Hifiman DEVA Pro Stealth Magnets R2R

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Καινούργιο απόκτημα. Από τη συλλογή μου έλειπε μόνο (!?) ένα ζευγάρι ακουστικά με ασύρματη σύνδεση Bluetooth.
Και να, ήλθε ο καιρός να καλυφθεί αυτό το κενό.
Ανοίγω λοιπόν αυτό το νήμα για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου σιγά-σιγά καθώς προχωράω σε δοκιμές και ακροάσεις.
Πάμε!
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Η Hifiman δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες στον κόσμο των υψηλής ποιότητας ακουστικών.
Η σειρά DEVA είναι, μπορούμε να πούμε, η "προσιτή" σειρά ακουστικών για Audiophiles.
Στη χώρα μας τα φέρνει η Chameleon Audio του Νίκου Κοτσαδήμου.
Εδώ ολόκληρη η τρέχουσα παραγωγή της Hifiman από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα.

Τα Hifiman DEVA Pro Stealth Magnets R2R είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς, planar magnetics, όπως όλα τα Hifiman και συνδυάζoyn ασύρματη λειτουργία Bluetooth, ενσύρματη λειτουργία σαν οποιοδήποτε κανονικό ζευγάρι ακουστικών και λειτουργία ως αυτοτελές DAC/Amp που συνδέουμε με τη πηγή μας (PC, κλπ) που οδηγεί τα ακουστικά.

Όλα σε ένα, όποτε θέλουμε, όπως μας βολεύει!

Επιπλέον τα συγκεκριμένα φέρουν -σε αντίθεση με τα μικρότερα της σειράς- τους αποκαλούμενους Stealth Magnets που αποτελούν την εξέλιξη της εταιρείας στον τομέα της οδήγησης και αποδίδουν κατά την άποψη της εταιρείας ακόμα μικρότερες παραμορφώσεις, τονική ακρίβεια και πληρότητα του ακουστικού φάσματος.


Περιγραφή και Χαρακτηριστικά (όπως τα δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία)


Screenshot%202021-12-06%20at%2011.25.08-1000x1000.png

Τα ακουστικά

Screenshot%202021-12-06%20at%2011.25.24-1000x1000.png

Bluemini, ο δέκτης Bluetooth, DAC και ενισχυτής ακουστικών.
Κουμπώνει πάνω στα ακουστικά.


20220615083353_63088.jpg

Περιγραφή και τεχνικά χαρακτηριστικά από τη Hifiman.
 
  • Like
Reactions: vadergr and vlad66

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Για ποιούς προορίζονται;
Τα ακουστικά, όπως βλέπουμε και από τα χαρακτηριστικά τους, είναι Over Ear, ανοικτού τύπου, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σχεδίασης. Τον "ανοιχτό" και με μικρότερες παραμορφώσεις ήχο, το πιο φυσικό χαμηλό. Και την έλλειψη όμως οποιασδήποτε απομόνωσης. Με αποτέλεσμα τη διαρροή ήχων κατά την ακρόαση από και προς το περιβάλλον.
Επίσης είναι αρκετά μεγάλα και βαρειά. (360 gr τα ακουστικά + 25 gr ο δέκτης Bluetooth Bluemini = 385 gr. Δηλαδή περίπου 400 gr σύνολο).

Εξαρχής λοιπόν αποκλείεται η χρήση τους στο δρόμο και κατά τις μετακινήσεις. Ούτε έχει κάποιο νόημα η ύπαρξη ANC (Automatic Noise Control). Τα ακουστικά, αν και ασύρματα Bluetooth, είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για οικιακή χρήση.

Επιπλέον στην κατηγορία τιμής τους (στα 290 ευρώ, δηλαδή περίπου τρία κατοστάρικα) που μάλλον σωστά χαρακτηρίζεται "μεσαία" κατηγορία για υψηλής ποιότητας ακουστικά, ο ανταγωνισμός είναι σφοδρότατος. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται τα πολύ καλά Sennheiser (π.χ. HD-600/HD-650/660, κλπ), Audiotechnica, Meze 99 κ.ά. που προτείνονται και για τα οποία έχουμε πολλές φορές συζητήσει. Μιά πολύ απαιτητική κατηγορία όσον αφορά τον ήχο και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Εδώ ωστόσο αξίζει ν' αναφερθούμε σ' ένα πρόβλημα. Τα ακουστικά, όσο καλά και αν είναι, δεν παίζουν μόνα τους. Για να αποδώσουν αυτό που είναι σε θέση να δώσουν, πρέπει συνδεθούν με καλή πηγή και σωστή ενίσχυση. Ποτέ δεν τα ακούμε μόνα τους, αλλά πάντοτε ενταγμένα σ' ένα σύστημα ακρόασης. Έχω π.χ. πολλές φορές γράψει ότι θεωρώ τα Sennheiser HD-600 ανάμεσα στα καλύτερα ακουστικά ανεξαρτήτως τιμής. Υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση, ότι θα τροφοδοτηθούν σωστά. Και τούτο κοστίζει. Διότι για μία καλή πηγή και ενίσχυση (DAC, Amp, DAC/Amp κλπ) που θα τα αξιοποιεί πλήρως θα χρειαστούν τουλάχιστον 1000-1500 ευρώ επιπλέον. Αλλά έτσι το πραγματικό κόστος του συστήματος ακρόασης πολλαπλασιάζεται. Δεν είναι η τυπική τιμή της κατηγορίας των 300 ευρώ που κοστίζουν τα ακουστικά, αλλά το πενταπλάσιο και πολλαπλάσιο της. Με αυτό το σκεπτικό η τυπική κατηγορία τιμής των ακουστικών μας γίνεται παραπλανητική. Διότι η πραγματική δαπάνη είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αν θέλουμε βεβαίως να αξιοποιούμε πλήρως τα ακουστικά μας και να μη λαμβάνουμε μικρό μόνο μέρος των δυνατοτήτων τους. Η διαπίστωση αυτή ισχύει λίγο-πολύ για όλα τα συμβατικής σχεδίασης (ενσύρματα) ακουστικά και προκύπτει εμπειρικά μετά από πολυάριθμες δοκιμές.

Σε αυτό το πρόβλημα δίνει τη δική της απάντηση η Hifiman με τα DEVA Pro χάρη στην εκπληκτική τους ευελιξία. Μπορούν να συνδεθούν και να παίξουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους με το καλημέρα, out of the box, χωρίς άλλες περαιτέρω προϋποθέσεις. Ασύρματα σε σύνδεση Bluetooth με το κινητό, tablet, την τηλεόραση, DAP, κλπ.
Απ' ευθείας με τον υπολογιστή μας (PC, Laptop) χρησιμοποιοιώντας μόνο μία απλή θύρα USB, χωρίς άλλο εξωτερικό DAC ή ενίσχυση, διότι ο μικρός κουμπωτός Bluemini δέκτης Bluetooth μετατρέπεται αυτομάτως σε DAC/Amp τον ακουστικών μόλις συνδεθεί με το PC!
Και αν ήδη έχουμε κάποιο εξωτερικό DAC και ενισχυτή, κανένα πρόβλημα. Η μάλλον ακόμα καλύτερα. Αφαιρούμε το μικροσκοπικό μίνι δέκτη Bluetooth και συνδέουμε ενσύρματα με καλώδιο, όπως με οποιοδήποτε συμβατικό ζευγάρι ακουστικών.

Για ποιούς λοιπόν προορίζονται τα ακουστικά; Σε ποιούς απευθύνονται;
Κατ' αρχήν σ' εκείνους που έχουν πολλές και διαφορετικές ηχητικές πηγές και θα ήθελαν να απολαμβάνουν από παντού την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου, χωρίς κάθε φορά να παιδεύονται με προβλήματα σύνδεσης και ενίσχυσης.
Και σ' εκείνους που αναζητούν ένα ζευγάρι ακουστικά με πολύ καλό ήχο και δεν θα ήθελαν να (λέμε τώρα!) να απασχοληθούν με την αγορά άλλου DAC και ενισχυτή.

Ικανοποιούν άραγε τα ακουστικά πέρα από την ευελιξία χρήσης τους και τις υψηλές απαιτήσεις μας σε ποιότητα ήχου;
Αν τα καταφέρνουν και ποιό βαθμό, θα προσπαθήσουμε να βρούμε και να διαπιστώσουμε στην πορεία...
 
  • Like
Reactions: vadergr and vlad66

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Φορώντας τα ακουστικά .
Τα ακουστικά, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία είναι πολύ καλής ποιότητας κατασκευής, συνδυάζοντας μέταλλο και πλαστικό όπου χρειάζεται και δείχνουν ανθεκτικά.

Ευμεγέθη και αρκετά βαρειά. (385 gr). Σαφώς πιο ογκώδη και βαρύτερα από τα AKG K-271 και Sennheiser HD-600 που συνηθίζω να χρησιμοποιώ σαν αναφορά. Αλλά πάντως ελαφρύτερα από τα μεγάλα (απ' όλες τις απόψεις) Audeze LCD-X, που επίσης έχω στη διάθεσή μου. (περ. 600 gr).

20240407_033918~3.jpg


Όπως βλέπουμε οι κάψες των ακουστικών περιστρέφονται στον κάθετο άξονα, ώστε να προσαρμόζονται με τις κλίσεις των αυτιών και της κεφαλής του ακροατή. Δεν αναδιπλώνουν, αν και στο μέγεθος τους τούτο είναι μάλλον δύσκολο. Η στέκα, αρκετά φαρδιά και συρόμενη από τις δύο πλευρές, ώστε να λαμβάνει το σχήμα της κεφαλής συντελεί σε πολύ καλή κατανομή του βάρους. Στο σημείο αυτό κατά τη γνώμη μου η Hifiman έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα ακουστικά με τα μαξιλαράκια τους αγκαλιάζουν ολόκληρο το κεφάλι χωρίς να πιέζουν. Δεν είναι ούτε χαλαρά, ούτε σφιχτά. Είναι όσο χρειάζεται, για να παραμένουν σταθερά χωρίς να κουράζουν. Οι κάψες περιβάλλουν ολόγυρα τα αυτιά. Αφήνουν αρκετό χώρο για να αερίζονται τα αυτιά -σε αυτό συντελεί και η κατασκευή ανοικτού τύπου.
Αποτέλεσμα είναι ότι δεν προκαλείται αίσθημα κόπωσης, εφίδρωση, ή άλλος ερεθισμός. (Τουλάχιστον σ' εμένα).

Και η διαρροή ήχων από και προς το περιβάλλον δεν αποτελεί πρόβλημα σε ένα ήσυχο οικιακό χώρο.

Έτσι παρά το μέγεθος τους τα ακουστικά είναι κατάλληλα για πολύωρες ακροάσεις και κατ' αυτόν τον τρόπο τα χρησιμοποιώ.

Θα περιμένω και το καλοκαίρι, για να διαπιστώσω αν αλλάζουν τα αποτελέσματα από την άποψη άνεσης και εφαρμογής, όταν ανεβεί η θερμοκρασία.

Αλλά τα αρχικά συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά.

Φυσικά το θέμα της άνεσης είναι εξαιρετικά υποκειμενικό και οι γνώμες μπορεί να διαφέρουν πολύ από ένα σε άτομο σε άλλο. Αλλά το μέγεθος των Hifiman DEVA κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρνητικός παράγων.

Για την ιστορία και μόνο θα προσθέσω ότι οι πρωταθλητές άνεσης από όλα τα ακουστικά που έχω δοκιμάσει ως σήμερα ανεξαρτήτως κατηγορίας και τιμής είναι τα (καταργημένα σήμερα) Audeze LCD-1 (άριστα σε ήχο επίσης) με τα οποία έχω περάσει εξάωρα και οκτάωρα σε συνθήκες έντονης καλοκαιρινής ζέστης. Σχεδόν ξεχνάς ότι φοράς ακουστικά.

Σχετικά με τα DEVA πάντως θεωρώ ότι είναι κατάλληλα για πολύωρες ακροάσεις και για τακτική καθημερινή χρήση.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
"Στρώνοντας" τα ακουστικά .
Τα ακουστικά, συνήθως χρειάζονται μία περίοδο όπου "στρώνουν" καθώς θα παίζουν, ώσπου να φθάσουν το μέγιστο της απόδοσης τους. Όπως γίνεται σε όλες τις συσκευές που έχουν εξαρτήματα με κινούμενα μέρη. Η περίοδος αυτή εξαρτάται από μοντέλο σε μοντέλο και κυμαίνεται από 10-20 ώρες μέχρι 50-100 ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.

Για τα Hifiman DEVA η περίοδος στρωσίματος ήταν μικρή. Παίζουν καλά, κοντά στο μέγιστο τους σχεδόν εξ αρχής. Αναρωτιέμαι αν έρχονται σε κάποιο βαθμό στρωμένα από την ίδια την εταιρεία. Εν πάση περιπτώσει 8-10 ώρες ήταν υπεραρκετές και τούτο συμβάλλει στις θετικές εντυπώσεις που αποκομίζω από δαύτα.
 
  • Like
Reactions: tonal and vlad66

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
"Πηγές" και συνοδά μηχανήματα για τα ακουστικά.
Τα ακουστικά διαθέτουν μεγάλη ευελιξία και μπορούν να συνδεθούν και να παίξουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Έχω την τύχη να διαθέτω πολλές και διαφορετικές πηγές. Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή τους. Τα ακουστικά μπορεί να αλλάζουν ποιότητα και χαρακτήρα αναλόγως με την πηγή και τον τρόπο σύνδεσης.
Γι' αυτό και κατά τις δοκιμές τα εκάστοτε προκύπτοντα αποτελέσματα θα αναφέρονται ξεχωριστά.

Οι χρησιμοποιούμενες για τη δοκιμή πηγές και τρόποι σύνδεσης είναι οι εξής:

Ασύρματες πηγές. Σύνδεση Bluetooth.

-Κινητό Samsung Galaxy S20 Fe με Codec LDAC.​
-DAP Fiio M11 με Codec LDAC. Σε αυτό είναι περασμένο πολύ μεγάλο μέρος της μουσικής μου βιβλιοθήκης με πλήθος αρχείων υψηλής ανάλυσης, εκ των οποίων πολλά σε 96 KHz/24 Bits.​
-Σύνδεση με TV Box ασύρματα με Codec APTX.​
-Σύνδεση με PC ασύρματα. Με χρήση του TP-LINK UB500 v1 USB Bluetooth 5.0 Adapter. Codec SBC.​

Ενσύρματη σύνδεση με PC. Με χρήση του δέκτη Bluemini των ακουστικών απ' ευθείας ως DAC/Amp.
-Windows 10. Σύνδεση USB. Με κοινό καλώδιο φόρτισης και DATA, USB A -> USB C, το οποίο συνδέεται με το δέκτη Bluemini των ακουστικών. Τίποτε άλλο δε χρειάζεται.​

Ενσύρματη σύνδεση με χρήση χωριστών DAC και ενισχυτή ακουστικών. Αφαιρείται ο αποσπώμενος Bluemini δέκτης των ακουστικών και συνδέονται κανονικά με καλώδιο, όπως όλα τα συνηθισμένα ακουστικά. (Το καλώδιο τους παρέχεται στη συσκευασία). Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιούνται:

-DAC: Ο iFi Zen DAC v.2 με τροφοδοτικό το iPower X. Συνδεμένος με υπολογιστή μέσω USB με καλώδιο της Wireworld.​
-Ενισχυτής Ακουστικών ο Rupert Neve RNHP. Συνδεμένος με το DAC από την Balanced είσοδο με καλώδιο 4,4 mm -> XLR.​

Ενσύρματη σύνδεση με άλλες συσκευές. Επειδή κάποιοι ίσως θέλουν να μάθουν πως παίζουν τα ακουστικά με άλλες συσκευές που δεν διαθέτουν Bluetooth, π.χ. κάποιο Digital Player, θα πραγματοποιηθούν και τέτοιες δοκιμές.