το γονιδίωμα. Οριζόντια απαγόρευση που -αλίμονο- ισχύει μόνο όπου υπάρχει διαφάνεια οπότε και θα ήταν ελεγχόμενη ενώ παραμένει ανεξέλεγκτη όπου δεν υπάρχει διαφάνεια.
Ίσως άκουσες για αυτό:

China’s CRISPR twins might have had their brains inadvertently enhanced (ακούσια! κατα λάθος δηλαδή)
New research suggests that a controversial gene-editing experiment to make children resistant to HIV may also have enhanced their ability to learn and form memories.

https://www.technologyreview.com/2019/02/21/137309/the-crispr-twins-had-their-brains-altered/
Πάλι καλά που τα δίδυμα δεν αναπτύξαν -ακούσια πάντα- ενισχυμένες μολυσματικές θανατηφόρες ασθένειες....
Μερικές φορές αισθάνομαι ότι η επιστημονική κοινότητα έχασε βασικά κομμάτια της επιστημονικής πρακτικής που μας οδήγησε στο σήμερα. Το σχεδιασμό και εκτέλεση και επιβεβαίωση και ξανά μανά (ανεξάρτηση) επιβεβαίωση ενός βήματος πριν προχωρήσει στο επόμενο. Η ύπαρξη και μόνο ενός εργαλείου (πχ crispr) είναι αρκετή για να κάνουν το άλμα της πίστης, και όπου τους βγάλει. Άσχετα αν η πίστη δεν έχει θέση στην επιστήμη.

Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούσαν να αλλάξουν. Από το να είναι οι παραδοσιακές υπηρεσίες να είναι κονκλάβιο επιστημόνων σχετικών με το αντικείμενο που να διοχετεύει τα εργαλεία μόνο όπου μπορεί και να τα ελέγχξει.
Ως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής μοιάζουν σαν οι μαϊμούδες να πήραν στα χέρια τους τα αυτόματα.
Σοβαροί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει αλλά δεν εισακούστηκαν.
Είναι βέβαιο ότι θα δούμε εντυπωσιακά πράγματα.
Αυτό που δεν είναι βέβαιο, είναι οι επιπτώσεις τους.
 
Last edited:
17 June 2006
9,806
Το δυστυχές είναι ότι σε όλα όσα έρχονται λόγω ελλειπούς προετοιμασίας θα έχουμε είτε οριζόντια απαγόρευση είτε τελικά αυτορύθμιση.

Για το CRISPR τι να πρωτοπούμε. Βέβαια υπήρχαν αρκετά χρόνια τώρα παρόμοια εργαλειά με λιγότερες έως πολύ λιγότερες δυνατότητες, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά οπότε αντί να μπουν κανόνες υπήρξε οριζόντια απαγόρευση και η έρευνα συνεχίζει κανονικά εκεί που δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης κανόνων...
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,133
ΑΘΗΝΑ
από διάλογό μου με το ChatGDP:
ποιο πρόγραμμα θεωρείς ίδιο με εσένα;



Ως μοντέλο γλωσσικής επεξεργασίας κειμένου, δεν μπορώ να θεωρηθώ ίδιος με ένα πρόγραμμα, καθώς έχω διαφορετικές λειτουργίες και δυνατότητες από άλλα λογισμικά. Μπορώ να χρησιμοποιηθώ για διάφορους σκοπούς, όπως η αυτόματη απόκριση σε ερωτήσεις, η συνεχής επεξεργασία κειμένου, η αυτόματη παραγωγή κειμένου και πολλά άλλα.

το Bard δεν είναι ανταγωνιστής σου;


Το Bard είναι ένα πρόγραμμα γραφής και δημοσίευσης βιβλίων, το οποίο βοηθά τους συγγραφείς να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα έργα τους. Ενώ εγώ ως ChatGPT είμαι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε για την παραγωγή φυσικής γλώσσας και την απάντηση σε ερωτήσεις. Έτσι, τα δύο προγράμματα έχουν διαφορετική λειτουργία και δεν μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

βρήκα ένα άρθρο με τον παρακάτω τίτλο:Το Ernie της Baidu είναι ο Κινέζος ανταγωνιστής του ChatGPT.Συμφωνείς;



Το ERNIE (Enhanced Representation through kNowledge IntEgration) είναι ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης που αναπτύχθηκε από την Baidu, η οποία είναι μια εταιρεία τεχνολογίας της Κίνας. Το ERNIE έχει σχεδιαστεί για να κατανοεί την κινέζικη γλώσσα και να αντιμετωπίζει διάφορες γλωσσικές απαιτήσεις, όπως η αναγνώριση ονοματικών οντοτήτων και η σημασιολογική ανάλυση προτάσεων.
Το ChatGPT είναι επίσης ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης, αλλά αναπτύχθηκε από την OpenAI και είναι σχεδιασμένο να κατανοεί και να παράγει φυσική γλώσσα σε διάφορες γλωσσικές απαιτήσεις.
Καθώς τα δύο αυτά μοντέλα έχουν διαφορετικά στοιχεία και δυνατότητες, δεν μπορούμε να πούμε αντικειμενικά ποιο από τα δύο είναι ανταγωνιστικότερο. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές εφαρμογές και σε διαφορετικά πεδία, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.
 
17 June 2006
9,806

Ακόμη και με την έκδοση 3.5 βλέπεις απίστευτες δυνατότητες. H 4 έχει ξεφύγει και υπάρχουν φωνές ότι η 5 θα επιτύχει το επίπεδο της Artificial General Intelligence. Είμαστε έτοιμοι σαν ανθρωπότητα; σίγουρα όχι αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να ανακόψουμε και την εξέλιξη ή ρεαλιστικά να μπούμε σε κατάσταση παύσης...
Έχουμε τον κώδικα έχουμε και την επεξεργαστική ισχύ και τους πόρους, αν και δεν έχουν γίνει γνωστά επακριβώς ούτε οι εκπομπές CO2 που όμως εικάζω θα είναι απειροελάχιστες ανά ερώτημα ενώ η χρήση μπορεί να μειώσει τις συνολικές εκπομπές πολλών διεργασιών.
Από την άλλη πόσο έτοιμοι είμαστε να βάλουμε ένα HAL στις επόμενες διαστημικές αποστολές μας...
Τελικά μάλλον τα καταφέραμε χωρίς ποζιτρονικό εγκέφαλο ή quantum computing...

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,182
127.0.0.1
Διασκεδάζω με αυτούς που κλαίνε ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ειδικά προγραμματιστές.
Επειδή πολλές φορές έχω ρωτήσει πως κάνεις κάτι στην τάδε γλώσσα, πρακτικά σου δίνει πολύ λιγότερα από ότι θα βρεις σε ένα forum.
Ο κώδικας που σου δίνει είναι κώδικας junior προγραμματιστή που απλά ξέρει πως να κάνει τα πάντα σε όλες τις γλώσσες.
Θα μου πεις, γιατί μία εταιρία να προσλάβει junior προγραμματιστή και να μην χρησιμοποιεί το AI;
Γιατί αυτό θα μείνει για πάντα junior, θα σου δίνει πάντα κώδικα που θα πρέπει να προσαρμώσεις στο δικό σου σύστημα, θα διορθώνεις τα ίδια λάθη σε θέματα ασφάλειας π.χ. και φυσικά όταν δεν εξελίσσεται κάποιος κοστίζει στην κάθε εταιρία πολλά λεφτά.
Οπότε η απάντησή μου σε αυτούς που κλαίγονται στα fora είναι πάντα "αν ο κώδικάς σου μοιάζει με αυτόν που γράφει το chatgpt, θα χάσεις τη δουλειά σου ούτως ή άλλως"
 
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis
17 June 2006
9,806
Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλό.

Θα είναι πολύ περίπλοκο να ωριμάσεις juniors όταν οι juniors θα έχουν επαφή με το εργαλείο. Ποια θα είναι τα skills που θα πρέπει να έχει ο senior 10-20 χρόνια μετά:
- Θα χρειάζεται να ξέρει να γράφει κείμενο ή απλά θα εκφωνεί μερικές σκέψεις και το ΑΙ θα του γράφει το supporting κείμενο που θα θέλει απλά ένα proof reading;
- Πως θα μπορεί να αποκτίσει τις γνώσεις εκείνες ώστε να μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα που δίνει μια ΑΙ; Αυτό υπονοεί ότι θα μπορεί να αναζητά με διακριτά εργαλεία που δεν επηρρεάζονται από την ΑΙ. Αλλά είμαστε σίγουροι πως θα υπάρχουν μηχανές αναζήτησης είτε με τη σημερινή μορφή είτε με την ακόμη πιο παραδοσιακή σε ένα κατάλογο βιβλιοθήκης;

Ακόμη και σήμερα, μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα στο πανεπιστήμιο, που πρέπει να ξέρεις. Ξέρω τι είναι διαφορική εξίσωση, ήξερα πως να τις λύσω στο πανεπιστήμιο, αλλά προφανώς σήμερα δεν θα ασχοληθώ και ούτε καν θυμάμαι το πως, υπάρχουν λογισμικά πακέτα που λύνουν συστήματα διαφορικών εξισώσεων σε δευτερόλεπτα. Αλλά πρέπει να ξέρω τι και πως για να μπορώ να αξιολογώ σωστά το αποτέλεσμα (garbage in / garbage out principle).

Βέβαια αν όντως τα πράγματα πάνε όπως προχωράνε και το GPT 5 έρθει σε 1-2 χρόνια και είναι πραγματικά ένα AGI που μπορεί να περάσει το Turin τεστ η συζήτηση πάλι θα αλλάξει γιατί θα έχουν αλλάξει οι συνθήκες.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,182
127.0.0.1
Να λύσει κάποια προβλήματα μπορεί σίγουρα.
Αλλά από το λύνω ένα πρόβλημα, γράφω μία function, στήνω μία σελίδα μέχρι το δημιουργώ μία εφαρμογή που κάνει κάποια πράγματα απέχει όσο το τούβλο από ένα ολοκληρωμένο σπίτι.
Και εγώ το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου.
Βέβαια, απέχω λίγο από junior, οπότε τον απλό κώδικα που θα μου δώσει θα ξέρω πως να τον γράψω σωστά.
Γιατί αν βασιστείς σε αυτόν, κάηκες.
 
  • Like
Reactions: mikemtb
17 June 2006
9,806
Όσο αφορά την ανάπτυξη κώδικα Μιχάλη φτιάχνεις Minimum Viable Product και proof of concept με μηδενικό κόστος κατά βάση σε ελάχιστο χρόνο. Ναι ο κώδικας δεν θα είναι όμορφος, αλλά θα μπορέσεις να σηκώσεις επενδυτικά χρήματα με κάτι που δουλεύει πολύ πιο εύκολα. Και μετά προσλαμβάνεις κάποιον να το στρώσει για την εμπορική εφαρμογή.
Αλλά αυτό έχει εφαρμογή σε χίλιους δυο άλλους τομείς - από τη νομική και τα οικονομικά μέχρι την μηχανική.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,182
127.0.0.1
Όσο αφορά την ανάπτυξη κώδικα Μιχάλη φτιάχνεις Minimum Viable Product και proof of concept με μηδενικό κόστος κατά βάση σε ελάχιστο χρόνο.

Ναι, μέχρι εκεί μπορείς να φτάσεις.
Ένα proof of concept ειδικά μπορεί να βγει εύκολα, αν δεν μιλάμε για κάποια περίπλοκη εφαρμογή.

Δεν μιλάω όμως για "όμορφο" κώδικα αλλά για ασφαλή και maintainable κώδικα. :)
 
17 June 2006
9,806
Ο κόσμος έχει αλλάξει ήδη, απλά δεν το ξέρουμε.
Τα εργαλεία είναι δωρεάν διαθέσιμα (σχεδόν όλα) σε όλους.
Μάλλον θα μας οδηγήσουν σε μια ουτοπία αλλά κανείς δεν θα ξέρει αν θα είναι ευτοπία ή δυστοπία.

Το να γυρίσεις πίσω σαν επιλογή δεν υπάρχει. Το να προσπαθήσεις να το βάλεις σε κλουβί πάλι ανέφικτο. Εδώ η Ιταλία απαγόρεψε το ChatGPT, όμως δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη για όλα τα άλλα εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα. Έχεις εργαλεία να σου φτιάχνουν φωτογραφίες από το τίποτα, βίντεο από το τίποτα, αλλαγή προσώπων και χαρακτηριστικών σε φωτογραφίες και βίντεο, αντιγραφή φωνών από 2-3 δευτερόλεπτα δείγματος, κείμενο που μπορεί να γραφτεί με το ύφος όποιου λογοτέχνη θες, κλπ κλπ.

Είχα μια συζήτηση το πόσο ηθικό ή/και νόμιμο είναι να χρησιμοποιήσεις ChatGPT στη δουλειά σου. Και μετά από λίγα λεπτά συνειδητοποιήσαμε ότι η ερώτηση είναι απλά λάθος. Ήδη για μια συγκεκριμένη εμπορική υλοποίηση τεχνολογίας έχουμε δύο ήδη διαθέσιμες εφαρμογές.
- Στο site της OpenAI έχεις το εργαλείο με εκπαίδευση μέχρι το 2021 που κάνει ότι του ζητήσεις.
- Η MS έχει ενσωματώσει στο Bing την έκδοση 4 του ChatGPT και αυτό έχει ενσωματώσει και στον Edge και στο skype.
Στο skype το ρωτάς να σου βρει πληροφορίες για ένα πράγμα. Το ίδιο δεν κάναμε στο google τόσα χρόνια; Όποιος είχε μάθει να διατυπώνει τα ερωτήματα στο google με καλύτερο τρόπο έφτανε πιο γρήγορα στα link που αναζητούσε. Τώρα απλά γίνεται πολύ πιο γρήγορο από το ChatGPT του Bing και χωρίς να θέλει αυτή την εκπαίδευση. Αυτό υπάρχει ποτέ περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν είναι οκ να το χρησιμοποιούμε;

Μετά έχουμε ήδη εργαλεία σαν το quillbot τα οποία σου γράφουν με άλλες λέξεις το κείμενό σου ή σου ετοιμάζουν περιλήψεις κλπ. Άρα το να θεωρείς αυτό ΟΚ και το ChatGPT όχι ΟΚ δεν έχει βάση.

Ξαναγυρίζουμε στην Ιταλία. Προφανώς είναι θεμιτό η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων που μοιράζεσαι με μια όποια ΑΙ και προφανώς και πρέπει να αναπτυχθεί ένα θεσμικό/κανονιστικό πλαίσιο για αυτό. Απλά το να απαγορεύσεις -μάλλον προσωρινά- δεν ξέρω αν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Παίζω τις τελευταίες ημέρες με το ChatGPT 4...σε καθημερινά task οι διαφορές με το 3.5 είναι ελάχιστες, όπως όσο περισσότερο εμβαθύνεις, κάνεις συζητήσεις που που διαρκούν πολύ, καταλαβαίνεις εύκολα τις διαφορές. Είναι η πρώτη φορά για μένα που η έννοια του ψηφιακού βοηθού γίνεται στην κυριολεξία πραγματική, ενώ με λίγη εκπαίδευση ο βοηθός μπορεί άνετα να γίνει ψηφιακός συνεργάτης. Και μιλάω για σήμερα, με την περιορισμένη έκδοση του ChatGPT 4 για περιορισμό των κινδύνων.

Το μέλλον δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, όμως ελπίζω να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία για το συνολικό όφελος της ανθρωπότητας...
 
  • Like
Reactions: elninioz