Macro

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,468
Εκεί ψηλά.....
Επ ειχα καιρο να οργωσω το νημα του μακρο και εχουμε εναν πραγματικα απιστευτο μακροφωτογραφο.


Gianou πολλα πολλα μπραβο.:grinning-smiley-043

υγ

Με τι φακους τις χτενιζεις τις μανταμιτσες ?
 

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Σας ευχαριστω πολυ ολους σας για τα καλα σας λογια, χαιρομαι που σας αρεσε !!
Βασιλη αυτο ειναι συνηθες φαινομενο στο stack και δημιουργειται οταν μπροστα απο την κυρια εικονα παρεμβάλλεται κατι.Στην συγκεκριμενη ηταν οι τριχες μπροστα απο το ματι.Γιαυτο δεν μπορεις να κανεις και πολλα πραγματα εκτος αν γινω κουρεας εντομων :)))
Γιωργο δεν εκανα κατι οι σφηκες ειναι απο μονες τους λιγο punk(ειναι σκληρες οι τριχες που εχουν πανω στο κεφαλι τους σε αντιθεση με αυτες που βρισκονται κατω απο την σιαγονα).
Δημητρη τους φερομαι "ευγενικα".
Kosh απο φακους για εξω χρησιμοποιω ενα Εl-Nikkor 50mm f/2.8 ενα Schneider Kreuznach 50mm f/2.8 και ενα Schneider Kreuznach Apo-Componon 40mm f/2.8 (δανικο προς το παρον ο τελευταιος).
Για το στουντιο εχω διαφορα objectives μικροσκοποιου αλλα αυτα που χρησιμοποιω περισσοτερο ειναι το αγαπημενο μου φακουδακι ενας JML 21mm f/3.5 και ενα Nikon BD Plan .
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,706
Ας βάλω κι εγώ μια πειραματική, ελλείψει ζωντανών (ή και... λιγότερο ζωντανών) μοντέλων κάνοντας δοκιμές στο diy rig, στις ρυθμίσεις, στο zerene, σε όλα τέλος πάντων!

Είναι μια πευκοβελόνα πάνω σε ένα φτερό από περιστέρι :HTEHETH63: Ό,τι νά 'ναι δηλαδή!

 

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Καλο ξεκινημα Νασσο :)
Δοκιμασε να βγαζεις ενα πραγμα πχ μονο το φτερο ή μονο την βελονα του πευκου (απο μπροστα νομιζω εχει μεγαλυτερο ενδιαφερον).
Υπαρχουν ακομη ζωντανα εντομα προλαβαινεις!! Δεν ειναι τοσα πολλα οσο την ανοιξη ή το καλοκαιρι αλλα υπαρχουν και δεν ειναι και λιγα.Βαλτα στην καταψυξη σε βαζακια η σε αιθανολη για να μπορεις να πειραματιζεσα και τον χειμωνα :))
 

pap-x

Senior Member
17 September 2007
540
Θεσσαλονίκη
Χάρη καταπληκτική! Πού πέτυχες αυτό το είδος? Έχω φάει κόλλημα με τις jumping spiders αλλά συνέχεια πέφτω στις ίδιες που έχω φωτοργαφίσει. Είχα μια μικρή αποχή από τον υπολογιστή και την φωτογραφία και μετά από αρκετό καιρό έβγαλα την παρακάτω φωτογραφία με stack. (Αν γνωρίζει κανείς το είδος θα του είμουν ευγνώμων)


Fly Macro by pap-x, on Flickr

H 2η φορά που χρησιμοποιώ νεκρό έντομο, την χρησιμοποίησα για να τεστάρω τον καινούριο εξοπλισμό μου ο οποίος αποδείχθηκε άχρηστος. Πριν 1 μήνα παρείγγειλα από ebay ένα macro rail (από τα πιο φθηνά βέβαια) και 2 λάμπες led γραφείου αρκετά δυνατές. Μόλις τα συγκέντρωσα τα έστησα για να δω την βελτίωση αλλά δεν μπόρεσα να τα εκμεταλλευτώ καθόλου. Το rail κινούνταν πολύ δύσκολα και δεν ήταν καθόλου στιβαρό. Είχε πολύ μεγάλα βήματα οπότε δεν μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις με λεπτομέρεια χωρίς να χάσεις το καδράρισμά σου. Βέβαια τι άλλο να περίμενα με 20Ε. Οι λάμπες από την άλλη είχαν άπλετο φως αλλά δεν συγκρίνονταν με τίποτα με το φλας της μηχανής. Με τον diffuser ειδικά η ταχύτητα κλείστρου μου έπρεπε να πέσει στο μισό δευτερόλεπτο, το οποίο σήμαινε ότι μία στις 4 φωτογραφίες με τρίποδο θα έβγαινε κουνημένη. Οπότε τα έβαλα όλα στην άκρη και τράβηξα με τον παλιό τρόπο, δηλαδή focus με τον φακό της μηχανής και φως από το flash της μηχανής με diffuser από Α4. Αυτά τα έγραψα για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να προχωρήσει στο θέμα του stacking.
 

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Πολυ καλη Χρηστο!

Ανοιξες πολλα θεματα μαζι ;)
Λοιπον το ειδος που εχεις τραβηξει ειναι διπτερο ανηκει στην οικογενεια Sciomyzidae και ειναι το ειδος Sepedon sphegea αυτο το ειδος ειναι παρασιτο και οι προνυμφες τους αναπτύσσονται μεσα στο σωμα σαλιγκαριων!!
Για τις αραχνες:
Αυτες οι jumping spiders ειναι αρκετα κοινες και πολυ μικρες σε μεγεθος (ειναι ποιο μικρες απο ενα σπορο σησαμιού.Τις συναντω συνηθως σε υψομετρο ανω των 500 μετρων αλλα εχω δει heliophanus και σε χαμηλοτερο υψομετρο.Δεν τις εχω δει ποτε σε πολεις παρα μονο σε αραιοκατοικημένες περιοχες και σε βουνα.

Τωρα για το rail που εχεις θα σου πω οτι εχω ενα που το πηρα 15Ε και φανταζομαι ειναι παρομοιο με το δικο σου.Το πηρα γιατι ειχα ενα newport που το ειχα βρει σε παρα πολυ καλη τιμη αλλα δυστυχως δεν μου κρατησε πολυ καιρο γιατι το ανηψακι μου το πεταξε απο τον δευτερο οροφο και στραβωσε το μικρομετρο και η πλατφορμα του επισης( επαθα μερικα εγκεφαλικα μεχρι να το παρω αποφαση οτι το rail που ειχα πριν λιγο καιρο δεν θα το ειχα πια :frown: )
Πηρα λοιπον ενα φτηνιαρικο μεχρι να ξαναβρω καμια καλη προσφορα και να παρω ενα καινουριο linear stage.
Το 70% των εντομων που εχω τραβηξει εξω ειναι με αυτο το φτηνιαρικο rail.
Το μονο που χρειαζεται ειναι να χαλαρωσεις λιγο τις βιδες αλλεν που εχει στα πλαγια ωστε να κινείτε με μεγαλυτερη ευκολια και να βαλεις ενα μεγαλυτερο τροχο ωστε να ελεγχεις καλυτερα τα βηματα.
Δοκιμασε ενα καπακι απο πλαστικο μπουκαλι νερου κανε μια τρυπα στη μεση και μετα ζεστανε το ελαφρα ωστε να μπει στο ροδακι του rail σφιχτα. Επειδη τα καπακια εχουν αυτες τις ραβδωσεις πανω τους ειναι οτι πρεπει για να μετρας πολυ μικρα βηματα και να μην χανεις κανενα καρε.
Αν το κανεις σωστα το αποτελεσμα είναι εγγυημένο.
Τωρα για τις λαμπες εδω θα διαφωνησω μαζι σου.Εχω κανει stack και με τους δυο τροπους και με φλας και με λαμπες.Οι λαμπες led ειναι μακραααν καλυτερες για τον απλουστατο λογο οτι βλεπεις απο πριν πως θα ειναι φωτισμενο το αντικειμενο σου κατι που με το φλας δεν το εχεις.Δηλαδη φωτιζεις, ελεγχεις αν το φως σου κατευθύνεται σωστα και μετα τραβας.Το φλας ειναι μεν ποιο γρηγορο σε θεμα ταχυτητας ωστε να αποφυγεις τα κουνηματα αλλα οταν κανεις φωτογραφιση κατω απο ελεγχομενες συνθηκες αυτο δεν σε ενδιαφερει και πολυ.Επισης η λαμπες δινουν ποιο ομοιομορφο και φυσικο φως(παντα με diffuser εννοείτε)
Το εντομο που ειχες ηταν νεκρο αρα δεν σε νοιαζει να πεσεις στο μισο δευτερολεπτο. Γιατι να σου βγει κουνημενη?
Εχω κανει μονο μια φωτογραφιση σε στουντιο με ζωντανο εντομο (μια collembolla) και αυτο γιατι το συγκεκριμενο ειδος ειναι παρα πολυ μικρο και αλλοιωνεται φοβερα γρηγορα.Καποια στιγμη θα την ανεβασω
Γι αυτό σου προτείνω να το ξαναστησεις ολο απο την αρχη και με λιγο υπομονη θα δεις οτι τα αποτελεσματα θα ερθουν ;).


[ Χρηστο αν χρειαστεις βοηθεια με τις λαμπες ή για το stacking στειλε pm να μιλησουμε και απο το τηλεφωνο :) ]
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,706
Re: Απάντηση: macro

Ναι βρε Νάσο, τεχνικώς εντάξει αλλά εδώ όχι μόνο είναι ψοφίμι αλλά φαίνεται κιόλας

Χαχαχαχα, κάτσε ντε να τελειοποιήσουμε την τεχνική στα πτώματα, και μετά βλέπουμε! :violent-smiley-008:
 

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Μπραβο Νασσο πολυ καλη προσπαθεια για αρχη!
Τωρα δυο πραγματακια που θελουν λιγο προσοχη ειναι να κανεις λιγο παραπανω retouch στο zerene και συγκεκριμενα στις τριχες πανω απο το ματι και κατω στα ποδια και να φωτισεις λιγο περισσοτερο πισω γιατι ειναι αρκετα σκοτεινα.
Κατα τα αλλα εισαι σε πολυ καλο δρομο μπορω να πω:))

Α!! και βγες αν μπορεις να μαζεψεις κανα εντομακι γιατι ερχονται κρυα και μετα θα αργησουμε να τα ξαναδουμε.Μαζεψε και νεκρα,δεν πειραζει αν εχουν σπασμενα μελη ο σκοπος ειναι τωρα που ξεκινησες να μπορεσεις να πειραματιστεις!
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,706
Ευχαριστώ Χάρη, οι συμβουλές σου είναι παραπάνω από πολύτιμες!
Δύο ερωτήσεις για τον el-nikkor: σε ποιο διάφραγμα αποδίδει καλύτερα και μέχρι ποια μεγέθυνση; όπως το υπολογίζω, με φυσουνα και extension rings, είμαι λίγο πάνω από το 6x τώρα. Μήπως είναι υπερβολικό για το συγκεκριμένο φακό;
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Μαζεψε και νεκρα,δεν πειραζει αν εχουν σπασμενα μελη ο σκοπος ειναι τωρα που ξεκινησες να μπορεσεις να πειραματιστεις!

Χεχεχε, τα red flags της NSA θα τρελαίνονται με τέτοιες ατάκες!!!

Πάντως πρέπει να δώσω πάλι συγχαρητήρια σε όλους σας, και κυρίως στον Χάρη που αναβίωσε την κατηγορία macro ωθώντας και τους υπόλοιπους να πειραματιστούν. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σε αυτές τις σελίδες! Εξαιρετικά macro απο (μπλιαχ) έντομα και πολύ μα πολύ τεχνική που μεταδίδεται απο μέλος σε μέλος. Αυτό κάνει και την φωτογραφική γωνιά μας να ξεχωρίζει.
 

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Νασσο ο συγκεκριμενος αποδιδει καλυτερα στο f/5.6.
Αυτος ο φακος ειναι ιδανικος μεχρι 2χ- 2.5χ και με καλα αποτελεσματα στο 3χ αντε 4χ.
Μετα τα 3χ περιπου η αποδοση του πεφτει κατακορυφα οποτε το 6 ειναι υπερβολικο.Σε τοσο μεγαλη μεγεθυνση θελεις αλλους φακους.
 

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Αλεξ σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια.Ειναι χαρα μου αν μπορω να βοηθησω.
Μου εκανε φοβερη εντυπωση οταν ξεκινησα οτι στην Ελλαδα ασχολουνται ελαχιστοι με αυτο!
Βλεπεις Γερμανους και γενικα Βορειοευρωπαιους να ασχολουνται παρα πολυ και εμεις με τετοια εντομοπανιδα να μην ασχολουμαστε σχεδον καθολου.

Χαχα,λες να μας κυνηγησουν ;)?
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,706
Αλλη μία, λίγο πιο εμφανίσιμη... Οι σκόνες πάνω στα έντομα είναι θέμα πάντως!

 
Last edited:

gianou

AVClub Enthusiast
21 April 2008
901
Nαι αυτη ειναι πολυ καλυτερη!
Τωρα για τις σκονες μπανακι :))
Θελουν αρκετα πλυσιματα για να φυγουν.Αναλογα το ποσο σκονη εχει και το τι εντομο (αν ειναι πολυ τριχωτο ειναι δυσκολο), μπορει να μην καταφερεις να τις βγαλεις ολες αλλα σιγουρα θα φυγουν οι περισσοτερες.