Che Guevara. Στις 09/10/1967 δολοφονείται η "ανάσα" της Επανάστασης.

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Θα έβαζα κάποιο άρθρο-αφιέρωμα στην μνήμη του. Κάποιο κείμενο. Κάτι. Προτιμώ όμως, αυτόν τον άνθρωπο να τον τιμήσω λιτά. Όπως του αρμόζει, ΙΜΟ.

"«Προπαντός, να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε όσο πιο βαθιά γίνεται οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά οποιουδήποτε σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη»"


Che Guevara



Ο Alberto Korda τράβηξε μερικές διάσημες φωτογραφίες του, όπως αυτή....

CheHigh.jpg


Αλλά εγώ προτιμώ του Rene Burri....

Rene-Burris-photograph-of-001.jpg


Αυτο το καθάριο βλέμμα που ξεπερνά οτιδήποτε απάνθρωπο σαν οδοστρωτήρας, είναι και αυτό που χαρίζει στις φωτογραφίες του, το φως....

che_dead.jpg


Και η φωτογραφία που οι δολοφόνοι μοίρασαν σαν "ευχετήρια" κάρτα για τους μελλοντικούς Τσε αυτού του μάταιου κόσμου. Μα δεν κατάφεραν τίποτα....ή όχι? Το αφήνω στην κρίση σας.

Για μένα θα βρίσκεται πάντα κάπου "εκεί"...Ανάμεσα στα αποξηραμένα φύλλα, απο την "θράκα" που σιγοκαίει χάρης την "ανάσα" του...να αναμοχλεύει το παρόν με δόσεις επαναστατικού οράματος.
 

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
11,930
Και η φωτογραφία που οι δολοφόνοι μοίρασαν σαν "ευχετήρια" κάρτα για τους μελλοντικούς Τσε αυτού του μάταιου κόσμου. Μα δεν κατάφεραν τίποτα....ή όχι? Το αφήνω στην κρίση σας.
Με τον Τσε δεν τα καταφεραν,αλλα δεν ειναι παντα ετσι,π.χ μολις κρεμασανε το κεφαλι του Αρη στην πλατεια των Τρικαλων και οι αγωνστες του ΕΑΜ ανακυρηχθηκαν απο πατριωτες,προδοτες και κανιβαλοι δολοφονοι,τετοιο αντιστασιακο κινημα δεν ξαναδε η Ελλαδα και η αριστερα δεν ξανασηκωσε κεφαλι,στο εμφυλιο ο ΕΔΕΣ ειχε 30χιλ. στρατο και πολλοι στρατολογηθηκαν με το ζορι,καμια σχεση με τον ΕΑΜ των 120 χιλ εθελοητων στρατιωτων και 2εκ μελων,μεχρι που η φθινουσα πορεια εφθασε στην Ελλαδα του σημερα,στην Ελλαδα της πλειοψηφιας των προσκυνημενων...
 
17 June 2006
62,715
Χολαργός
Απάντηση: Che Guevara. Στις 09/10/1967 δολοφονείται η "ανάσα" της Επανάστασης.

'Εκεί όπου το αίμα του καθολικού παπά της Κολομβίας Καμίλο Τόρες συναντιέται με το αίμα του Γκεβάρα..Γιατί η περιπέτειά τους δεν προκύπτει από το δόγμα τους αλλά από τις πληγές τους και τις αρρώστιές τους.Δεν τους γέννησε ο καθολικισμός η ο λενινισμός αλλά η λάσπη της Λατινικής Αμερικής.Ας διεκδικούν εκ των υστέρων τα κουφάριά τους ινστρούκτορες και επίσκοποι ,πράκτορες και θεολόγοι-ποιμένες που γυρεύουν καθένας το δικό του χαμένο πρόβατο να το ξαναμαντρώσουν στην στρούγκα του.

Αυτοί έχουν αχώριστα ενωθεί μέσα στην δική τους 'θρησκεία' που δεν πρόφτασαν καν να μάθουν τ'όνομά της γιατί δεν πρόφτασαν να γίνουν γέροι και σοφοί..

Αυτή η ´θρησκεία'(η ενεργός αγάπη του Καμίλο Τόρες,η διαρκής επανάσταση του Τσέ,η αδιάλλακτη αλληλεγγύη του Σιλόνε) δεν είναι παρά τα κομμάτια ενός κοινού οράματος που ολοένα τσακίζεται,βουλιάζει και αναδύεται μέσ'από το αίμα.

Είναι πράγματι η 'καρδιά του κόσμου' και ,όταν πάψει να χτυπάει,ο κόσμος θα'χει παγώσει γιά πάντα μέσα στην τέλεια και ασάλευτη λογική του-που είναι ο θάνατος'


Γερ.Λυκιαρδόπουλος 1975.
'Η καρδιά του κόσμου'.
Η Εσχατη στράτευση(εκδόσεις Υψιλον)
 

Stephania Gk.

AVClub Addicted Member
23 April 2008
2,381
Εγώ τον γνώρσα μεσα από την ταινία, Ημερολόγια Μοτοσικλέτας....εξαιρετική ταινία!
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
"Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει."

Τσε Γκεβάρα
 

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
11,930
"Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει."

Τσε Γκεβάρα

Μην σ ακουσει ο Κουκλος..
 

Cosmic Wonder

AVClub Addicted Member
24 October 2012
2,854
Ωραία παρουσίαση φίλε αιμίλιε,για μια μεγάλη προσωπικότητα που πέρασε απο αυτόν τον πλανήτη!
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
«Αγαπημένα μου Ιλδίτα, Αλεϊδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο,
Αν μια μέρα χρειαστεί να διαβάσετε τούτο το γράμμα, θα πει πως πια δεν είμαι ανάμεσά σας. Σχεδόν δε θα με θυμάστε πια και τα πιο μικρά θα μ' έχουν ξεχάσει. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έπραττε όπως σκεφτόταν, και που σίγουρα ήταν πιστός στις πεποιθήσεις του (….). Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση (…). Να 'στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σ' οποιονδήποτε, σ' οποιαδήποτε χώρα του κόσμου(…). Πάντα, παιδιά μου, θα ελπίζω να σας ξαναδώ."

Che.
 

christos

Supreme Member
6 August 2006
5,483
πέρα μαχαλάς
«Και για σένα πεθαίνω, ηλίθιε!». Του Νίκου Μπογιόπουλου

Προχτές συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από την αιχμαλωσία και την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Εκείνος στον οποίο ανατέθηκε να τον εκτελέσει ήταν ο υπαξιωματικός Μάριο Τεράν.


Ο Μάριο Τεράν, ο δολοφόνος του Τσε, το 2006 υποβλήθηκε σε εγχείρηση από Κουβανούς γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Επιχείρησης Θαύμα» και προσφέρουν – δωρεάν - τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη. Οι επεμβάσεις καταρράκτη δεν είναι και τόσο απλό πράγμα για τους φτωχούς ανθρώπους στη Λατινική Αμερική.

Ο γιος του Τεράν, το 2007, στην συμπλήρωση 40 χρόνων από την δολοφονία του Τσε, έστειλε σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του. Του δολοφόνου, δηλαδή, του (και) γιατρού Τσε Γκεβάρα...

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα - Μάριο Τεράν - ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του», ήταν το ρεπορτάζ με το οποίο κατέγραψε την είδηση η εφημερίδα «Γκράνμα» της Κούβας.

Θυμηθείτε, λοιπόν, τον Μάριο Τεράν. Και δίπλα σε αυτόν, θυμηθείτε κι εκείνον τον ναζί εκτελεστή. Η ιστορία έρχεται από τα παλιά και μας την διηγήθηκε πριν από χρόνια ένας αγαπημένος συνάδελφος και φίλος, ο Γιώργος Μουσγάς που την είχε ξετρυπώσει από αναγνώσματα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων:

Ήταν μέρες Κατοχής. Στη Γαλλία. Στον τόπο της εκτέλεσης, λίγο πριν δοθεί το παράγγελμα στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο ναζί εκτελεστής γυρίζει υπεροπτικά στον μελλοθάνατο Γάλλο αντιφασίστα και τον ρωτά: «Τι έχεις να πεις που δε θα δεις ποτέ τις ιδέες σου να πραγματώνονται;». Ο αντιφασίστας, με απόλυτο έλεγχο του εαυτού του, με απόλυτη συνείδηση της αξίας της θυσίας του, απαντά: «Και για σένα πεθαίνω, ηλίθιε»!

Είναι αληθινή η ιστορία; Δεν ξέρω. Αλλά τί σημασία έχει;…



Όχι λίγες φορές, επανέρχεται το ερώτημα: Τι ήταν εκείνο που οδήγησε έναν από τους ηγέτες μιας από τις σημαντικότερες επαναστάσεις του 20ού αιώνα να προσφέρει τόσο αφειδώλευτα - και κατά άλλους τόσο «απερίσκεπτα» και τόσο «τυχοδιωκτικά» - την ίδια του τη ζωή στο πεδίο των μαχών για την κοινωνική απελευθέρωση;

Στη στάση του Τσε απέναντι στη ζωή (όπως περιέγραψε ο Φιντέλ Κάστρο στον επικήδειο στη μνήμη του Τσε που εκφωνήθηκε στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, στις 18 Οκτώβρη 1967) επέδρασε σημαντικά

«η αντίληψη ότι οι άνθρωποι έχουν μια σχετική αξία στην Ιστορία, η ιδέα ότι δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι, και ότι η ακατάσχετη πορεία της Ιστορίας δε σταματά ούτε θα σταματήσει με το χαμό των αρχηγών (...). Άνθρωποι σαν κι αυτόν - συνέχισε ο Κάστρο - είναι ικανοί, με το παράδειγμά τους, να συμβάλουν στην εμφάνιση άλλων που να τους μοιάζουν (...)»

Την αντίληψη του Τσε για τον άνθρωπο δε θα μπορούσαν ποτέ να την καταλάβουν οι δολοφόνοι του. Πόσο μάλλον να την εξοντώσουν.

Ό,τι δεν κατάφεραν με τον Τσε εκείνοι που τον δολοφόνησαν νόμισαν ότι θα το κατόρθωναν όσοι πίστεψαν ότι μπορούν να τον μετατρέψουν σε μια ακίνδυνη στάμπα πάνω σε μπλουζάκια και «μοδάτα» αξεσουάρ.

Ούτε αυτοί αντιλήφθηκαν ότι η ζωή του Τσε ξεπερνά κατά πολύ την αγοραία λογική τους. Δεν είχαν τα εργαλεία να αντιληφθούν εκείνο που κατάλαβε ο Σαρτρ: «Η ζωή του Τσε» - έλεγε ο Σαρτρ - είναι η ιστορία του πληρέστερου ανθρώπου της εποχής μας».

Αυτή η «πλήρης Ιστορία», που ο Τσε την έγραψε και την διηγήθηκε με τη ζωή και το θάνατό του, είναι ταυτόχρονα και η απάντηση στο ερώτημα «γιατί ο Τσε συνεχίζει να ζει».

Όσοι προσπαθούν να εξαντλήσουν την εξήγηση αυτής της «αθανασίας», εστιάζοντας στην εικόνα του Τσε σαν «γητευτή των φοιτητικών ονείρων», ξεχνούν ότι ο Τσε των εργατών και των αγροτών, ο Τσε των ταπεινών και καταφρονεμένων, ο Τσε της νεολαίας, δε μας άφησε κληρονομιά μόνο το απίστευτο βλέμμα του. Ενα βλέμμα που κοιτάζει μακριά αλλά στέρεα προς το φαινομενικά αδύνατο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Τσε και οι σύντροφοί του στην Κούβα έγιναν η απόδειξη της νίκης απέναντι στην καταπίεση, στη διαφθορά, στο φασισμό, στον ιμπεριαλισμό. Δεν ήταν μόνο ότι ο Τσε αρνήθηκε μια «στρωμένη» και άνετη ζωή, πριν την κουβανέζικη επανάσταση, ότι δεν θαμπώθηκε από τις τιμές, τα πόστα, την αναγνώριση, μετά την επικράτηση της επανάστασης.

Ολα αυτά μαζί μπορεί να συνθέτουν τον «μύθο» του Τσε, αλλά δεν είναι αρκετά να εξηγήσουν το γιατί ο Τσε Γκεβάρα «ζει».

Στην πραγματικότητα, τίποτα δε θα μπορούσε να κρατήσει «ζωντανό» τον Τσε, αν δεν παρέμεναν τραγικά ζωντανά και δραματικά επίκαιρα όλα όσα τον «γέννησαν». Ο πραγματικός λόγος που ο Τσε παραμένει «ζωντανός» είναι ότι παραμένουν ζωντανά όλα όσα τον «γέννησαν».

Ο Τσε «ζει» γιατί, ως πολεμιστής και ως πολιτικός, ήταν ο κομαντάντε μιας υπόθεσης που και ως θεωρία και ως πράξη θα βρει την ολοκλήρωσή της, μόνο όταν καταργηθεί κάθε μορφής εκμετάλλευση. Ο μαρξισμός και το κομμουνιστικό ιδεώδες είναι πλήρως εξαγνισμένο μέσα μου, έλεγε ο Τσε, προσθέτοντας με απόλυτη σαφήνεια: «Δεν υπάρχει για μας κανείς άλλος ορισμός του σοσιαλισμού, πλην της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Τσε θα παραμένει «ζωντανός» για όσο το βλέμμα του θα δείχνει ότι είναι ρεαλιστικό το όραμά του για έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια, χωρίς καταπίεση.

«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου», έλεγε ο Τσε. Για όσο στον κόσμο η αδικία θα εξακολουθεί το έργο της, όσο οι έννοιες «τιμή» και «αξιοπρέπεια» θα υπάρχουν στο λεξιλόγιο των ανθρώπων, ο Τσε θα είναι «ζωντανός». Γιατί «ο άνθρωπος - έλεγε ο Τσε- πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτήν την τιμή».



Λίγο πριν τη δολοφονία του, ο Τσε είχε στείλει στα παιδιά του ένα γράμμα:

«Αγαπημένα μου Ιλδίτα, Αλεϊδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο,

Αν μια μέρα χρειαστεί να διαβάσετε τούτο το γράμμα, θα πει πως πια δεν είμαι ανάμεσά σας. Σχεδόν δε θα με θυμάστε πια και τα πιο μικρά θα μ' έχουν ξεχάσει. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έπραττε όπως σκεφτόταν, και που σίγουρα ήταν πιστός στις πεποιθήσεις του (….). Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση (…). Να 'στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σ' οποιονδήποτε, σ' οποιαδήποτε χώρα του κόσμου(…). Πάντα, παιδιά μου, θα ελπίζω να σας ξαναδώ.

Ένα μεγάλο και δυνατό φιλί απ' τον Μπαμπά».

Δεν είδε ποτέ ξανά τα παιδιά του. Στις 8 προς 9 Οκτώβρη του 1967, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, περνούσε στο πάνθεον των «αθανάτων» της Ιστορίας με διαβατήριο την πίστη του στις πεποιθήσεις του. Χτυπήθηκε από δυο σφαίρες στο σβέρκο. Πισώπλατα. Οι δολοφόνοι του, αν και αιχμάλωτος, δεν είχαν το κουράγιο να τον κοιτούν στα μάτια ούτε καν τη στιγμή που τον εκτελούσαν. Οι δολοφόνοι του μοίρασαν ανά την υφήλιο τη φωτογραφία του νεκρού Τσε πιστεύοντας ότι έτσι θα σφράγιζαν και θα έκλειναν τους λογαριασμούς τους μαζί του.

Εκαναν λάθος. Μια άλλη φωτογραφία ήταν εκείνη που έμελλε να μείνει στην Ιστορία.