Οδήγηση μικρού ηχείου με μεγάλο ενισχυτή

Καλημέρα σε όλους, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Χρόνια Πολλά στους Φώτηδες και τις Φωτούλες, τους Φάνηδες τις Φανούλες (από χτες) και τους Γιάννηδες και τις Γιαννούλες για σήμερα (άντε να δούμε πόσες φορές θα πούμε Χρόνια Πολλά ακόμα, μέχρι να κλείσει ο μήνας).

Λοιπόν, έχουμε την εξής περίπτωση:

1) Τελικός ενισχυτής 3x200 WRMS -> 8Ω
2) Ένα ηχείο αμφίπολο (bipolar), 2-δρομο, με 4 ενεργούς οδηγούς και έναν παθητικό, με τυπική (σύνθετη) αντίσταση 8Ω, ευαισθησία σε συνθήκες δωματίου 91dB, και προτεινόμενη από τον κατασκευαστή ισχύ ενισχυτή οδήγησης 30-175 WRMS.
3) Δύο μικρότερα ηχεία δίπολα (dipole), 2-δρομα κι αυτά, με 4 ενεργούς οδηγούς, με τυπική σύνθετη αντίσταση 8Ω, ευαισθησία σε συνθήκες δωματίου 90dB και ανηχοϊκή 87dB, και προτεινόμενη από τον κατασκευαστή ισχύ ενισχυτή οδήγησης 15-100 WRMS. Εδώ, ο κατασκευαστής δίνει επί πλέον ένα στοιχείο σχετικά με την ισχύ οδήγησης. Προδιαγράφει ως Μέγιστη Ισχύ Οδήγησης (Maximum Input Power) τα 80 WRMS, με προϋπόθεση ο ενισχυτής να μην κλιπάρει περισσότερο από 10% σε τυπικό πρόγραμμα πηγής (typical source program).

Από τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε ότι ο ενισχυτής καλείται να οδηγήσει 1+2 διαφορετικά ηχεία, των οποίων βέβαια οι στάθμες θα ορισθούν από τον προενισχυτή AV, αλλά πάντως διαφορετικά. Έχω τον ενδοιασμό μήπως πέφτει "πολύς" για τα μικρά ηχεία. Σε αυτή την περίπτωση τί κάνω;

Α. Επαφίεμαι στις ρυθμίσεις του προενισχυτή AV και τα αφήνω όπως είναι;
Β. Ψάχνω να βρω άλλον τελικό μικρότερης ισχύος (π.χ. κάτι μεταξύ 90 και 130 WRMS/ch) να οδηγήσω το μικρό ζευγάρι, ώστε να είμαι ασφαλής;
Γ. Βάζω μιαν ωμική αντίσταση 8Ω μεγάλης ισχύος εν σειρά με κάθε ηχείο ώστε να αυξήσω την συνολική αντίσταση και να διασφαλίσω ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσω τα 100 WRMS (περίπου) στα δυο από τα τρία κανάλια;

Διευκρινήσεις:

- Η προμήθεια ενός επί πλέον τελικού σημαίνει κόστος.
- Υπάρχουν, βεβαίως, κάποιοι τελικοί στην κατηγορία των επαγγελματικών, που είναι σχετικά φτηνοί, αλλά το κόστος είναι πάντα κόστος.
- Οι μεγάλες ωμικές αντιστάσεις υπάρχουν. Τις είχα παραγγείλει και κατασκευάσει σε κάποιον που έκανε αυτή τη δουλειά και είναι στα 300W με τιμή 8Ω +/- 2%, το σύρμα χρωμονικελίνης "ενταφιασμένο" σε κεραμικό κύλινδρο, εξαιρετικές κατασκευές. Τις είχα φτιάξει για να μπορώ να προσομοιάσω φορτίο σε έξοδο τελικού ενισχυτή, ώστε να μπορώ να κάνω κάποιες μετρήσεις. Τις χρησιμοποίησα μια φορά μόνο και είναι άθικτες. Φυσικά, η τοποθέτησή τους στο χώρο θα γίνει με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Γνώμες;
-

Σε αυτή την περίπτωση τί κάνω;

Α. Επαφίεμαι στις ρυθμίσεις του προενισχυτή AV και τα αφήνω όπως είναι;
Β. Ψάχνω να βρω άλλον τελικό μικρότερης ισχύος (π.χ. κάτι μεταξύ 90 και 130 WRMS/ch) να οδηγήσω το μικρό ζευγάρι, ώστε να είμαι ασφαλής;
Γ. Βάζω μιαν ωμική αντίσταση 8Ω μεγάλης ισχύος εν σειρά με κάθε ηχείο ώστε να αυξήσω την συνολική αντίσταση και να διασφαλίσω ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσω τα 100 WRMS (περίπου) στα δυο από τα τρία κανάλια;

-

[FONT=&quot]A[/FONT][FONT=&quot]. Και ανεβάζεις προσεκτικά την στάθμη μέχρι εκεί που δεν το ακούς να παραμορφώνει.

[/FONT] Χρόνια πολλά.

Απάντηση: Re: Οδήγηση μικρού ηχείου με μεγάλο ενισχυτή

[FONT=&quot]A[/FONT][FONT=&quot]. Και ανεβάζεις προσεκτικά την στάθμη μέχρι εκεί που δεν το ακούς να παραμορφώνει.

[/FONT] Χρόνια πολλά.

Ευχαριστώ, Αντώνη και αντεύχομαι. Το ίδιο φαντάζομαι κι εγώ, αλλά υπάρχει ένα μικρό ζητηματάκι εδώ. Το υλικό αναπαραγωγής (ταινίες) δεν είναι πάντα ελεγχόμενο, ειδικά στα περιφερειακά κανάλια.

Παναγιώτη, μη σε απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της μεγάλης ισχύος, ειδικά στα περιφερειακά που δεν δέχονται πλήρους φάσματος σήμα για μεγάλη χρονική διάρκεια (όπως τα "κύρια" ηχεία).

Τα ηχεία καίγονται ευκολότερα από ασθενικούς ενισχυτές όταν παίζεις σε μεγάλες εντάσεις με υψηλά ποσοστά παραμόρφωσης.

Κάποτε ένας φίλος θα έλειπε για διακοπές και μου είχε δώσει για να "στρώσω" ένα ζευγάρι ευαίσθητα μονόδρομα fostex με τον ενισχυτή που είχα τότε (krell 250wrms/8ohms).
Τα ηχεία έπαιξαν, έστρωσαν (εννοείται ότι δεν κάηκαν) και το
ηχητικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.....

Τα ηχεία ανήκαν στον φίλο modright (είχε κατασκευάσει ο ίδιος τις καμπίνες σύμφωνα με τις προδιαγραφές της fostex), αν δει το νήμα μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο ίδιος!

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Οδήγηση μικρού ηχείου με μεγάλο ενισχυτή

Ευχαριστώ, Αντώνη και αντεύχομαι. Το ίδιο φαντάζομαι κι εγώ, αλλά υπάρχει ένα μικρό ζητηματάκι εδώ. Το υλικό αναπαραγωγής (ταινίες) δεν είναι πάντα ελεγχόμενο, ειδικά στα περιφερειακά κανάλια.

Μη σε απασχολεί καθόλου τα περιφερειακά σε ελάχιστες περιπτώσεις έως καθόλου δέχονται πλήρους φάσματος πληροφορία. Σε γενικές γραμμές δέχονται πολύ αδύναμο σήμα πληροφορίας περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ όλους.

Τα όσα με συμβουλεύετε είναι όντως πολύ χρήσιμα και μου είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ασφαλώς θα συμφωνήσω ότι οι ασθενέστεροι ενισχυτές είναι αυτοί που μπορούν να προξενήσουν συχνότερα ζημιά στο ηχείο παρά οι πιο ισχυροί. Παρ' όλα αυτά, ο κατασκευαστής του ηχείου, αφού βέβαια επισημαίνει ότι ο Νο. 1 κίνδυνος καταστροφής των ηχείων είναι η παραμόρφωση του ενισχυτή και η οδήγησή του σε παραμορφωτικές στάθμες, εφιστά την προσοχή στο εξής (που άλλωστε, είναι και ευρύτερα γνωστό):

"There is a limit!

Although more power amplifiers are safer, there is a point at which you could have more power that the speaker can handle. At that point you will overpower the speaker and damage it. Exercise caution!......
"

Και επειδή τα συγκεκριμένα ηχεία πρόκειται να συνδυαστούν με ένα περίεργο ;) σετάπ (το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πρωτοποριακό αν δουλέψει :proud: :award:, αλλά και άκρως καταστροφικό αν δεν δουλέψει :behead: :hanged:), θέλω να είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα τα πάρω στο χέρι από υπεροδήγηση.

Θα επανέλθω όταν θα έχω μπορέσει να βρω μιαν άκρη. Και πάλι ευχαριστώ.
-

Δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Εγω έπαιζα για καιρό τα fostex με τα supercharger (550w/8Ohm) και έπαιζαν καταπληκτικά.