Βραβείων συνέχεια για το Ελληνικό Σινεμά

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Ο γερμανοτραφής σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, το δίδυμο πίσω από την επιτυχημένη γλυκόπικρη κομεντί Ακαδημία Πλάτωνος, βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία αντίστοιχα για τη νέα ταινία τους Άδικος Κόσμος.
Υπενθυμίζω ότι είναι η δεύτερη διαδοχική βράβευση ταινίας του Τσίτου με τον ίδιο πρωταγωνιστή καθώς είχε προηγηθεί η Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο.
Φεστιβάλ μικρότερου βεληνεκούς αλλά σίγουρα όχι "δευτεράντζες".
Μπράβο τους! :SFGSFGSF:

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4659688

Δύο βραβεία για τον «Άδικο Κόσμο» στην Ισπανία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2011 13:19

Web-Only





Τα βραβεία σκηνοθεσίας και ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο απέσπασε η ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος Κόσμος» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, στη βόρεια Ισπανία.

Στον Τσίτο απονεμήθηκε το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στον Καφετζόπουλο, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά έναν αστυνομικό που παλεύει με θέματα δικαιοσύνης, εντιμότητας και αγάπης.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του fεστιβάλ απέσπασε η ισπανική ταινία Los Pasos Dobles του Ισάκι Λακουέστα και Α' Γυναικείου Ρόλου η Ισπανίδα Μαρία Λεόν για την ερμηνεία της στην ισπανική ταινία La Voz Dormida.

Η προηγούμενη συνεργασία Τσίτου-Καφετζόπουλου στην ταινία Ακαδημία Πλάτωνος είχε επίσης πετυχημένη πορεία στην Ευρώπη (φιναλίστ του ευρωπαϊκού βραβείου LUX και Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο).



http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=312755

«Δίκαιη» νίκη για τον «Άδικο κόσμο» του Φίλλιπου Τσίτου

Βραβείο σκηνοθεσίας και α' ανδρικού ρόλου στο Σαν Σεμπαστιάν

Δύο βραβεία απέσπασε η ταινία του Φίλλιπου Τσίτου, «Άδικος κόσμος» στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία.
Σκηνή από την ταινία Το βραβείο σκηνοθεσίας παρέλαβε ο δημιουργό ςτης ταινίας "Άδικος κόσμος", Φίλιππος Τσίτος, ενώ το βραβείο α' ανδρικού ρόλου κέρδισε ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.
"Επιτυχίες σαν του Φίλιππου Τσίτου στο Σαν Σεμπαστιάν δίνουν σε όλους μας δύναμη και ελπίδα, γιατί αποδεικνύουν ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που θα τον βγάλουν από την κρίση, είναι όχι απλά ζωντανές αλλά πιο παρεμβατικές από ποτέ, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε αμέσως μετά τη βράβεύση της ταινίας, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κάνοντας παράλληλα λόγο ''για τις σημαντικές διακρίσεις που σημειώνει ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια''.

Υ.Γ. Ποιος να είναι άραγε ο παραγωγός τους; :drummer:
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Re: Βραβείων συνέχεια για το ελληνικό σινεμά

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4660032

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΑΔΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

«Λίγη αισιοδοξία, ρε παιδιά»

Του Δημήτρη Δανίκα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011





«Σαν να μην το 'χει πάρει χαμπάρι ο πολύς κόσμος. Τα κανάλια δεν είπαν τίποτα. Να, σήμερα με πήραν από την ΕΡΤ να εμφανιστώ στο δελτίο της Στάη να μιλήσω για το βραβείο. Και μερικές ώρες αργότερα με ξαναπήρανε να το ακυρώσουν. "Το δελτίο της κυρίας Στάη είναι γεμάτο με πολιτικές ειδήσεις", μου είπαν»...
Τάδε έφη χτες, στα «ΝΕΑ», ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Για δεύτερη φορά βραβευμένος, ως καλύτερος ηθοποιός, σε διεθνές φεστιβάλ. Τον Αύγουστο του 2009 με την «Ακαδημία Πλάτωνος» στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. Από εκεί έφυγε με τη Λεοπάρδαλη, το τρόπαιο για την καλύτερη ερμηνεία.
Το Σάββατο έφυγε από το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν με το ασημένιο Οστρακο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για το «ειρωνικό δράμα» (όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος) «Αδικος κόσμος», παρέα με τον Φίλιππο Τσίτο που κέρδισε Οστρακο καλύτερης σκηνοθεσίας.
«Σπανίως συμβαίνει μια ταινία να κερδίζει δύο βραβεία. Οι αντίπαλοί μας μάς κοιτούσαν και μέσα από τα δόντια τους έλεγαν "α, εσείς είστε οι Ελληνες με τα δύο βραβεία". Τέτοια πράγματα», λέει ο πρωταγωνιστής.
Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής;
Τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, τη γυναίκα του Τζόελ Κόεν που το 1997 είχε κερδίσει Οσκαρ για το «Φάργκο».
Κι εκείνη, όπως εσύ στον «Αδικο κόσμο», υποδύεται αστυνομικό.
Ο δικός μου είναι διαφορετικός. Μια μέρα του την βαράει και αποφασίζει να κάνει το δικό του. Ας πούμε, όταν του φέρνουν έναν εμπρηστή που είχε κάψει το μαγαζί του επειδή έχει χρεοκοπήσει, ο δικός μου μπάτσος τον αφήνει ελεύθερο. «Πήγαινε σπίτι σου», του λέει.
Και η ΜακΝτόρμαντ;
Κολλητάρια. Γούσταρε πολύ την ταινία μου. Με τις ώρες κουβεντιάζαμε. Οι άλλες παρέες την παρακαλούσαν να πάει στα τραπέζια τους. «Οχι, θα μείνω με τους Ελληνες», έλεγε. Πώς να σ' το πω; Κολλήσαμε.
Και πόσο κόστισε η ταινία;
Τίποτα. Ούτε φραγκοδίφραγκα. Ολοι γίναμε συμπαραγωγοί. Εγώ, ας πούμε, έχω υπογράψει χαρτί ότι θα λαμβάνω μόνο όταν η ταινία θα αρχίσει να κερδίζει. Το ίδιο, απ' όσο ξέρω, έχει συμβεί και με την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Το ίδιο και με αρκετούς πιτσιρικάδες. Εκ των ενόντων. Ομως για πόσο; Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, πόσο θ' αντέξουμε; Είπαμε να ξεφορτωθούμε το παλιό, σάπιο καθεστώς του Κέντρου κι έτσι συμφωνήσαμε με τον Νόμο Γερουλάνου. Ομως το Κέντρο είναι κλειστό. Τίποτα. Φαντάσου ότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και μερικά ψωροχιλιάρικα.
Μα δεν υπάρχει δεκάρα.
Τότε να κατεβάσουν τα ρολά. Σου είπα όμως. Εντάξει η κρίση. Θηριώδης. Ωστόσο υπάρχει και κάποια είδηση με αισιοδοξία. Τίποτα. Τα κανάλια να τροφοδοτούν τον κόσμο με τρομοκρατία και μαυρίλα.
Η ΑΕΚάρα μας σε πανωλεθρία, αλλά ο Καφετζόπουλος από θρίαμβο σε θρίαμβο.
Μεταξύ θριάμβου και πανωλεθρίας. Γιατί είναι ελάχιστες οι ταινίες και άφθονη η ανεργία. Η κρίση με έχει βαρέσει κατακούτελα.
Παρ' όλα αυτά, ο μπαγάσας έχει σχέδια πολλά. Οπως, ας πούμε, από τον Νοέμβριο στις «Ροές» ως σκηνοθέτης του θεατρικού «Steady rain» («σαν να λέμε βρόχα», μου λέει), ένα έργο που είχε παρουσιαστεί στο Μπρόντγουεϊ με Χιου Τζάκμαν και Ντάνιελ Κρεγκ. Μπας και η κρίση προκαλεί έμπνευση και φέρνει βραβεία; Μπας; Γιατί ο κόσμος είναι άδικος αλλά ο καλλιτέχνης δημιουργικός!