Ώρα για Μπύρα

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
461
Αθηνα ,Κεντρο
Α! για να μην κατηγορουμε μονο τις μεγαλο βιομηχανιες ζυθου εχω δοκιμασει και Craft μπυρες εγχωριες και μη , που ηταν επικες μπουρδες η αδιαφορες .
Το παραπονο μου ειναι οτι καποιες απο αυτες ειναι υπερκοστολογημενες και καταλαβαινω το εξτρα κοστος για μια εισαγωγης που εχει ερθει απο την αλλη μερια του ατλαντικου αλλα δεν δικαιολογειται η υψηλη τιμη για μια μπυρα εγχωριας παραγωγης και ειναι το μονιμο debate που εχω με φιλους ζυθοποιους που εχω γνωρισει μεσα απο το χομπυ.
 

Paris2018

AVClub Enthusiast
16 September 2018
1,134
Α! για να μην κατηγορουμε μονο τις μεγαλο βιομηχανιες ζυθου εχω δοκιμασει και Craft μπυρες εγχωριες και μη , που ηταν επικες μπουρδες η αδιαφορες .
Το παραπονο μου ειναι οτι καποιες απο αυτες ειναι υπερκοστολογημενες και καταλαβαινω το εξτρα κοστος για μια εισαγωγης που εχει ερθει απο την αλλη μερια του ατλαντικου αλλα δεν δικαιολογειται η υψηλη τιμη για μια μπυρα εγχωριας παραγωγης και ειναι το μονιμο debate που εχω με φιλους ζυθοποιους που εχω γνωρισει μεσα απο το χομπυ.
Πλάκα πλάκα,δεν νομίζω ότι έχω πιει χειρότερες craft από...τις Craft.Αγαπητοι φίλοι ενα καλό site με βαθμολογιες και κριτικές από όλον τον κόσμο είναι to ratebeer.com
 
17 June 2006
9,808
Να συμπληρωσω με νουμερα ...Το μεγαλυτερο ποσοστο των καταναλωτων σε Ευρωπη και Αμερικη καταναλωνει οπως και στην χωρα μας μπυρα βιομηχανικη λογω κοστους και διαφημησης .Ενδεκτικα το μεριδιο της Craft μπυρας στην Αμερικη για το 2023 κατεχει το 13% και στην Ευρωπη περιπου 8% οποτε ειναι δυσκολο να ξεφυγει ο καταναλωτης απο την βιομηχανικη μπυρα .Μια ζυθοποιεια βιομηχανικης παραγωγης ποτε δεν θα φτιαξει καποιο εξειδικευμενο στυλ μπυρας γιατι ανεβαινει το κοστος παραγωγης λογω πρωτων υλων και διαδικασιας παραγωγης και αν το κανει θα φτιαξει ενα προιον γευστικα κοντα στα ηδη υπαρχοντα προιοντα της (αυτος ειναι και ο λογος που βλεπουμε μπουρδες του τυπου μπυρα με αλατι (πιο προσφατο) με βοτανα και αλλα ευφανταστα που τελικα ειναι το ιδιο προιον.Eπισης λειτουργουν τρυκ οπως η μυστικη συνταγη που την βρεθηκε στο σεντουκι του Jack Sparrow.
Δεν σημαινει ομως οτι ολα τα προιοντα ειναι αναξια αναφορας.
Συμφωνώ απόλυτα. Απλά να προσθέσω ότι επειδή υπάρχει τέτοια άνθιση σε μικροζυθοποιείες, πιέζονται και οι "μεγάλες" να προσφέρουν πιο μαζικά προϊόντα πιο "premium". Το ότι πας στο καφενείο του χωριού και βρίσκεις Lagunitas IPA ή Νύμφη είναι κέρδος για όλους. Αρκετοί θα γουστάρουν, κάποιοι θα ψαχτούν παραπάνω και τέλος θα καταλήξουν να υποστηρίζουν και τις μικροζυθοποιείες βρίσκοντας πραγματικά κάτι που ταιριάζει περισσότερο με τους ουρανίσκους τους.
 
17 June 2006
9,808
NikTsel έχεις εμπειρία δική σου ή από κάποιον που εμπιστεύεσαι για το Minibrew;


Ναι παραείναι αυτοματοποιημένο, αλλά είναι compact και βρίσκω μεγάλο πλεονέκτημα την μικρή παραγωγή. Απλά νιώθω ότι μετά το πρώτο εισαγωγικό επίπεδο που είμαι κολλάς στο κομμάτι με την ψύξη του κουβά το καλοκαίρι αν δεν έχεις υπόγειο με σταθερή χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Και όσες φορές έχω ξεκινήσει το ψάξιμο τελικά καταλήγω στο να μείνω εδώ που είμαι γιατί και λεφτά θα δώσω και δεν θα πάρω απόλυτα αυτό που σκέφτομαι/θέλω. Εκτός βέβαια από το παραπάνω το οποίο το τριγυρίζω κάτι λιγότερο από 3 χρόνια. Μιλάμε για κόστος χοντρικά ίσο με 250 μπουκάλια premium μπύρας. Αποπληρωμή με την κατανάλωση που κάνω στο σπίτι κάπου 3 χρόνια (αν και συνήθως όποτε φτιάχνω μπύρα φεύγουν πολύ περισσότερες :) ).
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Παίρνεις ένα μικρό ψυγείο που χωράει το δοχείο σου και του βάζεις έναν θερμοστάτη.
Παίξε άμα θέλεις με brewfather για να βγάζεις τις συνταγές σου και είσαι έτοιμος.

Bonus, όταν δεν βράζεις τραβάς τους σωλήνες, κατεβάζεις θερμοκρασία και έχεις draft. :p
 
  • Like
Reactions: Paris2018

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Με κάνατε να παραγγείλω 100€ σε υλικά για Dubbel και IPA έτσι που ξυπνήσατε το νήμα!
Σατανάδες! :ROFLMAO:
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
989
Κηφισια Αττικής
Πλάκα πλάκα,δεν νομίζω ότι έχω πιει χειρότερες craft από...τις Craft.Αγαπητοι φίλοι ενα καλό site με βαθμολογιες και κριτικές από όλον τον κόσμο είναι to ratebeer.com
Η πάλαι ποτέ πρώτη ζυθοποιία στην Αθήνα Craft που επανήλθε στα ράφια είναι αθηναϊκή ζυθοποιία....μη γελιεστε..
 
  • Like
Reactions: Paris2018

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
989
Κηφισια Αττικής
Α! για να μην κατηγορουμε μονο τις μεγαλο βιομηχανιες ζυθου εχω δοκιμασει και Craft μπυρες εγχωριες και μη , που ηταν επικες μπουρδες η αδιαφορες .
Το παραπονο μου ειναι οτι καποιες απο αυτες ειναι υπερκοστολογημενες και καταλαβαινω το εξτρα κοστος για μια εισαγωγης που εχει ερθει απο την αλλη μερια του ατλαντικου αλλα δεν δικαιολογειται η υψηλη τιμη για μια μπυρα εγχωριας παραγωγης και ειναι το μονιμο debate που εχω με φιλους ζυθοποιους που εχω γνωρισει μεσα απο το χομπυ.
Σε σχετική κουβέντα με ανθρώπους του χώρου το υψηλό κόστος πέραν των ενοικίων κόστος παραγωγής φορολογία μπλα μπλα για αρκετές μπύρες είναι το αλκοόλ, το οποίο όταν είναι υψηλό, το τελικό προϊόν το οποίο παίρνεις σχετικά με την ποσότητα της πρώτης ύλης που βάζεις είναι αρκετά μικρό. Οι λυκισκοι είναι ακριβοί και ψαγμενοι στις ακριβές μπύρες σχετικά με τους λυκισκους μιας μεγάλης ζυθοποιίας η οποία θέλει να βγάλει τόνους ανά ημέρα και θέλει πολλά κιλά λυκίσκου για την παραγωγή. Οπότε επιλέγει ή λιγότερη ποσότητα ανά λίτρο ή απλούστερους γευστικά λυκισκους οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα.
Τέλος μπύρες οι οποίες ζυθοποιούνται με ξένες ύλες αρωματικές πέραν των 4 βασικών συστατικών δεν παράγονται εντός Ελλάδος καθώς δεν επιτρέπεται αλλά στο εξωτερικό και εισάγονται με το οποίο επιπλέον κόστος
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
461
Αθηνα ,Κεντρο
Σε σχετική κουβέντα με ανθρώπους του χώρου το υψηλό κόστος πέραν των ενοικίων κόστος παραγωγής φορολογία μπλα μπλα για αρκετές μπύρες είναι το αλκοόλ, το οποίο όταν είναι υψηλό, το τελικό προϊόν το οποίο παίρνεις σχετικά με την ποσότητα της πρώτης ύλης που βάζεις είναι αρκετά μικρό. Οι λυκισκοι είναι ακριβοί και ψαγμενοι στις ακριβές μπύρες σχετικά με τους λυκισκους μιας μεγάλης ζυθοποιίας η οποία θέλει να βγάλει τόνους ανά ημέρα και θέλει πολλά κιλά λυκίσκου για την παραγωγή. Οπότε επιλέγει ή λιγότερη ποσότητα ανά λίτρο ή απλούστερους γευστικά λυκισκους οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα.
Τέλος μπύρες οι οποίες ζυθοποιούνται με ξένες ύλες αρωματικές πέραν των 4 βασικών συστατικών δεν παράγονται εντός Ελλάδος καθώς δεν επιτρέπεται αλλά στο εξωτερικό και εισάγονται με το οποίο επιπλέον κόστος
Δεν ισχυει σχεδον τιποτα απο αυτα που σου αναφερουν,ενα λιτρο τουμπανη IPA στοιχιζει σε εμενα τον χομπυστα κοντα στο 1-1.5 ευρω το λιτρο να τη παραξω οπερ σχεδον 50 λεπτα το μπουκαλι των 330ml μεχρι τα 4-5-6+ ευρω το μπουκαλι που ζητανε υπαρχει τεραστιο κερδος (400%+), αυτοι επισης αγοραζουν bulk υλικα ποθ βγαινει ακομα φθηνοτερα .Υπαρχει σαφως το λειτουργικο και φορολογικο κοστος (αν και για τις μικροζυθοποιειες υπαρχει αλλο φορολογικο καθεστως με αρκετες απαλαγες αν δραστηριοποιηθουν μακρια απο τα αστικα κεντρα (για αυτο βλεπετε και ανοιγουν σε επαρχιες)).Οποτε δεν θα του λυπηθουμε κιολας σιγουρα υπαρχουν micro που χαροπαλευουν αλλα μεχρι εκει. Τι αρωματικες υλες βαζουν στις μπυρες τους που ειναι τοσο εξωτικες και ειναι πανακριβες θα ενδιεφερε να μαθω σαν χομπυστα ...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,235
Εκεί ψηλά.....
Με κάνατε να παραγγείλω 100€ σε υλικά για Dubbel και IPA έτσι που ξυπνήσατε το νήμα!
Σατανάδες! :ROFLMAO:


ετσι να δεις πως νιωθουμε εμεις με τα σαπουνια και τα γιαταγανια για το ξυρισμα .....

payback !!
 
  • Haha
Reactions: Tzimisce and toupia

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Θέλουμε taster meeting.

Εννοείται!
Ο @vlad66 έχει δοκιμάσει.
Και την ipa και την dubbel.

@NikTsel μπούρδες λένε.
Εμείς που τα παίρνουμε σε κιτ και μας βγαίνει τόσο.
Εγώ με τα 100€ που έδωσα τώρα για πολύ premium ipa και dubbel θα βγάλω κοντά στα 100 λίτρα μπύρα και θα μου περισσέψουν απολυμαντικά, καπάκια και δεξτρόζη για καμιά 200αριά ακόμη.
Κάποιος που τα παίρνει χονδρική και όχι έτοιμο μούστο θα είναι ακόμη πιο φτηνά.
Πιθανόν η φορολογία του οινοπνεύματος να είναι υψηλή αλλά πόσο πια;
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
461
Αθηνα ,Κεντρο
NikTsel έχεις εμπειρία δική σου ή από κάποιον που εμπιστεύεσαι για το Minibrew;


Ναι παραείναι αυτοματοποιημένο, αλλά είναι compact και βρίσκω μεγάλο πλεονέκτημα την μικρή παραγωγή. Απλά νιώθω ότι μετά το πρώτο εισαγωγικό επίπεδο που είμαι κολλάς στο κομμάτι με την ψύξη του κουβά το καλοκαίρι αν δεν έχεις υπόγειο με σταθερή χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Και όσες φορές έχω ξεκινήσει το ψάξιμο τελικά καταλήγω στο να μείνω εδώ που είμαι γιατί και λεφτά θα δώσω και δεν θα πάρω απόλυτα αυτό που σκέφτομαι/θέλω. Εκτός βέβαια από το παραπάνω το οποίο το τριγυρίζω κάτι λιγότερο από 3 χρόνια. Μιλάμε για κόστος χοντρικά ίσο με 250 μπουκάλια premium μπύρας. Αποπληρωμή με την κατανάλωση που κάνω στο σπίτι κάπου 3 χρόνια (αν και συνήθως όποτε φτιάχνω μπύρα φεύγουν πολύ περισσότερες :) ).
Τα φοβαμαι αυτα τα μηχανακια ειναι τοσο πολυπλοκα και επειδη βασιζονται σε kick σταρτερ εταιριες παιζει και να εξαφανιστουν οι τυποι μετα απο χ χρονια και να κλαις τα λεφτα σου αν και εφοσον χρειαστεις support.
Συμβουλη για μικρα batches all grain...
Αν θελεις μεχρι 10-12 λιτρα (τοσα φτιαχνω και εγω περιπου) καθε χρονο βγαζει το Lidl με 30 ευρω ενα κονσερβοποιητη ( https://manuall.gr/silvercrest-ian-96253-siskevi-konservopiisis/ ειναι μεγαλη κατσαρολα με ψηφιακο θερμοστατη) και ενα σακο για Brew in a bag ( https://beerdeli.gr/product/σάκος-βύνης-35-λίτρων/ ) και εισαι κομπλε!!! Ειναι δε τοσο φθηνος ο βραστηρας που αν χαλασει σε παιρνει να αγοραζεις καινουριο καθε χρονο. Οποτε καθαρισες με την βυνοποιηση,εχεις ελεγχομενη θερμοκρασια ( αυτο που κανουν τα αυτοματοποιημενα μηχανακια απλα πρεπει να προσαρμοζεις εσυ το χρονο ) με αυτον τον βραστηρα ανετα φτιαχνεις και 20αρια batch .Για ζυμωση τωρα το καλοκαιρι δοκιμασε μαγια KVEIK ζυμωνει με 25-40 βαθμους κελσιου!!!! και ειναι αρκετα καθαρη στο αποτελεσμα οποτε κανει για αρκετους τυπους μπυρας.Το χειμωνα θερμοστατη με χαλακι θερμανσης σχετικα φθηνο και αυτο .Αν εχεις χωρο πας στην λυση που προταθηκε παραπανω με το ψυγειακι (κοστος περιπου 120 ευρω) Τωρα για το σερβιρισμα λογω οτι κανεις μικρες παρτιδες 20-30 μπουκαλια 330ml δεν νομιζω οτι ειναι κοπος να εμφιαλωσεις σε σχεση μετα 60-65 που κανεις με τα κιτ.Τα keg ειναι ωραιο σπορ αλλα αν δεν καταναλωσεις το περιεχομενο σε ενα μηνα το πολυ χανει πολυ οποτε bottle rules .Κατα τα αλλα το All grain θελει λιγο διαβασμα και χρονο αλλα εδω ειμαστε και εμεις...Ζυθοποιω απο το 2009 αν θυμαμαι καλα υπηρχαν και τοτε παρομοιες συσκευες αλλα ειναι τοσο απλο που καλυτερα να επενδυσεις αυτα τα χρηματα σε κατι αλλο.
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
461
Αθηνα ,Κεντρο
Εννοείται!
Ο @vlad66 έχει δοκιμάσει.
Και την ipa και την dubbel.

@NikTsel μπούρδες λένε.
Εμείς που τα παίρνουμε σε κιτ και μας βγαίνει τόσο.
Εγώ με τα 100€ που έδωσα τώρα για πολύ premium ipa και dubbel θα βγάλω κοντά στα 100 λίτρα μπύρα και θα μου περισσέψουν απολυμαντικά, καπάκια και δεξτρόζη για καμιά 200αριά ακόμη.
Κάποιος που τα παίρνει χονδρική και όχι έτοιμο μούστο θα είναι ακόμη πιο φτηνά.
Πιθανόν η φορολογία του οινοπνεύματος να είναι υψηλή αλλά πόσο πια;
Ενας πολυ καλος μου φιλος που ξεκινησαμε μαζι το homebrewing to 2008-9 συν αλλοι δυο που προεκυψαν στην πορεια εχουν αυτη την στιγμη mikro ζυθοποιεια λες να μην ξερω τι λεω ...
Προς θεου δεν λεω οτι κολυμπανε στο χρημα εις βαρος μας αλλα δεν βρισκονται και σε αναγκη για ερανο .

Εσυ δεν συμφερεις γυρισε το σε allgrain να γλυτωνεις χρηματα και να εχεις καλυτερο αποτελεσμα...
 
  • Haha
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Εσυ δεν συμφερεις γυρισε το σε allgrain να γλυτωνεις χρηματα και να εχεις καλυτερο αποτελεσμα...

Αν δει η γυναίκα μου να μπαίνει στο σπίτι grainfather θα βάλει ξυράφια, μαχαίρια, πινέλα, σαπούνια, πένες και πούρα στον συντηρητή κρασιών και θα τον βγάλει στο δρόμο μαζί με το στερεοφωνικό και τους δίσκους μου! 😂
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
461
Αθηνα ,Κεντρο
Αν δει η γυναίκα μου να μπαίνει στο σπίτι grainfather θα βάλει ξυράφια, μαχαίρια, πινέλα, σαπούνια, πένες και πούρα στον συντηρητή κρασιών και θα τον βγάλει στο δρόμο μαζί με το στερεοφωνικό και τους δίσκους μου! 😂
Σωστα υπαρχει και το WAF !!! Τοτε αν δεν παιρνεις ετοιμα κιτ extract with grains !
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,193
127.0.0.1
Θα μείνω με τα kit...
Ασφαλής λύση 😉
Κάποια στιγμή σκεφτόμουν για kegging αλλά είναι ολόκληρη εγκατάσταση, δεν έχω διαθέσιμο ψυγείο και θέλεις και κάπου 300€ για κάθε μπύρα...