Linear power supply

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,483
Πειραιάς
Ευχαριστώ για τις προτάσεις!!
Μίλησα κ με Ρίτσο, περιέγραψα τι θέλω κ μου είπε ότι θα μιλήσει με τους κατασκευαστές για να δει τι μπορούμε να κάνουμε. Σύντομα θα ξερω.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,483
Πειραιάς
Είχα επικοινωνία με τον κο Ρίτσο και μου επιβεβαίωσε ότι μπορεί να γίνει τροποποίηση του μεγάλου τροφοδοτικού psuz p150 που παρέχουν και να καλύψει και τις δύο συσκευές μου.
Συγκεκριμένα θα έχει δύο μετασχηματιστές εντός της συσκευής, μία για το naim unitiserve και μία για το audiolab m-dac, αφού έχουν τελείως διαφορετικές απαιτήσεις σε ρεύμα.
Παραγγελία γίνεται φυσικά και με κόστος λίγο λιγότερο από 500 ευρώ.
Παράδοση σε 3 εβδομάδες περίπου.
Το σκέφτομαι.
Τι λέτε ;

Μου έστειλε κ κάποιες φωτογραφίες :

psuz p150 front.jpg

psuz p150 back.jpg

psuz p150 inside.jpg
 
26 June 2006
14,830
Athens
Πέρα από του ότι το κουτί "Naimίζει" δεν βλέπω τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτό το κόστος.

Βέβαια εγώ είμαι αντιεμπορικός, οπότε...
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,483
Πειραιάς
Ότι έχω βρει μέχρι τώρα, είναι περίπου στα 200 ευρώ το κομμάτι.
Από θέμα τιμής είναι κοντά δλδ, αφού είναι μια συσκευή κ για τα 2.
Τώρα τι έχει μέσα...δεν γνωρίζω.

Μακάρι να ήξερα να φτιάξω κάτι μόνος μου.
Κάνας εθελοντής ;; :music-smiley-005: :BDGBGDB55:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έψαξα στο διαδίκτυο για πληροφορίες για αυτό το τροφοδοτικό και βρήκα ένα παλιό άρθρο του avmentor (Δ. Σταματάκος) : M2Tech Young & PSUZ P150

Επιγραμματικά :

Το εξωτερικό τροφοδοτικό PSUZ P150 είναι αρκετά μεγάλο και προσφέρει δύο ανεξάρτητα τροφοδοτικά για τάσεις 15V και 12V, με δύο εξόδους ανά τάση και δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης κάθε ζεύγους. Βασίζεται σε έναν μεγάλο custom δακτυλιοειδή μετασχηματιστή ο οποίος οδηγεί ξεχωριστές ανορθώσεις και πυκνωτικά φίλτρα (2x10.000μF ανά τροφοδοτικό). Η σταθεροποίηση των τάσεων γίνεται με ολοκληρωμένα LT1083 ενώ είναι δυνατή και η μικρομετρική ρύθμιση κάθε τάσης μέσω πολύστροφων τρίμερ. Οι τάσεις παρέχονται σε βύσματα με ακροδέκτες μεγάλης διατομής και περικόχλιο ασφαλείας και το P150 συνοδεύεται από καλώδια OFC 6N για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Το τροφοδοτικό διαθέτει σύστημα soft start με ηλεκτρονόμο του οποίου οι επαφές είναι επίχρυσες.

Το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να διαχειριστεί το P150 είναι 6.3A, υπέρ-αρκετό για κάθε μικρή συσκευή της οποίας το απλό εξωτερικό τροφοδοτικό θέλετε να... καταργήσετε και η αισθητική του είναι προσεγμένη: Το μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα, ο φωτιζόμενος λογότυπος και ο μεγάλος περιστροφικός διακόπτης on/off με την πολύ θετική αίσθηση δίνουν την εντύπωση μιας ποιοτικής κατασκευής.


m2tech_young_psuz_8.jpg
Το τροφοδοτικό διαθέτει ξεχωριστή ανόρθωση και φίλτρο τροφοδοσίας για κάθε τάση. Οι σταθεροποιητές φαίνονται δεξιά

Η εργαστηριακή εκτίμηση του Young περιέλαβε μετρήσεις σε συχνότητες 44.1kHz και 192kHz τόσο με το απλό τροφοδοτικό όσο και με το PSUZ. Όπως θα περίμενε κανείς, κάποιες επιδόσεις ήταν αισθητά καλύτερες στην περίπτωση του μεγαλύτερου και περισσότερο προσεγμένου τροφοδοτικού και αυτές περιλαμβάνονται εδώ.
Όσον αφορά την αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου (μέσω της ομοαξονικής S/PDIF) o Young κινήθηκε σε καλά επίπεδα για την κατηγορία τιμής του εμφανίζοντας μια προοδευτική ευαισθησία καθώς η συχνότητα του jitter ανεβαίνει. Τα πράγματα βελτιώνονται κατά τι, στα 192kHz, όπου η είσοδος εμφανίστηκε λιγότερο ανεκτική μόνο σε jitter χαμηλής συχνότητας (Fs/192), την μόνη περίπτωση όπου το διάγραμμα είναι χειρότερο από το αντίστοιχο για τα 44.1kHz. Συγκριτικά, με το PSUZ δεν είδαμε θεαματικές διαφορές με εξαίρεση την μέτρηση jitter υψηλής συχνότητας (Fs/4) στα 192kHz όπου υπάρχει σημαντική βελτίωση στην παραμόρφωση, περί τα 10dB, με το PSUZ καθώς και στην μέτρηση με συχνότητα jitter Fs/4 στα 44.1kHz όπου υπάρχει μια ορατή βελτίωση στις χαμηλές συχνότητες.


H παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα χαρακτηρίζεται από ελάχιστες διακυμάνσεις και ακολουθεί μια λογική πορεία καθώς αυξάνεται σε συνάρτηση με την συχνότητα δειγματοληψίας (από 0.001% στα 44.1kHz στο 0.003-0.004% στα 192kHz) καθώς και σε χαμηλότερες στάθμες σήματος. Συγκριτικά, το PSUZ προσφέρει και εδώ κάποια μικρή αλλά ορατή βελτίωση. Η παραμόρφωση έπεσε στο 0.0009% για σήματα 44.1kHz, στάθμης -1dB και ανάλογη συμπεριφορά είδαμε σε όλες τις υπόλοιπες μετρήσεις, με τις τιμές να είναι συστηματικά χαμηλότερες όταν χρησιμοποιήθηκε το μεγάλο τροφοδοτικό.

Η μέτρηση της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη επιβεβαίωσε τη μέτρηση της γραμμικότητας. Ο Young εμφανίζει την κλασική αυξητική τάση όσο η στάθμη μειώνεται και ξεπερνά το 1% κοντά στα -65dBFS για σήματα 44.1κHz και στα -58dBFS για σήματα 192kHz. Συγκριτικά, το PSUZ προσφέρει ένα σημαντικό κέρδος για χαμηλές συχνότητες δειγματοληψίας (το 1% έρχεται στα -70dB για σήματα 44.1kHz) αλλά οι διαφορές είναι μικρότερες στην περίπτωση των 192kHz όπου το 1% έρχεται στα -60dBFS. Τα φάσματα θορύβου από διαμόρφωση δείχνουν μια πολύ “ήσυχη” σχεδίαση η οποία γίνεται ελάχιστα πιο θορυβώδης για σήματα 192kHz. Η χρήση του PSUZ βελτιώνει και εδώ την κατάσταση, οριακά πάντως, καθώς τα αντίστοιχα διαγράμματα είναι λίγο πιο ήρεμα, ειδικά στα 192kHz. Ο Young είναι ένας μετατροπέας με αρκετά χαμηλό θόρυβο. Τα σχετικά διαγράμματα εμφανίζουν δύο αιχμές, στη συχνότητα τροφοδοσίας (50Hz) και την αρμονική της (100Hz) και στην συνέχεια παραμένουν συστηματικά κάτω από τα -120dBFS με ήπια ανοδική τάση αυξανόμενης της συχνότητας και με μια διαφορά περί τα 10dB με τα σήματα 192kHz να φαίνεται ότι επιβαρύνουν κάπως περισσότερο το κύκλωμα. Εδώ, ο ρόλος του PSUZ φαίνεται αρκετά καθαρά: Το αντίστοιχο διάγραμμα περιλαμβάνει μεν την αιχμή των 50Hz (αν και σε χαμηλότερη στάθμη) ενώ λείπει σχεδόν τελείως η αιχμή στα 100Hz.

...

Άφησα για το τέλος την επίδραση του τροφοδοτικού. Στην πραγματικότητα ήταν το πρώτο πράγμα που δοκίμασα και δεν θα σας κρύψω ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγιναν, τελικώς, με το PSUZ. Η διαφορά στην απόδοση του Young με τα δύο τροφοδοτικά δεν ήταν χαοτική ήταν ωστόσο αρκετά σαφής ώστε, από την μία, η επένδυση στο P150 να δικαιολογείται πλήρως και, από την άλλη, να απορεί κανείς για το πως οι διαβασμένοι κατά τα φαινόμενα Ιταλοί άφησαν ένα τέτοιο κενό. Αφήνοντας τον αντάπτορα στην άκρη, πήρα μια γενικώς καλύτερη συμπεριφορά και αυτό το “γενικώς” πάρτε το ως κυριολεξία. Χωρίς να μπορώ να εντοπίσω μια συγκεκριμένη περιοχή ή παράμετρο, εντόπισα μια γενική καθαρότητα, μια αύξηση στην διαύγεια και την σαφήνεια της εικόνας και -ίσως- μεγαλύτερη άνεση στην περιγραφή των λεπτομερειών η οποία ήδη -όπως γράφτηκε παραπάνω- είναι ίσως από τα δυνατότερα σημεία του Young, ούτως ή άλλως. Η πρώτη αίσθηση, πάντως, ήταν περίεργη: Ο μετατροπέας φαίνεται να χάνει ένα μέρος από το ατμοσφαιρικό τού χαρακτήρα του, να μαζεύεται ως προς την εικόνα και να προφέρει λιγότερο αέρα μεταξύ των οργάνων. Ελάχιστα λεπτά υπομονής αρκούν για να καταλάβεις ότι ο Young με το δικό του τροφοδοτικό είναι -συγκριτικά- κάπως ασαφής και ολίγον φλύαρος, χαρακτηριστικά που χάνονται με το PSUZ το οποίο τον μετατρέπει σε ένα πραγματικό εργαλείο για σοβαρές ακροάσεις.

Τελικώς ...
Κι όσο για το PSUZ P150, δεν τίθεται θέμα: Αγοράστε το οπωσδήποτε και όχι μόνον για το Young αλλά για κάθε audiophile συσκευή που βασίζεται σε ένα ασήμαντο εξωτερικό τροφοδοτικό του κιλού...
 

DIAMANTIS SVIGOS

AVClub Addicted Member
7 April 2008
2,887
ΕΛΛΑΔΑ
Ακριβό μου κάνει αλλά από την άλλη έχεις δυο συσκευές με άσχετες μεταξύ τους απαιτήσεις και ουσιαστικά είναι δύο διαφορετικά τροφοδοτικά... Πάντως πολλά από τα παιδιά εδώ θα μπορούσαν εύκολα να σου φτιάξουν, όσο για την εμφάνιση εύκολα το κάνεις όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
 
ΟΚ, μιλάμε για ένα τροφοδοτικό βασισμένο σε τυπικούς regulators (LT1083) οι οποίοι φαίνονται να πλαισιώνονται από εξαρτήματα τυπικής ποιότητας. Θεωρώντας ότι οι πυκνωτές εξομάλυνσης είναι "μπουτίκ" (τους κόβω για Nichicon KG), μιλάμε για κόστος σε εξαρτήματα το πολύ 100 .

Αυτό που πληρώνεις είναι το έτοιμο του πράματος, καθώς και την εμφάνιση. Δηλαδή ότι πληρώνεις πάντα στα εμπορικά προϊόντα.

Btw, (πολύ) κακή εντύπωση μου κάνει το ότι το psu-z.com δεν υπάρχει πια, δεν είναι καν registered.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,483
Πειραιάς
Ναι, δοκίμασα κ εγώ να ανοίξω το διαδικτυακό χώρο του και δεν παίζει...
Μάλιστα δοκίμασα διάφορους συνδυασμούς κ δεν.
Έψαξα κ για άλλες πληροφορίες αλλά δεν βρήκα.
Για αυτό άλλωστε έβαλα εδώ ότι βρήκα κ θέλω να μου πείτε τις απόψεις σας. :a0210:
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Πολλά τα πεντακόσια πάντως για κάτι τέτοιο,έχει δίκιο ο Δημήτρης.
Πάρα πολλά.
Χίλιες φορές ιδιοκατασκευή.Και καλύτερα υλικά θα μπουν και φτηνότερο θα έρθει.
 

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
τα 500 ειναι τιμη αλλη εποχης....οπως λεει και ο Δημητρης σε diy θα σου εβγαινε στο 100ρικο χωρις να βαλεις το τρύπημα της ακριλικης φατσας στο normabox που κουβαλαει και την μεταξοτυπια. Οπως και να εχει θα ελεγα στον Ριτσο 350 να βγαλει και το κερδος του και εαν θελει.... θα μεινουν και 200 ευρω στην οικονομια της χωρας...
Αλλιως δεν εχει δικαιωμα υπαρξης το εν λογω μηχανημα πλεον σε τετοιες τιμες.
 

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Παρόν :)

Μπορώ να το κάνω και σε ωραία πλακέτα αν δεν το βιάζεστε :)
 

DIAMANTIS SVIGOS

AVClub Addicted Member
7 April 2008
2,887
ΕΛΛΑΔΑ
Έχει δίκιο ο tsip, το κουτάκι πρέπει να είναι όντως normabox που πιστεύω κάνει 15-20 ευρώ και θες και ένα κομμάτι σκούρο/μαύρο plexi για τη φάτσα πες ... άλλο ένα εικοσάρικο ... να είναι και γυαλισμένο γύρω-γύρω :music-smiley-005: (φυσικά τις τρύπες τις κάνεις μόνος σου εύκολα).

Να ένα που έχω φτιάξει εγώ...
 

Attachments

  • preamp.jpg
    preamp.jpg
    88.3 KB · Views: 207

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Για πείτε λοιπόν... Το συνεχίζουμε εδώ σαν DIY ή ανοίγουμε άλλο thread?
 

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Ορκίζομαι ... Μπορώ... Να και αποδείξεις απ το σάλεμα του Gojaclodac :music-smiley-005: :D

Salas_ODac.jpg