Ακουστική στάθμη ακροάσεων

adragon

Established Member
23 January 2010
102
Επειδή το θέμα της ακούστικής στάθμης στις ακροάσεις (προσωπικές, παρεΐστικες ή/ και δημόσιες) είναι πολύ παρεξηγημένο και πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα σε εκκωφαντικούς ήχους (βλέπε κάποιο club με "παράξενη" εγκατάσταση, από το οποίο φεύγεις με μερική κόφωση...), επίτρεψέ μου να δείξω την ακόλουθη εικόνα:

http://i1221.photobucket.com/albums/dd474/adragonas/Pre and Power Amp/0d54fd58.jpg

και να παρουσιάσω μερικούς σύντομους υπολογισμούς:

Τα ηχεία που χρησιμοποιώ έχουν ευαισθησία 89 db/W/m (SPL).
Δέχονται συνεχή ισχύ προγράμματος 200W.
Ας πούμε ότι ακούω σε 4 μέτρα απόσταση από τον το "κέντρο" του κάθε ηχείου...
Καθώς η ισχύς του ακουστικού κύματος είναι αντιστρόφος ανάλογη του τετραγώνου της απόστασής του από την πηγή, από το κάθε ηχείο θα λαμβάνω ισχύ 16 φορές λιγότερη, απ' ότι αν είμουνα στο 1 μέτρο!
Αρα:
Εκεί που ακούω έχω SPL = 79 db (δηλ -12db από ότι στο 1 μέτρο, σχεδόν προφανές, άμα σκεφτούμε, ότι 2πλάσια ισχύς σημαίνει +3db)
Τέλος:
Εκεί που ακούω, ακούω από 2 ηχεία (που υποθέτω ότι εκπέμπουν ΙΣΗ ακουστική ισχύ), οπότε:
SPL και από τα 2 ηχεία = SPL από το ένα ηχείο + SPL από το άλλο + 6 db
(Υπάρχει ΑΠΟΔΕΙΞΗ γι αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος!!!... Ουφ!!!)

Αρα, σε απόσταση 4 μέτρα από τα "κέντρα" των 2 ηχείων μου ακούω με
SPL = 85 db

Ας υπολογίσω, λοιπόν, πόσα βήματα διπλασιασμού της ισχύος χρειάζομαι, για να φτάσω στα ~105 db, που μου υποδεικνύει το σχήμα σαν στάθμη αίθουσας συναυλιών (!!!), που παρέθεσα προηγουμένως:
Από τα 85 db (με 1 Watt) στα 105(106) db είναι 7 βήματα!!!

Αρα 128 Watts (κορυφής!... ok...) για τα 105(106) db.

Οπότε:

Αν ποτέ ήθελα να "χτυπήσω" 112 db SPL, θα χρειαζόμουν απλά (ΜΟΛΙΣ) 512 Watts (κορυφής).

Οσα είπα και τεκμηρίωσα παραπάνω, καταδεικνύουν την χρησιμότητα των ηχείων υψηλής ευαισθησίας...
Πχ. ένα ΖΕΥΓΑΡΙ ηχείων με ευαισθησία (ας πούμε) 98 db/W/m (SPL) θα "χτυπούσε" τα 104 db στα 4 μέτρα με μόλις 16 Watts (κορυφής)
και τα 112 db με μόλις 128 Watts (κορυφής)!!!

Μπορείτε εύκολα να περάσετε σε excel τους παραπάνω υπολογισμούς ώστε να υπολογίζετε εύκολα τις ανάγκες σας σε ισχύ σε σχέση με την ευαισθησία των ηχείων σας και την απόστασή σας από αυτά... :award:

Τώρα, όσον αφορά την αντοχή του αυτιού μας, το ΟΡΙΟ ΠΟΝΟΥ είναι τα 120 db, που αντιστοιχούν στην ηχητική στάθμη σε μια συναυλία ροκ!!!
Οπου, προφανώς, τα χρησιμοποιούμενα ηχεία εκπέμπουν (με βάση όσα είπα νωρίτερα) ήχο εκκωφαντικής στάθμης κοντά στην ορχήστρα, ώστε να ακούν ικανοποιητικά (ή και δυνατά!!!) κάποιοι που βρίσκονται μακρυά!!!

Νομίζω, ότι η αναφορά μου αυτή έριξε λίγο φως στα θέματα των dbs...

Αντώνης Δραγώνας

ΥΓ1: Κρατώ το copyright (πνευματικά δικαιώματα) αυτής της εργασίας... :ernaehrung004:

ΥΓ2: Για τυχόν υπεραπλουστεύσεις, παραλείψεις ή και λάθη ζητώ την κατανόηση σας...

ΥΓ3: Και, φυσικά, ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!

Οσα είπα και τεκμηρίωσα παραπάνω, καταδεικνύουν την χρησιμότητα των ηχείων υψηλής ευαισθησίας...

Ή των μεγάλων ενισχυτών...
Βέβαια, μιλάμε για αυτούς που θέλουν να ακούν μουσική και τα διπλανά διαμερίσματα... :)
Επίσης ξεχνάς την ενίσχυση που κάνει και ο ίδιος ο χώρος στον ήχο (που δεν είναι αμελητέα). :ernaehrung004:

Παντως επειδη αναφερθηκε για τον ηχο σε clubs κτλ,τι ειναι αυτο το πραμα ρε παιδια με τον ηχο.

Μα δεν το καταλαβαινουν και οι ιδιοι εκει,τι στην ευχη.Μια υποτυπωδη αποψη για τον σωστο ηχο δεν εχουν?

Καποιες λιγες φορες εχω βρεθει σε καποια μαγαζια οπου ο ηχος ειναι οκ,κυριως βεβαια σε στυλ καφετεριας-μπαρ,αλλα γενικα...αστα να πανε.

Λιγο off topic ισως,απλα το αναφερω καθως χθες και προχθες βρεθηκα παλι σε καποια μαγαζια και πραγματικα φευγοντας... :frown:

κανουν περιεργο εκουαλαιζινκ...
κουφος φευγεις
τον καλυτερο ηχο σε καφε τον ακουσα σε μια στην θεσ/νικη οπου ειχε αναρτησει dynaudio 52se....

Αντώνη δεν θέλω να μπω στη διαδικασία με τα νούμερα που μπλέκονται λίγο οταν μπούνε στο σπίτι μας οπως αναφέρει ο Μιχάλης.

Αυτό που ηθελα να πω είναι οταν ο ήχος είναι σωστός ακόμα και σε υψηλές σταθμες δεν ενοχλεί.
Tα 115-120dB που ανέφερα εννοούσα δίπλα στη ορχήστρα.

Παντως επειδη αναφερθηκε για τον ηχο σε clubs κτλ,τι ειναι αυτο το πραμα ρε παιδια με τον ηχο.

Μα δεν το καταλαβαινουν και οι ιδιοι εκει,τι στην ευχη.Μια υποτυπωδη αποψη για τον σωστο ηχο δεν εχουν?

:frown:

Άμα το μπάσο δεν κλοτσά ποίος θα κουνηθεί? :dancing:

Άσε που και σωστός να βγαίνει ο ήχος, πάλι λάθος θα ακούγεται από τον θόρυβο.

Και άσε που άμα είναι να πας για γκομενάκια και κατεβάσεις και τα ποτά σου δεν σε απασχολεί το θέμα. :laugh:

Αρα για ακρόαση στο σπίτι, καταλήγουμε κάπου ή πάλι στα "περί ορέξεως";

Επίσης, όταν μιλάμε για db μιλάμε για peak level ή για continuous; ΜΕΓΑΛΗ διαφορά!

Και άσε που άμα είναι να πας για γκομενάκια και κατεβάσεις και τα ποτά σου δεν σε απασχολεί το θέμα. :laugh:

Εχμμμ ναι σ'αυτο εχεις δικιο!:smile:

Υ.Γ Χρονια Πολλα και για το ονομα

Re: Απάντηση: Ακουστική στάθμη ακροάσεων

Αρα για ακρόαση στο σπίτι, καταλήγουμε κάπου ή πάλι στα "περί ορέξεως";

Επίσης, όταν μιλάμε για db μιλάμε για peak level ή για continuous; ΜΕΓΑΛΗ διαφορά!

Για peak άνετα μπορείς να ακούσεις ένα πρόγραμμα ακόμα και με κορυφώσεις των 140db, φτάνει να μην γίνεται για μεγάλες και συνεχόμενες ακροάσεις. Μπορεί να μην κουφαίνει αλλά κουράζει.

140 dB spl φίλε Αντώνη (που γιορτάζεις κιόλας, χρόνια πολλά), δεν ακούγονται
άνετα από κανέναν, ούτε και στιγμιαία, πρόκειται γιά ακουστική πίεση που
προκαλεί άμεσα βλάβη στο αυτί και πάνω από το όριο του πόνου. Μη λέτε
ότι θέλετε! Άσε που δεν υπάρχει κανένα, τουλάχιστον οικιακό σύστημα που
να πλησιάζει (και δεν υπάρχει λόγος), αυτές τις εντάσεις. Μάθετε να ακούτε,
από ένα σημείο και μετά το δυνατότερο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην
ακρόαση, παρά μόνο κινδύνους γιά σωματικές και υλικές βλάβες.

The Top-of-The-Line in The Extreme Performance Series - The US $2 million ULTIMATE

http://www.transmissionaudio.com/

If Transmission Audio´s ULTIMATE was to be compared to sports cars, you probably would have to combine the specifications of Ferrari, Maserati and Koenigsegg in one chassis. This is the ultimate in audio reproduction, intended for the largest listening rooms.This is Formula 1 on steroids!

The system, containing 4 separate dipole Subwoofers, (seen in the middle), made from a total of 40pcs of 15" woofers, followed by 1 dipole panel per channel, each containing 24pcs of 8" units, in turn followed by 2 full MF ribbon dipoles per channel plus one HF panel per channel, containing a total of 68 meters of true ribbons, has a sensitivity of +100dB/1W/1meter and can continUously handle 15500W with +3dB headroom. A total of 31000 Watts, equaling 146dB SPL. The system comes complete with its own power amplifiers to match.

146 ντιμπιά απο 40 15άρια με 2 εκατομυριάκια (αν διάβασα σωστά) .....

Καλημέρα

Για να λύσω τις απορίες μου (και να πλουτίσω τις γνώσεις μου!!!), σήμερα (μόλις ευκαιρήσω) θα παραγγείλω ένα ντεσιμππελόμετρο!!! :ears:

Αντώνης Δραγώνας

Αντώνη χρονια πολλά για χθες!!!
Μωρέ και εγω το εκανα αλλά δυστηχώς αυτό που αναφερω χρειάζεται καλό χωρο και μηχανήματα :-))

Μίλησα για στιγμιαίες κορυφώσεις 140db και όχι για μέση ένταση.

Τέτοια ένταση κορυφής άνετα βγαίνει αν τα ηχεία έχουν καλή απόκριση ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων η σε συνδυασμό ηχείων με sub.

Sound Levels of Music
Normal piano practice
60 -70dB
Fortissimo Singer, 3'
70dB
Chamber music, small auditorium
75 - 85dB
Piano Fortissimo
84 - 103dB
Violin
82 - 92dB
Cello
85 -111dB
Oboe
95-112dB
Flute
92 -103dB
Piccolo
90 -106dB
Clarinet
85 - 114dB
French horn
90 - 106dB
Trombone
85 - 114dB
Tympani & bass drum
106dB
Walkman on 5/10
94dB
Symphonic music peak
120 - 137dB
Amplifier rock, 4-6'
120dB
Rock music peak
150dB

Εδώ μέσες εντάσεις για μουσικά όργανα.

Αν μια κανονική συνομιλία δύο ατόμων εχει μέση ένταση περίπου τα 60-70 db σκέψου πόσους ήχους ακούμε καθημερινά που πλησιάζουν τα 140db κορυφής που ανέφερα.
Όμως τα προβλήματα ακοής δεν είναι μόνο άμεσα εξαρτώμενα από την ένταση, αλλά και από την διάρκεια.

Environmental Noise
Weakest sound heard
0dB
Whisper Quiet Library
30dB
Normal conversation (3-5')
60-70dB
Telephone dial tone
80dB
City Traffic (inside car)
85dB
Train whistle at 500', Truck Traffic
90dB
Subway train at 200'
95dB
Level at which sustained exposure may result in hearing loss
90 - 95dB
Power mower at 3'
107dB
Snowmobile, Motorcycle
100dB
Power saw at 3'
110dB
Sandblasting, Loud Rock Concert
115dB
Pain begins
125dB
Pneumatic riveter at 4'
125dB
Even short term exposure can cause permanent damage - Loudest recommended exposure WITH hearing protection
140dB
Jet engine at 100', Gun Blast
140dB
Death of hearing tissue
180dB
Loudest sound possible
194dB

Εδώ εντάσεις περιβάλλοντος που ακούμε καθημερινά.
Τα 140db που αναφέρει ως όριο βλάβης μιλά για μικρή χρονική διάρκεια και όχι για κορυφώσεις στιγμιαίες που ανέφερα.

Σας ευχαριστώ για τις ευχές! :ernaehrung004:

140db αντιστοιχούν με πυροβολισμό όπλου σε πολύ κοντινή απόσταση.

Φαντάσου κάποιον να πυροβολεί μέσα στο σαλόνι σου.. για τέτοιο πράγμα μιλάμε.

Θα έπρεπε να ήμουν κούφος χρόνια τώρα. εγώ και όσοι πυροβόλησαν χωρίς ωτοασπίδες.

Οι αριθμοί μάλλον αφορούν μετρήσεις στο 1 μέτρο.

Όλα είναι σχετικά (ο Αινστάιν έχει πάντα δίκιο).
Μπορεί σε φτηνά επαγγελματικά ηχεία να έχεις πολύ υψηλές εντάσεις, αλλά αυτό γίνεται σε ορισμένες συχνότητες σε κάθε περιοχή, χαμηλά - μεσαία - πρίμα. Τα ηχεία συντονίζονται σε αυτές τις συχνότητες και βγάζουν πολλά ντεσιμπέλ. Τι να τα κάνεις όμως; Είναι σαν να ακούς μια σειρήνα ή ένα συνεχές βουητό. Τις καλύτερες πηγές να έχεις το αποτέλεσμα είναι πονοκέφαλος.
Το θέμα είναι να είναι όλα ισορροπημένα. Τότε ακόμα και σε μεγάλες εντάσεις απολαμβάνεις διαύγεια και δεν κουράζεσαι.

Θα έπρεπε να ήμουν κούφος χρόνια τώρα. εγώ και όσοι πυροβόλησαν χωρίς ωτοασπίδες.

Οι αριθμοί μάλλον αφορούν μετρήσεις στο 1 μέτρο.

Οι περισσότεροι έχουμε πυροβολήσει χωρίς ωτοασπίδες.. Αλλά άλλο να το κάνεις 1-2-3 φορές στη ζωή σου, άλλο να το κάνεις τακτικά.. Επίσης, ενώ το κάνεις, συνήθως έχεις άλλα πράγματα στο μυαλό σου, εκτός από το πόσο δυνατά ακούγεται.. οπότε, δεν καταλαβαίνεις εύκολα την έκταση της ζημιάς.