Electrifying. From "Alfa" to Eternity

17 June 2009
3,594
1994. Alef. Το πρώτο γράμμα της Εβραϊκής αλφαβήτου, ο πρώτος δίσκος του κουαρτέτου που ονομάστηκε Masada, ενός φιλόδοξου project που εξελίχθηκε με μαθηματική πρόοδο προς το αριστουργηματικό...
Για τον John Zorn δεν χρειάζεται να πω πολλά, εξάλλου κάποιοι από εσάς θα μπορούσατε να το κάνετε απείρως καλύτερα.
Εξάλλου οι Masada είναι τέσσερεις, και οι τέσσερεις είναι υπέροχοι.
Dave Douglas - trumpet
Joey Baron - percussion
Greg Cohen - Bass
John Zorn - alto σαξόφωνο

Masada - Alef (1994 DIW)

Σε αυτόν τον πρώτο δίσκο είναι σαφές το στίγμα που θέλουν να δώσουν σε αυτό που οι ίδιοι ονόμασαν project!
Οι τίτλοι των τραγουδιών είναι Εβραϊκές λέξεις (κάποιων την ερμηνεία την βρήκα, κάποιων παραμένει μυστήριο), το εξώφυλλο

0009415d_medium.jpeg


επίσης, γενικά, η όλη ιδέα είναι η δημιουργία μιας Εβραϊκής Μουσικής εμπνευσμένης από την παράδοσή τους και προσαρμοσμένης στο "σήμερα" ή και - γιατί όχι; - το "αύριο"
Οι μουσικοί, και οι τέσσερεις, εξαιρετικοί σολίστ χωρίς όμως καμμία εγωιστική διάθεση. ´Το Alef, είναι ένας σχετικά εύκολος δίσκος στο άκουσμα.
Τα πνευστά σε μαγεύουν, τη μια στιγμή είναι μελαγχολικά, την άλλη εξυψωτικά, τα στοιχεία της Ανατολής και των διωγμών παντρεύονται με τη χαρά ενός Σλάβικου Πανηγυριού, μιάς μαύρης parade στις πατρίδες των blues, τα drums είναι καθηλωτικά με μια δύναμη που δεν είναι καθόλου επιδεικτική, καθόλου "θαυμάστε με, εγώ είμαι το πιό δυνατό αγόρι", είναι όμως η συναρπαστικότερη παρουσία, και φυσικά το μπάσο, είναι όπως πρέπει να είναι. Το "τσίμπημα" που δεν θα το καταλάβεις, αλλά θα σου αφήσει τα σημάδια του για μέρες...
Καπνοί από φτηνά τσιγάρα, ένα μπάσταρδο διαμέρισμα με ξεθωριασμένη επίπλωση από τα 70'ς και γκατζετάκια του σήμερα, σκόρπια Marie Claire ανάκατα με το βιβλίο των Ψαλμών, νεαροί ορθόδοξοι Εβραίοι, αυτοί με τα μαύρα καπέλα και τις μπουκλωτές φαβορίτες χαζογελάνε και πειράζουν κορίτσια με έντονο μακιγιάζ και έμφυτη συστολή!!!
Κάπως έτσι είναι η εικόνα που μου αφήνει αυτός ο δίσκος, αν, καλέ μου Δαμιανέ, υποθέσουμε ότι ντε και καλά πρέπει να έχουμε έναν οπτικό συνειρμό!!

Αλλά.....

61wcBLj1z%2BL._SL600_.jpg



Electric Masada - At the Mountain of Madness (Tzadik 2005)


Ένδεκα χρόνια μετά και εδώ είναι ο πραγματικός John Zorn.
Ηλεκτρικός, avant garde, άγριος, από το πρώτο κομμάτι σε σφυροκοπούν τα ντραμς και μετά αρχίζει ένα ντελίριο.
Η "ηλεκτρονική" εξέλιξη του project Masada εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ιδιοφυή έμπνευση του John Zorn, την αγάπη του για τον άγριο, ανεπιτήδευτο και καθόλου "καλό" ήχο, τους προσεκτικά διαλεγμένους συνεργάτες και την τεχνολογία.
Το αποτέλεσμα;
Δεν το λές lounge, δεν το λες 'ας βάλουμε λίγη μουσικούλα ν'ακούσουμε όσο πίνουμε τον καφέ μας και τα λέμε', δεν το λες καν στην καλύτερή σου φίλη αν είσαι γυναίκα διότι θα σε κατατάξει στις "αλλόκοτες".
Το At the Mountain of Madness είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του.
Λίγο λιγότερο από τον ορισμό του noise,αρκετά πιό άγριο από το metal, πειραγμένο και ατίθασο σαν ένα ξέφρενο κατέβασμα με το τραινάκι του τρόμου.
Οι δίσκοι είναι δύο, overdose τρέλλας και αδρεναλίνης, λυρισμού κρυμμένου πίσω από την αγριότητα, τζάζ αυτοσχεδιασμών και επίδειξης χειρισμού των τεχνολογικών μέσων, ένα αμάλγαμα διαφορετικών ήχων, υφών, ύφους, επιρροών, και, αυτό το (πολυφορεμένο σαν όρος) fusion είναι που τον κάνει αδύνατο να τον βαρεθείς, δύσκολο να μην θέλεις να τον ακούσεις όχι μόνο μέχρι το τέλος αλλά ξανά και ξανά.
Η περιέργειά μου να δω τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις των τίτλων και στους δύο αυτούς δίσκους με ώθησε στο ξεκίνημα μιας εξερεύνησης.
Προς το παρόν, τα αποτελέσματα ειναι πενιχρά, αλλά θα το συνεχίσω, διότι είμαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα έχει ενδιαφέρον, καθώς και ο τελικός συσχετισμός των εννοιών με τη μουσική.
Για την ώρα, ένα είναι σίγουρο:
Πως αφού πλέον μετα βεβαιότητος μπορώ να πω ότι μου αρέσει αυτό το album, και το ακούω ξανά και ξανά, το επόμενο βήμα θα είναι να συνηθίσω και τον ήχο αυτού του ανεκδιήγητου Γιαπωνέζου που τόσο λατρεύει ο κ. Λυμπερόπουλος και ο έτερος φίλος της Μουσικής μας παρέας Γ. Δανοχρήστος, :grinning-smiley-043, του Keiji Haino....
Εξάλλου, ένας Γιαπωνέζος κρύβεται ήδη πίσω από ένα σημαντικό κομμάτι´, ο Ikue Mori, ο οποίος σαν πραγματικός καλλιτέχνης, δημιουργεί "μουσική" και χρησιμοποιεί το 'laptop' σαν μουσικό όργανο και όχι σαν μέσον παραγωγής κάποιων ήχων απλώς!
Το οκτέτο στον δίσκο αυτόν, αποτελείται από τους:
Cyro Baptista - percussion
Joey Baron - drums
Kenny Wollesen - drums
Trevor Dunn - bass
Ikue Mori - electronics
Marc Ribot - guitar
Jamie Saft - keyboards
John Zorn - alto saxophone

John+Zorn+-+Complete+Masada+-+Live+in+Rome+2007.jpg
 
17 June 2006
14,350
ένας Γιαπωνέζος κρύβεται ήδη πίσω από ένα σημαντικό κομμάτι´, ο Ikue Mori,

Eίναι γυναίκα - και πάρα πολύ ταλαντούχα.

"Ιkue Mori also known as Ikue Ile, is a drummer, composer, and graphic designer. Ikue Mori was born and raised in Japan. She says she had little interest in music before hearing punk rock. In 1977, she went to New York City, initially for a visit, but she fell into the music scene, and has remained in New York since. Her first musical experience was as the drummer for seminal no wave band DNA, which also featured East Village hero, Arto Lindsay. Though she had little prior musical experience Mori quickly developed a distinctive style: One critic describes her as `a tight, tireless master of shifting asymmetrical rhythm`......
After DNA disbanded, Mori became active in the New York experimental music scene. She abandoned her drum set, and began playing drum machines, which she sometimes modified to play various samples. According to Mori, she was trying to make the drum machines `sound broken.`"
 
17 June 2006
14,350
και άλλες 3 (τουλάχιστον)το Torture Garden - αν το βρω βέβαια!

αν δεν το βρείς, να σου δανείσω το δικό μου.
θα χρειασθείς πικάπ βέβαια: το έχω σε βινύλιο.
Είναι ο ένας από τους 14 λόγους που κρατώ ακόμη το πικάπ μου.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Κάλλη βλέπω ότι οι (μουσικοί) ορίζοντές σου όλο και διευρύνονται.
Μπράβο σε σένα ως φωτοδέκτης αλλά μπράβο και στους φωτοδότες οι οποίοι όπως αποδεικνύεται δεν βοούν εν τη ερήμω.
 
17 June 2009
3,594
Δεν το βρήκα.

Με κοίταζαν και λίγο περίεργα όταν το ζητούσα.

Έχω πικ απ.

Ευχαριστώ!

Ο καλός μας φίλος ελπίζω πως θα αναλάβει να μου το ψηφιοποιήσει πριν σας το επιστρέψω.

Επειδή όμως θα ήθελα και να το έχω, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με το ebay? δεν το έχω ξαναχρησιμοποιήσει. και για να μην ξεφύγει το νήμα με τις παραγγελίες μου και τις τιμωρίες μου (ντροπή σας chief να είστε τόσο αυστηρός μαζί μου...), ας μου στείλει πμ.
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Καλλη, ενταξει με τις Masada
αλλα εισαι σιγουρη οτι θελεις να ακουσεις Naked City?
Φοβαμαι μην καεις και δεν ξαναπατησεις στο φορουμ :vroam:
 
17 June 2009
3,594
Re: Απάντηση: Electrifying. From "Alfa" to Eternity

Φοβαμαι μην καεις και δεν ξαναπατησεις στο φορουμ :vroam:


Είμαι καμμένη από χέρι βρε Πάνο.
Αν και είναι μιά καλή ιδέα για να ......γλιτώσετε από μένα!:ernaehrung004:

Θα σου πω πάντως, όταν το ακούσω.