Airport Extreme Preview!

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
indextop_200701091.png


Η παρουσίαση του iPhone & του AppleTV, επισκίασε την κυκλοφορία του Airport Extreme Base Station το οποίο φέρνει πρωτίστως, το νέο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας 802.11n. H καινούργια έκδοση του Airport Extreme φαίνεται να είναι άξιος διάδοχος του προηγούμενου μοντέλου. Νέα σχεδίαση λοιπόν ala mac mini για το Base Station και πρόσθετες λειτουργίες.

Ταχύτητα & Αξιοπιστία.
Το wifi 802.11n προσφέρει έως και πέντε φορές μεγαλύτερες ταχύτητες ασύρματης επικοινωνίας, και την διπλάσια εμβέλεια σήματος. Διατηρεί φυσικά την συμβατότητα προς τα πίσω με τα προηγούμενα πρωτόκολλα επικοινωνίας a/b/g. Με τρείς εσωτερικές κεραίες που λειτουργούν κατά το πρότυπο MIMO (multiple input-multiple output) δημιουργώντας έτσι πολλαπλά παράλληλα σήματα μεταφοράς δεδομένων, οι ταχύτητες εκτοξεύονται και η εμβέλεια μεγαλώνει. Υποστηρίζει ασύρματες συχνότητες μεταξύ 2.4 GHz και 5 GHz ελαχιστοποιώντας έτσι τις παρεμβολές από άλλες συσκευές.

Δυνατότητες & Συνδεσιμότητα.
Ενα σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο δεν αναφέρθηκε στην MacWorld Expo, είναι η δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικών σκληρών δίσκων (Airport Disk) στο Base Station δημιουργώντας έτσι δικτυακούς δίσκους προσβάσιμους από οποιοδήποτε Mac & PC έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Απ’ ότι διάβασα στα χαρακτηριστικά του, θα είναι εφικτό μέσω του Leopard της επερχόμενης έκδοσης του Mac OS X, ο δικτυακός δίσκος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσον αποθήκευσης για το Time Machine, φυσικά σε χαμηλότερες ταχύτητες απ’ ότι με μία σύνδεση Firewire ή USB. Επιπλέον διατηρεί την δυνατότητα σύνδεσης ενός USB Printer κάνοντας έτσι την ζωή μας πιο εύκολη όσον αφορά τις εκτυπώσεις από διαφορετικούς Mac. Παραμένουν φυσικά οι επιλογές ασφαλείας με κωδικοποίηση WPA/WPA2 και 128-bit WEP, καθώς και ενσωματωμένο Firewall.
Οσον αφορά την συνδεσιμότητα, στο πίσω μέρος του βρίσκονται, η υποδοχή ρεύματος, μία θύρα USB 2.0 στην οποία όμως μπορεί να συνδεθεί και ένα USB Hub ώστε να προστεθούν περισσότεροι δίσκοι ή εκτυπωτές, μία θύρα WAN για σύνδεση DSL και τρείς θύρες Ethernet.

Οι διαστάσεις του είναι 165 x 165 x 34 χιλιοστά και ζυγίζει 753 γραμμάρια.

Πρώτες Εντυπώσεις.
Ελπίζω το νέο Base Station να είναι όντως καλύτερο από το προηγούμενο, ειδικά στη ένταση του σήματος. Με το προηγούμενο μοντέλο είχα σημαντικό πρόβλημα, σε σημείο που από το ένα γραφείο στο άλλο να έχει πολύ ασθενές σήμα παρόλο που δεν μεσολαβούσε τοίχος ή άλλες παρεμβολές. Το κόστος απόκτησης είναι διόλου ευκαταφρόνητο και όταν έχεις τριπλάσιο σήμα με μια συσκευή στο 1/3 του κόστους του Aiport Extreme σίγουρα υπάρχει θέμα. Θα περιμένουμε να έρθει πρώτα στα χέρια μας ώστε να πειστούμε για τις δυνατότητές του...

- Να υπενθυμίσω ότι το Apple Extreme Base Station δεν είναι router αλλά access point, που σημαίνει πως για να συνδεθεί στο Internet χρειάζεται ξεχωριστό router.

specstop_20070109.png
 

 Νίκος

Supreme Member
Tα πρώτα bases έφτασαν (και λογικά και τα AppleTV Mιχάλη αυτές τις μέρες ;) ). To πήρε ένας φίλος και βγάλαμε χτες αυτές τις φώτο.

2.gif

1main.gif

4.gif

8.gif

4int.gif


Το base έρχεται πλέoν με 1 θύρα Usb για δίσκο ή εκτυπωτή, όπου μπορούμε να δώσουμε ip address σε αυτά και να τα δουλεύουμε ακόμα όταν δεν είμαστε σπίτι ή γραφείο και συνδεόμαστε στο internet από αλλού ή να τα μοιράσετε σε κοινή χρήση με άλλους χρήστες.
 
Last edited:

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Μπράβο Νίκο. Αντε για κάντε κανά review να δούμε τι μας γίνεται.

Για το Apple TV σε λίγες μέρες λογικά θα είναι εδώ από την ενημέρωση που είχα. Πάντως στο US Apple store παραμένει το "ships: February".
 

 Νίκος

Supreme Member
Λοιπόν το Base είναι καταπληκτικό.

Πανεύκολο inderface for dummies,στήνουμε δίκτυο (wired&wireless) στο λεπτό, επικοινωνούμε με bonjour και μοιράζουμε εκτυπωτές& δίσκους πανεύκολα και τους δίνουμε όπως είπαμε ip για χρήση μέσω local δικτύου ή μέσω web.

1r.gif
2r.gif
3r.gif
4r.gif
5r.gif
6r.gif
7r.gif
 

pomolo

Established Member
31 October 2006
248
Thessaloniki
δυστυχώς έχει 1 σοβαρό πρόβλημα... δεν παραμετροποιείται ανοικτά το εύρος των ip που μπορεί να πάρει το airport. δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός εύρους ελαχίστων ip, και αυτών πολύ κοινών, όπου σε περίπτωση χρήσης του ως router σε μεγάλoδίκτυο όπως το TWMN ή το AWMN με στάνταρ ips' τότε υπάρχει πρόβλημα.
 

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Πολύ καλό όντως.
Εδώ στην Αθήνα που ρώτησα γιατί μου είπανε ότι δεν το φέρνουνε;;;;;
 

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Γι´αυτό λοιπόν θα μου το φέρουνε τη Δευτέρα από Αγγλία...
Άμα πιά.
 

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
ρε παιδιά για να καταλάβω αυτό μπαίνει πάνω σε ένα ρούτερ και προσθέτει την ασύρματη σύνδεση;
έχω ένα 3com ρούτερ ασύρματο και μου έχει βγάλει την παναγία πρίν είχα ένα coperjet ethernet και πήγαινα σφαίρα για αυτό ρωτάω άμα είναι να το σουτάρω και να χρησιμοποιήσω το cooperjet με το airport
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,469
Πειραιάς
Αυτό πράγματι Στράτο είναι wireless access point, δλδ συνδέεται σε ένα router με καλώδιο(ethernet) κ παρέχει wireless σύνδεση στα μηχανήματα μετά.
 

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
Μιχάλη ποιο θα φέρεις το απλό η το ενισχυμένο και με πόσα γιατί κάθε μέρα βλέπω ότι παίζουν οι τιμές σε πολλά προϊόντα από το amazon
 

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Μόλις το πήρα στα χέρια μου!!!
Airport Extreme.
Μένει τώρα να βρω έναν αντάπτορα από UK πρίζα σε Ελληνική για να το δοκιμάσω.