Κάποτε στο Lower East Side...

17 June 2006
14,350
picture.jpg


The Big Gundown: John Zorn plays the music of Ennio Morricone (Tzadik CD)

Νεοϋορκέζος Εβραίος συνθέτης-σαξοφωνίστας/avant-garde εστέτ, γεννημένος το 1953. Θεωρείται περίπου garage jazz, αλλά στην ουσία είναι πολύ δύσκολο να τον κατατάξεις κάπου: οι επιρροές του - τα cartoons, η pop, ο Anthony Braxton, ο Igor Stravinsky, ο Mauricio Kagel - είναι τόσο ετερόκλητες όσο και το σύγχρονο μουσικό τοπίο. Ο δίσκος του είναι αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό μαέστρο. Ο Zorn δίσταζε να πειραματισθεί πάνω στις μουσικές του Morricone γιατί τις θεωρούσε κυριολεκτικά Τέλειες στην πρωτογενή τους μορφή. Είχε δίκιο: τις περνάει εδώ από τα 40 κύματα και παίζει μαζί τους σαν τη γάτα με το ποντίκι – κι αυτές αντέχουν: Τις αποδομεί και τις ξαναχτίζει απ την αρχή, τις μεταγράφει αγρίως, πιστός στο πνεύμα της επιμειξίας του Ιταλού τις παραγεμίζει με στοιχεία ethnic και τις μεθάει με την ενέργεια του punk. Μόνο που δεν πρόκειται για ανεξέλεγκτη σφαγή: τα θέματα των κομματιών αναθεωρούνται ριζικά αλλά η ψυχή τους, το πνεύμα τους, περιφρουρούνται με περίσσια προσοχή. Από κοντά, αρωγός, ολόκληρη η Νεοϋορκέζικη “μαφία”: Fred Frith, Anton Fier, Marc Ribot, Arto Lindsay, Wayne Horvitz, Bill Frisell όλος ο καλός κόσμος.
Ο μαέστρος παρακολουθεί εκστατικός. Δίνει ολόψυχα την έγκρισή του σ ένα σημείωμα στο οπισθόφυλλο.
Δίσκος θρυλικός, Ευαγγέλιο για τις επερχόμενες γενεές. Επετειακό remaster με καινούργιο εξώφυλλο για τα 15 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του στη Nonesuch(1985). 6 extra κομμάτια, το ίδιο συγκλονιστικά με τα παληά. O Τρόμος Πάνω απ την Πόλη, Η Συμμορία των Σικελών, Κάποτε στην Αμερική, Κάτω τα Κεφάλια!… Δεν ξέρεις Τι να πρωτοδιαλέξεις.
Αν χρειάζεσθε έναν δίσκο του John Zorn, αυτός είναι το The Big Gundown.

jzb5.jpg
 
Εχω την πρωτη (καταργημενη) εκδοση απο παλια, εκει που ισως μπορεις να με διαφωτισεις ειναι αν κατα τη γνωμη σου το νεο ρημαστερ ηχει τοσο επαξια ωστε να δικαιολογει οπωσδηποτε την αγορα εκ νεου (εκτος πια αν τα extra tracks απο μονα τους ξεχωριζουν τοσο πολυ).
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Κατά τη γνώμη μου, φτάνει μόλις ένα από τα bonus tracks για να ξανα-αγοράσει κανείς το άλμπουμ: είναι το The Ballad of Hank McCain με τον Mike Patton στα φωνητικά.
Υπάρχει βέβαια και το extra artwork στο βιβλιαράκι που συνοδεύει το δίσκο: ό τι πρέπει για φετιχιστές.
 
19 June 2006
8,661
Το Σάββατο θα πάω μετρόπολις.
Ρε τον Πάττον...
Σε ότι ενδιαφέρον κινείται βρίσκεται μέσα.
Άκρως δελεαστική πρόταση.
 
14 December 2006
4,265
Αποδεικνύεται λοιπόν για μια ακόμα φορά πως όπως σε όλα τα επίπεδα έτσι και στην μουσική τα πράγματα έρχονται τελικά στο χρόνο τους και συνήθως όταν δεν τα περιμένεις πια.. Λόγω της πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης αλλά και επειδή διαισθητικά αντιλήφθηκα ότι ανήκει στο ευρύτερο πεδίο των αναζητήσεων μου έψαξα την δουλειά αυτή καιρό πριν αλλά τελικά τυχαία το βρήκα την περασμένη Παρασκευή. Έχοντας ακούσει το cd δύο φορές ως τώρα και έχοντας μείνει έκπληκτος ήδη από την πρώτη αντιλαμβάνομαι ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες ακροάσεις από ότι συνήθως όχι λόγω “δυσκολίας” του έργου αλλά ως προσπάθεια κατανοήσεως της “υπερκινητικότητας” του Zorn και του τρόπου που αντιλαμβάνεται και δένει τα πράγματα αλλά και τις ταχύτητες του που είναι ιδιαίτερα γρήγορες κατά περιπτώσεις.
Συνολικά για την δουλειά αυτή έχω να πω ότι είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που λες ότι δεν υπάρχει “χρόνος”. Είναι της εποχής του, είναι πολύ μπροστά από αυτήν,είναι και πολύ πίσω, και σίγουρα τουλάχιστον σε εμένα έχει αρχίσει να λειτουργεί εθιστικά. Αποτελεί δε και μια πολύ καλή δουλειά προκειμένου να γνωρίσει κάποιος και πολλούς άλλους άγνωστους στο ευρύ κοινό μουσικούς..
Εκπληκτική η Shelley Hirsch στα φωνητικά στο erotico
 
27 June 2006
7,771
Το Σάββατο θα πάω μετρόπολις.
Ρε τον Πάττον...
Σε ότι ενδιαφέρον κινείται βρίσκεται μέσα.
Άκρως δελεαστική πρόταση.

Τώρα το είδα, ελπίζω να σε πρόλαβα..
Υπάρχουνε, εννοείται στη πρώτη έκδοση.
Από τη μέρα που άκουσα το ανυπέρβλητο Naked City, έψαξα πολύ John Zorn Τζιμ..
 
27 June 2006
7,771
:chinscratch:Αρα πάμε και για Naked city!

Απαραίτητα George, θα κολλήσεις μετά..
Πολλοί το θεωρούν σαν το πιο comercial album του βέβαια και ίσως να έχου δίκιο..
Απίστευτες δυνατότητες έχει αυτός ο άνθρωπος, το ίδιο και η μπάντα που δεν ακουμπιέται κ α ν ο ν ι κ ά.
Αρρώστεια όμως.. μη περιμένεις κάτι άλλο..
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
John Zorn - The Big Gundown

zorn-john.jpg


Σε μια καθημερινότητα που ο μονοκύτταρος νταβάς έγινε μαφία και η μαφία πολυκατάστημα όχι επειδή δυνάμωσε αυτός, αλλά επειδή λύγισε εμάς, άλλοτε ξεπαστρεύοντας το κίνημα με τον κατακερματισμό και άλλοτε ευνουχίζοντας τη μονάδα ποντάροντας στην ατζαμοσύνη της, αλλά και στην διάρκεια και την μεθοδικότητα ρουφώντας μεδούλι απ'τους ρουφιάνους του σα'νά'ταν κούρβουλα. Αποκύημα αήττητο το σύστημα. Φάνταγμα που κρύβει τον ήλιο, ετερογενής ήλωση που διακόπτει τη σκέψη και την αντικαθιστά με την συνθήκη του παράδεισου και της τιμωρίας του Bosch.
Σ'αυτούς τους περίπλοκους καιρούς, σαν άριστος ο μνημοτέχνης JZorn με την επωδό του TheBigGundown μας δείχνει το δρόμο σαν φανάρι στην ομίχλη. Δεν βρίσκω άλλη λέξη για τις Μουσικές του από αυτήν της οπισθοδρομικής εξέλιξης. Ψευτορομαντισμός, θεαθήναι και στερεότυπα τσακίζονται γλιστρώντας σαν τον Wyatt από το παράθυρο, πληρώνοντας το τίμημα της αντιγνωμίας στην θέληση της ύπαρξης. Ένας αληθινός prog δίσκος! Ομορφιά που φυτρώνει μέσα από πλαστικά τάπερ :grinning-smiley-043
*****/5
 

caerbannog

Established Member
7 May 2008
290
Αν χρειάζεσθε έναν δίσκο του John Zorn, αυτός είναι το The Big Gundown.

jzb5.jpg
[/quote]

Έλα όμως που χρειάζεστε (δεν έχει αν,:grandpa: είναι υποχρεωτικό μάθημα) τουλάχιστον τρεις: Τον περί ου, το Spillane και το Spy vs Spy...-bye-