From the vaults ( avforum )

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
LIQUID PHOTOGRAPHY / Dani joss ( Poeta negra )

"Υγρή φωτογράφιση" . Οπως την ώρα που το άσπρο χαρτί βαπτίζεται στο ειδικό υγρό και το φίλμ αρχίζει να αποτυπώνεται , θολό στην αρχή , έντονο και καθαρό στο τέλος , με τις μορφές και τα τοπία να αποκτούν σιγά - σιγά περιγράμματα που καθορίζουν την μορφή τους και οριοθετούν την ουσία τους και με τα ενδιάμεσα στάδια να έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όσους θέλουν να επέμβουν δημιουργικά στο όλο process.

"Υγροί ήχοι" ( ναι , ξέρω πως είναι νεολογισμός , αλλά πως αλλοιώς να αποδοθεί στον γραπτό λόγο η έννοια της συνεχούς ροής και των εναλλαγών ανάμεσα στα ηχητικά τοπία του συνθέτη ) , ζοφερές ατμόσφαιρες , η μουσική του Dani joss παριστά αφαιρετικές εικόνες χρησιμοποιώντας ένα minimum εκφραστικών μέσων γιά να αποδώσει με απόλυτη σαφήνεια εν τέλει , ένα μεγάλο πλούτο συναισθημάτων , σκέψεων , εντυπώσεων , εμπειριών .

Η ομορφιά που αναδύεται από αυτό το μικrό σε διάρκεια ( μόλις 30 λεπτά ) , αλλά μεγάλο σε έμπνευση , ηχοχρώματα και συναισθήματα δισκογράφημα , έχει έναν διαχρονικό χαρακτήρα που ξεκινά από τον Erik Satie και περνώντας από τον Brian Eno ( της εποχής των συνεργασιών με Harold Budd) , φθάνει στους Murcof και στους Panamerican , έχοντας όμως εν σχέσει με τους τελευταίους μιά σημαντική ειδοποιό διαφορά . Διατηρεί την εσωτερικότητα και τον λυρισμό των πρώτων ανα πάσα στιγμή , είτε κρυμμένους πίσω από κάθε ήχο είτε εμφανείς σε πρώτο πλάνο και γι' αυτό ακόμη και στα λίγα σημεία που υπερβάλλει παραμένει ζεστός και ανθρώπινος .

Ψηφιακός λυρισμός ; Μετανεωτερική εσωτερικότητα ; Ποιητική electronica ; Η ουσία είναι πως το cd ξεχυλίζει από ρομαντική διάθεση αιχμαλωτίζοντας στιγμές σαγήνης και γοητείας . Το σύμπαν του Dani Joss είναι γκρίζο , χωρίς να είναι ζοφερό , είναι μελαγχολικό χωρίς να είναι κατατονικό , έχει όμως μιά υποβόσκουσα εκρηκτικότητα που σε παρασύρει . Διηγείται ιστορίες , φωτογραφίζοντας τις , μέσα από ενδοστρεφή ηχητικά τοπία και τις διηγείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του σήμερα.

Ο Dani Joss είναι και μέλος των S.Ink , του Θεσσαλονικιώτικου γκρούπ που βάλθηκε να επαναφέρει το kraut - rock στα καθ' ημάς . Η Poeta Negra είναι μιά επίσης Θεσσαλονικιώτικη ανεξάρτητη εταιρία με πολύ αξιόλογες κυκλοφορίες . Περισσότερες πληροφορίες στο www.poetanegra.com

( Το κείμενο αυτό ήταν το δεύτερο που είχα δημοσιεύσει στο avforum , λίγο μετά την εγγραφή μου . Επί τη ευκαιρία της συζητήσεως σε άλλο θρεντ για την Klik records το θυμήθηκα και μιά και δεν το είχα βάλει μέχρι στιγμής στο avclub - είχα την αίσθηση ότι δεν πολυενδιέφερε αυτού του είδους η μουσική -το βάζω αυτούσιο τώρα , που φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί νέοι - στο πνεύμα και στην ηλικία - που ακούν τέτοια . Ευκαιρία να δοθεί προσοχή σε έναν αξιολογότατο Ελληνα δημιουργό )
 

LEO09

Senior Member
28 January 2007
639
Athens
Eξαιρετικη εταιρεια με πολυ καλους δημιουργους,λιγο δυσκολο εδω
στην Αθηνα να βρεις τα cd αλλα θα προσπαθησω να βρω το
συγκεκριμενο οπωσδηποτε καθως & τους 2 by bukowski.