Παγιδευμένη στον ιστό της αράχνης

17 June 2009
3,594
PT-AL990_mpshos_G_20090709172917.jpg



Dmitri Shostakovich - Complete Songs (volume 1, 1950-1956) Delos


Και το λέω αυτό γιατί αναζήτησα τον δίσκο επειδή με παγίδεψε ένα και μόνο τραγούδι.
Κάποιο Σάββατο πρωί, τρίτο πρόγραμμα, εκπομπή « η νήσος των θησαυρών».
Dmitri Shostakovich, ένα τραγούδι σε ποίηση Alexander Pushkin, In the Depth of Siberian Mines, από τον κύκλο τραγουδιών 4 Monologues to Words by A. Pushkin, ήταν λοιπόν η αφορμή να αναζητήσω τον δίσκο που με οδήγησε σε ένα μαγευτικό ταξίδι, λίγο διαφορετικό από αυτό που περιμένει κανείς από τον μεγάλο συνθέτη, του οποίου είχα ακούσει μέχρι τότε μόνο δύο συμφωνίες και το έργο του οποίου έχει παρουσιάσει τόσο διεισδυτικά ο Δαμιανός και πρόσφατα ο Σπύρος, πολύτιμοι μέντορές μου και οι δύο. Είναι αλήθεια πως αν και ο Σοστακόβιτς είναι αναμφισβήτητα μεγαλειώδης στην σύνθεση συμφωνιών (μέσα από τις οποίες διακρίνεται σαφέστατα η θυελλώδης εποχή στην οποία έζησε και συνέθεσε) και μουσικής δωματίου, η σχέση του με το τραγούδι είναι εμφανής και αναδεικνύεται έντονα στο έργο του.
Η Delos κυκλοφόρησε δύο δίσκους με την πλήρη συλλογή των τραγουδιών του Shostakovich (πολύ προσεγμένη έκδοση, με τους στίχους στα Ρωσσικά και σε Αγγλική μετάφραση, για τους απανταχού αφοσιωμένους ακροατές του) και θα αναφερθώ στον πρώτο, που περιέχει τραγούδια που συνέθεσε ανάμεσα στα 1950 – 1956 για φωνή και πιάνο.


51g1QCBp4LL.jpg



Ο κύκλος ανοίγει με δύο Romances σε ποίηση του Ρώσσου
"Λόρδου Βύρωνα" M. Lermontov, op. 84, ερμηνευμένα από την mezzosoprano Natalia Biryukova:

A morning in the Caucasus και Ballad, δυο τραγούδια με αναφορές στην παραδοσιακή Ρωσσική μουσική του 19ου αιώνα. Μια τρυφερή μπαλάντα που όμως τα συναισθήματα εκφράζονται λίγο συγκρατημένα, σαν να φοβούνται να εκδηλωθούν και οι σκηνές από τα Καυκάσια Όρη μέσα από την φωνή της Biryukova περιγράφονται με απόλυτη διαύγεια και διαφάνεια σαν ακουαρέλλες γεμάτες από το φως που αναζητούσε ο ρομαντικός ποιητής.
Ακολουθούν 4 τραγούδια σε ποίηση του Evgeny Dolmatovsky op. 86 γραμμένα το 1951.
Η γνωριμία των δύο ανδρών έγινε σε ένα βαγόνι τραίνου και εξελίχθηκε σε μια σημαντική φιλία και συνεργασία με την πάροδο του χρόνου, με τον Dolmatovsky να στηρίζει τον συνθέτη σε δύσκολες περιόδους της ζωής του. Τα τραγούδια γράφτηκαν για την θεατρική παράσταση Peace, αλλά το έργο δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Όμως ο Shostakovichδεν ήθελε να χαθούν τα τραγούδια και αφού τα "πείραξε" λιγάκι, τα περιέλαβε σε έναν μικρό κύκλο τραγουδιών.
Το πρώτο, το The Motherland hears έγινε "διάσημο" μέχρι το διάστημα, αφού το σιγοτραγουδούσε ο Yuri Gagarin, το Rescue αναδεικνύει όλη την υποβόσκουσα θλίψη της Ρώσσικης ψυχής, το Lovesor Loves Not και το Lullaby είναι δύο σαγηνευτικά τραγούδια που ερμηνεύει η soprano Victoria Evtodieva.
Το τρίτο μέρος του κύκλου είναι αυτό που με μάγεψε και με παγίδευσε εξ αρχής, γιατί μέσα από την Μουσική του Shostakovich, ακόμα κι αυτός ο ακροατής που δεν γνωρίζει την γλώσσα αισθάνεται από την πρώτη στιγμή το νόημα των λόγων του Pushkin. Από την επιβλητικότητα της φωνής του Fyodor Kuznetsov, από το πιάνο που είναι εκεί για να αναδεικνύει την δύναμη, να τονίζει το πάθος, να υποβάλλει τα δραματικά στοιχεία, τα τέσσερα αυτά τραγούδια σε κρατούν με κομμένη την ανάσα. Θραύσματα που μπαίνουν μέσα σου και δεν σε σκοτώνουν αλλά και δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσεις. Το τέλος ενός καθεστώτος, μια νέα αρχή, ελπίδες, ελπίδα, η δεύτερη στροφή του In the Depth Of Siberian Mines:
Hope, misfortune’s faithful sister
Even your gloomy dungeon
Will awaken vigor and rejoicing,
And the hoped for time will come

Είναι αυτός ο αέναος κύκλος στη ζωή μας που στίχοι γραμμένοι δύο αιώνες πριν, γίνονται πιο επίκαιροι από ποτέ, είναι η ανάγκη για επανάσταση που θέλω να πιστεύω πως περιμένει να εκραγεί μέσα στον καθένα μας, τίποτα δεν χάνεται πραγματικά, είναι αυτά που κάνουν τους 4 μονολόγους, έργο 91 σαν μια σειρήνα που σε καλεί, μια φωνή που δεν σε αφήνει να λησμονήσεις!

Στη συνέχεια θα συναντήσουμε γνώριμα ακούσματα . Ο Shostakovich θαύμαζε τους ήρωες της Ελληνικής Αντίστασης και γνώρισε την Ελληνική μουσική παράδοση με την βοήθεια μιας Ελληνίδας που ζούσε στη Μόσχα.
Κωστής Παλαμάς:

Εμπρός! Ολόρθοι, ατρόμαχτοι.
Μαυρίλα. Αστροπελέκι.
Μα το σπαθί γοργάστραψε,
και νά! η βροντή τουφέκι!
Στον Πίντο απ’ τον Ταΰγετο,
και στα Μπαλκάνια, ως πέρα,
μια η φλόγα, μια η φοβέρα,
κι ένας ο νους. Εμπρός! ....

Πεντοζάλης, ο χορός του Ζαλόγγου, φόρος τιμής και ο κύκλος των Ελληνικών τραγουδιών δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με τον Ύμνο του ΕΛΑΣ.

Ο Shostakovich ενδιαφέρθηκε αρκετά για την παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών, κι έτσι, εκτός από τα Ελληνικά Τραγούδια, στον δίσκο συνυπάρχουν και 6 Ισπανικά τραγούδια με τον βαρύτονο Mikhail Lukonin, όπως και τα Ελληνικά.

Πέντε ακόμα τραγούδια σε ποίηση Dolmatovsky, op. 98, γραμμένα στα 1954, συμπληρώνουν τον δίσκο, με την φωνή του Kuznetsov.
Τραγούδια πιο απλοϊκά, τραγούδια που εκφράζουν συναισθήματα, αναμνήσεις, στιγμές που έφυγαν αλλά μένουν χαραγμένες στη μνήμη. Το απλοϊκό των στίχων συνυπάρχει με την απλοϊκότητα στη σύνθεση, αλλά ακόμα και σε αυτήν την προσπάθεια του συνθέτη να δημιουργήσει κάτι πιο προσιτό και ευκολώτερα κατανοητό, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι μοναδικό.

Συστήνω αυτόν τον δίσκο ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να αφεθούν σε έναν κατακλυσμό συναισθημάτων που μπορεί να είναι έρωτας, πόνος, πάθος, αγάπη, δύναμη, πόλεμος ή απλά και μόνο μια τρυφερή επιθυμία για να τραγουδήσουν ένα νανούρισμα.
Και σαν αντιστάθμισμα για το –πείτε το θράσσος ή πείτε το τόλμη – να παρουσιάσω ένα δίσκο ενός τόσο μεγάλου συνθέτη χωρίς να έχω μια πλήρη εικόνα του έργου του, θα ήθελα να κάνω Πρωτοχρονιάτικο δώρο αυτήν την παρουσίαση στον δάσκαλό μου που με έμαθε να ακούω. Και να μαγεύομαι. Και να αφήνομαι στην Μαγεία....

 

Stephania Gk.

AVClub Addicted Member
23 April 2008
2,381
Κάλλη μας η παρουσίαση σου μιλά στην καρδιά...:love:
Να 'σαι καλά, εύχομαι η έμπνευση να σε συντροφεύει πάντα:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
Καλή χρονιά!
 
Κάλλη είναι πολύ ευχάριστη η έκπληξη της πρώτης σου παρουσίασης σε έργα του Σοστακόβιτς. Πολλώ δε μάλλον, που είναι και πολύ λίγο γνωστά. Εγώ είχα ακούσει φευγαλέα, στο Γ' Πρόγραμμα, μόνο κάποια από τα ελληνικά τραγούδια.
 

SIMPLYMUSIC

Established Member
4 October 2007
271
βλέπω με χαρά ότι ο νέος χρόνος και το νέο "σύστημα" επέδρασαν θετικά στην Κάλλη που αποφάσισε να γράψει.
Άκουσα και γω την εκπομπή και ομολογώ ότι μπήκα στον πειρασμό της αναζήτησης, η οποία πλέον θα ενταθεί.
Γενικά η Ρώσικη σχολή βρίσκεται ποιο κοντά στις προτιμήσεις και τα ακούσματά μου.
Θα επανέλθω με εντυπώσεις από το έργο.
 

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Enthusiast
16 March 2009
1,287
Αθήνα
Αγαπητή μου Κάλλη η παρουσίαση σου ήταν εξαιρετική. Ήδη το παρήγγειλα. Έχω ακούσει ελάχιστα τραγούδια μόνο όσα είναι σε ταινίες.
 
17 June 2009
3,594
Υπάρχει μια ανακρίβεια στο παραπάνω κείμενο, διότι όταν τον παρήγγειλα στο δισκοπωλείο που αγοράζω συνήθως, μου είπαν ότι είναι δύο δίσκοι με τραγούδια του Σοστακόβιτς.

Μια προσεκτικότερη έρευνα στο MDT (http://www.mdt.co.uk/MDTSite/pages/...bSortBy=DESC&serial=11010528360267243&x=5&y=8) όμως, μου δείχνει ότι η σειρά της Delos περιλαμβάνει 5 δίσκους εκ των οποίων ειδικότερα τα vol. 4 και 5 φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα.
Θα φροντίσω σύντομα να συμπληρώσω το κενό!!

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια....