Χαμένοι στα μονοπάτια του ονείρου

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
14,350
cover.jpg


Paul Motian Trio: Lost In A Dream (ECM CD - 2010)

O Chris Potter γεννήθηκε το 1971. Παίζει άλτο και τενόρο σαξόφωνο και είναι περίπου θρυλικός στο τοπικό κύκλωμα της Ν. Υόρκης. Εχει συνεργασθεί περίπου με όλους τους σημαντικούς σύγχρονους της τζαζ και, βέβαια, με τους Steely Dan.
Ο Jason Moran είναι ένα από τα αστέρια του σύγχρονου πιάνου. Φάσμα ευρύ: από το R&B μέχρι Κλασσικούς που πολλές φορές, από άποψη τεχνοτροπίας, διαφέρουν μεταξύ τους όσο η μέρα με τη νύχτα: από τον Schumann μέχρι τον Maurice Ravel.
Ο Paul Motian είναι ο πιο παλιός και ο πιο σεβάσμιος από τους τρείς: είναι ο πιο μελωδικός τζαζ ντράμερ, αυτός που σφράγισε τον όρο piano trio στη δεκαετία του 60 δίπλα στον μεγάλο Bill Evans και στον Scott LaFaro, ηχογραφώντας Διαμάντια που ακόμη σε αφήνουν άφωνο με τις περίπλοκες αλλά τέλεια συμμετρικές έδρες τους.
H ποιότητα της ηχογράφησης είναι στα συνήθη υψηλά standards της ECM. Οι μουσικοί δείχνουν στο απόγειό τους. Παίζουν χωρίς μπασίστα, τέλεια συντονισμένοι σε μια συλλογική συναισθηματική απόσταξη που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι δημιουργήθηκε εκεί, στο στούντιο, από το πουθενά. Ο Moran πιο συγκρατημένος και χαμηλόφωνος απ ότι συνήθως, ο Motian σε μεγάλες φόρμες, ο Potter παίζει με μια φοβερή ωριμότητα, επιδεικτικά φανταχτερή ακόμα κι όταν ψυθιρίζει, φωτισμένη με άπειρους ρυθμικούς και αρμονικούς ελιγμούς και υπέροχες στρεβλώσεις. Ο δίσκος ακτινοβολεί μελαγχολία και νοσταλγία, εσωτερική ενατένιση και μυστήριο - αλλά η ενέργεια και η υπαινικτική δύναμη που υποβόσκει κάτω από την φαινομενικά ήρεμη επιφάνειά του είναι ικανή να σε λιώσει.

Ενα σύγχρονο Διαμάντι στο οποίο επιστρέφεις ξανά και ξανά.
 
Last edited:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Eξαιρετικός δίσκος νέας εσοδείας.
Κύριο χαρακτηριστικό του η ´μουσική οικονομία´και οι ελάχιστες φιοριτούρες,έτσι ώστε να αναδεικνύεται η δεξιοτεχνία τών τριών ,μέσα απο λιτές κυρίως φόρμες.
Ο Motian ειναι αυτό πού λέει ακριβώς ο Κώστας.Είτε στο ρυθμικό Αbacus,είτε στο λυρικό Cathedral παραμένει ο πιό ´μελωδικός´drummer..
O Moran χαρακτηρίζει μέ τούς πιανιστικούς ιδιωματισμούς του ,την λεπτότητα και τήν ευγένεια τού εγχειρήματος ενώ ο Potter συχνά αυτοπεριορίζεται γιά χάριν τού trio ,αλλά καί άλλο τόσο δείχνει την δεδομένη εκφραστικότητά του..
Μιά θαυμάσια έκδοση τού 2010
 
Last edited: