espresso ...not easy as it sound.

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Aφου εκανα το σχετικο ψαχτηρι και διαπιστωσα οτι δεν εχει γραφτει κατι σχετικο αναλαμβανω αυτη την παρθενία .

Σαν ελληνας μεγαλωμενος εν Αθηναι εμποτιστηκα απο μικρος την καφεδολαγνεια ( απο γυμνασιο σχεδον ) και δη του φραπε ολε.
Αργοτερα ανακαλυψαμε το Λεντζο στο παγκρατι οπου τουαις ε νταυ διναμε τον οβολο μας για αρκετα χρονια εως οτου εφτασε 500+ δραχμουλες και εκτοτε μειωθηκαν οι επισκεψεις σε μια και αργοτερα σε 1 τη βδομαδα κ.λ.π.
οσοι ειχαν πιει καφε φραπε εκει πριν 15-20 χρονια π.χ. ( κωλογερε) γνωριζουν σε τι αναφερομε .
Αργοτερα ανακαλυψαμε και την Αμαντα στην Ηλιουπολη και παει λεγοντας.

Με την ελευση μου στη Λαμια τετοιου ειδους απολαυσεις μπηκαν στο χρονοντουλαπο της ιστοριας και τα τοπικα νεροζουμια εδιναν και επαιρναν ωσπου..............


Ενα ταξιδι στο εξωτερικο τα αλλαξε ολα .
Εκει λογο της ανυπαρξιας φραπε και και την αποστροφη σε αμερικανογαλλικες συμαχιες παραγγελναμε 2πλο εσπρεσσο ( θελουμε και ποσοτητα βλεπεις) .
Επιστροφη -ηταν και καλο το ταξιδι και κοπιαρε καλα με τον καφε - και αρχισε ενα ειδος στερησης .
Οι μνημες απο αυτες τις νεες γευσεις μετα τη μασσα η το γουλια γουλια του απογευματινου ρεμπελισμου ερχονταν και παρερχονταν ενω αρκετες φορες στις οποιες τοπικες καφεδοεξοδους μας παραγγελναμε και κανενα εσπρεσσακι ετσι για το γαμωτο .
Αποφασισα να παρω μηχανη και καταληξα σε μια Krups novo γυρω στα 168 ευρω αν θυμαμε καλα πριν 3 χρονια και μονο για εσπρεσσο .
Εκτοτε μπηκε στη ζωη μας για τα καλα και κουτσα στραβα καταφερναμε να πιουμε ...........κατι σαν εσπρεσσο αλλα οχι ακριβως .
Ψαχνοντας λιγο τη δουλεια αλλαξαμε καφε ,πηρε και ενας φιλος ενα μυλο και αρχισαν τα πειραματα .
Ποιο καλος καφες ,danezi ,αλλαγες στο κοψιμο και η κατασταση βελτιωθηκε ωσπου η καφετιερα απο αμελια δικια μου ( οχι συχνο καθαρισμα ) μουλαρωσε .
Ετσι αποφασισα τα λεφτα απο την ντουλαπα μιας πελατισας να τα κανω μηχανη νεα και ωραια και αφου συνεφερα τη δικια μου να την παρω στη δουλεια .
Αμ δεν ηξερα δεν ρωταγα ?
Μερες τωρα μελεταω online για το τι θα παρω και κατεληξα σε μια αρκετα καλη μηχανη τη gaggia clasic οπου παραγγελνω και περιμενω να ρθει .
Αμ δε .
Το μοντελο καταργηθηκε και δεν ξαναεισαγετε κι ετσι βρηκα τη δικαιολογια να εκταμιευσω ακομα παραπανω για την rancilio silvia η οποια ειναι το τοπ οφ δε κριμ για σπιτικη χρηση αλλα θελει το χρονο της και δεν μπορεις να τις φερθεις οπως σε μια "ξανθια" π.χ. φακ & γκοου
Αυτα ακουγοντε ευκολα αλλα ειναι σο φακεν ντιφικαλντ στην Ελλαδα να βρεις πληροφοριες γυρω αο το θεμα του καφε και δη του εσπρεσσο π.χ.
Ποιος ειναι ο αντιπροσωπος .
Ποιος φερνει και τι καφεδες
Ενταξει ο καφες , με τους μυλους τι γινετε ?
Ααα αυτο δεν το ανεφερα , καλη μηχανη χωρις καλο μυλο = κατι σαν εσπρεσσο και διαφορετικο τη καθε φορα .
Anyway πιστευω οτι βρηκα μια ακρη και τωρα περιμενω να ερθει η καινουργια μηχανη για να αρχισω τα πειραματα μεχρι να βρω την ακρη του νηματος που οδηγει στην ουρανισκοαπολαυση που ΕΓΩ αι προβαιντ του μαι σελφ.
Ειναι γεγονος οτι πολυ δυσκολα βρισκεις καλο εσπρεσσο στα διαφορα μαγαζια και το ποιο πιθανο ειναι με μια καλη μηχανη + μυλο να μην ξαναπιεις εξω κατι αντιστοιχο σε ποιοτητα εκτος απο ειδικευμενα μαγαζια που ετσι κι αλλοιως εδω που ειμαι δεν θα ερθουν ποτε , ασε που δεν ειμαστε για τετοια τωρα.
Το να φτιαξεις Εναν καλο εσπρεσσο ειναι κατι σαν το Χαι εντ και εμπεριεχει διαδικασιες μυσταγωγιας τελικα μιας και δεν αρκει ουτε μια καλη μηχανη ουτε ενας καλος καφες ουτε ενας καλος μυλος .
Χρειαζετε και τροπο τον οποιο τον μαθαινεις σιγα -σιγα αντικαθιστωντας του κασιδι το κεφαλι με το δικο σου.
Δεν θελω να πω περισσοτερα για την ωρα , απλα θελω να ρωτησω αν υπαρχει αναμεσα μας καποιος με την ιδια υποβοσκουσα τρελλα η καποιος ποιο ψαγμενος και πτυχιουχος να μας πει κατι παραπανω σε σχεση με τον εξοπλισμο του π.χ. προμηθειες καφε κ.λ.π.
Συμβουλη προς υποψηφιους μελοντικους αγοραστες μακρια απο φτηνοκαφετιερες ντελονκι , κρουπς ,ροβεντες , διπλες με γαλλικο εσπρεσσο κ.λ.π.
Ο λογος ? ουτε εσπρεσσο θα πινετε και μετα απο λιγο καιρο θα κανει παρεα με τις αλλες μ@λ@κιες * που προμηθευομαστε κατα καιρους σε καποιο ντουλαπι της κουζινας .
Αμα βρητε πουθενα καμμια gaggia clasic αρπαξτε τη -πρεπει να βοσκει γυρω στα 335 ευραιοπουλα .
Ισως να σας πουνε για την gaggia baby αλλα δεν ειναι το ιδιο .
Αυτα για αρχη και βλεπουμε .

Μ@λ@κιες * = παγωτομηχανες , ψωμομηχανες , αποχυμωτες , μπαουλομιξερ κ.λ.π. που μπορει ανετα να σας τα περιγραψει η γυναικα σας .
 
Last edited:

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Εγώ έχω μία Saeco Magic Comfort+ superautomatica την οποία ευχαριστιέμαι εδώ και 2 χρόνια...
Μεγάλη σημασία βέβαια έχουν και οι σπόροι που παίρνεις
 
Απάντηση: Re: espresso ...not easy as it sound.

Εγώ έχω μία Saeco Magic Comfort+ superautomatica την οποία ευχαριστιέμαι εδώ και 2 χρόνια...
Μεγάλη σημασία βέβαια έχουν και οι σπόροι που παίρνεις

ααααααααααααααααααααααααααααααα, δε μας το'πες ρε συ!

Ναρθουμε για καφέ άμα είναι!
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Εγώ έχω μία Saeco Magic Comfort+ superautomatica την οποία ευχαριστιέμαι εδώ και 2 χρόνια...
Μεγάλη σημασία βέβαια έχουν και οι σπόροι που παίρνεις

Τι καλιεργεια χρησιμοποιεις ?
 

ANNA

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,636
Στην αποθήκη!
Έχεις απόλυτο δίκιο!
Πριν 3 μάλλον χρόνια, έκανα δώρο στον καλό μου μια εσπρεσομηχανή (ευτυχώς όχι διπλή) της Krups, γύρω στα 200 ευρώ. Ο σκοπός ήταν να ευχαριστιέται εκείνος το εσπρεσάκι του, να πίνω κι εγώ σπανίως κανένα καπουτσινάκι (υποτίθεται πως κάνει και αφρόγαλα)
Τελικά, μετά από πολλές δοκιμές - και με πατέρα καφεκόπτη = πρόσβαση στις ποικιλίες - απεδείχθη ολίγον μάπα η κατάσταση.

Αφού οι οικογενειακές μας ανάγκες για εσπρέσο δεν είναι και τόσο μεγάλες, ώστε να προβούμε σε νέα αγορά μηχανής και μάλιστα ακριβότερης, μύλου κλπ. το ερώτημα είναι το εξής: μπορώ, τουλάχιστον, με κάποιο τρόπο να φτιάξω έναν καπουτσίνο της προκοπής με την ήδη υπάρχουσα ή όχι? Ποντάρω στο γεγονός ότι ίσως έκανα κάτι λάθος...
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,396
t3.large
Η μηχανή εχει μεγάλη σημασία... τι θερμοκρασία θα έχει το νερό όταν περνάει απο τον καφέ, με τη πίεση κτλ. Μια καλή μηχανή, θα φτιάξει καλό καφέ, κανόνας. Επίσης σημαντικότατο είναι το ποτήρι.

Μην κάνετε την αμαρτία και πίνετε espresso σε πλαστικά, χάρτινα, κούπες κτλ.

Το ποτηράκι θα πρέπει να είναι για espresso. Συνήθως είναι κοντόχοντρα και έχουν την σωστή μάζα ώστε να απορροφάν όση θερμοκρασία χρειάζεται για να μπορείς να τον πιεις γρήγορα (μην ξεχνάμε ότι είναι καφές του "ποδιού").
 

komhst

Banned
23 August 2006
3,243
Νέα Σμύρνη
Απάντηση: Re: espresso ...not easy as it sound.

Συνήθως είναι κοντόχοντρα και έχουν την σωστή μάζα ώστε να απορροφάν όση θερμοκρασία χρειάζεται για να μπορείς να τον πιεις γρήγορα (μην ξεχνάμε ότι είναι καφές του "ποδιού").

Δεν ταιριάζει σε εμάς τους Ελληνες αυτό το στυλ. Ακου καφές του ποδιού!!!
Εδώ είναι Ελλάδα η χώρα του φραπέ. Αράζεις στην καφετέρια με το φραπόγαλο για κλείνεις ένα 4ωρο χαλαρά πίνοντας φραπέ.
Οχι εσπρέσο. Πού ξανακούστηκε κεφές σφηνάκι στην Ελλάδα;
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Re: Απάντηση: espresso ...not easy as it sound.

Έχεις απόλυτο δίκιο!
Πριν 3 μάλλον χρόνια, έκανα δώρο στον καλό μου μια εσπρεσομηχανή (ευτυχώς όχι διπλή) της Krups, γύρω στα 200 ευρώ. Ο σκοπός ήταν να ευχαριστιέται εκείνος το εσπρεσάκι του, να πίνω κι εγώ σπανίως κανένα καπουτσινάκι (υποτίθεται πως κάνει και αφρόγαλα)
Τελικά, μετά από πολλές δοκιμές - και με πατέρα καφεκόπτη = πρόσβαση στις ποικιλίες - απεδείχθη ολίγον μάπα η κατάσταση.

Αφού οι οικογενειακές μας ανάγκες για εσπρέσο δεν είναι και τόσο μεγάλες, ώστε να προβούμε σε νέα αγορά μηχανής και μάλιστα ακριβότερης, μύλου κλπ. το ερώτημα είναι το εξής: μπορώ, τουλάχιστον, με κάποιο τρόπο να φτιάξω έναν καπουτσίνο της προκοπής με την ήδη υπάρχουσα ή όχι? Ποντάρω στο γεγονός ότι ίσως έκανα κάτι λάθος...

Κατ αρχας χρονια πολλα σαν εορταζουσα τη σημερον.
Ναι σιγουρα μπορεις να κανεις κατι καλυτερο ( και γω κρουπς εχω ....ακομα) αρχιζοντας απο το νουμερο που κοβεις τον καφε και χρησιμοποιοντας ΜΟΝΟ το καλαθακι για το διπλο .
Δευτερον ασε την μηχανη να ζεσταθει περισοτερο και ν αναψει κανα 2-3 φορες το λαμπακι του μποιλερ που δειχνη οτι ζεσταινει το νερο .
Επισπευδης τη διαδικασια με το να να βαλεις να τρεξει κι ολας λιγο για να ζεσταθει ολη η κεφαλη βαζοντας απο κατω το φλυντζανι που θα πιεις ετσι ωστε να ειναι ζεστο κι αυτο ( απαραιτητο να ειναι ηδη ζεστο το φλυντζανι πριν τρεξει ο καφες).
Μετα αφου σκουπισεις το καλαθακι που βαζεις τον καφε το γεμιζεις και τον πατας ελαφρα ( κανονικα θελει πολυ αλλα σε αυτες τις μηχανες δεν θα βγαζει μετα).
Αυτα εν ολιγοις με την προυποθεση οτι η μηχανη ειναι σε καλη κατασταση και δεν χρειαζετε καθαρισμα για τα αλατα με ειδικη σκονη.
Θα λινκαρω ενα βιντεακι αλλα μη φανταστεις οτι η κρουπς θα φτασει ποτε σε αυτο το σημειο.http://www.youtube.com/watch?v=QhxvDusY3jk

Βασικα τα παντα πρεπει να ειναι Hot ,οσο δυνατον ποιο φρεσκος και σωστα κομενος καφες και καλη διαθεση .
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Re: Απάντηση: Re: espresso ...not easy as it sound.

Δεν ταιριάζει σε εμάς τους Ελληνες αυτό το στυλ. Ακου καφές του ποδιού!!!
Εδώ είναι Ελλάδα η χώρα του φραπέ. Αράζεις στην καφετέρια με το φραπόγαλο για κλείνεις ένα 4ωρο χαλαρά πίνοντας φραπέ.
Οχι εσπρέσο. Πού ξανακούστηκε κεφές σφηνάκι στην Ελλάδα;

Καλη η φραπεδια αλλα εχει λιγους καλους προβαιντερς σ αυτη τη χωρα.
Αμα πιεις φραπε στην Αμαντα στην ηλιουπολη η στο Λεντζο παγκρατι ( θεωρητικα τον ιδιο θα φτιαχνει οπως πριν χρονια ) μετα τα λεμε .
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,384
Γλυφάδα
Πολύ καλούς καφέδες φτιάχνει και το Flocafe.

Όσο για τις υπόλοιπες καφετέριες μόνο μούρη πουλάνε...

Κι εγώ τη μέθοδο του smoothbore ακολουθώ.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,928
Παλλήνη
Ειμαι και εγω λατρης του καλου espresso και τον αναζητω οπου τον "μυριστω"...
Δυστυχως ομως λογω περιορισμενου χρονου, δεν μπορεσα να μπω στο τριπακι της αγορας κλασσικης μηχανης με "μπιζελια", κοφτες και τα λοιπα...
Οποτε συμβιβάστηκα με την λυση του ESE (Easy Serving Espresso) και αγορασα την καλυτερη μηχανη ESE που κυκλοφορουσε πριν 5 χρονια την ELEKTRA NIVOLA:
nivola.jpg


Αν επιλεξεις καλες ποικιλιες καφε οπως της Coffee Republic (Blue Mountain, Brazil, Colombia κλπ) τοτε το αποτελεσμα ειναι πολυ καλο! Φυσικα δεν συγκρινεται με φρεσκοκομμενο καφε, αλλα ειναι παντα πολυ καλο, πολυ γρηγορο και χωρις μπελαδες καθαρισματος κλπ
Πολλες ωραιες πληροφοριες για τους επιδοξους Barristas στο www.coffeegeek.com
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Καλο το pod για γρηγορο , ευκολο , καθαρο και καπως ποιο σταθερο αποτελεσμα αλλα περιορισμενη δοσολογια οπως και στην ευρεση καφε καθοτι δεν βγαζουν πολλες εταιρειες .
Ειναι κι αυτο μια λυση , αλλα σε καμμια περιπτωση δεν μπορει να φτασει στο εσπρεσσονιρβανα :flipout:.
Απο link ξενα ενα σωρο και μαλιστα αμερικανικα !!!! (κοιτα που καταντησαμε ) αυτο που εβαλες μαζι με το http://www.wholelattelove.com/espresso.cfm ειναι απο καλυτερα .
Στην Ελλαδα ειμαστε πολυ πισω , κατι αναλογα σαν να ψαχνεις πληροφοριες για Φραπε στο εξωτερικο .
 

platongr

Established Member
19 June 2006
228
Αγρίνιο
Τι ποικιλίες προτείνεται ?

Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα από super market, αλλά αν και πίνω μόνο espresso χειμώνα - καλοκαίρι τα τελευταία 3 χρόνια, δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι που να με εντυπωσιάζει. Αυτό γιατί σχεδόν κάθε καφές μου, έχει διαφορετική γεύση.
Ο μόνος που κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον είναι ο lavazza.
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Τι ποικιλίες προτείνεται ?

Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα από super market, αλλά αν και πίνω μόνο espresso χειμώνα - καλοκαίρι τα τελευταία 3 χρόνια, δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι που να με εντυπωσιάζει. Αυτό γιατί σχεδόν κάθε καφές μου, έχει διαφορετική γεύση.
Ο μόνος που κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον είναι ο lavazza.

Mιλωντας παντα για σπυρι που μετα το κοβεις ο Illy ειναι μια σταθερη αξια .
Εγω επαιρνα Danezi μεχρι προτινος και τωρα θα παω σε αυτον , La Brasiliana Marfisa .
Κοινο χαρακτηριστικο τους οτι ειναι ολοι 100% χαρμανια Arabica .
Στο σουπερ μαρκετ βρισκεις μονο 3-4 μαρκες αν εισαι τυχερος και σε σπυρι μονο μια τον Illy.
Δεν εχει ομως καμμια σχεση ο ενας καφες με τον αλλο .
Αν παρεις πχ. Illy ετοιμο με εναν που θα τον κοψεις σε ενα καφεκοπτειο επι τοπου θα καταλαβεις μονο απο το αρωμα αμεσως την διαφορα.
Ο lavazza παντα μου εκανε πολλυ κρεμα αλλα ουδεποτε με ενθουσιασε η γευση του χωρια οτι δεν μπορουσα να βρω σε σπυρι και κοπηκε νωρις .
Αν ριξεις μια ματια στο αγγλικο λινκ παραπανω θα σε βοηθησει .
Εγω εως τωρα θεωρω τον Danesi Oro σαν ενα απο τους ποιο ισοροπημενους καφεδες και στην Αθηνα ειναι ευκολο να τον βρεις νομιζω καπου στη Εμ.Μπενακη 39 πρεπει να ειναι το μαγαζι.
Οι κολωνακιωτες του Da capo πινουν Portioli μιας και ο ιδιοκτητης τυγχανει και ο εισαγωγεας του και μπορεις να τον δοκιμασεις πριν αγορασεις .

ΥΣ
Μολις ειδα οτι εισαι απο Αγρινιο μερια , αρα η λυση μεσω διαδυκτιου ειναι μονοδρομος .
 
17 June 2006
23,870
Αθήνα
Εγώ έχω πάρει την εντοιχισμένη της Miele αλλά αυτή που χρησιμοποιεί τις κάψουλες της Nespresso, ¨οχι αυτή που ρίχνεις σπόρους και τους αλέθει, λόγω μεγάλου βάθους.

544_1.jpg


Επειδή όντως είμαστε ελληνάρες και είναι για γέλια η ποσότητα του κανονικού εσπρέσσου, έχω προγραμματίσει να ρίχνει το μέγιστο νερό και διαλέγω και double, να βγει τουλάχιστον μια κούπα της προκοπής.

Οσο για το αφρόγαλα βαριέμαι....για κανα καλεσμένο καλό είναι.

Το καλοκαίρι, πάλι κάνω το ίδιο αλλά κτυπάω και γάλα για αφρό.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Η μηχανή εχει μεγάλη σημασία... τι θερμοκρασία θα έχει το νερό όταν περνάει απο τον καφέ, με τη πίεση κτλ. Μια καλή μηχανή, θα φτιάξει καλό καφέ, κανόνας. Επίσης σημαντικότατο είναι το ποτήρι.

Μην κάνετε την αμαρτία και πίνετε espresso σε πλαστικά, χάρτινα, κούπες κτλ.

Το ποτηράκι θα πρέπει να είναι για espresso. Συνήθως είναι κοντόχοντρα και έχουν την σωστή μάζα ώστε να απορροφάν όση θερμοκρασία χρειάζεται για να μπορείς να τον πιεις γρήγορα (μην ξεχνάμε ότι είναι καφές του "ποδιού").

πολλά παίζουν ρόλο.
Να φανταστείς στη δική μου ρυθμίζεις θερμοκρασία νερού, ποσότητα δόσης καφέ (όταν τον αλέθει η ίδια, από 6-9 γραμμάρια), πόσο ψιλό ή χονδρό θα το κόψει, εάν θα το "βρέξει" για λίγο πριν αρχίσει να του περνά νερά ("pre-brewing"), καθώς και πόση ποσότητα θα αφήσει να τρέξει (3 μνήμες). Εάν έχεις διάθεση για ψάξιμο τον κάνεις όπως θέλεις.
Καφέ παίρνω από ένα καφεκοπτείο κοντά στο γραφείο μου, αλλά υπάρχουν και πολύ ακριβά μείγματα κόκκων. Κάτι blue mountain και δεν συμμαζεύεται, πάνω από 50 ευρώ το κιλό μιλάμε. Εντάξει, δεν είναι πολύ ακριβά εάν σκεφτείς ότι με αυτό μπορώ να φτιάξω κοντά 100 καφέδες, απλώς είναι 4πλάσια τιμή από τα υπόλοιπα, πώς να το κάνεις...

Το σημαντικότερο με τις υπεραυτόματες (αυτοκαθαρίζεται, αλέθει, δοσομετρεί, κάνει καφέ και απορρίπτει τα υπολείματα μόνη, εσύ βάζεις μόνο κόκκους και νερό -και την πλένεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εννοείται) είναι η ευκολία, τη δική μου την πήρα γιατί δεν ήθελα να αφιερώνω παραπάνω από 30 δεύτερα στην παρασκευή καφέ κάθε πρωί. Τεμπελιά δλδ Και τώρα μετανιώνω που δεν πήρα μοντέλο με χρονοδιακόπτη, να είναι έτοιμη για παρασκευή με το φλυτζάνι ζεσταμένο στην πλάκα της κάθε πρωί με το που θα την επισκεφτώ.

Υπόψιν τους κόκκους τους διατηρείτε στο ψυγείο και καλό είναι σε 2-3 εβδομάδες να φεύγουν.
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Eγω ειμαι old sahioνας και προτιμω τις semi auto .
Θελω να παιρνω μερος στη διαδικασια παραγωγης και οσο για το πρωι θα παρω την αλλη στη δουλεια και θα τοχω νταμπλ πλεη αν αργω το πρωι .
Τωρα αυτα για τις ποικιλιες με 50 ευρα το κιλο ειναι παρατραβηγμενα για τις τσεπες μας και ισχυουν για τους Χαιενταδες του καφε που δεν συμβιβαζοντε με κατι δευτερο η αυτο που μπορει ν αγορασουν ολοι .
Ασχετα αν μερικοι απο δαυτους δεν μπορουν να ξεχωρισουν το κατουρο απ την μπυρα:flipout:.
Σαν κατι τυπους που πινουν ουισκυ και μονο 12αρι και τον ανηφορο και το πινουν με coca cola.
Ειπαμε οτι παντα θα υπαρχει καποιος να στα παιρνει οσο εμεις τα δινουμε αλλα οχι και να πληρωσουμε 1 κιλο καφε για 2,5 .
Επισης ο εσπρεσσο σε σχεση με τους αλλους ειναι και ακριβοτερος μιας και δεν βαζεις ενα κουταλακι και στις μεριδες ερχετε γυρω στο 0.50 ευρω η δοση που δεν ειναι και λιγα για home made καφε.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Πολλά λες για τη δόση. 6 με 9 γραμμάρια είναι, άντε να πατήσω δύο φορές το κουμπί για 2x6 γραμμάρια, πιο πάνω θα αρχίσουν να τρέμουν τα χέρια μας.
50 λεπτά θα έβγαινε με τον Jamaica Blue Mountain ή αντίστοιχη ποικιλία.
 

smoothbore

AVClub Addicted Member
23 March 2007
2,615
Εγω δοση λογιζω μονο τα 14 gr τουλαχιστον στη δικια μου που γεμιζω παντα το διπλο , αλλα οπως και να χει 50 ευρω το κιλο ο καφες ειναι υπερβολη και κονομα για τους μεσαζοντες .