Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

10991_1.JPG


Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ολοκλήρωσε τους - βασισμένους στο ομώνυμο έργο του Διονυσίου Σολωμού - Ελεύθερους Πολιορκημένους, το 1977. Ως μουσική φόρμα είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος:

Δεν έχω κάνει μελοποίηση αλλά προσέγγιση. Η σύζευξη μουσικής και ποίησης είναι ένας γάμος. Για να είναι ο γάμος αυτός επιτυχημένος, κάθε τέχνη πρέπει να παραχωρεί μέρος της ελευθερίας της.

Το έργο αποτελεί ένα συνδυασμό απαγγελίας, μουσικής, πρόζας και τραγουδιών, πάνω σε κείμενα του Σολωμού - ποιήματα και πεζά - από τα τρία σχεδιάσματα, επιλεγμένα από το συνθέτη ώστε να διατηρείται μια δραματουργική συνέχεια. Περιλαμβάνει αφηγητή, τρείς τραγουδιστές, ορχήστρα και χορωδία. Στην πρωτότυπη ηχογράφηση συμμετείχαν η Ειρήνη Παππά, οι Ν. Ξυλούρης, Λ. Χαλκιάς και Ηλ. Κλωναρίδης και η Χορωδία Πρέβεζας αντίστοιχα.

Ως σύνολο, δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλές, ίσως και λόγω της έκτασης και του σύνθετου της φόρμας του. Προσωπικά το θεωρώ άνισο, με την πρόζα και τις απαγγελίες -ιδιαίτερα στο πρώτο cd που κυριαρχούν - να μην προδίδουν μεν το πνεύμα του κειμένου, να μην παράγουν δε και αξιόλογο πρόσθετο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ το δραματικό πλαίσιο που προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι μάλλον ασθενές και απλοϊκό.

Το δεύτερο cd όμως έχει καλύτερη ισορροπία μέσων και μεγαλύτερη συνοχή. Ορισμένα τραγούδια του μάλιστα -μαζί με κάποια το πρώτου cd - είναι πραγματικά μεγάλη μουσική και επιτυγχάνουν μια υποδειγματική - κλασσική θα τολμούσα να πω - ενότητα μορφής και περιεχομένου. Προσωπικά νιώθω περήφανος που η νεώτερη ελληνική μουσική δημιουργία περιλαμβάνει τραγούδια σαν τα μητέρα μεγαλόψυχη, πειρασμός, αλλ' Ήλιος αλλ' αόρατος και άκρα του τάφου σιωπή.

Ένα έργο ειδικών συνθηκών, το οποίο όμως με έπεισε εξ' αρχής και αναμφίβολα, πως περιλαμβάνει κάποια από την πιο ενδιαφέρουσα μουσική που άκουσα να γράφεται κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Από τα πρώτα cd που αγόρασα και από αυτά στα οποία επανέρχομαι συχνά.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Nτέμιαν ,προσοχή.Διαβλέπω ότι ´μολύνεσαι ´απο τον ιό:flipout: :flipout: .Σολωμός???:
Συμφωνώ ως πρός την ανισότητα και μερικές φορές τον βερμπαλισμό τού έργου αλλά υπάρχουν οι στιγμές που προανέφερες που είναι σημαντικότατες μουσικά...
 
22 June 2006
1,097
Sweden
Εφόσον τον αναφέρατε (τον Μαρκόπουλο) και δεν έχω τίποτα δικό του, κάντε 2-3 προτάσεις - τα καλύτερα του, να μαθαίνουμε και 'μεις οι αδαείς..

Αν και τελικά έχω ένα μικρό αισθητικό θέμα μαζί του. Μάλλον γι'αυτό δεν έχω πάρει τίποτα δικό του. Λειτουργεί υποσυνείδητα. Νομίζω ότι - οπως είπε και ο Σπύρος - βερμπαλίζει γενικά. Δεν μου φαίνεται να έχει εσωτερικότητα ο τύπος. Τουλάχιστον μία φορά που τον είχα δει στο Ηρώδειο έτσι ήταν.
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Χρονικό,Ιθαγένεια και Θητεία είναι οι σπουδαιότερες δουλειές του που στέκουν πολύ ψηλά στην Ελληνική Δισκογραφία.

Συμφωνώ και επαυξάνω!
Είναι "σταθμοί".
Έχουν κυκλοφορήσει και σε remaster. Να τα ακούσεις δυνατά! Μη λυπηθείς το volume.

Θα πρόσθετα και τα "Ριζίτικα" μοναδική στιγμή για τον Ξυλούρη.

Και υπάρχουν κι άλλα πολύ όμορφα και πιο εύκολα αλλά σιγά σιγά.

Όσο για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους δεν συστήνεται για γνωριμία με τον συνθέτη. Εκτός από κάποιες ιδιαίτερες στιγμές του που στέκουν και αυτόνομα ίσως, το σύνολο του έργου απαιτεί μία ιδιαίτερη διάθεση - στιγμή ώστε να το δεχθείς συνολικά. Ομολογώ ότι ελάχιστες φορές έχω έρθει στην κατάλληλη ψυχολογία ώστε να το αποζητήσω.

Γενικά η μουσική του Μαρκόπουλου είναι γέννημα μιας περιόδου έντονων κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων - αναζητήσεων. Ο ίδιος μοιάζει να προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει το σύγχρονο αστικό λαϊκό τραγούδι τοποθετώντας το να πατήσει γερά πάνω στην δημοτική παράδοση. Στην πραγματικότητα συνεχίζει αυτό που άρχισαν οι Χατζιδάκις - Θεοδωράκης. Επιστροφή στις ρίζες κατά μία έννοια και εκ νέου αυτοπροσδιορισμός (συνολικός και μέσα από το λαϊκό τραγούδι) σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, σύνθημα επίκαιρο και αίτημα μιας ολόκληρης γενιάς , που πολύ έξυπνα το ενσωμάτωσε στο πρόγραμμά του και ...του άλλαξε τα φώτα ο Ανδρέας Παπανδρέου.