Οργασμός από την Κόλαση...

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2009
3,594


Naked City - Torture Garden (1989)

Διάρκεια μικρότερη από 30 λεπτά.
42 κομμάτια, το απόλυτο μουσικό hardcore.
Ένας δίσκος τζαζ, που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους για την τζαζ. Αν ο Zorn των Masada είναι κάπως έθνικ - ας μου επιτραπεί ο όρος - , ο Zorn των Electric Masada είναι κάπως πειραματικός και ηλεκτρικός, ο Zorn των Βιβλίων των Αγγέλων είναι ένας αναζητητής και σύγχρονος ερμηνευτής της Εβραϊκής μουσικής παράδοσης, αυτός εδώ είναι απλά βασανιστικός.
Τα κομμάτια, θα μπορούσα να τα πω και τραγούδια μιας και υπάρχουν και στίχοι και φωνή, διαδέχονται το ένα το άλλο σαν ατέλειωτα χτυπήματα.
Δύσκολο να διακρίνεις αν τα ουρλιαχτά είναι από τον Yamatsuka Eye ή από το άλτο σαξόφωνο, το μπάσο σε διαπερνάει με ηλεκτρικό ρεύμα, σαν να σέρνεις τη λάμα ενός μαχαιριού πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια ή να ξεριζώνεις νύχια και τα ντραμς είναι σαν μαστιγώματα στην πλάτη.
Σκέφτομαι συζητήσεις επί συζητήσεων για όμορφες φωνές και φωνητικές δυνατότητες καθώς ακούω το τι κάνει αυτός ο Γιαπωνέζος με το λαρύγγι του. Πραγματικά, αν η φωνή της Μίννι είναι ο ορισμός της φωνής ενός αγγέλου, ο Eye είναι το ουρλιαχτό του διαβόλου ή οι ανατριχιαστικές κραυγές ηδονής ενός αλγολάγνου.
Παραπλανητικά εντυπωσιακό είναι το ότι ένα κομμάτι μπορεί να ξεκινήσει σαν μια country μελωδία ή σαν ένα τρυφερό soundtrack και στα πρώτα δύο δευτερόλεπτα να μετατραπεί στο απόλυτο βασανιστήριο, τελειώνοντας σαν ένα γλυκό νανούρισμα, κι όλα αυτά σε διάστημα μικρότερο των 30 δευτερολέπτων, μιας και ελάχιστα κομμάτια διαρκούν περισσότερο.
Οι περισσότεροι, θα φύγουν στα πρώτα δύο λεπτά του δίσκου, ίσως και πολλά να λέω.
Οι υπόλοιποι, που θα τον ακούσουν, αναρωτιέμαι αν κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ως έχοντες έφεση στα Σ/Μ σπορ και οπαδοί του γνωστού "ευγενούς".
Εγώ, θα έλεγα ότι είναι ακόμα μια πρόκληση να ξεπεράσει κανείς την πεπατημένη, να υπερβεί τα μουσικά του όρια, να διακρίνει τη δεξιοτεχνία γνωστών μουσικών όπως ο Bill Frisell (guitar) ,ο Fred Firth (bass), ο Wayne Horvitz (keyboards) , και ο Joeye Baron (drums) πέραν του "ηθικού αυτουργού" της παράνοιας και του "screamo" Eye.
Με τίτλους τραγουδιών όπως Pigfucker, Victims of Torture, Perfume of a Critic's Burning Flesh, Demon Sanctuary δεν περιμένεις βέβαια κάτι λιγότερο "άγριο" και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό.
Φαντάζομαι, ότι χωρίς το σαξόφωνο του Ζορν και τις υπερ-φυσικές φωνητικές δυνατότητες του 'τρελλού' Γιαπωνέζου με τα πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα, ο δίσκος θα ήταν απλώς ένας μέταλ δίσκος.
Όμως και το σαξόφωνο υπάρχει, και τα ουρλιαχτά, κι έτσι είναι μια αποκάλυψη, αν και κινείται στο πνεύμα και τις φόρμες των Naked City, τουλάχιστον έτσι όπως τις διέκρινα εγώ έχοντας ακούσει πριν από αυτό τα Heretic και Naked City.
Αυτό, είναι το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του δίσκου, όπως κυκλοφόρησε από την Elektra Nonesuch,

180691699_2b1c7dd027.jpg


προφανώς όμως δεν συμμερίστηκαν όλοι την αισθητική παρέμβαση του Ζορν κι έτσι ο Ζ. διέκοψε την συνεργασία τους συνεχίζοντας στα επόμενα άλμπουμ τους με την Shimmy Disk και την (δική του) Tzadik .
Το εσώφυλλο με τα κάπως "ωμά" σκίτσα του Maruo Suehiro, το έχω βάλει στις "κρυφές" http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1506960&postcount=163
για να μην με μαζέψει καμμιά κλούβα!!!!

 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Το τραγούδι Bonehead από το συγκεκριμένο album είχε χρησιμοποιηθεί και στους τίτλους αρχής και τέλους της ταινίας του Mikael Haneke Funny Games (τόσο της γερμανικής όσο και της αμερικανικής version του ιδίου). Πιο ταιριαστή μουσική επένδυση δε θα μπορούσε να υπάρξει για το "κανιβαλιστικό" θέμα του εν λόγω film.
Ένα δείγμα:

http://www.youtube.com/watch?v=ezpC6iFTH8c
 
17 June 2009
3,594
Έχεις απόλυτο δίκιο. Και αυτό και το Hellraiser.
Γνωρίζοντας όμως την αγάπη των μελών αυτής της κατηγορίας αλλά και της "διπλανής" στον Χάνεκε, επίτηδες δεν το ανέφερα, ήμουν σίγουρη ότι κάποιος θα το συμπλήρωνε.
Και να που δεν διαψεύσθηκα!!!

:2thumb22sup::firstprize: