Apple iPhone Preview.

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
To Preview του AVClub.

"Θα επαναδημιουργήσουμε το τηλέφωνο", ήταν η ατάκα του Steve Jobs στην MacWorld Expo και φαίνεται πως το πέτυχε. Το όνομα αυτού Apple iPhone. Ο θόρυβος γύρω από την συγκεκριμένη συσκευή ήταν μεγάλος πριν ακόμη κυκλοφορήσει. Κανείς βέβαια δεν περίμενε μια συσκευή σαν κι αυτή που τελικά παρουσιάστηκε και μάλιστα μία συσκευή που θα τρέχει OS X. Το iPhone δεν είναι απλά ένα ακόμη smart phone, αλλά τρείς συσκευές σε μία:

1. Widescreen iPod
2. Κινητό τηλέφωνο
3. Internet Device

Για πάμε να δούμε λοιπόν αυτές τις τρείς "συσκευές" χωριστά και τα χαρακτηριστικά τους καθώς επίσης αν αξίζει να ξοδέψουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την απόκτησή του.
 

Attachments

  • iphone.jpg
    iphone.jpg
    37.9 KB · Views: 18

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Widescreen iPod.

Πρώτα απ’ όλα, το iPhone είναι ένα iPod, και μάλιστα με ευρυγώνια οθόνη 3,5 ιντσών. Το συναρπαστικό είναι πως η οθόνη της συσκευής, είναι οθόνη αφής, που σημαίνει πως όλες οι λειτουργίες εκτελούνται με ένα "εργαλείο" που όπως είπε κι ο Steve Jobs, το έχουμε εκ γενετής δηλ. το δάχτυλό μας. Δεν υπάρχει stylus, δεν υπάρχουν πλήκτρα για να πλοηγηθούμε στα μενού και τις λειτουργίες. Μόνο η οθόνη και το δάχτυλό μας. Αρχικά η συσκευή σαν iPod είναι κλάσεις ανώτερη από τα 5ης γενιάς αφού αξιοποιεί πλήρως το μέγεθος της οθόνης είτε οριζόντια, είτε κάθετα όταν θέλουμε να κάνουμε αναζήτηση ανάμεσα στα τραγούδια ή τις λίστες μας. Κάνοντας λοιπόν "τάπ" στο "πλήκτρο" του iPod εμφανίζονται οι λειτουργίες του και είναι πολύ ευκολο να βρούμε τα τραγούδια ή την λίστα που θέλουμε και να αρχίσει η αναπαραγωγή της μουσικής. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και το CoverFlow που συναντάμε στο iTunes 7, και ψάχνει τα άλμπουμ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και εκεί. Μπορείς να βρείς το artwork από το άλμπουμ που θέλεις να ακούσεις, και με ένα τάπ (κατά το κλικ) να το γυρίσεις από την πίσω πλευρά και να επιλέξεις τα τραγούδια. Το iPhone διαθέτει τρείς αισθητήρες. Ο ένας εξ αυτών αναλαμβάνει να αντιλαμβάνεται πότε η συσκευή είναι σε οριζόντια θέση και πότε σε κάθετη, ώστε να περιστρέφει αναλόγως την εικόνα χωρίς την διαμεσολάβηση του χρήστη. Φυσικά με τον ίδιο έξυπνο τρόπο γίνεται και η αναζήτηση στα υπόλοιπα είδη ψηφιακού περιεχομένου που μπορεί να έχουμε, δηλ. ταινίες, podcasts, audiobooks, μουσικά βίντεο κλπ. Είναι λοιπόν σαν να έχουμε το iTunes στο κινητό μας. Η ανάλυση της οθόνης είναι εξαιρετική 320 x 480 pixels στα 160 pixel ανά ίντσα και υποθέτω θα κάνει την θέαση σκέτη απόλαυση.
 

Attachments

  • ipod1.jpg
    ipod1.jpg
    33.5 KB · Views: 10
  • ipod2.jpg
    ipod2.jpg
    40.3 KB · Views: 10
  • ipod3.jpg
    ipod3.jpg
    35.5 KB · Views: 9
  • ipod4.jpg
    ipod4.jpg
    25.6 KB · Views: 13
  • ipod5.jpg
    ipod5.jpg
    36.4 KB · Views: 10
Last edited:

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Κινητό τηλέφωνο.

Σαν κινητό τηλέφωνο το iPhone είναι εύκολο και συναρπαστικό. Για να επιλέξουμε την λειτουργία "Phone" πρέπει να κάνουμε "τάπ" στο σχετικό εικονίδιο. Εκεί θα ανοίξει κατευθείαν ο κατάλογος ονομάτων ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την κλήση. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι επιλογές "Favorites" όπου μπορεί να λειτουργήσει σαν αριθμοί άμεσης κλήσης, "Recents" όπου εμφανίζονται όλες οι πρόσφατες κλήσεις που έχουμε κάνει ή δεχθεί, "Contacts" δηλ. επαφές όπου πολύ ευκολα & γρήγορα μπορούμε να βρούμε την επαφή που αναζητάμε, "keypad" δηλ. το πληκτρολόγιο για την πραγματοποίηση κλήσεων με τον "πατροπαράδοτο" τρόπο και "Voicemail". Η λειτουργία VoiceMail είναι μία πολύ έξυπνη λειτουργία όπου εμφανίζει τα μηνύματα που έχεις στον τηλεφωνητή σου αλλά μπορείς να επιλέξεις εσύ ποιο θέλεις να ακούσεις. Η συγκεκριμένη λειτουργία πρέπει να υποστηρίζεται και από τον πάροχο της σύνδεσης, οπότε δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμο στην χώρα μας. Επίσης εύκολη είναι και η δημιουργία των SMS αφού με ένα "τάπ", εμφανίζεται ένα μίνι πληκτρολόγιο και με την μορφή chat μπορούμε να έχουμε ακόμη και μια συνομιλία με γραπτά μηνύματα. Η διαχείριση των φωτογραφιών που έχουμε επιλέξει να φυλάξουμε στην συσκευή μας είναι πανέυκολη. Μπορούμε να επιλέξουμε την φωτογραφία μου θέλουμε, να αυξομειώσουμε το μέγεθος της με τα δυο μας δάχτυλα (πρέπει να το δείς για να το καταλάβεις), και να την τοποθετήσουμε είτε ως background είτε ώς εικόνα σε οποιαδήποτε επαφή. Οσον αφορά τις δυνατότητες των κλήσεων , σε αυτές περιλαμβάνονται και η ανοιχτή συνομιλία, ή η τηλεσυνδιάσκεψη. Η λειτουργία του iPhone λοιπόν σαν κινητό τηλέφωνο, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν και τα υπόλοιπα της αγοράς (εκτός του VoiceMail φυσικά), με την μόνη διαφορά ότι τα αξιοποιεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πραγματοποιούμε και να δεχόμαστε κλήσεις και γραπτά μηνύματα όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται.
 

Attachments

  • phone6.jpg
    phone6.jpg
    39.2 KB · Views: 13
  • phone5.jpg
    phone5.jpg
    48.9 KB · Views: 11
  • phone4.jpg
    phone4.jpg
    42.8 KB · Views: 12
  • phone3.jpg
    phone3.jpg
    41.5 KB · Views: 9
  • phone2.jpg
    phone2.jpg
    41.6 KB · Views: 15
Last edited:

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Internet Device

Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για την συγκεκριμένη λειτουργία της συσκευής αλλά μάλλον θα περιοριστώ στα πιο βασικά. Είναι πραγματικά ένας μικρός υπολογιστής στην τσέπη μας. Διαθέτει αρχικά πραγματικό browser δηλ. τρέχει Safari και όχι μια light wap έκδοση του αλλά τον κανονικό browser. H πλοήγησή μας στο διαδίκτυο γίνεται ακριβώς όπως και στον desktop υπολογιστή μας. Βέβαια θα πείτε πως είναι δυνατόν να πλοηγηθείς και να διαβάσεις μια ιστοσελίδα σε μια τόσο μικρή οθόνη; Η Apple έχει φροντίσει γι’αυτό και με ένα "τάπ" μεγενθύνεις το σημείο ακριβώς που θέλεις, ακολουθείς link, γράφεις διευθύνσεις, κάνεις δηλ. όλα αυτά που κάνεις και στον πραγματικό browser. Δευτερη εφαρμογή είναι το Mail (IMAP & POP3) και μιλάμε για πραγματική αποστολή και λήψη html mail, που σημαίνει πως μπορεί το μήνυμα που θα λάβουμε ή θα στείλουμε να διαθέτει rich text, συνημμένα και όλα αυτά που θα κάναμε στον desktop υπολογιστή μας. Τρίτη λειτουργία, Google Maps, σε συνεργασία με την Google όπου φέρνει χάρτες στο κινητό μας. Γράφοντας μια διευθυνση, μπορούμε να το βρούμε στο χάρτη, να ζητήσουμε οδηγίες της διαδρομής ή να αναζητήσουμε τηλέφωνα για συγκεκριμένα μαγαζιά και με ένα "τάπ" να πραγματοποιήσουμε την κλήση και ακόμη να δούμε την επιλογή μας σε δορυφορικές φωτογραφίες. Επίσης διαθέτει και δύο widgets (stocks & weather) ακριβώς σαν κι αυτά που βρίσκονται στο dashboard του Mac OS X. Το iPhone λοιπόν μετατρέπεται σε εναν μίνι υπολογιστή τσέπης.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Το iPhone διαθέτει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά. Διαθέτει δυο ακόμη αισθητήρες, εκ των οποίων ο ένας αντιλαμβάνεται πότε φέρνουμε το τηλέφωνο κοντά στο αυτί μας και απενεργοποιεί τον φωτισμό της οθόνης, και ο άλλος είναι ένας ambient light sensor, όπου ανάλογα με το φως ρυθμίζει την φωτεινότητα της οθόνης. Στο λογισμικό του περιλαμβάνει ακόμη, παγκόσμιο ρολόϊ, ημερολόγιο, σημειώσεις και αριθμομηχανή. Επίσης ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0, κάμερα στο πίσω μέρος στα 2 Megapixels και χωρητικότητα 4 ή 8 Gb ανάλογα με το μοντέλο. Η μπαταρία του λειτουργεί για 5 ώρες όσον αφορά κλήσεις, βίντεο, πλοήγηση και μέχρι 16 ώρες για μουσική. Ζυγίζει 135 γραμμάρια και οι διαστάσεις του είναι 115 x 61 x 11.6 χιλιοστά. Επίσης είναι Quad-Band. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα κουμπί (το μοναδικό) το οποίο σε φέρνει πάντοτε στην αρχική κατάσταση ώστε να μπορείς να επιλέξεις την λειτουργία που θέλεις. Στην Αμερική θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο σε συνεργαία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Cingular και στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Θα κοστίζει 499$ για το μοντέλο των 4Gb και 599$ για το μοντέλο των 8Gb με διετές συμβόλαιο στην cingular. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το iPhone διαχειρίζεται μέσα από το iTunes όπως και ένα iPod καθώς επίσης και την δυνατότητα πλήρης αναβάθμισης του λογισμικού του όπως και στον υπολογιστή μας. Η τελευταία αυτή καθιστά την συσκευή ουσιαστικά διαχρονική ή τουλάχιστον πλήρως ανανεώσιμη χωρίς να χρειάζεται να την αλλάξουμε.

Εντυπώσεις.

Σίγουρα είναι μπροστά από την εποχή του σαν συσκευή και φέρνει στον χώρο πολλές και πρωτοποριακές λειτουργίες. Αλλάζει το σκηνικό στην αγορά τουλάχιστον των smart phones, αλλά υποθέτω πως η Apple δεν θα μείνει μόνον σε αυτή την κατηγορία τα επόμενα χρόνια και θα συνεχίζει να μας καταπλήσει. Δεν ξέρω αν το iPhone απευθύνεται σε πολλούς ή λίγους, ή αν θα εκπληρώσει τους στόχους που έβαλε ο Jobs δηλαδή το 1% μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Σημασία για μένα έχει η τεχνολογία που κρύβει μέσα του το iPhone και τις εξελίξεις που είμαι πεπεισμένος πως θα οδηγήσουν στο μέλλον για την δημιουργία συσκευών πιο έξυπνων και εύκολων στην χρήση. Στην Ελλάδα θα περιμένουμε να δούμε πότε, αν και από ποιον θα διατεθεί το iPhone. Απ’ ότι μαθαίνω ο πόλεμος μεταξύ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει. Ανυπομονώ να το πάρω στα χέρια μου και να δοκιμάσω την touch οθόνη. Εσείς;
 

Attachments

  • dev1.jpg
    dev1.jpg
    36.3 KB · Views: 7
  • dev2.jpg
    dev2.jpg
    43 KB · Views: 8
  • dev3.jpg
    dev3.jpg
    41.1 KB · Views: 7
  • dev4.jpg
    dev4.jpg
    47.5 KB · Views: 12
  • dev5.jpg
    dev5.jpg
    37 KB · Views: 8
Last edited:

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Μπράβο Μιχάλη πολύ ωραία παρουσίαση!
Με βλέπω και εγώ να είμαι μεσα σε αυτο το 1%....
Φοβάμαι όμως ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή των sms με το δάκτυλο
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Απάντηση: Re: Apple iPhone Preview.

Μπράβο Μιχάλη πολύ ωραία παρουσίαση!
Με βλέπω και εγώ να είμαι μεσα σε αυτο το 1%....
Φοβάμαι όμως ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή των sms με το δάκτυλο

Κι εγώ μάλλον μέσα στο 1% θα είμαι. Αλλά τι σκοπεύεις να γράψεις βρε φίλε σε SMS, τους "Αθλιους" του Ουγκώ; :flipout:

Από την παρουσίαση που έκανε ο Jobs στο keynote δεν το είδα ιδιαίτερα δύσκολο πάντως ή πιο δύσκολο από την χρήση πλήκτρων στα κινητά μας.
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,873
επειδή στην Αμερική είμαι πελάτης της singular το Ιούνιο θα το εχω εδώ προς επίδειξη
 

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Re: Απάντηση: Re: Apple iPhone Preview.

Κι εγώ μάλλον μέσα στο 1% θα είμαι. Αλλά τι σκοπεύεις να γράψεις βρε φίλε σε SMS, τους "Αθλιους" του Ουγκώ; :flipout:

Επειδή έχεις γεράσει και έχεις ξεχάσει την λατρεία του αντιθετου φύλου με τα sms δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για εμάς... :ernaehrung004:

επειδή στην Αμερική είμαι πελάτης της singular το Ιούνιο θα το εχω εδώ προς επίδειξη

Και προς πώληση σε κάποιον αγαπητό συνδιαχειριστή;
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
επειδή στην Αμερική είμαι πελάτης της singular το Ιούνιο θα το εχω εδώ προς επίδειξη

Βρε Λάρρυ αυτά δεν τα λέμε!:violent-smiley-030:

Επειδή έχεις γεράσει και έχεις ξεχάσει την λατρεία του αντιθετου φύλου με τα sms δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για εμάς...

:flipout: Γέρασα ε; Μην σε ξεγελούν οι άσπρες τρίχες... αλλά θα σε τακτοποιήσω... :flipout:
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,662
Αθήνα
Απάντηση: Re: Apple iPhone Preview.

Αλλά τι σκοπεύεις να γράψεις βρε φίλε σε SMS, τους "Αθλιους" του Ουγκώ; :flipout:

Τί μου θύμησες τώρα;

s1033.jpg


- 200 δραχμές για telegramme ρέ; Τι θα τηλεγραφήσεις, τους "Αθλίους" του Βίκτωρος Ουγκώ;
icon10.gif
icon10.gif
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,443
Ελευσίνα
Χμμμ το κυριότερο, ατζέντα έχει? υπενθύμιση ραντεβού και tasks? δε διάβασα κάτι πάνω σε αυτο.

Οσο αφορά το Internet device στο Ελλάδα ειναι ουτοπικο, δε νομίζω να μπει κανεις με GPRS να κατεβάζει χάρτες google earth αλλα και τα λοιπά. Μόνο οπου υπάρχει wifi και οπου υπάρχει αυτο τις περισσότερες φορες υπαρχει και υπολογιστής κοντά για να κάνεις την δουλειά σου.
Αν επιτέλους στήσουν οι εταιρείες κινητης wifi κεραιες στις υπάρχουσες τότε θα σωθούμε ΟΛΟΙ
 
Last edited:

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Απάντηση: Re: Apple iPhone Preview.

Χμμμ το κυριότερο, ατζέντα έχει? υπενθύμιση ραντεβού και tasks? δε διάβασα κάτι πάνω σε αυτο.

Μιχάλης said:
Στο λογισμικό του περιλαμβάνει ακόμη, παγκόσμιο ρολόϊ, ημερολόγιο, σημειώσεις και αριθμομηχανή.

Αφού περιλαμβάνει ημερολόγιο είναι δεδομένο ότι οι παραπάνω λειτουργίες υπάρχουν.
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,443
Ελευσίνα
Ειμαι άπιστος Θωμάς, αν δε βλέπω στην πρώτη οθόνη τις υποχρεώσεις μου (γιατι ξεχνω) δε με συγκινεί.

Κατα τα άλλα είναι πρώτο! (και εφετζίδικο θα έλεγα!)
 

=silent=

AVClub Fanatic
2 August 2006
11,094
Homeless
Κινητο 1ης γενιας δεν θα επαιρνα ποτε ρε παιδια. Ειναι η πρωτη συσκευη που παρουσιαζει η εταιρεια και δεν ειναι και δοκιμασμενη λυση οποτε καλυτερα ειναι να περιμενουνε οσοι τρελαθηκαν να βγουνε κανα 2 μοντελα πρωτα και μετα να αγορασουνε. Θα πεσουνε και οι τιμες εξαλου
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
εντάξει δεν θα το πάρουμε και τον πρώτο χρόνο.
Αλλά
ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ
 
16 June 2006
7,335
127.0.0.1