...Στο Camping... (ΕΡΤ - 1989)

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
stocampinglogons9.jpg



…στο camping…

Παραγωγή ΕΡΤ (ΕΡΤ-1)

Πρώτη προβολή: 1989

Πέρασαν περισσότερα από είκοσι χρόνια από την πρώτη προβολή της σειράς «στο camping» της ΕΡΤ. Από τότε, η σειρά έχει προβληθεί σε επανάληψη τουλάχιστον άλλες δέκα φορές (και όλες καλοκαίρι), από τα τρία κρατικά κανάλια και προσφάτως από τα ψηφιακά της ΕΡΤ.
Πρόκειται για μια εξαιρετική, κινηματογραφικού ύφους, σειρά σε σενάριο του Κώστα Γάντζιου και σκηνοθεσία του Ανδρέα Θωμόπουλου, που ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια των 45 λεπτών το καθένα. Γυρισμένη εξολοκλήρου σε εξωτερικούς χώρους, με κυρίως σκηνικό ένα πραγματικό κάμπινγκ («Τρίτων»), που αν δεν κάνω λάθος λειτουργεί ως τις μέρες μας, στην Αργολίδα.
Η δεκαετία του ’80 είναι μια εποχή ιδιαίτερη για την Ελλάδα. Καθορίζεται από μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Το βιοτικό επίπεδο έχει πλέον αλλάξει και το δύσκολο παρελθόν μοιάζει αρκετά μακρινό (αμ δε…). Ο Ευρωπαίος Έλληνας, πλέον, κάνει συστηματικά διακοπές. Αναπτύσσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο με διάφορους τρόπους: είναι φιλότιμος και εργατικός, είναι τζογαδόρος, είναι τίμιος, είναι μικρολωποδύτης… Είναι ερωτιάρης, έμπειρος ή πρωτάρης. Είναι φιλόξενος και καχύποπτος. Αγαθός και ευέξαπτος, είναι μάγκας, και ψευτόμαγκας.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις σχέσεις των εργαζομένων στο κάμπινγκ ενός έξυπνου επιχειρηματία (Τάκης Μόσχος), με κεντρικό πρόσωπο τον Μήτσο (Νίκος Καλογερόπουλος), ο οποίος είναι ένας βοσκός που δεν έχει ματαδεί «πολιτισμό» στην ζωή του και κατεβαίνει από το χωριό του, το Αραχναίο, για να αναλάβει την σχολή ιππασίας που θα λειτουργεί εκεί. Θα τον εκνευρίσει πολλές φορές ο ενθουσιώδης, νεαρός ναυαγοσώστης, γεμάτος αυτοπεποίθηση από την κορμάρα του, ο Τεό (Νίκος Χύτας), ο οποίος όμως γρήγορα νιώθει πως έχει πολλά ακόμα να μάθει, για όλα όσα νομίζει πως ξέρει. Εκεί θα περιφέρεται και ο Αγροφύλακας (ο υπέροχος, γλυκύτατος και ανθρώπινος Βαγγέλης Καζάν, που πέρυσι έφυγε από την ζωή), που έχει προηγούμενα με τον Μήτσο, αλλά είναι και κάργα ερωτευμένος, αλλά χωρίς ανταπόκριση, με την μαγείρισσα του κάμπινγκ, την Κατίνα (Λυδία Λένωση), το Κατινάκι… Ο φαινομενικά σοβαρότερος όλων Σπύρος (Ντίνος Αυγουστίδης), χάνει τα αυγά και τα καλάθια όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του, τον χωρισμό της οποίας ποτέ δεν ξεπέρασε, Βάλια (Νόνη Ιωαννίδου). Ο μπάρμαν, ο Πετράν (Αντώνης Αλεξίου), μυστήριος, όπως όλοι οι μπάρμεν. Ο έτερος μάγειρας, ο Θύμος (Μανώλης Δεστούνης), μεγάλο χαρτόμουτρο, κατακλέβει προσωπικό και πελάτες, κάτω από τη μύτη του αφεντικού του. Ο καπετάν Αντώνης, ο ψαράς που προμηθεύει με ψάρια το κάμπινγκ, είναι έτοιμος να τα βροντήξει όλα για τον παράνομο δεσμό του με το Κατινάκι και να αφήσει πίσω του, γυναίκα και παιδιά.
Όλα θα ανατραπούν στην ζωή του Μήτσου, μόλις φτάσει στο κάμπινγκ η Σαμάνθα, μια Γερμανίδα τουρίστρια, που κάνει μόνη της διακοπές. Ο Μήτσος, στην κυριολεξία «θα τα δει όλα». Αλλά η πίκρα του, μόλις φτάσει στο τέλος του καλοκαιριού ο σύζυγος της από την Γερμανία, δεν γιατρεύεται με τίποτα. Και η γκρίνια του πατέρα του (Βασίλης Τσαγκλός) για να γυρίσει πίσω στο χωριό και στα γίδια τους, αφόρητη.
Ο Μάιμος (ο Νίκος Καλογερόπουλος πάλι, έχει δύο ρόλους στην σειρά) είναι η θρυλική μορφή, κάτι σαν μασκότ του κάμπινγκ και της ευρύτερης περιοχής. Η μάνα του πέθανε στην γέννα και αυτός μισότρελος, αυτιστικός αναζητά συνεχώς τον πατέρα του δεν τον ξέρει κανείς, ή κάνει πως δεν τον ξέρει κανείς.. Δέχεται υπομονετικά τα πειράγματα των άλλων, αλλά αρχίζει και τα ακαταλαβίστικα μπινελίκια του, όταν θυμώνει. Ο Νίκος Καλογερόπουλος τον υποδύεται εξαιρετικά πειστικά, χρησιμοποιώντας την εμπειρία του από έναν παρόμοιο παλαιότερο ρόλο που είχε παίξει, αυτόν του Ψωρούλια ή Μπέ από την «Μεθυσμένη Πολιτεία». Μάλιστα, ο Μπε ήταν υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στην Μεσσήνη και που –πιθανό- να πρόλαβε να συναντήσει και στην πραγματικότητα ο Καλογερόπουλος, δεδομένου ότι κατάγεται από τα ίδια μέρη.
Ανάμεσα σε αυτούς όλους, παρελαύνουν διάφοροι άνθρωποι, ευκαιριακές σχέσεις του καλοκαιριού. Άλλος είναι συνέχεια στην γκρίνια με την γυναίκα και τα παιδιά του, εύκολο θύμα για τον Θύμιο. Άλλος, καλοπερασάκιας που απολαμβάνει τις διακοπές του. Άλλος κλεφτρόνι που θα επιχειρήσει να ξαλαφρώσει τους πελάτες του κάμπινγκ από τα πολύτιμα αντικείμενα. Οι δίμετρες Δανέζες και Ολλανδέζες που ψάχνονται. Ο Ιταλός επιστήμονας που κάνει μελέτες για την θαλάσσια ζωή και ο Τεό τον υποπτεύεται για αρχαιοκάπηλο.

Αυτό το καλοκαίρι δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Άλλωστε, έκανε ποδαρικό Σκωτσέζος…

Τέλος, ειδική αναφορά αξίζει και η υπέροχη μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.


http://www.youtube.com/watch?v=hvvvsvgP0Iw

http://www.youtube.com/watch?v=z5yejy8h2hA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=JxZnIGyP7-I&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=J88iUjCX2b0&feature=related
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Re: ...στο camping... (ΕΡΤ - 1989)

Αχ βρε Μάριε τι μου θύμισες...

Εκείνα τα χρώματα του Φθινοπώρου που έρχεται σιγά-σιγά, και ερημώνει το κάμπιγκ από κόσμο θα μου μείνουν αξέχαστες εικόνες...

Το '89 ε? Λογικό, ήμουν 13...


Υπάρχουν κάποια στοιχεία για τον αριθμό επεισοδίων?

Μπορεί να βρεθεί ολόκληρη η σειρά?
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Απάντηση: Re: ...στο camping... (ΕΡΤ - 1989)

Αχ βρε Μάριε τι μου θύμισες...

Εκείνα τα χρώματα του Φθινοπώρου που έρχεται σιγά-σιγά, και ερημώνει το κάμπιγκ από κόσμο θα μου μείνουν αξέχαστες εικόνες...

Το '89 ε? Λογικό, ήμουν 13...


Υπάρχουν κάποια στοιχεία για τον αριθμό επεισοδίων?

Μπορεί να βρεθεί ολόκληρη η σειρά?

Για δες εδώ:
http://stocamping.blogspot.com/
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Re: ...στο camping... (ΕΡΤ - 1989)

Υπήρχε και μια άλλη σειρά που αφορούσε ένα βεντζινάδικο.

Νομίζω έπαιζε η Τζομπανάκη. Θυμάται κάποιος τίτλο?
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,172
Εκεί ψηλά.....
Re: ...στο camping... (ΕΡΤ - 1989)

Υπήρχε και μια άλλη σειρά που αφορούσε ένα βεντζινάδικο.

Νομίζω έπαιζε η Τζομπανάκη. Θυμάται κάποιος τίτλο?

Αυτο που εκανε την Γοργονα λες ?
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Για το κάμπινγκ:

Κάνω μπάνιο σε αυτήν την παραλία όλη μου τη ζωή. Είναι η παραλία Πλάκα δίπλα στο χωριό Δρέπανο (Δήμος Ασίνης Αργολίδος).

Το κάμπινγκ είναι το Triton. Η σειρά γυρίστηκε το Σεπτέμβρη του 88 όταν ήμουν 16.

Τα γυρίσματα δεν τα παρακολούθησα γιατί οι διακοπές μου είχαν τελειώσει και είχαμε γυρίσει Πειραιά.

Το επόμενο καλοκαίρι συζητούσα με τον ιδιοκτήτη του κάμπινγκ (συγχωριανός μου), και μου περιέγραφε όλες τις λεπτομέρειες από τα γυρίσματα.

Κάθε φορά που παίζεται το ξαναβλέπω και συγκινούμαι. Έχω μάθει απ'έξω όλους τους διαλόγους.

Τώρα στις διακοπές, πάω κάθε μέρα με τα παιδιά μου για μπάνιο εκεί. Μιλάμε για πεντακάθαρα νερά, ησυχία, θάλασσα που βαθαίνει νορμάλ, ούτε απότομα, ούτε εκνευριστηκά αργά, απ´έξω βοτσαλάκι και μέσα άμμος, και το πιο σημαντικό δεν είναι ούτε κρύα ούτε ζεστή, (ένα περίεργο πράγμα που έχω συναντήσει μόνο εκεί) δηλαδή ενώ είναι δροσερή, όση ώρα και να καθήσεις μέσα δε κρυώνεις ποτέ.
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Αυτή η σειρά είναι το φάρμακο σε κάθε μελαγχολία.

Είναι το γέλιο είναι η ευτυχία είναι η αθωότητα είναι ο έρωτας.

Χωρίς καμία βιασύνη δημιουργεί κορύφωση σε συναισθήματα και χωρίς βιασύνη τα αφήνει να σβήσουν για να ξαναρχίσει τον ίδιο κύκλο.