MakisM
Μέλος Σωματείου
- 12 May 2009
- 5,369
Ευχαριστώ αλλά εδώ δεν είναι μόνο το χόμπι …Είναι τα 35 χρόνια εμπειρίας όταν έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τα μέταλλα ,τις προσμείξεις τις ανοχές αυτών ,ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες και πάει λέγοντας …Χαίρομαι που βρίσκω κάποιον που έχει καταπιαστεί με το θέμα αυτό, χομπίστα και έχει και απόψεις που έχει αποκομίσει από τη χρήση και όχι απλά από ένα βιντεάκι ή κάποιο άρθρο.
Αφαλάτωση λοιπόν έκανα βασιζόμενος στην σκληρότητα που δίνει περίπου η ΕΥΔΑΠ, δεν μπήκα στη διαδικασία να αγοράσω κιτ για μέτρηση. Επίσης μόνο με το υγρό της gaggia που αγόραζα από Ιταλία μέσω Amazon.
3. Το PID που σκέφτομαι να εγκαταστήσω δεν αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής, δεν μετράει τη θερμοκρασία στο γκρουπ, αλλάζει απλά τους αισθητήρες στο μπόιλερ και στην εκροή του νερού για τον καφέ και από εκεί μέσω αλγορίθμου φέρνει τη θερμοκρασία υπολογίζοντας και την απώλεια που έχει το νερό κατά τη διαδρομή του για την εκχύλιση του καφέ. Στο κιτ αλλάζεις δλδ τους αισθητήρες με άλλους μεγαλύτερης ακρίβειας και σου δίνει και τη μονάδα ελέγχου που μπορείς να ορίσεις τη θερμοκρασία, κάτι που δε γίνεται στη μαμά μηχανή.
4. Δεν έχω μετρήσει την πίεση την πραγματική με μανόμετρο οπότε δε γνωρίζω. Αγόρασα το κιτ όμως από ένα αγγλικό φόρουμ βασιζόμενος στα λεγόμενα άλλων που είχαν κάνει τις σχετικές μετρήσεις
5. Το έχω αλλάξει από τότε που την πήρα 4+ χρόνια πριν οπότε δε θυμάμαι λεπτομέρειες. Αυτό που θυμάμαι όμως σίγουρα είναι ότι πριν βάλω το σωλήνα της ανακύκλωσης του νερού, σε κάθε παρασκευη καφέ είχα πολύ νερό στο tray με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να θέλει άδειασμα.
6,7 αν ήταν δυο τρεις σταγόνες δε θα το ανέφερα κάν
8. Δε θα πω ψέμματα, στον καθαρισμό της μηχανής κάνω back flush με calfize όπως πρότειναν δλδ αρκετοί. Τώρα καλό η κακό, δεν ξέρω να σου πω. Πάντως βλέπω οτι βοηθάει στο να καθαρίσει η τριπλή βαλβίδα και να φεύγει ποιο εύκολα το νερό μετά το κλείσιμο του διακόπτη για τον καφέ.
Αυτό που θα κάνω σχετικά σύντομα είναι να αλλάξω μύλο, (από τον Hario Skerton Pro) σε κάτι καλύτερο όπως της 1z espresso. Προτιμώ χειροκίνητο από ηλεκτρικό λόγο χώρου, θορύβου και γενικά όχι τόσο ευκολίας χρήσης single dose…. Αααα και το οικονομικό φυσικά .
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη μηχανή, είναι απλή, σκυλί, εύκολα αναβάθμίσιμη με πληθώρα φθηνών ανταλλακτικών και αρκετά καλό VFM. Είχα παλιά μια jura J5 την οποία συντηρούσα μόνος μου (ΜΑΝΙΚΙ) και είπα ποτέ ξανά σε αυτόματη!
Επίσης να συμπληρώσω ότι από καφέδες έχοντας μεγαλώσει με illy προτιμώ τους σοκολατένιους χωρίς τα εξωτικά φρούτα μανταρίνια πορτοκάλια κτλ , με λίγη οξύτητα, σπάνια πίνω espresso, κυρίως πίνω cappuccino.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Σε μια καφετιέρα θα κολλήσουμε .
Από την άλλη υπάρχουν μετρικά όργανα που δεν χρειάζονται να ενσωματωθούν σε μια classic πχ μπορείς να πάρεις ένδειξη bar αλλά και θερμοκρασία με αισθητήρα στο γκρουπ εκεί δηλ που γίνεται η εξαγωγή του καφέ .
Η δικιά μου άποψη είναι ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα και έχω ένα σωρό επιλογές στον καλό καφέ και όχι να προσπαθώ να βελτιώσω έναν κακό καφέ .️
Και το νερό έχει την σημασία του …Για το πότε χρειάζεται αφαλάτωση μια μηχανή αλλά και να είμαι σίγουρος ότι δεν μου φταίει η μηχανή η ο κακός όξινος καφές .κτλ κτλ
Αλλά πες μου ποιος μπαίνει στην διαδικασία αν χρησιμοποιεί καθημερινά την μηχανή να κάνει κάτι απλό να καθαρίσει την ντουζιέρα μια φορά την εβδομάδα μέσα σε ένα πιάτο με υγρό πιάτων να χρησιμοποιήσει απλό χαρτί ρολό να καθαρίσει την κεφαλή αλλά για κάποιους άλλους υπάρχει η εύκολη λύση …
Να χρησιμοποιήσουν μια σκληρή βούρτσα για να χαράξουν την κεφαλή και να καταστρέψουν την ντουζιέρα ακόμη και με την χρήση χημικών κτλ κτλ και όσα άλλα ανέφερα σε προηγούμενο post μου .
Οπότε …
Όταν θα μπεις στην διαδικασία περί αναβάθμισης …
Θα χαρώ να τα πούμε από κοντά και να συγκρίνουμε μαζί ένα εργοστασιακό μοντέλο όπως είμαι εγώ τώρα με τον ίδιο καφέ και με το ίδιο κόψιμο …️ αλλά καφέ από τα δικά μου χέρια