Μια γυναίκα μόνο, ξέρει..

Elina

Senior Member
13 January 2009
556
Γέρακας
Σας αρέσουν οι πορσελάνες; Εγώ μαγεύομαι μπροστά στα φινετσάτα χρωματιστά αντικείμενα που αναπαριστούν με τόση εξαντλητική λεπτομέρεια, διαφάνεια και λεπτότητα σκηνές της ζωής… «Μην αγγίζετε», μόνο θαυμάζετε!


Η φωνή της Norma Winstone, μεγάλης Κυρίας της Βρετανικής Τζαζ, εύθραυστη, ευλύγιστη, καθαρή, σαγηνεύει καθώς διηγείται τις ιστορίες της. «Stories yet to Tell», ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησε από την ECM το περασμένο φθινόπωρο, απόλυτα εναρμονισμένος με την εποχή.
Έχοντας διανύσει δεκαετίες δίπλα σ’ όλους τους μεγάλους της Τζαζ (John Surman, Michael Garrick, John Taylor, Michael Gibbs) , ξέρει να διαλέγει τους συνεργάτες της, νεότερους εξαιρετικούς μουσικούς και να φτιάχνει το «τρίο των Ιπποτών», υποστηρίζοντας μοναδικά το «Ένας για Όλους, Όλοι για Έναν»!


Ο ιταλός πιανίστας Glauco Venier και ο γερμανός Klaus Gesing στα πνευστά (bass clarinet και soprano saxophone) - που θαυμάσαμε να συνομιλεί και ν’ αγκαλιάζει το εκπληκτικό του μπάσο κλαρινέτο δίπλα στον Anouar Brahem πρόσφατα, στην Αθήνα - και η Norma με τη φωνή της ως τρίτο όργανο, μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ρεπερτόριο, τόσο πολυποίκιλο αλλά συγχρόνως τόσο ταιριαστό, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πως η μουσική είναι άχρονη και χωρίς σύνορα..


Μια γυναίκα μόνο ξέρει πώς να μπαίνει στην ουσία, χωρίς περιστροφές. Κι έτσι ξεκινά, δυνατά και απολύτως αισθησιακά, με μια λυπητερή μπαλάντα για ένα έρωτα που αν και δεν είναι στο προσκήνιο, είναι μόνιμα εγκατεστημένος, αν και θά’ θελε να το αρνείται.. ‛Just Sometimes’, στίχοι από τη Winstone, πάνω στη μουσική του Μεξικανού Armand Manzanero. Οι λέξεις πότε προφέρονται και πότε τραγουδιούνται και ο Gesing με τους ήχους του τις αναπαριστά .. ‛I hear a distant train that’s going somewhere’..


Στο δίσκο πέρα από τη φωνή της , η Winstone προσφέρει τους στίχους της σε 8 από τα 12 τραγούδια, και ο Gesing αποκαλύπτει τις δυνατότητές του στη σύνθεση: Sisiphus, Rush, The Titles.


Ένα εξαιρετικό αρμένικο νανούρισμα ‛Cradle Song (Hoy Nazan)’, που αποδίδεται εξαίσια από τη γιαγιά Νόρμα ενώ το πιάνο, μιμείται το λίκνισμα της παιδικής κούνιας και το κλαρινέτο απαντά στους αυτοσχεδιαστικούς λαρυγγισμούς της Winstone, που εδώ βρίσκεται στο στοιχείο της. (αφιερωμένο, στη μνήμη της μάνας μου)


Το παραδοσιακό Lipe Rosize (από τη Βόρεια Ιταλία) ξεχωρίζει με τον Venier να κάνει το πιάνο του να ξεκινά δυνατά , σαν να ηχούν κρουστά ενώ η φωνή χωρίς λόγια της Νόρμα και η ανάμιξή της με τα πνευστά διηγούνται την ιστορία που εξελίσσεται από το παράπονο σε χαρά.


Ο δίσκος είναι γενικά μελαγχολικός και αιθέριος αλλά και ανακουφιστικός σαν το γυναικείο χάδι.. Χαρείτε τον!

Αναλυτικότερα..
Tracks:
01 Just Sometimes [Armando Manzanero, Lyrics: Norma Winstone] 06:10
02 Sisyphus [Klaus Gesing, Lyrics: Norma Winstone] 05:05
03 Cradle Song (Hoy Nazan) [Komitas/Tigran Mansurian,
Lyrics: Norma Winstone/Christina Rossetti) 04:33
04 Like A Lover [Dori Caymmi, Lyrics: Nelson Motta/Alan & Marilyn Bergman] 04:10
05 Rush [Klaus Gesing, Lyrics: Norma Winstone] 04:48
06 The Titles [Klaus Gesing, Lyrics: Norma Winstone] 04:00
07 Carnera [Glauco Venier, Lyrics: Norma Winstone] 04:11
08 Lipe Rosiže [ Traditional] 04:56
09 Among The Clouds [Maria Schneider, Lyrics: Norma Winstone] 03:32
10 Ballo furlano [Giorgio Mainerio] 03:18
11 Goddess [Wayne Shorter, Lyrics: Norma Winstone] 05:09
12 En mort d'En Joan de Cucanh [Troubadour Song] 02:15

Artists:
Norma Winstone (voice),
Klaus Gesing (bass clarinet, soprano saxophone),
Glauco Venier (piano)
 

o-Zone

AVClub Addicted Member
1 August 2010
2,282
::...MilkyWay...::
Μπράβο Ελίνα! :SFGSFGSF:

Λιτή και ουσιαστική παρουσίαση, χωρίς αυτάρεσκους γλωσσικούς ακροβατισμούς και περιττά ναρκισσιστικά "δραματουργικά στολίδια". :grinning-smiley-043

Για λόγους πληρότητας της παρουσίασης σου, ιδού και το εξώφυλλο του δίσκου.

51VMC-Dj9IL._SS500_.jpg
 
Last edited:

Stephania Gk.

AVClub Addicted Member
23 April 2008
2,381
Eλίνα μου εξαιρετική επιλογή ο συγκεκριμένος δίσκος και η παρουσίασή σου εκπληκτική...να'σαι καλά, εύχομαι σε μια καλή συνέχεια!!!
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,411
Πειραιας
Ο δίσκος είναι γενικά μελαγχολικός και αιθέριος αλλά και ανακουφιστικός σαν το γυναικείο χάδι.. Χαρείτε τον!

Προς το παρον χαιρομαστε την παρουσιαση σου και αργοτερα το δισκο!!:SFGSFGSF::SFGSFGSF:
 

o-Zone

AVClub Addicted Member
1 August 2010
2,282
::...MilkyWay...::
Παραθέτω ένα ενδιαφέρον (ΙΜΗΟ) video-παρουσίαση, όπου η Norma Winstone μιλά για το τρίο της, τις δυο δισκογραφικές δουλειές και τα σχέδια τους, τον μεγάλο "jazz producer" Manfred Eicher της ECM, τα μουσικά χαρακτηριστικά του σχήματος, κ.α.

http://www.youtube.com/watch?v=7f0jKIGwz7Q&feature=player_embedded






ΥΓ. Αν οι συντονιστές θεωρούν ότι το video δεν έχει θέση εδώ, παρακαλώ ας το διαγράψουν πάραυτα.
 

#@george@#

AVClub Addicted Member
1 April 2010
1,752
Υπέροχη παρουσίαση σε ένα δίσκο που στηρίζεται στην αμεσότητα των συντελεστών. Χωρίς πολλά - πολλά. Έτσι, επειδή η μουσική είναι άμεση. Και η ψυχή που βγαίνει μέσα από την ωριμότητα της διαδρομής μεσ' το χρόνο, που έχουν διανύσει οι συντελεστές, είναι το πρωταρχικό συστατικό για κάτι αληθινό.
Συγχαρητήρια για την επιλογή και την παρουσίαση!!!