Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,369
1) όντως δεν χρειάζεται επαγγελματική μηχανή στο σπίτι για να ευχαριστηθείς καλό καφέ όμως μια μηχανή επαγγελματικής κατασκευής για οικιακή χρήση είναι η καλύτερη επιλογή. Και οι gaggia δεν είναι τέτοιες. Ούτε και οι μηχανές κάτω των 600 ευρώ...
Μην παρεξηγηθώ μιλάω για την περίπτωση που πάω να "κοντράρω" καλο καφέ καφετέριας. Όλες οι μηχανές έχουν την ποιότητά τους.

2) σωστά τα λες δεν θα διαφωνήσω.
3) οι οικονομικές μηχανές που λες εχουν λίγα μεταλλικά μέρη το μποιλερ αναγκαστικά από αλουμίνιο και όχι ορυχαλκο. Όπως και όλες μα όλες οι καψουλομηχανες. Το αλουμίνιο ζεσταίνεται ταχυτατα αλλά δεν "κρατάει" την θερμότητα. Χώρια τα θέμα υγιεινής λόγω διάβρωσης από τα άλατα. Πιο μαλακό μέταλλο και ευάλωτο στην φθορά. Το ίδιο και τα καλάθια κλπ. Το υλικό αυτό σε συνδυασμό με τα πλαστικά εξωτερικά μέρη ρίχνουν το κόστος με την οποία πτώση στην ποιότητα.

4)15 μπαρ είναι η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ μέγιστη πίεση που αντέχει η παλμική αντλία. Δεν υπάρχει μηχανή να βγάζει καφέ στην πίεση αυτή. Οι καλές μηχανές έχουν ρύθμιση πίεσης 8-10 μπαρ για σωστό καφεμ. Οι καψουλομηχανες ούτε 3 μπάρ πίεση δεν βγάζουν στον καφέ.

Για τα υπόλοιπα δεν έχω να πω κάτι....
Τις Gaggia classic της έχουν βγάλει τα μάτια έξω με διάφορα προγράμματα …Και είναι τόσο δημοφιλής έξω που κάθονται και τις συγκρίνουν …
Προσωπικά δεν θα μπω σε αυτό το τρυπάκι γιατί απλούστατα είναι ήδη δημοφιλής στους επαγγελματίες barista .
Για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία να έχουν αναμείξει το ανοξείδωτο ατσάλι με χρώμιο και χαλκό στην προηγούμενη έκδοση (pro) κσι το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο σε ένα μπόιλερ από αλουμίνιο . Προσωπικά τις γνωρίζω πολύ καλά από την δεκαετία του 90 ,τόσο καλά που αποφάσισα να χτυπήσω και δεύτερη ,ώστε η μια να πάει στο χωριό αυτα δηλ που έχω μάθει παλιότερα εύκολα και γρήγορα να μου βγαίνουν σε μια classic …12 χρόνια δεν τα λες και λίγα .
Η επιλογή όμως του καφέ θα είναι πάντα προσωπική επιλογή ,αλίμονο σε μια τουριστική χώρα με εκατομμύρια επισκέπτες να μην γνωρίζουμε να φτιάχνουμε καφέ .
Κερνάω καφέ ☕🇬🇷
IMG_0019.jpeg

IMG_0021.jpegIMG_0022.jpegIMG_0024.jpegIMG_0023.jpegIMG_0025.jpeg
 
  • Like
Reactions: teodor_ch
17 June 2006
9,828
Ένα πράγμα που έχω καταλάβει σπίτι είναι ότι θέλει άπειρες δοκιμές τόσο με το πως φτιάχνεις τον καφέ όσο και με τον καφέ.
Έχω πιει απολαυστικούς καφέδες έξω και έχω περάσει 10 κιλά στο σπίτι προσπαθώντας αποτυχημένα να επαναλάβω εκείνες τις γευστικές νότες που λατρεύω. Φυσικά ένας στους 15 καφέδες έβγαινε αλλά χωρίς να καταλάβω ποτέ τι έκανα διαφορετικό τότε και πετύχαινε, αλλά ήταν αρκετό για να σε ρίξει στην τρύπα να συνεχίσεις να προσπαθείς.
Επίσης έχω πιει χάλια καφέ έξω και πηγαίνοντας τον ίδιο καφέ σπίτι να τον φτιάχνω και να γίνεται απίστευτα απολαυστικός και να συνεχίζει να είναι απολαυστικός ακόμη και αν καταλάθος έβαζα μισό γραμμάριο πιο πάνω ή +/- 2 βαθμούς κλπ.

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς είναι να σημειώνεις τι έχεις απολαύσει και με ποιες ρυθμίσεις γιατί μπορεί να κάνεις μήνες να τον ξαναγοράσεις και είναι αμαρτία να ξαναπεράσεις όλη τη διαδικασία μέχρι να βρεις ένα καλό συνδυασμό παραμέτρων. Αρχικά σημείωνα μόνο ποιους θέλω να ξαναγοράσω χωρίς τίποτα παραπάνω.
 
  • Like
Reactions: MakisM
17 June 2006
9,828
Πάντως για το θέμα αλουμίνιο vs ορείχαλκο αρκετές οικονομικές μηχανές σαν τις Lelit που έχουμε αρκετοί είναι με ορειχάλκινο boiler άρα δεν νομίζω ότι είναι καθαρά θέμα κόστους.
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,369
Έχω κόψει άπειρους καφέδες ,αλλά αυτό σε μικρότερη ηλικία .
Ευτυχώς η δυστυχώς ο κάθε καφές συμπεριφέρεται διαφορετικά πόσο μάλλον όταν έχουμε διαφορετικές μηχανές ,μύλους και πάει λέγοντας .
Σε κάποια πράγματα όντως είναι συνειδητή επιλογή των υλικών κτλ σε ένα μπόιλερ πχ από αλουμίνιο θα πάρεις πιο γρήγορη θερμοκρασία σε ένα μπόιλερ από ορείχαλκο θα αργήσεις ,η σταθερή θερμοκρασία εξαρτάται από τον θερμοστάτη η επιλογή που μπορεί να έχεις .
Το λάθος για εμένα είναι που μετράνε την θερμοκρασία του μπόιλερ ,κανονικά θα έπρεπε να μετράται η εκχύλιση του καφέ πόσο μάλλον όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαδρομή του ζεστού νερού ,κατά εμέ παίζει μεγάλο ρόλο το γκρουπ από τις επιλογές που έχει κάνει ο εκάστοτε κατασκευαστής από θέμα υλικών και την ανάμειξη που έχει κάνει .
Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες .
Και από τις φωτογραφίες θα καταλάβετε .
Φυσικά είμαι και εγώ από αυτούς που πάντα κρατάω σημειώσεις και πάντα διασταυρώνω τον καφέ που πίνω έξω ακόμη και αν είναι ίδια μάρκα .
IMG_0032.jpeg IMG_0033.jpegIMG_0037.jpegIMG_0028.jpegIMG_0041.jpegIMG_0042.jpeg
 
  • Like
Reactions: teodor_ch

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,495
Βέλγιο
Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς είναι να σημειώνεις τι έχεις απολαύσει και με ποιες ρυθμίσεις γιατί μπορεί να κάνεις μήνες να τον ξαναγοράσεις και είναι αμαρτία να ξαναπεράσεις όλη τη διαδικασία μέχρι να βρεις ένα καλό συνδυασμό παραμέτρων. Αρχικά σημείωνα μόνο ποιους θέλω να ξαναγοράσω χωρίς τίποτα παραπάνω.
Αυτό βέβαια προυποθέτει αυτός που σου ψήνει τον καφέ να μην έχει αλλάξει τον τρόπο ψησίματος τη φορά που θα τον ξανα-αγοράσεις. Οποιαδήποτε μικρή αλλαγή θα σου βγάλει τις σημειώσεις σου σχεδόν άχρηστες. :)
Παρεπιπτόντως ο Ταλούμης στο ΤΑΦ, είναι ίσως ο μοναδικός που γράφει τη συνταγή για εσπρέσσο και φια φίλτρου, βοηθάει πάρα πολύ στο να μην πετάς καφέ.
 
17 June 2006
9,828
To pianeta blue του TAF είναι το χαρμάνι που γυρίζω πάντα μετά από κύκλους δοκιμών και συνήθως απογοητεύσεις.
Είναι σπάνιο πολύ το να αγοράσω 2-3 φορές συνεχόμενα τον ίδιο καφέ - είμαι αυτή τη στιγμή σε ένα τέτοιο σπάνιο κύκλο.

Πάντως για αυτό είναι hobby. Ο καφές που πίνω τώρα γράφει:
Άρωμα: Σοκολάτα, μανταρίνι
Γεύση: Μαύρη σοκολάτα με πάστα αμυγδάλου, νότες μάνγκο & μανταρίνι
Σώμα: Μέτριο, σιροπιαστό
Οξύτητα: Φίνα, διακριτική
Επίγευση: Κίτρου & κακάο

Αν τον φτιάξεις στους 88 άντε 89 βαθμούς με 17 in / 40 out στα 26-28 δευτερόλεπτα βγάζει τα παραπάνω - και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα κιτρομανταρίνια.
Αν τον φτιάξεις στους 93 με 17 in / 40 out στα 30+ δευτερόλεπτα γίνεται απίστευτος καφές για τα δικά μου γούστα, γιατί αφήνει μια απειροελάχιστη και πολύ ευχάριστη οξύτητα.

Επίσης ξέρω ότι όλα μπορεί να αλλάξουν όταν θυμηθώ να πάρω καλαθάκι για διπλό (πρέπει να το αλλάξω). Τώρα χρησιμοποιώ το τριπλό καλαθάκι που τα 16.5-17 in είναι έως και απαγορευτικά λίγα και έτσι ψιλοκόβω για να έχω τις εκχειλίσεις που θέλω. Ίσως πρέπει να πάρω και καμιά μέτρηση TDS αν και το αποφεύγω γιατί ξέρω ότι αν μπω σε αυτή την τρύπα θα την πατήσω άσχημα.
 
7 July 2006
453
Βαρέλι δίχως πάτο λέμε!! Έχω φίλο που ο εξοπλισμός του κάνει πενταψήφιο νούμερο και για να ζεσταθεί η τροποποιημένη ημιεπαγγελματική μηχανή του καίει μια κιλοβατώρα και ο μύλος του είναι handmade κατασκευή, από γνωστό στους κύκλους Έλληνα κατασκευαστή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο ίδιος.
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,369
Όλα αυτά για έναν καφέ; 😁😁
Ε ναι ,δεν είπαμε ότι είναι μια τρέλα 😂
Αλλά πέρα από την πλάκα ,κάποια σοβαρά μαγαζιά που διαθέτουν κάποια αποκλειστικότητα καφέ ,το δικό τους χαρμάνι ☕️έτσι κινούνται 😋.
Για ρώτα τον Πρόεδρο ποιος καφές μας αρέσει έξω σε Freddo και δουλεύει περισσότερο από όλους .
 

karajim80

AVClub Addicted Member
23 September 2017
1,616
Όλα αυτά για έναν καφέ;
Αυτά βλέπω τόσο καιρό και ντρέπομαι να ρωτήσω αυτό που με ενδιαφέρει εμένα..
Εμένα που δε με νοιάζει και πολύ (πίνω και τον γαλλικό που έχει μείνει από χτες δλδ) θα ήταν καλύτερα μια αυτόματη μηχανή ή να πάρω κάτι με κάψουλες?

Μη βαράτε όλοι μαζί...
Ένας ένας παιδιά...

Αλήθεια τι είναι προτιμότερο για κάποιον που δεν έχει ούτε την όρεξη ούτε τον "χρόνο" και το μεράκι να κάνει όλα αυτά για ένα καφέ? Σκεφτόμουν τις αυτόματες De'Longhi Magnifica που είχα δοκιμάσει κάποτε σε έναν φίλο και μου ήταν μια χαρά.Μετά πήρε το μάτι μου την Gaggia Brera που είχε κάποιες κριτικές καλύτερες.Κάποιοι μου έχουν πει πάρε μια κάψουλα αφού δε σε καίει και τόσο πολύ.

Same Sh1t...Different Day..
 
7 July 2006
453
Αυτά βλέπω τόσο καιρό και ντρέπομαι να ρωτήσω αυτό που με ενδιαφέρει εμένα..
Εμένα που δε με νοιάζει και πολύ (πίνω και τον γαλλικό που έχει μείνει από χτες δλδ) θα ήταν καλύτερα μια αυτόματη μηχανή ή να πάρω κάτι με κάψουλες?

Μη βαράτε όλοι μαζί...
Ένας ένας παιδιά...

Αλήθεια τι είναι προτιμότερο για κάποιον που δεν έχει ούτε την όρεξη ούτε τον "χρόνο" και το μεράκι να κάνει όλα αυτά για ένα καφέ? Σκεφτόμουν τις αυτόματες De'Longhi Magnifica που είχα δοκιμάσει κάποτε σε έναν φίλο και μου ήταν μια χαρά.Μετά πήρε το μάτι μου την Gaggia Brera που είχε κάποιες κριτικές καλύτερες.Κάποιοι μου έχουν πει πάρε μια κάψουλα αφού δε σε καίει και τόσο πολύ.

Same Sh1t...Different Day..

Καλύτερα κάψουλες, οι αυτόματες βγάζουν μέτριο αποτέλεσμα και έχουν ανάγκη συχνής συντήρησης.
 
17 June 2006
9,828
Αυτά βλέπω τόσο καιρό και ντρέπομαι να ρωτήσω αυτό που με ενδιαφέρει εμένα..
Εμένα που δε με νοιάζει και πολύ (πίνω και τον γαλλικό που έχει μείνει από χτες δλδ) θα ήταν καλύτερα μια αυτόματη μηχανή ή να πάρω κάτι με κάψουλες?

Μη βαράτε όλοι μαζί...
Ένας ένας παιδιά...

Αλήθεια τι είναι προτιμότερο για κάποιον που δεν έχει ούτε την όρεξη ούτε τον "χρόνο" και το μεράκι να κάνει όλα αυτά για ένα καφέ? Σκεφτόμουν τις αυτόματες De'Longhi Magnifica που είχα δοκιμάσει κάποτε σε έναν φίλο και μου ήταν μια χαρά.Μετά πήρε το μάτι μου την Gaggia Brera που είχε κάποιες κριτικές καλύτερες.Κάποιοι μου έχουν πει πάρε μια κάψουλα αφού δε σε καίει και τόσο πολύ.

Same Sh1t...Different Day..
Αν κάποιος "δεν θέλει να μπλέξει" η καλύτερη πρόταση πιστεύω πως είναι μια bean to cup μηχανή. Ρίχνεις σπόρια από τη μία, πατάς ένα κουμπί και βγαίνει εσπρέσσο μπροστά. Σαν αυτές τις μηχανές που έχουν πολλά ξενοδοχεία αλλά σε οικιακή μορφή. Σίγουρα απείρως καλύτερο από κάψουλες. Κάψουλες για νορμάλ ανθρώπους πια πιστεύω ότι αξίζουν μόνο για εξοχικά που μπορείς να αποθηκεύσεις κάψουλες για καιρό.
 
17 June 2006
9,828
Καλύτερα κάψουλες, οι αυτόματες βγάζουν μέτριο αποτέλεσμα και έχουν ανάγκη συχνής συντήρησης.
Γράφαμε μαζί! Το καλοκαίρι δούλεψα στη Ναμίμπια μια DeLonghi Magnifica που ήταν στη μικρή αίθουσα που εργαζόμουν. Έβαλα καφέ, έπαιξα την πρώτη μέρα λίγο με το περιστροφικό ρυθμιστικό εκεί που ρίχνεις τους κόκκους και από τη δεύτερη μέρα έπινα αξιοπρεπέστατο καφέ που ήταν εσπρέσο και όχι το ξέπλυμα από τις κάψουλες.
Για μένα από τη στιγμή που κάποιος είναι στο δίλημμά bean to cup vs Nespresso (ακόμη και με τα καινούργια pods που κάνουν περιστροφική εκχείλιση) νομίζω ότι το πρώτο κερδίζει κατά κράτος εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει μικρή κατανάλωση καφέ και θα μπαγιατέψουν τελείως τα 200/250 γραμμάρια που έχεις ρίξει μέσα.
 
  • Like
Reactions: karajim80
17 June 2006
23,875
Αθήνα
Κάψουλες lavazza ORO. Ωραιότατες. Πάντα 2 κάψουλες βέβαια. Trouble free. Κανένα καθάρισμα καμία συντήρηση, καμία ιεροτελεστία κανένα χασομέρι.
Καφέ είπαμε να πιούμε όχι να κάνουμε βουντού με φίλτρα και βότανα και σπόρους. 😁😁
Όχι κάψουλες της Nespresso.
 
  • Like
Reactions: jim...

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,329
127.0.0.1
Πέρα δηλαδή που ο "καφές" σου βγαίνει κάπου στο 1€ πρέπει να πίνεις ντε και καλά Lavazza Oro; :D
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,369
Είπαμε είναι ένα χόμπι …😂

Άλλος με τα κινητά ,άλλος με το Hi-fi άλλος με τις κατασκευές ,άλλος με την φωτογραφία και πάει λέγοντας .

Αλλά πες τε μου ποιος δεν θα ήθελε να μην δοκιμάσει έναν espresso☕️με κρέμα .

Παιχνίδι με την κρέμα .🍵😉
IMG_0044.jpeg
IMG_0046.jpeg