L.V.Beethoven:Symphonien2&4(op.36&60)

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
62,722
Χολαργός
O Beethoven παρουσιάζει την 2η συμφωνία το 1801.Ειναι σε βαθειά κατάθλιψη λόγω τής κωφώσεως που πλεον έχει εγκατασταθεί,και γράφει την επιστολή που έχει μεινει στην ιστορία ως ´Heiligenstadt Testament'-αποσπάσματα της υπάρχουν στο φόρουμ,στην παρουσίαση έργων του Beethoven ερμηνευμένων απο τον Glenn Gould-.
Aξιζει να αναφερθει οτι οι εκτιμήσεις κάποιων γιατρών ως πρός την κωφότητα τού Beethoven,αναφέρουν οτι δεν επρόκειτο περί ωτοσκληρύνσεως,αλλά μάλλον κώφωση λαβυρινθικής αιτιολογίας,γεγονός που ναι μεν τον απομόνωνε απο τον έξω κόσμο,αλλά τα ακουστικά κέντρα βρίσκονταν σε σταθερή κατάσταση εσωτερικής αισθητηριακής διέγερσης,και έτσι επροκαλούντο μουσικές δονήσεις και εσωτερικοί ήχοι που κατά κάποιον τρόπο ´βοηθούσαν ´τον Μπετόβεν.
Η 2η Συμφωνία του, ουδαμού ταυτίζεται με την ψυχική κατάπτωση του Beethoven.
Προσομοιάζει μάλλον με μουσική τού 18ου παρά τού 19ου αιώνα.Συμφωνία δυναμική ,μελωδική,με αλλαγές τονικότητας,που προκαλούν έκπληξη,με εναλλαγές έντασης-ηρεμίας,έγινε αποδεκτή απο το ακροατήριο τής εποχής του.
Ειναι μιά συμφωνία που την μία στιγμή ´βλέπει´στο παρελθόν και την άλλη στο μέλλον.
Το τρίτο μέρος ένα εντυπωσιακό scherzo μας υπενθυμίζει οτι η 3η συμφωνία-που άλλαξε την αντίληψη για την συμφωνία γενικώς-βρίσκεται στα σπάργανα.
Στο δευτερο μέρος (Larghetto)που αποτελείται απο 3 διαφορετικές καλογραμμένες και ´απλές´μελωδίες ,προαναγγέλλεται ο Σούμπερτ.
Ορισμένοι θεωρούν την 2η Συμφωνία σαν την Συμφωνία ´Ιανός´,τού συνθέτη.

Η 4η Συμφωνία παρουσιάζεται το 1806.Την ίδια περίοδο συντίθενται το κοντσέρτο για βιολί και το 4ο κοντσέρτο για πιάνο.
Τα έργα αυτά θυμίζουν μουσική δωματιου και φαινονται σαν ´στροφή´στο παρελθόν παρά σαν διερεύνηση τού μέλλοντος.
Το πρώτο μέρος ξεκινά σαν adagio και χτίζει σιγά-σιγά την ατμοσφαιρική και δυναμική ατμόσφαιρα ενός allegro vivace(κάτι ξέρει ο Mahler που το αντέγραψε επανειλημμένα 90 χρόνια αργότερα)γεμάτου ενεργητικού ,νεανικού σφρίγους,που παραπέμπει στον Mozart.
To 2ο μέρος (adagio)είναι ονειρικό αλλά με μιά επιβλητική κυριαρχία στην βασική δομή.
Το τρίτο μέρος παραπέμπει σε ένα ανάλαφρο τόνο που θυμίζει Haydn και εδώ ο Beethoven χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά ένα ζευγάρι απο κόρνα που κυριαρχεί σε ορισμένα μουσικά περάσματα.
Το τέταρτο μέρος μοιάζει με σονάτα.Γεμάτο ενεργεια,ανεξάντλητο απο δύναμη και ορμή μοιάζει να ´κυνηγά την ουρά του´και μόνον στα τελευταία μέτρα παραδίδεται στην ´ηρεμία´.
Η συνοπτική παρουσίαση 3 συμφωνιών του Beethoven,που δεν είναι τόσο ´διάσημες´(1,2,4) γίνεται γιατί κατά την γνώμη μου ο Beethoven αποτελεί μιά απο τίς ελάχιστες περιπτώσεις καλλιτέχνη που η μουσική του αναπτύσσεται και εξελίσσεται οργανικά και προχωρά σε βάθος όσο περνάνε τα χρόνια μέχρι την τελική ωρίμανση όπου ´σπάει τίς φόρμες´(τελευταία κουαρτέτα,Μεγάλη Φούγκα).
Ο Bethoven ανήκει σε αυτούς που βάσει των εμπειριών της ζωής του θεωρει οτι ο ουσιώδης χαρακτήρας της ζωής είναι πόνος.
Οχι όμως με την ματαιότητα τού Σοπενάουερ,αλλά με μιά ηρωϊκή προσπάθεια αντιμετωπίσεώς του και τελικά με την ´ενήλικη και ώριμη´αποδοχή,που οδηγεί στην γαλήνη.
Μέσα απο τον πόνο ,χωρίς να ξεχάσει ουτε στιγμή την χαρα´,πλησίασε τον άνθρωπο και τον προσέγγισε στοργικά δίνοντας στα τελευταία του έργα την συμφιλίωση με το ´ανείπωτο´και το ´τετελεσμένο´.
Η ανθρωπότητα τού οφείλει πολλά .:grinning-smiley-043

Δισκογραφικές προτάσεις.
Για όποιον επιθυμεί να τίς έχει και τίς δύο σε έναν δίσκο πρoτείνεται ανεπιφυλακτα ο Klemperer με Philarmonia Orchestra,απο Ε.M.I.
Πολύ καλή 2η ,μαζί με 5η έχει διευθύνει και ο Harnoncourt(Teldec).
Οσον αφορά την 4η προτείνονται 3 διαφορετικές εκτελέσεις.
1)Karajan ,D.G(μαζί με 1η)
2)Walter,Sony(μαζί με 6η)
3)Carlos Kleiber,live απο Οrfeo,με την Bayerisches Staatsorchester,τού 1984.
Προσωπικά (αλλοίμονο τώρα,ο υποκειμενισμός δεν κρύβεται:flipout: )θεωρώ την ερμηνεία τού Kleiber αριστουργηματική.Αναδεικνύει ´κρυμμένο´όψιμο Beethoven που κανεί άλλος δεν τα έχει καταφέρει έτσι.Η ορχήστρα κυριολεκτικά χορεύει αναδεικνυοντας τα μέρη τού έργου και συνθέτοντας ένα μαγικό ´Ολον´,που το θεωρώ αξεπέραστο.Φοβερή δομή και ανάδειξις όλων των λεπτομερειών τού έργου.:grinning-smiley-043
 
Προς αποφυγην: Sir Georg Solti/Chicago Symphony Orchestra (απ'το κουτι της London 430-400-2 LH6, 1990) τεχνικα απαραμιλλη ερμηνεια, σαν ηχογραφηση πλουσιοπαροχη, παραυτα ...κατι λειπει.

Αφου καποιος ακουσει Kleiber και Χαρνονκουρτ ειναι πεπεισμενος οτι δεν μπορει να παει παραπερα. Μετα ...μια πρωια ανακαλυπτει την υπαρξη του Cyprien Katsaris (LVB/Liszt piano transcriptions) - TELDEC 2564-60865-2. Μετα δεν τον χωραει ο τοπος, σκεφτεται να μετακομισει Γερμανια, ή τουλαχιστον να πεταξει το (μεχρι προτινος εξαιρετικο) στερεοφωνικο του και να παρει Ηλεκτροστατικα ηχεια... What a strange trip indeed!
 
Last edited:
Είναι λίγο περίεργα τα πράγματα με τον κύκλο Μπετόβεν του Σόλτι. Πολύ πίνουν νερό στ' όνομα του, τουλάχιστον για τις παλιότερες ηχογραφήσεις του τη δεκαετία του '70 στη Ντέκα. Νομίζω πως στο συγκεκριμένο τοποθετείται κανείς με αφετηρία αν του αρέσει το ερμηνευτικό ύφος του Σόλτι γενικότερα.
 
22 June 2006
1,097
Sweden
Ακούγοντας συνήθως την 5η και την 9η συμφωνία, έπρεπε να κάνω μερικές συμπληρωματικές ακροάσεις για να θυμηθώ την πρώτη, δεύτερη και τέταρτη συμφωνία του Beethoven. Νομίζω ότι η τέταρτη υπακούοντας στην δεύτερη περίοδο του συνθέτη προβάλει ένα επικό χαρακτήρα με αρκετά φωτεινά σημεία που δεν είναι του γούστου μου.

Αντίθετα η δεύτερη, ειδικά στα 2 τελευταία μέρη (Scherzo και Molto) περιέχει ακριβώς αυτή την εσωτερικότητα που προσωπικά προτιμώ βρίσκοντας τον συνθέτη να καταθέτει την τραγική του διάσταση έχοντας αρχίσει να χάνει την ακοή του. Αυτά τα 2 μέρη να θεωρώ συγκλονιστικά ανεξαρτήτως περιόδου και συνθέτη όπως και τον τραγικό επίλογο της "παθητικής".

Δυστυχώς δεν έχω καλές εκτελέσεις στα χέρια μου για την δεύτερη και τέταρτη.
Περισσότερες πληροφορίες για εκτελέσεις της δεύτερης θα ήταν χρήσιμες..
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Λοιπόν ο Δαμιανός πρέπει ναναι συγγενής τών δισέγγονων τού Βάλτερ.:flipout: :flipout:
Ολες τίς εκτελέσεις τού αείμνηστου Mπρούνο,τσουκ μας τίς κολλάει παντού.:grandpa:
 
Λοιπόν ο Δαμιανός πρέπει ναναι συγγενής τών δισέγγονων τού Βάλτερ.:flipout: :flipout:
Ολες τίς εκτελέσεις τού αείμνηστου Mπρούνο,τσουκ μας τίς κολλάει παντού.:grandpa:

Υπερβολές! :p Μόνο κάποιες σε Μάλερ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπραμς. Δεν έχει γίνει λόγος ακόμη για Μπρούκνερ, γιατί θα ανέφερα την καταπληκτική 9η που έχει κάνει! :D Πάντως για Σοστακόβιτς δεν έχω πει τίποτε, παρ' όλο που έκανε την πρεμιέρα της 1ης συμφωνίας έξω από τη Σοβιετική Ένωση. :rolleyes: Αλήθεια, δε νομίζω να υπάρχει ηχογράφηση του Βάλτερ σε Σοστακόβιτς.