Νέα εγκατάσταση, 2 δορυφόροι, 6 tv.

S.manos

Senior Member
25 September 2009
475
Ηράκλειο
Καλησπέρα παιδιά! Σε νέα εγκατάσταση που τελειώνει (επιτέλους), ήρθε η ώρα να περάσει ο ηλεκτρολόγος τα καλώδια. Να σας εξηγήσω λίγο τι θέλω.

1. Να πιάνω τουλάχιστον δύο δορυφόρους (hotbird - hellas sat)
2. Στο σαλόνι να κατεβαίνουν 2 δορυφορικά καλώδια για τα 2 tuner του hd δέκτη + 1 καλώδιο για ψηφιακό επίγειο σήμα, το οποίο και θα μοιράζεται στις υπόλοιπες πρίζες.
3. Στο υπνοδωμάτιο Α να κατεβαίνει 1 δορυφορικό καλώδιο + το επίγειο που θα μοιράζεται.
4. Στο υπνοδωμάτιο Β να κατεβαίνει 1 δορυφορικό καλώδιο + το επίγειο που θα μοιράζεται.
5. Στο υπνοδωμάτιο Γ να κατεβαίνει 1 δορυφορικό καλώδιο + το επίγειο που θα μοιράζεται.
6. Στις βεράντες Α + Β, να υπάρχουν πρίζες TV + SAT, που θα παίρνουν σήμα είτε όπως τα υπνοδωμάτια είτε από τα καλώδια του σαλονιού για το sat και από το μοίρασμα για το επίγειο. (Δεν με πειράζει να λειτουργούν ανεξάρτητα ή και οι δύο μαζί. Θα κλείνω τον δέκτη του σαλονιού όταν θέλω να δω στην βεράντα)

Για να υλοποιήσω τα παραπάνω σκέφτομαι την εξής λύση:

A) Κινητό πιάτο 0,90 - 1 μέτρο.
B) Lnb με 8 εξόδους (Θα πηγαίνουν ανάλογα με τα 2,3,4,5 και 6 παραπάνω). Αν για τις βεράντες αποφασίσω να παίρνουν από το σαλόνι τότε 5 τα καλώδια από το lnb και με κάποιον διακλαδωτή (δεν ξέρω αν το λέω σωστά) από το σαλόνι στις δύο βεράντες.
Γ) Ψηφιακή κεραία με ενισχυτή ιστού και ένα καλώδιο προς το σαλόνι από όπου θα μοιράζεται στις υπόλοιπες πρίζες.

Τι λέτε θα πετύχω αυτό που θέλω; Υπάρχει άλλος τρόπος πιο καλός; Θέλω να διατηρήσω το κόστος χαμηλά αλλά να έχω αυτό που θέλω χωρίς εκπτώσεις.

Last edited:
Με το κινητό πιάτο θα έχεις τον περιορισμό ότι όλοι θα πρέπει να βλέπουν τον ίδιο δορυφόρο. Επίσης, μόνο ένας από τους δέκτες θα μπορεί να ελέγχει την κίνησή του (αν μιλάμε για diseqc μοτέρ).

Χρησιμοποίησε ξεχωριστές γραμμές ανά θέση, απ' όπου θα περνάς δορυφορικό και επίγειο. Μέτρησα 7 θέσεις. Θα χρειαστείς το octo lnb που ανέφερες, 7 combiners sat/tv όπου θα γίνεται ανάμειξη του δορυφορικού με το επίγειο, και 7 μπρίζες tv/sat με decombiner.

Αν θες η κάθε θέση να έχει διαφορετικές επιλογές δορυφόρων, θα πρέπει να πας σε ένα συνδυασμό σταθερών πιάτων για τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν κυρίως (hotbird, hellasat όπως αναφέρεις είναι δύο πιάτα) και ένα κινητό για όλες τις υπόλοιπες.

Καλύτερα απο 1 κάτοπτρο σε κάθε δορυφόρο και τέλος. Η λυση του Wave Frontier θα έδινε περιθώρια και για άλλους δορυφόρους, αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί απο την αρχή ώστε να προμηθευτείς τα αντίστοιχα χ-σε-1 combiners, αλλιώς οταν οι 2 θέσεις γίνουν 3 ή περισσότερες, οι 2-σε-1 που θα έχεις ήδη θα μείνουν αμανάτι ...

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια, μιας και πολλά από αυτά που διαβάζω είναι "άγνωστες λέξεις" ακόμη για μένα (π.χ. έψαξα στο google για να δω τι είναι ο combiner).
Μπορώ από δύο 8πλα lnb (ένα για κάθε δορυφόρο), να κατεβάσω σε ένα καλώδιο και τους δύο δορυφόρους;
Σκέφτομαι ότι αν γίνεται, θα μπορώ να κατεβάσω τελικά 8 καλώδια από την ταράτσα και να τα μοιράζω στις θέσεις που θέλω.

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια, μιας και πολλά από αυτά που διαβάζω είναι "άγνωστες λέξεις" ακόμη για μένα (π.χ. έψαξα στο google για να δω τι είναι ο combiner).
Μπορώ από δύο 8πλα lnb (ένα για κάθε δορυφόρο), να κατεβάσω σε ένα καλώδιο και τους δύο δορυφόρους;
Σκέφτομαι ότι αν γίνεται, θα μπορώ να κατεβάσω τελικά 8 καλώδια από την ταράτσα και να τα μοιράζω στις θέσεις που θέλω.

Θα χρειαστείς τα 2 octo lnb, 8 diseqc 2:1 και 8 combiners tv+sat. Υπάρχουν και diseqc 4:1 (για 4 δορυφόρους) με επιπλέον είσοδο επίγειας, οπότε περιορίζεις τις συνδέσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις δύο quatro lnb και ένα πολυδιακόπτη 9 σε 8. Η λύση του πολυδιακόπτη απαιτεί λιγότερα συνολικά καλώδια και συνδέσεις (4+4 από lnb προς πολυδιακόπτη και τα 8 προς τις πρίζες) αλλά είναι λίγο ακριβότερη. Επίσης δεν επεκτείνεται, αν πάρεις πολυδιακόπτη 9 σε 8 δε μπορείς να προσθέσεις 3ο δορυφόρο. Αντίθετα αν πάρεις τα δύο octo lnb και τετραπλά diseqc + terrestrial, μπορείς μελλοντικά να βάλεις 3ο και 4ο δορυφόρο.

Αντίθετα αν πάρεις τα δύο octo lnb και τετραπλά diseqc + terrestrial, μπορείς μελλοντικά να βάλεις 3ο και 4ο δορυφόρο.
:ernaehrung004:

Όσο αφορά το πιάτο, είναι καλύτερα να έχω ένα μεγάλο 1,20 - 1,25 με τα δύο lnb ή και αργότερα 3, να έχω ένα κινητό πιάτο 1m με ένα lnb, ή να έχω δύο πιάτα 80-90cm ένα για hotbird+astra και ένα για hellas sat;
Στην περιοχή που είναι το σπίτι θα επηρεάζεται και από τον άνεμο και θέλω μια "σταθερή" λύση.

Με ένα τέτοιο πιάτο θα μπορώ να κατεβάζω hotbird + astra + hellas sat, με 3 lnb; Το κινητό πιάτο το βγάζω απ'έξω διότι θα είναι μπέρδεμα η διαχείρηση του.

Last edited:
Φίλε μου, θα σου βγεί πολύ φθηνότερα αν πάρεις έναν πολυδιακόπτη 17/8 (περίπου 140 ευρώ) που μπορεί να δεχτεί έως και 4 δορυφόρους + την επίγεια κεραία. Θα χρειαστείς ένα quattro lnb (περίπου 15-20 ευρώ το ένα) για κάθε δορυφόρο (πολύ φθηνότερα από τα octo) και θα έχεις ΕΝΑ καλώδιο για κάθε πρίζα TV/SAT (τερματικές, περίπου 6-8 ευρώ η μία) στο οποίο θα έχεις και επίγειο και δορυφορικό σήμα.

Το μειονέκτημα είναι ότι απλά ξεχνάς εύκολες "επεκτάσεις" στο μέλλον. Περιορίζεσαι στους 4 δορυφόρους.

Πάνω από 4 δορυφόρους δεν νομίζω, βέβαια τρώγωντας έρχεται η όρεξη... αλλά και πάλι μια χαρά είναι οι μέχρι 4.
Με τον πολυδιακόπτη 17/8 και με 4απλά lnb για κάθε δορυφόρο, θα μπορώ την κάθε έξοδο του από τις 8 να την διαχειρίζεται ο δέκτης αυτόνομα; Δηλαδή άλλο κανάλι, άλλο δορυφόρο, άλλη εγγραφή από άλλο transporter, κτλ;

Πάνω από 4 δορυφόρους δεν νομίζω, βέβαια τρώγωντας έρχεται η όρεξη... αλλά και πάλι μια χαρά είναι οι μέχρι 4.
Με τον πολυδιακόπτη 17/8 και με 4απλά lnb για κάθε δορυφόρο, θα μπορώ την κάθε έξοδο του από τις 8 να την διαχειρίζεται ο δέκτης αυτόνομα; Δηλαδή άλλο κανάλι, άλλο δορυφόρο, άλλη εγγραφή από άλλο transporter, κτλ;

Τα lnb δεν είναι "τετραπλά", αλλά quattro (έχει διαφορά) τα οποία είναι αποκλειστικά για πολυδιακόπτες.
Κάθε έξοδος αντιστοιχεί σε έναν δέκτη. Ο δέκτης θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους 7 τόσο σε συχνότητες, όσο και σε δορυφόρους. Είναι σαν να έχει ο κάθε δέκτης δικό του πιάτο με 4 lnb.

Τώρα για το μέγεθος του πιάτου, εξαρτάται από την τοποθεσία και τους δορυφόρους που σκοπεύεις να στοχεύσεις. Καλό θα είναι, να είναι τουλάχιστον 1.2x1.3.
Το wave frontier είναι καλό, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα συμπεριφερθεί σαν ένα πιάτο 90cm.

Για hotbird, astra και hellasat, το toroidal είναι μια χαρά για όσους δεν είναι πολύ νότια. Εσύ απ' ότι βλέπω είσαι Ηράκλειο, οπότε με το toroidal από astra 19 θα χάνεις σίγουρα κάποιες συχνότητες. Περισσότερα γι' αυτό μπορούν να σου απαντήσουν άτομα από την Κρήτη.

Αφού θες 3 ως 4 δορυφόρους για 7 θέσεις, η καλύτερη λύση είναι ένας πολυδιακόπτης 17 σε 8. Θα χρειαστείς 3 ή 4 quatro lnb (ανάλογα τους δορυφόρους) και αρκετό καλώδιο. Για 4 δορυφόρους, αυτή η λύση ξεκινά από τα 350 ευρώ με το φτηνότερο πολυδιακόπτη της αγοράς (Edition) και τα φτηνότερα quatro lnb και μπορεί να ξεπεράσει τα 500-600 αν πας σε Spaun και ακριβότερα lnb.

Η άλλη επιλογή είναι 3 ή 4 octo lnb και 8 diseqc 4:1 με επιπλέον είσοδο terrestrial. Για τέσσερις δορυφόρους, αυτή η λύση κοστίζει περίπου 280 ευρώ (45 για κάθε octo lnb και 12 για κάθε τετραπλό diseqc + terrestrial). Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι απαιτούνται περισσότερα καλώδια από τα lnb προς τους διακόπτες. Για 4 δορυφόρους, θες 32 καλώδια προς τους διακόπτες, ενώ με τα quatro lnb θες μόνο 16. Επίσης θες 8 ξεχωριστές εξόδους tv (από τον ενισχυτή της επίγειας κεραίας) που θα συνδεθούν στα 8 diseqc switch, ενώ στην λύση πολυδιακόπτη χρειάζεσαι μόνο μία.

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ξεκαθάρισα αρκετά πράγματα όσο αφορά τις συνδέσεις. Θα πάω στην λύση των quatro lnb και του πολυδιακόπτη 17 σε 8, σε συνδιασμό με σταθερό πιάτο 1,20. Είναι πιο ακριβή λύση αλλά πιστεύω και καλύτερη για εμένα.
Τώρα στο δια ταύτα! Αρχίζω αναζήτηση τιμών - ποιότητας!
Προτάσεις δεκτές...-bye-

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ξεκαθάρισα αρκετά πράγματα όσο αφορά τις συνδέσεις. Θα πάω στην λύση των quatro lnb και του πολυδιακόπτη 17 σε 8, σε συνδιασμό με σταθερό πιάτο 1,20. Είναι πιο ακριβή λύση αλλά πιστεύω και καλύτερη για εμένα.
Τώρα στο δια ταύτα! Αρχίζω αναζήτηση τιμών - ποιότητας!
Προτάσεις δεκτές...-bye-

Να σημειώσω μιας και ξέχασα να το αναφέρω, ότι ο πολυδιακόπτης χρειάζεται ρεύμα.
Καλό θα ήταν να μπει κοντά στο πιάτο, σε στεγανό μέρος (έχει και ηλεκτρολογικά κουτιά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις) το οποίο θα έχει πρίζα.

Επίσης, μιας και στο σαλόνι σου θα έχεις 2 πρίζες tv/sat για τα 2 tuner του HD δέκτη, μελλοντικά μπορείς τη μία από τις δύο πρίζες να την αποσυνδέσεις από τον πολυδιακόπτη και να την συνδέσεις σε κινητό πιάτο.
Φυσικά το κινητό πιάτο θα τροφοδοτεί (και θα ελέγχεται) μόνο το ένα από τα δύο tuner του δέκτη που θα έχεις στο σαλόνι και η αντίστοιχη πρίζα δεν θα έχει επίγειο σήμα.

Αυτό με το ρεύμα ευτυχώς και το ανέφερες!!!
Από πολυδιακόπτες ο edision 17/8 είναι ο πιο "οικονομικός" 235 . Ποιες οι διαφορές για τα 150 παραπάνω του TRIAX (17 In 8 Out);
Στα lnb τι να προσέξω; Π.χ. Βλέπω κάποια με 0,1db άλλα με 0,2db και άλλα με 0,3db.

Απάντηση: Re: Νέα εγκατάσταση, 2 δορυφόροι, 6 tv.

Στα lnb τι να προσέξω; Π.χ. Βλέπω κάποια με 0,1db άλλα με 0,2db και άλλα με 0,3db.
Κυρίως να είναι επώνυμο και ο θόρυβός του να μην ξεπερνά τα 0,3 db.

Αυτό με το ρεύμα ευτυχώς και το ανέφερες!!!
Από πολυδιακόπτες ο edision 17/8 είναι ο πιο "οικονομικός" 235 . Ποιες οι διαφορές για τα 150 παραπάνω του TRIAX (17 In 8 Out);

Τα 235 ευρώ είναι ΠΟΛΛΑ. Δεν ξέρω αν αγοράζεις από το εξωτερικό, αλλά τσέκαρε λίγο τον παρακάτω σύνδεσμο. Δες τις τιμές και τρίψτες στη μούρη των εδώ "εμπόρων". Αν δεν σου κάνουν αντίστοιχες τιμές, πάρε τον εξοπλισμό απ'έξω.

http://cgi.ebay.co.uk/Smart-Titaniu...&pt=Motoren_Positionierer&hash=item255a9ee6b3

http://cgi.ebay.co.uk/SMART-Titaniu...&pt=Motoren_Positionierer&hash=item5ad97b8728

Προσωπικά έχω πάρει από το συγκεκριμένο "μαγαζί" διάφορα. Σε 5 μέρες με courrier στο σπίτι μου και στη μισή τιμή από εδώ.

Last edited:
Κυρίως να είναι επώνυμο και ο θόρυβός του να μην ξεπερνά τα 0,3 db.
Επώνυμο; Π.χ. Edision, humax;

Τα 235 ευρώ είναι ΠΟΛΛΑ. Δεν ξέρω αν αγοράζεις από το εξωτερικό, αλλά τσέκαρε λίγο τον παρακάτω σύνδεσμο. Δες τις τιμές και τρίψτες στη μούρη των εδώ "εμπόρων". Αν δεν σου κάνουν αντίστοιχες τιμές, πάρε τον εξοπλισμό απ'έξω.

http://cgi.ebay.co.uk/Smart-Titaniu...&pt=Motoren_Positionierer&hash=item255a9ee6b3

http://cgi.ebay.co.uk/SMART-Titaniu...&pt=Motoren_Positionierer&hash=item5ad97b8728

Προσωπικά έχω πάρει από το συγκεκριμένο "μαγαζί" διάφορα. Σε 5 μέρες με courrier στο σπίτι μου και στη μισή τιμή από εδώ.
Σίγουρα θα το έχω υπ' όψιν μου!