Το Mac mini στο Home Cinema το παρόν και το μέλλον.

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
design_top20060228.jpg


Το παρόν

Tο Mac mini αποτελεί μια δυνατή προσθήκη στο δικό μας Home Cinema. Δεν θα ασχοληθώ με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Mac mini σε αυτό το thread αφού στο φόρουμ μας υπάρχουν πολλά σχετικά θέματα αλλά και λεπτομέρειες ώς προς τις "κομπιουτερίστικες" δυνατότητες του. Θα ασχοληθώ λίγο με την φιλοσοφία του Mac mini και τις δυνατότητές του ώς προσθήκη στο home cinema όπου με πολύ προσιτό κόστος έχουμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε μια εκπληκτικά μικρή συσκευή όπου κάνει λίγο πολύ, τα πάντα. Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ώς την ιδανική προσθήκη:

Διαστάσεις & design
Οι εξαιρετικά μικρές του διαστάσεις (πλάτος 16,5 εκ. Χ βάθος 16,5 εκ. Χ ύψος 5,1 εκ.) το καθιστούν πρακτικά αόρατο. Θα είναι σίγουρα η πιο μικρή συσκευή στο home cinema, τόσο μικρή που κάποιοι το έχουν τοποθετήσει ακόμη και στο αυτοκίνητό τους. Η Apple είναι αξεπέραστη στο design και δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Mac mini δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν χρειάζεται λοιπόν να δημιουργήσετε ειδικό χώρο για την τοποθέτησή του, αφού μπορεί άνετα να "χωθεί" κοντά στην LCD TV, πάνω από τον ενισχυτή ή δίπλα από τον προβολέα.

Εικόνα
Διαθέτει μια έξοδο DVI και με αναλύσεις που φθάνουν τα 1920 Χ 1200 pixels, μπορεί άνετα να συνδεθεί σε όλες τις αναλύσεις 1:1, είτε με τον προβολέα, είτε με την τηλεόρασή μας, ψηφιακά.

Ηχος
Διαθέτει ψηφιακή έξοδο ήχου όπου με ένα καλώδιο οπτικής ίνας μπορούμε άνετα να το συνδέσουμε με τον ενισχυτή μας και να πάρουμε Dolby Surround.

Δυνατότητες
Oι δυνατότητες ενός Μac mini διαφέρουν από αυτές ενός HTPC. Ενώ δεν είναι τόσο ευέλικτο ώς προς τις αναβαθμίσεις και το "πουσάρισμα" του στις ρυθμίσεις, έχει πολλά συν ώς εναλλακτική λύση. Αρχικά, έχει το εξελιγμένο λογισμικό Front Row, από το οποίο έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε το ψηφιακό μας υλικό, μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον, που οπτικά είναι πολύ όμορφο, και σε συνδιασμό με το επαναστατικό Apple Remote Control με μόνο έξι πλήκτρα, το καθιστούν αξεπέραστο από εργονομικής πλευράς. Φωτογραφίες, slideshows, μουσική, ταινίες DVD όλα στην μεγάλη οθόνη με ένα-δυο κλικ του χειριστήριου. Αν μάλιστα δεν σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και τις υπολογιστικές δυνατότητες του Mac mini τότε το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το remote control και τίποτε περισσότερο. Ετσι λοιπόν σήμερα, με ένα mac mini συνδεδεμένο στο οικιακό home cinema, μπορούμε να παρακολουθήσουμε DVD, να ακούσουμε μουσική, να αγοράσουμε μουσική από το iTunes Store, να δούμε τα trailers από κινηματογραφικές ταινίες, να δούμε οποιοδήποτε βίντεο έχουμε αποθηκεύσει στον σκληρό μας δίσκο, καθώς και να απολαύσουμε τις ψηφιακές μας φωτογραφίες στην μεγάλη οθόνη. Ολα αυτά με μια εκπληκτικά μικρή, πλήρως αθόρυβη, εντυπωσιακή συσκευή και μάλιστα με τηλεχειρισμό.

Η High Def. πλευρά του Mac mini
Το Mac mini διαθέτει την υπολογιστική ισχύ να παίξει high definition υλικό μέχρι τα 720p. Δυστηχώς από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν αφού η "μικρή" κάρτα γραφικών 64Mb δεν διαθέτει την υπολογιστική ισχύ να διαχειριστεί 1080p. Μάλιστα μέσω και άλλων software players (όπως το VLC) έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε αρχεία hi def. σε διάφορα φορμά εκτός του H264 (matroska, WMV HD, Xvid κ.ο.κ.). και μάλιστα να εξακολουθήσουμε να διαχειριζόμαστε τον player από το remote control. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στον σχετικό οδηγό μας εδώ. H αναπαραγωγή πάντως 720p υλικού είναι απροβλημάτιστη και καλύπτει μέχρι στιγμής ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των φίλων του home cinema.

Η "κομπιουτερίστικη" πλευρά του Mac mini
Με την προσθήκη ενός ασύρματου πληκτρολόγιου και ποντικιού, το Mac OS X και τις δυνατότητές του, μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα τον κόσμο του υπολογιστή μας, στην μεγάλη οθόνη. Φανταστείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο στην οθόνη των 42" της καινούργιας LCD τηλεόρασης που αγοράσατε, σκέτη μαγεία. Ενας "αόρατος" υπολογιστής όπου παραγματικά δεν χρειάζεται να κλείσει ποτέ. Το Mac mini μπορεί να λειτουργεί 24/7 και μόνο με το άνοιγμα της τηλεόρασης να βρίσκεστε άμεσα στην οθόνη του υπολογιστή σας αλλά και στο home media center σας. Oι ασύρματες δυνατότητες του, είναι πραγματικά εξαιρετικές ώστε δεν χρειάζεται κάν, να έχετε το ψηφιακό υλικό ή τα αρχεία σας αποθηκευμένα στο mac mini. Μπορείτε να τα έχετε σε έναν οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή, (Mac ή PC) στο διπλανό δωμάτιο.

To παρόν λοιπόν του Mac mini είναι συγκεκριμένο και είναι σαφές πως με αρκετά χαμηλό κόστος, μπορείτε να έχετε τα πάντα στο σαλόνι σας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το Μέλλον

Δυστηχώς δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες, ποιο θα είναι το μέλλον του Mac mini ή τις εκπλήξεις που μας ετοιμάζει η Apple στο άμεσο μέλλον. Μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε. Η κατευθυνση πάντως έχει φανεί από την Apple πρόσφατα με την κυκλοφορία του Apple TV. Πιστεύω πως και με την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης του Mac OS X Leopard, αλλά και ένα αναβαθμισμένο μοντέλο Mac mini, η Apple θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην απόλυτη εμπειρία του home cinema. Σκεφθείτε ένα Mac mini με Leopard, με αναβαθμισμένη κάρτα γραφικών, καθώς και επιπλέον δυνατότητες στο Hi Def, με HD-DVD player ή Blue Ray player, και το γραφικό περιβάλλον που γονατίζει τον ανταγωνισμό σε μια συσκευή σαν αυτή: απλά εκπληκτικό.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Μιχάλη μου άρεσε πάρα πολύ η τοποθετησή σου επί του μικρού της Apple, το οποίοι μάλιστα έχω κ εγώ κ μάλιστα έτσι ακριβώς που περιγράφεις το χρησιμοποιώ...δλδ σε ανάλυση 1920*1080p κλειδωμένο με mapping 1:1 κ με το front-row να 'δίνει ρέστα', να βλέπω ταινίες, μουσικούλα, βιντεάκια, φωτογραφίες κτλ...
Συν ότι κάνω τα πάντα με οθόνη 37 ίντσες...:grinning-smiley-043 :worshippy: :aktion033: :BDGBDGB53:
 

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
εγώ το πρωί διάβαζα παντού για αυτό και το μεσημέρι το αγόρασα-bye-

είμαι πολύ ευχαριστημένος και ακόμη ψάχνω:eek:perator:
 

OGV73

New member
22 June 2006
16
Καλορίζικο!!!!:SFGSFGSF:
Θα το καταευχαριστηθείς!!!
Άντε να βγει το Leopard και κανένα νέο mac, να παίρνουμε κι εμείς σειρά!:worshippy: