RadioBrowser: Παγκόσμια «Wikipedia» ραδιοφώνου για εφαρμογές android (και όχι μόνο)

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Η παγκόσμια ραδιοφωνική πλατφόρμα Radio-Browser,


δημιουργήθηκε από τον Αυστριακό Alex Segler και φιλοξενείται στο GitHub. Πρόκειται για πλατφόρμα ανοικτού κώδικα, διαθέσιμη σε όλους. Σκοπός της είναι η καταχώριση στοιχείων ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης απ’ όλο τον κόσμο που εκπέμπουν διαδικτυακά (στα πρότυπα της Wikipedia) και η live streaming ακρόασή τους.

Κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί ελεύθερα να καταχωρίσει μόνος του οποιονδήποτε ραδιοφωνικό σταθμό. Υποχρεωτικά στοιχεία καταχώρισης είναι: όνομα σταθμού, διεύθυνση ζωντανής ροής (streaming URL), διεύθυνση ιστοσελίδας σταθμού και χώρα προέλευσης. Ο σταθμός καταχωρείται άμεσα κι αυτόματα στη βάση δεδομένων και σε λίγα λεπτά γίνεται έλεγχος λειτουργίας του streaming URL που καταχωρήθηκε. Αν είναι εντάξει, εμφανίζονται τα στοιχεία ροής (π.χ. MP3, 128 kbps) και μπορούμε να ακούσουμε τον ραδιοφωνικό σταθμό σε εξωτερικό player (π.χ. VLC) ή να ακούσουμε απευθείας τον ραδιοφωνικό σταθμό σε εσωτερικό player της πλατφόρμας. Αν το streaming URL δεν είναι εντάξει, εμφανίζεται η ένδειξη «ΒRΟΚΕΝ» και φυσικά δεν μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε τον σταθμό αυτό. Σταθμός που καταχωρήθηκε και παίρνει αμέσως την ένδειξη BROKEN, διαγράφεται αυτόματα σε 48 ώρες. Σταθμός που λειτουργεί κανονικά, αλλά κάποια στιγμή (για οποιονδήποτε λόγο) διακόπτεται η λειτουργία του, διαγράφεται αυτόματα σε 6 ημέρες.

Για λόγους ασφάλειας, δεν υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής σταθμού από τους χρήστες ή μετατροπής των καταχωρημένων στοιχείων. Αλλαγές επιτρέπονται μόνο από τον ιδιοκτήτη του URL stream, μετά από σχετική ταυτοποίηση. Υπάρχει δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης σταθμών σε κάθε είδος γραφής (π.χ. ελληνικά, λατινικά, κινέζικα κλπ) και δυνατότητα επιβράβευσης (Like) των σταθμών. Σε κάθε προσπάθεια προσθήκης νέου σταθμού από κάποιον χρήστη, εμφανίζονται αυτόματα παρόμοια ονόματα σταθμών και συστήνεται η αποφυγή επανακαταχώρισης σταθμών που βρίσκονται ήδη στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας. Σύντομα αναμένεται η δυνατότητα αυτόματης διαγραφής κάθε διπλού streaming link.

Κάθε κατηγορία σταθμών (π.χ. ανά χώρα, γλώσσα, είδος κλπ) ή το σύνολο που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα, είναι διαθέσιμα ως playlists διαφόρων ειδών (CSV, XML, JSON, M3U, PLS, XSPF, TTL) που ο καθένας μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει ελεύθερα.

Στο τμήμα Apps εμφανίζονται εφαρμογές για κάθε λειτουργικό σύστημα, οι οποίες χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων του Radio-Browser. H λίστα Android εφαρμογών που συνεργάζονται και ενημερώνονται άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγή στη βάση δεδομένων του Radio-Browser είναι:

RadioDroid2

Open Radio

Transistor

Musicbox

RadioMobi

Internet Radio

335

RadioS2S

Chromecast Radio (Castro)

TuneFM

Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας βλέπει κανείς και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Π.χ. σήμερα η πλατφόρμα γράφει:

Σταθμοί: 47.034 Xώρες: 220 Γλώσσες: 585

Η Ελλάδα έχει 1.880 καταχωρίσεις ραδιοφωνικών σταθμών (FM + web), αριθμός που την κατατάσσει έκτη στην παγκόσμια σειρά των χωρών της πλατφόρμας, με πρώτη τις ΗΠΑ (6.210 καταχωρίσεις).

Αν, λοιπόν, γνωρίζετε τα στοιχεία (κυρίως το streaming URL) κάποιου σταθμού που δεν υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων του Radio-Browser, μπορείτε να τα καταχωρίσετε. Απλά ελέγξτε πρώτα ότι ο συγκεκριμένος σταθμός δεν είναι ήδη καταχωρημένος (αναζήτηση ονόματος με ελληνικά και λατινικά γράμματα) και ότι το streaming URL είναι σωστό. Παράλληλα, ακούστε όποιον ραδιοφωνικό σταθμό επιθυμείτε (ελληνικό ή ξένο) μέσα από τον web browser που χρησιμοποιείτε, μέσα από τις παραπάνω android εφαρμογές κλπ. Καλή σας ακρόαση!
 
Last edited:
  • Like
Reactions: ilias
17 June 2006
23,741
Αθήνα
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Το πρόβλημα (για μένα) με τους ιντερνετικούς σταθμούς δεν είναι πως θα τους βρούμε. Άπειρα sites υπάρχουν.
Το πρόβλημα είναι η ΑΙΣΧΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ήχου στην συντριπτική πλειοψηφία τους που φαίνεται ακόμα και από τα απλά ηχειακια ενός κινητού. Ούτε για αστείο βέβαια να ακούσεις internet radio σε ένα σοβαρό ηχοσύστημα. Μια φορά το δοκιμασα να δω πως δουλεύει και σε 10 δευτερόλεπτα το έκλεισα γελώντας.
Δεν ξέρω τι συμπιέσεις χρησιμοποιούν, αλλά είναι κρίμα. Έχει μείνει ακόμα η νοοτροπία του χάλια ήχου από τοτέ που μπαίναμε στο ίντερνετ με dial-up συνδέσεις θεωρώντας ότι ο κόσμος δεν έχει καλή σύνδεση.
Σήμερα μην μου πείτε ότι δεν υπάρχει bandwidth για καλό ήχο. Σιγά τα data. Όταν πληρώνεις στις συνδρομητικές πλατφόρμες πως γίνεται ξαφνικά ο ήχος καλός;
Απλά είναι αδιαφορία. Για να λέμε ότι μεταδίδουμε και ιντερνετικά.
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Η πλειοψηφία των ραδιοσταθμών στον Radio Browser εμφανίζεται με συνδυασμούς δεδομένων ροής MP3/AAC/AAC+ 128/192/320 kbps. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ήχου με την οποία ακούγεται κάθε (μη συνδρομητικός) ραδιοσταθμός μέσω live streaming.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ την βάση δεδομένων του Radio Browser μέσω της Android εφαρμογής Open Radio


Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, πιστεύω ότι η δυνατότητα να επιλέγεις μέσα από χιλιάδες ελληνικούς και ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς (που μπορείς να έχεις συγκεντρωμένους και σε λίστα «αγαπημένων»), στα πλαίσια μιας βάσης δεδομένων που ενημερώνεται καθημερινά από απλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο (ακόμα κι από εσένα) και μπορείς να ακούσεις οπουδήποτε μέσω ethernet, Wi-Fi ή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (χωρίς pop-up διαφημίσεις και με δυνατότητα πληροφοριών «playing now»), δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη τεχνολογία μετάδοσης ραδιοφώνου.
 
Last edited: