Γκαμπριέλ Φωρέ - Κουαρτέτα και κουιντέτα για πιάνο

amadeus webern

New member
5 May 2009
83
Ένα συνθέτη που πάντα θεωρούσα αδικαιολόγητα παραμελημένο είναι ο Γάλλος Γκαμπριέλ Φωρέ. Ρομαντικός, αλλά με μια αγάπη για τις κλασικές φόρμες, στα τέλη του αιώνα και του ρομαντισμού και στις αρχές του επόμενου πριν από τον δωδεκαφθογγισμό του Σαίνμπεργκ, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Παρόλο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους συμπατριώτες του Ντεμπυσύ και Ραβέλ, τα έργα του δεν ακούγονται τόσο πολύ όσο τα δικά τους. Έχει γράψει μουσική για πιάνο (νυχτερινά, εμπρομπτύ, πρελούδια, μπαρκαρόλλες κ.α.), ένα εξαιρετικό και πάνγλυκο Ρέκβιεμ και άλλα χορωδιακά έργα θρησκευτικού περιεχομένου, άπειρα τραγούδια απράμιλλης ομορφιάς σε γαλλική ποίηση ολκής και μουσική δωματίου. Μαθητής του Σαιν-Σανς, φίλος του Τσαϊκόφκσυ και του Αλμπένιζ, ίνδαλμα του Ααρόν Κόπλαντ, δάσκαλος του Μωρίς Ραβέλ, ο Φωρέ υπήρξε μια από εκείνες τις μυστήριες φυσιογνωμίες που παρουσιάζονται στο τέλος μιας εποχής και την επηρεάζουν καταλυτικά μέσα από την ήρεμη δύναμή τους.

Εδώ θέλω να παρουσιάσω εν συντομία τα δύο κουαρτέτα και τα δύο κουιντέτα που έχει γράψει για πιάνο, τα οποία τα θεωρώ ιδανική ακρόαση για φθινοπωρινό καιρό! Το πρώτο πράγμα που καλό είναι να έχει κανείς υπόψη είναι ότι η μουσική του και ειδικά αυτά τα έργα δεν ανοίγονται εύκολα. Η πυκνή, εκλεπτυσμένη και αέναα ρευστή γραφή τους, τα κάνει στα αυτιά ακόμα και των έμπειρων ακροατών κάτι σαν κλειστά μπουμπούκια που θέλουν το φως της προσοχής και επανειλημμένων ακροάσεων για ν' ανθίσουν.

Το δύο κουαρτέτα γράφτηκαν το 1876 και 1886 αντίστοιχα και ακολούθησαν τα κουιντέτα το 1905 και 1921. Τα δύο τελευταία είναι δείγματα της όψιμης γραφής του συνθέτη. Αντίθετα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, το πιάνο σε αυτά τα έργα δεν θα έλεγε κανείς ότι “σολάρει”. Αντιθέτως, είναι πολύ οργανικά δεμένο με τα έγχορδα. Αυτή είναι μία από τις πολλές ιδαιτερότητες των έργων αυτών, μαζί με τις αντιστικτικές, τροπικές τεχνικές του και την δική του ιδιαίτερη χρήση μετρικών τεχνικών που έδωσαν στη μουσική του αυτή τη φευγαλέα και “άπιαστη” ποιότητα στην οποία αναφερόταν ο Ααρόν Κόπλαντ.

Προτιμώμενες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις. Θα μείνω στους Γάλλους (υπάρχει λόγος). Γι' αυτά τα έργα τουλάχιστον. Πολύ αξιόλογη εκτέλεση είναι του Jean-Philippe Collard με το κουαρτέτο Parrenin του 1979 (ΕΜΙ) που είχε κυκλοφορήσει σε 2 σετ των 2 CD με τα άπαντα της μουσικής δωματίου του συνθέτη. Το δεύτερο σετ περιέχει επιπλέον και το κύκνειο άσμα του, το κουαρτέτο εγχόρδων, έργο 121.

s2879349.jpg

Δεύτερη στη σειρά η πιο πρόσφατη εκτέλεση του Pascal Roge με το κουαρτέτο Ysaye (Decca).

alb_2475746_big.jpg
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Η επαφή μου με τον Faure ως τώρα ήταν μέσω της πιανιστικής του μουσικής. Κάποιοι δειγματισμοί όμως στον ''βιντεοσωλήνα'', με αφορμή την Παρουσίαση αυτή, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και για τη μουσική δωματίου του. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα δύο πακέτα (από 5 cd) με το σύνολο μουσικής δωματίου του Faure σε τιμή περίπου 15 ευρώ έκαστο. Στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, όπου η αγορά μουσικής δεν γίνεται με τους ρυθμούς που γινόταν, πιστεύω ότι είναι καλές περιπτώσεις γι'αυτό και σκέφτηκα να τα αναφέρω.
Το πρώτο από τη Brilliant classics και το άλλο από την Virgin.

619K5P5HYYL._SL500_AA300_.jpg
51fqVeqyd5L._SL500_AA300_.jpg
 

amadeus webern

New member
5 May 2009
83
Στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, όπου η αγορά μουσικής δεν γίνεται με τους ρυθμούς που γινόταν, πιστεύω ότι είναι καλές περιπτώσεις γι'αυτό και σκέφτηκα να τα αναφέρω.

Κορυφαίο το σκιτσάκι και τα λέει όλα. Επίσης, οικονομική είναι η ηχογράφηση της Naxos , αλλά επειδή δεν την έχω ακούσει δεν μπορώ να πω αν είναι καλή ή κακή. Πάντως στο Amazon παίρνει καλές κριτικές (αν και όλα στο Amazon παίρνουν καλές κριτικές). Και μια και μίλησες για χαλεπούς καιρούς, είναι ιδέα μου ή όλα τα τμήματα κλασικής μουσικής των μεγάλων δισκοπωλείων του κέντρου της Αθήνας αντιμετωπίζουν προβλήματα; Λογικό βέβαια, αλλά κάπως μου φάνηκε όταν συνειδητοποίησα ότι η κύρια νότα στα δισκοπωλεία πλέον είναι όσο το δυνατόν πιο φτηνές και εμπορικές ηχογραφήσεις. :-(
 
Last edited: