Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,734
Αθήνα
Τα έχουμε πεί αρκετές φορές εδώ μέσα για τη συγκεκριμένη πριονοκορδέλα.
Δεν είναι φτηνή αλλά είναι αστέρι!
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Μπραβο Κωστα, εγω δεν θα δοκιμαζα αυτη την λεπτη κορδελα για τετοιο δυσκολο project με τιποτα, τουλαχιστον στην αρχη! Κοπη σχεδον στο οριο υψους!!! Εντυπωσιακο!

Εδω μιλαμε οτι αντικαθιστας πληρως μια σεγα παγκου (εκτος απο τις εσωτερικες κοπες) αποφευγοντας εντελως τους κραδασμους. Ενα μικρο θεματακι πρεπει να το εχει οταν πας να κοψεις ισια, λογω ελαχιστου παχους, ετσι?

Φαινεται οτι η κορδελιτσα ειναι γενικως πολυ καλη τελικα. Μοναδικο εργαλειο η πριονοκορδελα proxxon, μοναδικα και τα αναλωσιμα της. Μπραβο στην εταιρεια.
 

koukos13

Established Member
6 October 2017
239
Πυργος
Μιχαλη αυτη η κορδελα συμπεριφερεται ακριβως οπως μια επιτραπεζια σεγα.Εντελως free hand να το πω αλλιως.Σιγουρα δεν ενδεικνυται για τοσο μεγαλο παχος ξυλου ομως μεχρι τα 4 εκατοστα τα παει μια χαρα..Το κοψιμο της ειναι πολυ επιθετικο,εχει πολυ ωραιη οδοντωση και τα δοντια της ειναι μεγαλα σε σχεση με το πλατος της..Την παρασκευη το βραδυ που την δοκιμασα για πρωτη φορα σε 18 χιλιοστα πευκο,εντυπωσιαστηκα και εγω παρα πολυ.Πραγματικα μετατρεπεται σε αλλο εργαλειο και σου συνιστω να την αγορασεις για να καταλαβεις τι εννοω.
Οντως Μπαμπη τα αναλωσιμα αυτης της κορδελας ειναι μοναδικα και αυτος ειναι και ο λογος που την κρατησα σαν δευτερη κορδελα αντι για την boston τη μικρη.
Νομιζω οτι το μεγαλο μειον της μετα την υψηλη τιμη της,ειναι το πολυ περιορισμενο πλατος κοπης που ειναι μονο 16 εκατοστα
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Εκανες κατι ιδιαιτερο με τις ρυθμισεις στους οδηγους Κωστα? Νομιζω οτι η αρχικη κατασκευη της πριονοκορδελας δεν ειχε προβλεψει τοσο λεπτη κορδελα.

Βλεπω οτι στο αμαζον γερμανιας την εχει 23 ευρω μαζι με τα μεταφορικα. Δεν μπορεις ομως να βαλεις πανω απο 1 τεμαχιο στο καλαθι. Αρα δεν παιζει το μοιρασμα των μεταφορικων.
https://www.amazon.de/gp/product/B00L3533JQ/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A14JZ7Y4X28NSE&psc=1
 

koukos13

Established Member
6 October 2017
239
Πυργος
μιχαλη οχι δεν εκανα καμια ρυθμιση στους οδηγους αλλα δεν ειχα κανενα προβλημα.Μονο το σφιξιμο προσεξα να μην ειναι πολυ δυνατο.
Εγω το πηρα απο εδω https://www.amazon.de/gp/product/B00L3533JQ/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1.
Νομιζω 28 ευρω μου βγηκε και μου ηρθε σε δυο εβδομαδες.
Υπαρχει και εδω https://www.axminster.co.uk/proxxon-scroll-saw-band-1-3mm-for-mbs-240-e-105037
παντως αν σκοπευετε για ομαδικη ειμαι και εγω μεσα για αλλο ενα τεμαχιο
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Μου εδωσε τις προαλλες ο καλωσυνατος μαστρο Δημητρης o Weatherman ενα ωραιοτατο jig που ειχε φτιαξει για να κοβει κυκλους στην κορδελα της Proxxon.

Στην φωτο εχω κοψει ημικυκλιο διαμετρου 14εκ.

48041996082_f44c858569_c.jpg


To jig εφαρμοζει ακριβως στην βαση της πριονοκορδελας. Εχει ενα αξονακι το οποιο μπαινει στις αντιστοιχες τρυπες αναλογα με την διαμετρο του κυκλου που θελεις.

Επειδη εχω αγορασει την πολυ λεπτη κορδελα της Proxxon εφτιαξα και μια ακομα τρυπουλα που αντιστοιχει σε κυκλο διαμετρου μολις 2 εκατοστων που μπορει να κοπει.

Thanks man:a0210:
 

weather1967

Supreme Member
25 October 2010
7,814
Να σαι καλά φίλε Μιχάλη,καλές δημιουργίες.
Είμαι περίεργος άν μπορεί να κόψει 2 cm διάμετρο η λεπτή κορδέλα,καί άν τό κόβει άν είναι ίσιος ο κύκλος η θα κάνει πολλά ζίγκ-γάγκ, καί θά θέλει κυκλικό τριβείο γιά να ρετουσαριστεί.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Aυτο το Proxxon ειναι το πιο πολυχρησιμοποιημενο τριβειο στο εργαστηριο λογω των μικροκατασκευων που κανω. https://www.proxxon.com/en/micromot/27060.php

Περαν του γεγονοτος οτι ειναι το πιο αθορυβο εργαλειο ρευματος που εχω, το εχω ξεχασει αναμμενο 2 φορες, ο λογος που το παρουσιαζω ειναι τα αναλωσιμα γυαλοχαρτα του.

Εδω το παλιο γυαλοχαρτο απο αυτα που ειχε μεσα η συσκευασια του τριβειου οταν το αγορασα και το οποιο το εχω επανω γυρω στα 3 χρονια!!!
48826125697_d8b79af5d5_z.jpg


Βεβαια το καθαριζω με το λαστιχο πολυ συχνα αλλα και παλι ειναι πραγματικα απιστευτο το ποσο πολυ κρατανε τα γυαλοχαρτα της Proxxon. Eιναι και grit 150!
To ιδιο εχω παρατηρησει και στον ταινιολειαντηρα και στο μεγαλο κυκλικο τριβειο της Proxxon, τα γυαλοχαρτα της Proxxon τα εχω πανω τους πανω τους γυρω στα 3 χρονια!!

Εδω εβαλα ενα καινουριο γυαλοχαρτο, κολλαει σαν αυτοκολλητο πανω στην επιφανεια σιλικονης του τριβειου. Δεν ειναι velcro αλλα μπορεις να το αφαιρεσεις και να το ξαναβαλεις.
48825594638_d83708077f_z.jpg


Το παλιο το 150αρι δεν το πεταω μηπως και σε καποια φαση χρειαστω για καποια εργασια γυαλοχαρτο με grit πανω απο 300 grit, οπως πρεπει να ειναι τωρα το συγκεκριμενο.
Τα original γερμανικα γυαλοχαρτα βγαινουν εως 240 grit (80-150-240).
 
  • Like
Reactions: nickolas

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Σχεδον καθε χρονο, η Proxxon oλο και καποιο εργαλειακι θα βγαλει, ειτε βελτιωμενο, ειτε καινουριο ειτε μπαταριας καθως τα τελευταια χρονια βγαζει τα υπαρχοντα εργαλεια ρευματος και σε εκδοση για μπαταρια.

Ενα πολυ προσφατο εργαλειο, ειναι ενα μινι εκκεντρο τριβειο!! Εχει βγει σε εκδοση ρευματος αλλα και μπαταριας. Εδω η 12βολτη εκδοση.

Proxxon Cordless random orbital polisher EP/A

29835__89217_zoom.png

Εκδοση μπαταριας: https://www.proxxon.com/en/micromot/29835.php
Eκδοση ρευματος https://www.proxxon.com/en/micromot/28680.php

Εχει βγαλει εδω και πολλα χρονια τον αντιστοιχο αλοιφαδορο, ο οποιος προσφατα βγηκε κσι σε εκδοση μπαταριας.
Ο αλοιφαδορος ειναι ενα καταπληκτικο εργαλειο που παιρνει στρογγυλα γυαλοχαρτα και σφουγγαρακια των 50mm (2 ιντσων) και μου εχει αντικαταστησει κατα 90% το γυαλοχαρταρισμα με το χερι. Απιστευτα χρησιμο και βολικο εργαλειο.

Τωρα με το αντιστοιχο εκκεντρο τριβειο/αλοιφαδορο ερχεται και παει το τριψιμο -η μαλλον το γυαλισμα- δυο βηματα πιο κοντα στο τελειο αποτελεσμα.
Εδω ενα βιντεακι με την εκκεντρη κινηση του εργαλειου. Και εδω ο αλοιφαδορος στην πραξη.

Ιδανικο εργαλειο και για το γυαλισμα μικροαντικειμενων απο υγρο γυαλι και οχι μονο.
Η εκκεντρη κινηση του τριβειου δινει σαφως καλυτερο αποτελεσμα στο φινιρισμα σε ξυλο, μεταλλο, πλαστικο, ρητινες και αλλου.

150 ευρω στο Αμαζον Γερμανιας https://www.amazon.de/-/en/Eccentri...coding=UTF8&psc=1&refRID=MDXEWD2P0G2SJTVGTNAY
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Καιρος ειναι να τελειωσω ενα βαρκακι που εχω αφησει ατελειωτο αρκετα χρονια τωρα.. :)

Σανιδακια παχους 0.8-1μμ, μονο στο μικρο παγκοπριονακι της Proxxon μπορεις να κοψεις αν θες να αγγιζουν την τελειοτητα!!
MxRlHThh.jpg


Εδω καποιες λεπτομερειες για το εργαλειο το οποιο παραμπιπτοντως ειναι σχεδον αθορυβο και εχει εναν ακριβεστατο φραχτη, οσο και απλοϊκος να φαινεται!

*-Π++αιρνει δισκακια για διαφορα υλικα διαμετρου φ50μμ και παχος δισκων απο 0.5 εως 1.1μμ τα οποια εχουν μεγιστο υψος κοπης τα 80μμ (0.8εκατοστα).
Αν βαλεις το supercut δισκακι, οπως της φωτογραφιας, το υψος κοπης ανεβαινει στα 11μμ καθως το δισκακι εχει διαμετρο 58μμ.

Εδω κοπη λωριδας παχους μολις μισου χιλιοστου απο ρεταλι μαονιου!!
nv2fqav.jpg


Το λωριδακι παχους μισου χιλιοστου κοπηκε σε μηκος 20 εκατοστων με εντυπωσιακη καθαροτητα και ακριβεια καθ'ολο το μηκος.
bgwJmSn.jpg


Το μονο που χρειαζεται ειναι σταθερη πιεση του ρεταλιου στον φραχτη ωστε να επιτευχθει η μεγιστη δυνατη ακριβεια.
UG3fWI4h.jpg


Δεν θυμαμαι να εχω κοψει σανιδακι μικροτερου παχους απο μισο χιλιοστο.
Τοσο λεπτα σανιδακια εχω χρειαστει κυριως για συμπληρωματα μικρων κενων σε ξυλοκατασκευες.

Το μινι παγκοπριονακι ειναι αποκλειστικα για μοντελισμο καθως το μαξ υψος κοπης του ενος εκατοστου δεν αφηνει και πολλα περιθωρεια για αλλες κατασκευες.
Αν και ολα τα εργαλεια της Proxxon ειναι για μοντελισμο, τα περισσοτερα απο αυτα μπορεις ανετα να τα χρησιμοποιησεις και για μικρομεσαιοκατασκευες.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Μετα απο πολλα χρονια χρησης της πριονοκορδελας Proxxon σημερα ανακαλυψα τυχαια οτι υπαρχει ενα αφαιρουμενο καπακι για την εξαγωγη των πριονιδιων!!

Εδω το καπακι στη θεση του. Στο κατω δεξι μερος της πριονοκορδελας, στο σημειο ακριβως οπου πεφτουν τα πριονιδια της κορδελας.
UyhLpeHh.jpg


Καθως καθαριζα το εργαλειο επεσε τυχαια το ματι μου στο σημειο. Με μια πενσα το καλυμα αφαιρεθηκε ευκολα. Μπαινει βγαινει συρταρωτα.
gPY7megh.jpg


Ειναι μεγαλη υποθεση να υπαρχει κενο στο συγκεκριμενο σημειο καθως το πριονιδι και τα μικρα κομματακι ξυλου που πεφτουν μεσα μπορει να κανουν ζημια στην κορδελα. Δεν ειναι λιγες οι φορες που ξεχνας να ανοιξεις το εργαλειο για να το καθαρισεις. Αυτη λοιπον η 'διεξοδος' ειναι παρα πολυ χρησιμη.
Σε αρκετες μεγαλες πριονοκορδελες υπαρχει κενο στο κατω μερος της κασας, ακριβως για να μην συσσωρευονται τα πριονιδια και κανουν ζημια.

Εδω το κενο πλεον σημειο της πριονοκορδελας, διαστασεων ~2χ2εκ., οπως φαινεται απο το πλαϊ.
UEOA5XZh.jpg


Αυτη η λεπτομερεια του καπακιου δεν νομιζω να υπαρχει oυτε στο μανουαλ ουτε να το εχω διαβασει πουθενα.
Πολυ πρακτικη και χρησιμη λοιπον η λειτουργια του και ειναι κριμα που η Proxxon δεν το αναφερει πουθενα.
 
  • Like
Reactions: mastroxalastis

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Φρεζακια της Proxxon τα οποια μπορουν να χρησιμοποιηθουν αντι ποντας για αρχικο τρυπημα σε ατσαλι.

Βλεπουμε τα αποτυπωματα του σετ (μυτες 2, 2.5 και 3.15μμ) μετα απο ελαχιστα δευτερολεπτα διατρησης με δραπανο μπαταριας.
cneChN7.jpg

Επισης βλεπουμε τα αστεια αποτυπωματα της αυτοματης ποντας μετα απο καμμια δεκαρια προσπαθειες....

Εδω το σετακι
sj8GFtY.jpg


Ειναι πολυ σημαντικο να προετοιμαζεται αυτη η εσοχη ωστε να μπορεσει να φωλιασει σωστα το κανονικο τρυπανι σιδηρου και να αρχισει ευκολα την διατρηση.
Η εσοχη χρησιμευει και σαν ΄δοχειο' λιπαντικου που ψεκαζουμε ουτως η αλλως για να διατηρησουμε την θερμοκρασια του τρυπανιου χαμηλα.

Η στενη γωνια της φρεζας Proxxon κανει δυνατη την αρχικη διατρηση χωρις να γλυστρησει η μυτη. Οπως φαινεται και στην φωτο, δεν υπαρχει ολισθηση.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Παρα πολυ βολικο το ρουτερακι παγκου της Proxxon, εχω μονιμα επανω το φρεζακι που στρογγυλευει τις ακρες και το χρησιμοποιω συνεχεια.

Εχει επανω στο σωμα του τα δυο κλειδακια αλλαγης των bits και δεν καθεσαι να τα ψαχνεις καθε φορα.
v2LfoSHh.jpg


Ο μηχανισμος ρυθμισης υψους ειναι εξαιρετικα βολικος, ακριβέστατος και ρυθμιζεται με κοινο αλλεν, αν και η Proxxon εχει ειδικο αλλενακι.
Η βιδα ανυψωσης φαινεται αμυδρα, πισω απο το κοπτικο, καθως ειναι σκεπασμενη με πριονιδι
bGgev6Bh.jpg


Ο φρακτης ρυθμιζεται σε παρα πολλες θεσεις καθως υπαρχουν 8 θεσεις εκατερωθεν του τραπεζιου για να βιδωθουν οι βιδες.
yuQvJLw.jpg

(Το δραπανο ειναι εκει για να ανοιξει δυο ακομα τρυπες στο αλουμινενιο τραπεζακι του ρουτερ)

Το προβλημα ειναι οτι στην αρχικη θεση του φραχτη, το περιθωρειο για αυξομειωση της αποστασης φρεζας φρακτη ειναι περιπου μισο εκατοστο.
Xve9g3u.jpg


Στην δεξια μερια του φρακτη, υπαρχει η ευχερεια να ρυθμιζεται λιγο η αποσταση φρεζας/φρακτη, χωρις να βαλεις τον φρακτη στην επομενη τρυπα.

Ομως το μισο εκατοστο ειναι πολυ λιγο εαν θελεις να ανοιξεις πχ. ενα αυλακι σε ενα τεμαχιο ξυλου.
Αρα θα πρεπει να βγαλεις τον φρακτη και να τον βαλεις απο την αλλη πλευρα της φρεζας, πραγμα που σημαινει οτι πρεπει να πας απο την αλλη πλευρα του ρουτερ για να το δουλεψεις. Νο good καθως απο την αλλη πλευρα εχω αλλο μηχανημα.

Η λυση ειναι να ανοιχτουν δυο ακομα τρυπες και ευτυχως υπαρχει το περιθωρειο.
Εδω βλεπουμε τις νεες τρυπες που ανοιχτηκαν με την βοηθεια των -ειδικων διαμετρων- τρυπανιων μεταλλου και κολαουζων parkside!
NIfwR1l.jpg


Η νεα τρυπα που εγινε για να φιλοξενησει την βιδα 4μμ, ανοιχτηκε με τρυπανι 3.3μμ για να ακολουθησει το κολαουζο 4mm της parkside.
1zNdmwv.jpg


Δεν μπορω να μην βαλω μια φωτο του VFM set κολαουζων/τρυπανιων της Parkside!
0zxC6NS.jpg


....και για να μην φθειρουμε τα πολυτιμα ειδικα τρυπανακια ανοιγματος σπειρωματων , τα βοηθαμε με το κεντραδορακι της Proxxon
medmL2v.jpg

Το αλουμινιο ειναι μαλακο μεταλλο και το τρυπανι μεταλλου δεν θα ειχε ιδιαιτερη δυσκολια διατρησης αλλα δεν μπορουσα να αντισταθω στον πειρασμο να δω το φρεζακι της Proxxon να ξυριζει το αλουμινιο :)

Mε τις νεες τρυπες πανω στο τραπεζι ρουτερ της Proxxon, η αποσταση φρεζας/φρακτη αυξηθηκε απο τα 6 στα 23μμ!!
PZngQqe.jpg


Αυξηθηκε λοιπον η ευχρηστια του εργαλειου και για να ανοιξεις ενα αυλακι δεν χρειαζεται να βαλεις τον φρακτη στην αλλη πλευρα.
Ουτε χρειαζεται να πας στη βαση ρουτερ της Dremel οπου η ρυθμιση του φραχτη ειναι πιο βολικη αλλα η στηριξη του εργαλειου δεν ειναι τοσο σταθερη, ιδιως οταν υπαρχει ζορι στο φρεζαρισμα σκληρων ξυλων.

Αυλακι αψεγαδιαστο σε σκληρο ξυλο δρυός, πλατους 8μμ.
zvxtDVrh.jpg


Το φρεζακι κοβει αχορταγα
giVUGyfh.jpg


...και τα απαραιτητα βοηθηματα, ο ψηφιακος μετρητης υψους και ενας σφιγκτηρας της Bessey για τα μικρα τεμαχια.
yvlgfgZh.jpg
 

koukos13

Established Member
6 October 2017
239
Πυργος
χρησιμοτατη βελτιωση.Εγω δε θα τολμουσα να βαλω χερι σε αυτο το εργαλειο..
Το φρεζακι που εχει επανω στη τελευταια φωτο δεν το εχω ξαναδει.
Ειναι της proxxon?
 
  • Like
Reactions: Χιωτης

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,467
Βριλήσσια
Eυχαριστω Γιαννη!

To φρεζακι ειναι το 655 της Dremel, ενα ιδιαιτερο bit το οποιο λεγεται keyhole bit και επισης μπορει να ανοιξει t-track σε ξυλο.

LqGwVjPh.jpg


Εγω το χρησιμοποιω κυριως για να ανοιξω αυλακια πλατους 8μμ με μια περασια καθως τα ισια φρεζακια των μικρων αυτων κοπτικων εχουν πλατος μαξ. 6μμ και για να πας στα 8μμ χρειαζεσαι δευτερο περασμα.
 

nickmanak

AVClub Enthusiast
10 January 2013
869
Β. Ελλαδα
Οι κεντραδοροι τορνου που αγορασατε προσφατα, τι διάμετρο εχουν στο μέσο σημειο τους; Μπορούν να πιαστούν σε 10αρι τσοκ δραπανου;
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,734
Αθήνα
Έχει κεντραδόρους σε διάφορες διαμέτρους, από 3mm, και διαλέγεις τι θές.
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
11,936
Αθηνα
Οι κεντραδοροι τορνου που αγορασατε προσφατα, τι διάμετρο εχουν στο μέσο σημειο τους; Μπορούν να πιαστούν σε 10αρι τσοκ δραπανου;
Ναι μπορούν κανονικά...Είναι 3,4 και 6 χιλ εάν δεν κάνω λαθος...
Θεωρώ ότι στο 10αρη τσοκ θα είναι καλύτερα από 13αρη από πλευράς συγκράτησης...
 
  • Like
Reactions: nickmanak