Toshiba HD-DVD HD-E1 AVCLUB Review!

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,828
Παλλήνη
Toshiba_HD-E1.jpg


Πριν από 2 εβδομάδες είχαμε την χαρά να παραλάβουμε το πρώτο HDDVD player της Ευρωπαϊκής αγοράς, το HD-Ε1 της Toshiba, που μας έστειλε για δοκιμή η αντιπρόσωπος εταιρεία INTERSYS την οποία και ευχαριστούμε!

Δεν σας κρύβω ότι είχα αγωνία για το πως θα «παίξει» με υλικο Hd-Dvd δεδομένου του μεγάλου ντόρου που έχει γίνει παγκοσμίως για το ομώνυμο format και έχοντας και την εμπειρία του αμερικάνικου προγονού του (HD-A1) αλλα και του ανταγωνισμού απο την Μπλε μεριά (Samsung και Panasonic Bluray Players) ο οποίος να σημειωθεί πως κοστολογεί περίπου στα διπλά απο οτι κοστίζει σήμερα το HD-DVD της Toshiba (περίπου 600 Ευρω) γεγονός που το καθιστά πρώτης τάξεως κελεπούρι αν και εφόσον είναι αντάξιο των προσδοκιών μας.


Ισχύουν τα παραπάνω? Για να δούμε αναλυτικότερα τι «παίζεται» με το HD -Ε1:


Όπως πολλοί θα γνωρίζετε ήδη, το HD-E1, παρότι είναι το πρώτο HDDVD player στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα τεχνολογικά είναι δεύτερης γενιάς.
Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν το συγκρίνουμε με το αμερικάνικο HD-A1 που πρωτοπαρουσιαστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι και ήταν ουσιαστικά ένα μικρό HTPC με επεξεργαστή Pentium 4 και το οποίο έκανε αιώνες για να bootαρει , ειχε πολλα κολλήματα, ενω ηταν και ιδιαίτερα ευμεγέθες! Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό μοντέλο ειναι πολύ λεπτό και αρκετά γρήγορο στην λειτουργία, αν εξαιρέσεις περίπου 15 δευτέρα που χρειάζεται για να bootαρει. Μην φαντασθείτε βέβαια οτι είναι ταχύτατο: μάλλον συναγωνίζεται τα Denondvdplayers σε ταχύτητα ,τα οποία δεν ειναι ακριβως τα γρηγορότερα του κοσμου!

Εμφανισιακά θα το χαρακτήριζα κομψό, με την λεπτή πρόσοψη του απο μαύρη λάκα, τις ασημένιες λεπτομέρειες και τα μπλε leds, σε στιλ consumer dvd player.


3887-2.jpg



Στη πρόσοψη υπάρχουν μόνο τα κουμπιά του power και eject ενώ κάτω απο ενα καλα κρυμμένο πορτακι κρύβονται ολα τα υπόλοιπα (.Play, Stop, Pause Skip) καθώς και δυο USB ports οι οποίες στο manual αναφέρονται ως “Extension Ports” χωρίς να αναφέρεται ο σκοπός τους!
Ας ελπίσουμε ότι στο μελλον να χρησιμοποιηθούν για συνδεση με εξωτερικους σκληρούς και την αναπαραγωγή HD υλικου!


IMAGE_072.jpg


Η πίσω πλευρά του μηχανήματος θα χαρακτηριζόταν μάλλον «σπαρτιάτικη» καθώς περιλαμβάνει μονό τις απολύτως απαραίτητες συνδέσεις εικόνας
(HDMI 1.2, component,S-video ,composite) και ήχου ( στερεό αναλογικά rca, και SPDIF ).


3887-4.jpg



Η έλλειψη coaxial και αναλογικών εξόδων ήχου δικαιολογείται απολυτά από την κατηγορία τιμής του προϊόντος άλλα και απο το γεγονος οτι υπάρχει η σύνδεση HDMI μέσω της οποιας μπορει να μεταφερθεί και πολυκαναλος ηχος υψηλής ανάλυσης (DolbyTRUEHD και dts-HD) σε έναν μοντέρνο ενισχυτή με τέτοιες δυνατότητες (μόλις κυκλοφορήσουν ευρέως).
 
Last edited:

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,828
Παλλήνη
Τελος, υπαρχει πισω και μια Ethernet port η οποια εξυπηρετεί δυο σκοπους: Την συνδεση με το Internet προκείμενου να απολαύσετε online interactive δυνατότητες που προσφερουν ορισμενα HDDVD δισκακια ,αλλά και την δυνατότητα Online αναβάθμισης του firmware με απευθείας σύνδεση στους servers της εταιρειας!
Πράγματι, η διαδικασία αναβάθμισης ήταν ιδιαίτερα απλή και την έκανα σε περιπου 40 λεπτα. Μετα το πέρας της, δυο δισκάκια που κολλούσαν στο μενού, έπαιζαν κανονικότατα!


Το γεγονός οτι το Toshiba προσφέρεται σε τοσο ανταγωνιστική τιμη, εχει φυσικα και καποιες επιπτώσεις σε σχεση με το τι δυνατότητες προσφέρει.
Το HD-E1 βγάζει με χαρακτηριστική ευκολία αναλύσεις 720p και 1080i αλλά οχι και 1080p το οποιο θα ειναι προνόμιο του ακριβότερου μοντέλου HD-XE1.
Επισης, η έξοδος ηχου περιορίζεται στα 5.1 καναλια αλλα ,οπως ειπαμε, προσφέρει DolbyTRUEHD και dts-HDcore.
Και πάλι , τα 7.1 κανάλια ηχου όπως και οι αναλογικές εξοδοι ηχου θα ειναι προνομιο του ακριβοτερου (κατά περιπου 300 επιπλεον ευρω) μοντέλου της εταιρίας με τον κωδικό HD-XE1. Απο την άλλη, πόσοι πια από εμάς θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα 7.1 κανάλια σε ενα χωρο κλασικού living room? !

Σύμφωνα με τα standards του HD-DVD, το Toshiba υποστηρίζει όλους τους απαραίτητους HDvideocodecs (VC1,H.264 και MPEG2) αν και η πλειοψηφία της πρώτης γενιάς δίσκων HD-DVD έχουν κωδικοποιηθεί ορθώς σε VC1 το οποίο είναι το πλέον efficient codec για την μεταφορά υλικού στα νέα HDformats.
 
Last edited:

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,828
Παλλήνη
Tο HD-E1 δοκιμαστηκε με σύνδεση HDMI τοσο στα 720p οσο και στα 1080i στους ακόλουθους προβολείς που είχαμε στην διάθεση μας:

-Optoma 81 (1080p)
-Sony Pearl (1080p)
-BenQ 8720 (720p)
-BenQ 7700 (720p)

IMAGE_071.jpg


Σε όλους κλείδωσε απροβλημάτιστα και στις δυο αναλύσεις, ενώ για τους προβολείς 720, όπως αναμενόταν, η βελτιστη αναλυση ηταν κατευθείαν 720p από το player οπου το downscaling/deinterlacing απο 1080 σε 720 γινόταν μέσα στο Toshiba και οι προβολείς λάμβαναν έτοιμο φαγητό σε 1:1 pixel mapping με το panel τους, οποτε η εικόνα ηταν πιο sharp και με μεγαλυτερο βαθος, ενω σε 1080i μαλάκωνε ελαφρως.

Αντίστοιχα, στους προβολεις 1080, η καλυτερη αναλυση ηταν φυσικα η 1080i οπού ο προβολεας απλα αναλαμβάνει να κάνει ενα απλό weave deinterlacing , και να προβάλει εικόνα 1080p.

Σε υλικό Standard Definition DVD, το Toshiba αναπαράγει μονο dvd περιοχης 2. H εικόνα του ομολογώ πως με εξέπληξε ευχάριστα, θυμίζοντας player πολλαπλάσιας τιμης , και με ίσως την ομαλότερη κίνηση που εχω δει ποτε!
Πραγματικά, οι γνωστές σκηνες μας αναφορας απο το VanHelsing ή το Vertical limit πέρασαν «νερο» (ο «μουστακιας» του Vertical limit ηταν η αποκάλυψη!).
Σε απολυτές τιμές, θεωρω οτι υπολείπεται μονό έναντι πολυ ακριβών dvdplayers ή dedicated HTPCs και scalers.

IMAGE_074.jpg


Σε υλικό HDDVD (το οποιο παρακαλω ειναι region free!) , οταν το πρωτοσύνδεσα μεσω HDMI, εντυπωσιάστηκα!
Δοκιμάζοντας σκηνές απο κάλα transfer οπως το KingKong,το Batman Begins, το Apollo 13, το Chronicles of Riddick, MIII & III , η εικόνα ηταν ιδιαίτερα συμπαγής και αναλυτική κατι το οποιο ηταν ακομα πιο εμφανες οσο ανοίγαμε τις ιντσες! Πχ στην 2:35:1 οθόνη του Τάσου των 3 μετρων, η πυκνή εικόνα του HD-E1 έδινε «ρεστα» και η ψηφιακη σύνδεση HDMI εδινε το κατι παραπάνω απο την component , όπως προέκυψε και από μια άμεση σύγκριση του HD-E1 με το HD-DVD του XBOX360 που ως γνωστόν , συνδέεται μονο μεσω αναλογικής component.
Μάλιστα, αν δεν είχε τύχει να δω υλικό HD-DVD μεσα απο ενα super-duper HTPC φίλου απο το forum, θα δυσκολευόμουν να πειστώ πως υπάρχουν επιπλέον περιθώρια βελτίωσης της εικόνας που μας προσφέρει το Toshiba HD-DVD! Εκει ομως μιλαμε για HTPC διπλάσιας τιμης του Toshiba οπότε η σύγκριση ειναι μαλλον άδικη, οταν μάλιστα ένα HTPC δεν ειναι ακριβως plug & play!

Η κινηση του Toshiba HD-DVD σε σύνδεση HDMI ηταν ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανεις οτι θα ειμαστε πλεον υποχρεωμενοι για καποιο καιρο να ζουμε με το «δραμα» του 3:2 Pulldown που γινεται υποχρεωτικα στο Player μας ως απόρροια του οτι τα HD δισκακια ειναι γραμμενα στο κινηματογραφικό 1080P24fps και τα περισσοτερα display σημερα εχουν εξοδο μονο 50/60 hz και καθολου εισοδο 1080p24! Και οταν δεχονται ομως 1080p24 (οπως στην περίπτωση του sony pearl και του optoma 81) παλι δωρον-αδωρον ειναι, αφου κανενα HDplayer της αγορας δεν προσφερει ακομα εξοδο 1080p24!
 
Last edited:

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,828
Παλλήνη
Περαν λοιπον της απλά ικανοποιητικής κινησης, για την οποια δεν φερει ευθυνη το HD-E1, το μοναδικό ουσιαστικό πρόβλημα που διαπιστώσαμε με το Player αυτό, ηταν κάποια ενοχλητικά πιξελιασματα στην ακρα δεξια μερια της εικονας μονο σε 2-3 τιτλους (οπως το MI-III και το KingKong) και μονο σε ορισμένες σκηνές με εντονη δραση. Επειδή όμως το κομμάτι που παραλάβαμε ηταν sample και οχι παραγωγης, εκτιμώ οτι πρεπει να ειναι bug του συγκεκριμενου μηχανήματος.

IMAGE_067.jpg


Κλείνοντας τα κατά του μηχανήματος, μια κουβέντα για το remote: Αν δεν έχετε universal remoteτην βαψατε! Δεν ειναι μονο ασχημο και αναχρονιστικό, έχει και μικρα κουμπακια (οτι πρεπει για τους χοντροδακτυλους), δεν εχει backlight και το stop ειναι πανω απο το next,κάτι που με έφερε σε απόγνωση αρκετές φορες οπου αντι να πατήσω nextchapter, πατουσα το stop και φτου και απο την αρχη (οταν πατησεις stop σε ταινια Hd-dvd δεν υπαρχει resume….)


3887-7.jpg





Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι το Toshiba HD-DVD HD-E1 δικαιολογεί απολυτά τον ντορό που έγινε γι αυτο, μιας που προσφέρει πολύ υψηλή ποιότητα εικόνας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή καθιστώντας το ιδανικό όχημα για κάποιον που θέλει να ανεβεί στο τρενο της υψηλής ευκρίνειας, χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία, κάνοντας βέβαια κάποιες μικρές παραχωρήσεις...
Το γεγονός δε, οτι ειναι και ενα εξαιρετικό dvd player, το καθιστά ακόμα καλύτερη αγορα και για κάποιον που δεν πολυ-νοιάζεται ακομα για το HD, αλλά θέλει να είναι HD-DVD READY οταν αυτα κατακλύσουν τα Ελληνικά ραφια!
 
Last edited:

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,509
Land of Dystopia
Τάκη εξαιρετική παρουσίαση άψογος όπως πάντα, ενδιαφέρων θα προκαλέσει πάντως το μοντέλλο που θα ανεβάζει ανάλυση 1080p και χαρακτηριστικά σε τι τιμή θα διατίθεται από τον τοπικό αντιπρόσωπο.
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Να προσθεσω μια ιδιοτροπια , που μαλλον δεν ειναι του συγκεκριμενου, αλλα υποθετω θα την εχουν ολα τα hd dvd player. Δεν "σηκωνουν" πολλα πολλα σε γρατζουνισμενα και ταλαιπωρημενα DVD δισκακια.
Ειτε θα τα διαβασει μετα απο πολλες προσπαθειες, αλλα υπαρχει και σοβαρη περιπτωση να μην τα διαβασει και καθολου.

Γι αυτο, προσοχη στα δισκακια σας !!!


Ωραιο ριβιου φιλος !! Keep up !
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Από ό,τι κατάλαβα, μόλις γίναμε και επίσημοι reviewers! Και από ό,τι βλέπω ανταποκριθήκαμε άριστα στην τιμή που μας έγινε. Μπράβο Τάκη! Kαι εις ανώτερα avclub!
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,828
Παλλήνη
Ευχαριστω παιδια για τα καλα λογια.
Οντως και επισημως, η Intersys εστειλε σε εμας το μηχανημα για review οπως το στελνει στα περιοδικα του ειδικου τυπου!
Ειναι ενα απο τα πλεονεκτηματα ενος ανεξαρτητου απο καταστηματα φορουμ, οπως το δικο μας...
 
17 June 2006
23,730
Αθήνα
Τάκη συγχαρητήρια για το αναλυτικό review σου -bye-

Μιάς και ήμουν παρών σε κάποια δοκιμαστικά θα πω κι εγώ τι απεκόμισα.

ΕΙΚΟΝΑ

Η σύνδεση του Toshiba με τον 8720 έγινε απροβλημάτιστα φυσικά με HDMI σύνδεση. Την καλύτερη ευκρίνεια την πήραμε (όπως είπε κι ο Τάκης) δίνοντας έξοδο 720p μιάς και γινόταν με επιτυχία το ακριβές ματσάρισμα με το πάνελ του προβολέα.
Αποδείχθηκε (για άλλη μια φορά) ότι το software και η πηγή αντίστοιχα είναι όλα τα λεφτά. Κάναμε Α-Β σύγκριση την ίδια ταινία (King Kong) χρησιμοποιώντας από την μία την High Definition έκδοση μέσω του Toshiba και από την άλλη την απλή έκδοση μέσω player με sdi έξοδο και scaler.
ΚΑΜΙΑ σχέση η εικόνα η μία με την άλλη. Δεν θες να ξαναγυρίσεις στο DVD.
Παρόλο που το ξεκίνημα του Toshiba είναι λίγο αργό (θυμίζει Pc) μετά δεν μας προβλημάτισε κατά την λειτουργία του εκτός από δύο σημεία: 1) στα HD δισκάκια πατώντας το STOP η ταινία ξαναρχίζει όλη από την αρχή με τα αρχικά σήματα κλπ και 2) εντοπίσαμε σε μερικές ταινίες στην δεξιά μεριά της οθόνης εμφανή πιξελιάσματα , που κατά πάσα πιθανότητα να οφείλονται στο "Sample" της συσκευής (τα δισκάκια πάντως δεν έφταιγαν).

Τα menu του είναι λιτά, περιλαμβάνοντας μόνο τις απαραίτητες λειτουργίες όπως Τύπος οθόνης (16:9, 4:3), Output (720p, 1080i) όπως επίσης λιτό είναι και το πίσω πάνελ των συνδέσεων.


ΗΧΟΣ

Παρόλο που πολύς κόσμος δεν δίνει σημασία στον ήχο, αρκεί να ακούει μπαμ μπουμ, προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος στον τομέα αυτόν αφενός διότι έχω επενδύσει σε καλό ηχοσύστημα αφετέρου ο χώρος μου μπορεί να "αντέξει" πολλά db όπου εκεί φαίνονται ευκολότερα και οι μεγάλες διαφορές.
Οπως έχω ήδη αναφέρει, με το καινούργιο "φρούτο" που λέγεται High Definition γενικώς, έχουμε ΘΕΜΑ στον ήχο. Και αυτό διότι η κωδικοποίηση που έχουν τα δισκάκια ΔΕΝ ειναι το γνωστό μας Doldy Digital αλλά το νέο Dolby Digital Plus. ΜΟΝΟ αυτή την κωδικοποίηση έχουν μέσα τα HD δισκάκια (δεν ξέρω τι γίνεται με τα blue ray).
Επειδή όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν ακόμα ενισχυτές με τέτοια αποκωδικοποίηση, το Toshiba μέσω οπτικής ίνας, κάνει convert τον ήχο σαν DTS . Ετσι λοιπόν θα δείτε στις οθόνες των ενισχυτών σαν να ανάβει η ένδειξη DTS και όχι η DD.
Το αποτέλεσμα θεωρητικά θα πρέπει να είναι το ίδιο. Κι όμως. Στα δικά μου αυτιά και όσων παρευρέθηκαν στο τεστ , ο ήχος υπολείπεται σε ένταση, λεπτομέρεια, δυναμικά από τον αντίστοιχο Dolby Digital που έχει το απλό DVD.
Ποιά είναι η λύση; ή ζείτε έτσι, ή αγοράζετε το νεό "πλούσιο" μοντέλο που θα περιλαμβάνει 7.1 αναλογικές εξόδους και έτσι ο ενισχυτής θα κάνει στην ουσία bypass το σήμα αφού θα παίρνει έτοιμη την κωδικοποίηση από το Player.

Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια σπαρτιάτικη μεν, τίμια δε συσκευή για όποιον θέλει να βλέπει ΣΗΜΕΡΑ HD ταινίες και να αναβαθμίσει κατά πολύ την εικόνα του, ειδικά αν βλέπει με προβολέα, είναι MUST αγορά. Μην ξεχνάμε από την άλλη, ότι είναι η πρώτη ουσιαστικά υλοποίηση desktop HD player όπου λύνει τα χέρια σε πολλούς διότι είναι σαφώς πιό Plug'n play και πιό φθηνή, απ' ότι η λύση που λέγεται HTPC.


Βεβαίως ευχαριστούμε την Intersys για την διάθεση του προϊόντος στο AVCLUB :award: .
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,869
πολυ καλη παρουσιαση παιδια ,

και ευχαριστουμε browser για την επισήμανση γαι τα φθαρμενα δισκακια...φανταζομαι να πρεπει να νοικιασεις απο βιντεο κλαμπ ενα και να εχουν το χαλι τους το μαυρο οπως τωρα καλη ωρα τα sd που ομως κουτσα στραβα παιζουν....

εχουμε θεμα
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Απάντηση: Re: Toshiba HD-DVD HD-E1 AVCLUB Review!

πολυ καλη παρουσιαση παιδια ,

και ευχαριστουμε browser για την επισήμανση γαι τα φθαρμενα δισκακια...φανταζομαι να πρεπει να νοικιασεις απο βιντεο κλαμπ ενα και να εχουν το χαλι τους το μαυρο οπως τωρα καλη ωρα τα sd που ομως κουτσα στραβα παιζουν....

εχουμε θεμα



Larry στα απλα dvd αναφερθηκα, οχι στα hd dvd !!
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,641
Αθήνα
Μπράβο Τάκη, μπράβο παιδιά... Εξεραιτική παρουσίαση. :music-smiley-005:
Κι εμένα μου έκανε εντύπωση η άψογη συμπεριφορά του σε απλά DVD. Πιστεύω οτι αποτελεί άριστη αγορά, ειδικά αν λυθούν και κάποια ψιλοπροβληματάκια, στο HD κομμάτι, με κάποια καινούρια αναβάθμιση firmware.
Και πάλι μπράβο....