Henryk Gorecki Symphony 3

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Ανακαλύπτω την αξία των σύγχρονων συνθετών οπότε και θα ήθελα να παρουσιάσω πολύ σύντομα το παραπάνω έργο από το οποίο ενθουσιάστηκα πρόσφατα.
Η 3η Συμφωνία του H. Gorecki είναι ίσως ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του 20ου αιώνα κυρίως γιατί τολμά να αντιμετωπίσει τον όρο "συμφωνία" με έναν φοβερά ιδιόρυθμο τρόπο. Αποτελείται από τρία μέρη, το πρώτο εκ των οποίων διαρκεί 26 λεπτά (!) και βασίζεται σε μια προσευχή του 15ου αιώνα που γράφτηκε σε μοναστήρι της Πολωνίας, χώρας γέννησης του συνθέτη.
Το δεύτερο μέρος διαρκεί εννιά λεπτά και σε αυτό πρωταγωνιστεί η φωνή της soprano.
Το τρίτο μέρος είναι λίγο πιο γρήγορο και είναι άλλη μια προσευχή.

Γενικά το έργο (που γράφτηκε το 1976) είναι μια πρόκληση στο "κλασσικό" άκουσμα και ήταν ένα βήμα του συνθέτη πιο κοντά στην avant-garde αντίληψη που ούτως ή άλλως πλησίαζε.

Η πιο γνωστή εκτέλεσή του (και πάρα πολύ καλή) είναι αυτή της London Sinfonietta με τον David Zinman του 1992.
 

Attachments

  • gor-sym-3_.jpg
    gor-sym-3_.jpg
    28.5 KB · Views: 13
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Για ένα διάστημα η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως.3 μέρη Lento με έναν υπνωτιστικό ρυθμό,που κατά την γνώμη μου έχουν πολύ ενδιαφέρον,αλλά χρειάζονται τον χρόνο τους,ειδικά τώρα που ο θόρυβος έχει καταλαγιάσει.
Σε όσα μάς παρουσιάζει ο Mc,να συμπληρώσω ότι στο δευτερο μέρος η soprano τραγουδά το Πολωνέζικο Ave Maria προσευχή που βρέθηκε γραμμμένη στον τοίχο ενός κελλιού στο Zakopane,απο τα χέρια μιάς 18χρονης φυλακισμένης απο την Γκεστάπο.
Και στο τρίτο μέρος το τραγούδι είναι ένα πολωνέζικο παραδοσιακό.
Προσωπικά την θεωρώ μιά απλή μινιμαλιστική κατασκευή,που η δομή της είναι αρκετά στέρεη και αυτό βοηθά πολύ τον ακροατή.Μάλλον απο τα πιό ´εύκολα´έργα τού Gorecki.
H Εκτέλεση που προτείνει ο Mc είναι η καλύτερη.Αυτή που την ανταγωνίζεται και ίσως θά την ξεπεράσει είναι απο την Naxos ,με διευθυντή τής Ορχήστρας τής Κρακοβίας ,τον σπουδαίο Μαλεριανό Antoni Wit.Aπο την ίδια εταιρεία έχει ηχογραφηθεί με τούς ίδιους συντελεστές και η 2η Συμφωνία τού συνθέτη.Η ηχογράφηση τής elektra nonesuch(warner)ίσως είναι λίγο πιό ´βαθειά´.
Thanks Μc.:ernaehrung004:
Η 3η αξίζει να υπάρχει στην δισκοθήκη μας πάντως,ακόμα και απ´όσους δεν αρέσκονται ιδιαίτερα στην ´κλασσική´.Προκαλεί συγκίνηση και είναι ένα ατμοσφαιρικό έργο για τα σύγχρονα δεδομένα.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
+ 1 και από εμένα για όλα τα παραπάνω....

έχω την έκδοση της ΝΑΞΟΣ που έχει καλή ηχογράφηση /εκτέλεση /τιμή


Ο Γκορέτσκι είναι γενικά δύσκολος αλλά η υπόψη συμφωνία συγκινεί και αμύητους...

Σας ετοιμάζω και εγώ κάτι για έναν σύχρονο Εβροπολωνό.... Αναμείνατε