Brahms Piano Sonata No 1,op.1

17 June 2006
62,722
Χολαργός
Tόν χειμώνα τού 1852 ο Βrahms ήταν 20 ετών ,όταν αποτόλμησε νά παρουσιάσει στον μέντορά του καί φίλο του Schumann κάποια πιανιστικά του έργα.
Λένε οτι ο Schumann ενθουσιάστηκε και τά ονόμασε ´συγκεκαλυμένες συμφωνίες´ενώ η γυναίκα του Clara ακούγοντας τήν πρώτη σονάτα θεώρησε οτι επρόκειτο γιά έργο γιά 4 χέρια.
Ο Schumann επίσης εντυπωσιάστηκε απο τον νεαρό του φίλο γιατί οι συνθέσεις απέπνεαν τήν μορφή ´έργων μεγάλης κλίμακας´.
Η πρώτη σονάτα ,ενώ έχει καταγραφεί ως op.1 στην πραγματικότητα πρέπει νάναι το τρίτο πιανιστικό έργο τού Brahms μιάς και πιστεύεται πώς λόγω τής τελειομανίας του και τών αμφιβολιών πού τον διακατείχαν κατέστρεψε τά δυό ´αληθινά´πρώτα.
Η Sonata no 1 αποτελείται απο 4 μέρη:
Allegro
Andante
Scherzo( Allegro molto e con fuoco -- Più mosso)
Allegro con fuoco -- Presto non troppo ed agitato.
To πρώτο και μεγαλύτερο μέρος τού έργου ξεκινά ως φόρος τιμής πρός τον μεγάλο ´δάσκαλο´(Βeethoven)μέ αναφορές στην Hammerklavier.
Μέρος μέ δομή συμφωνική και θεματικούς μετασχηματισμούς μέ πολλές αλλαγές τού ρυθμού και στύλ πού επί τής ουσίας ´ξεφεύγει´απο την πιό κλασσική επαναφορά τών θεμάτων στο αρχικό μοτίβο.

Το andante,ένα τρυφερό θέμα μέ τρείς παραλλαγές είναι μεταγραφή ενός παραδοσιακού τραγουδιού για χορωδία και σολίστ.

Το scherzo ξεκινά απνευστί μετά το δεύτερο θέμα ,σέ θυελλώδη ρυθμό γιά νά μεταπέσει στήν συνέχεια σέ μιά πολύ πιό τρυφερή χροιά πού προαναγγέλει τίς Ballades.
Το finale γεμάτο ένταση και νεανικό σφρίγος έχει την μορφή rondo μέ τρία κυρίως θέματα εκ τώ οποίων το τρίτο είναι γεμάτο νοσταλγία και εντελώς αντίθετο μέ τά δυό άλλα.
Φινάλε μάλλον ιδιόρυθμο γιά την εποχή πού αποτυπώνει και προφητεύει τον ´δομημένο ´ρομαντισμό τού Brahms,πού διαπνέει το μετέπειτα έργο του..
Η πρώτη σονάτα έργο,όντως συμφωνικό και ´χορταστικό´μπορεί νά ανήκει στά πρώϊμα τού συνθέτη,αλλά εμπεριέχει εξαιρετικό μουσικό υλικό ,πού ειδικά οι λάτρεις τού Brahms θά ανακαλύψουν ιδέες πού αναπτύχθηκαν περισσότερο στά έργα πού ακολούθησαν..
Ο Richter στην Mantova(Decca)και στην Πράγα(Praga)παρότι έχει ξεπεράσει τά 70 εκπλήσσει μέ τήν τεχνική του,αλλά και την βαθειά προσήλωση στό έργο..

4106KJ56PNL._SL500_AA300_.jpg


richter-prague.jpg


Mιά άλλη σπουδαία ερμηνεία είναι αυτή τού Julius Κatchen
0010401e_medium.jpeg
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
το πακετάκι με όλο το σόλο πιάνο με τον Κάτσεν είχε πρόσφατα τιμή προσφοράς στο μετρόπολις γύρω στα 27 ευρώ .... money very well spent ....
 

Tartufo

Established Member
28 February 2010
107
Αθήνα
Απάντηση: Re: Brahms Piano Sonata No 1,op.1

το πακετάκι με όλο το σόλο πιάνο με τον Κάτσεν είχε πρόσφατα τιμή προσφοράς στο μετρόπολις γύρω στα 27 ευρώ .... money very well spent ....

Στό κεντρικό μετρόπολις φαντάζομαι.
 

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Enthusiast
16 March 2009
1,284
Αθήνα
Αγαπητέ Σπύρο σε ευχαριστώ για την αναφορά σου στην πρώιμη αυτή σονάτα του Brahms. Ο λόγος είναι ότι ενώ έχω χρόνια το κουτί της Decca με τα βινύλια του Katchen δεν είχα ακούσει ποτέ αυτή την σονάτα.
Παρεμπιπτόντως το κουτί αυτό περιέχει και τις τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο του Brahms με τον Josef Suk.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ πρόκειται για πρώιμο έργο, με τις όποιες ενδεχόμενα αδυναμίες του, έχει ήδη έντονο το προσωπικό άρωμα του συνθέτη. Στο πρώτο μέρος μπορεί να έχει επηρεαστεί από τον Beethoven, που άλλωστε λάτρευε, όμως το έργο έχει πρωτοτυπία, προσωπική σφραγίδα και εντύπωση προκαλεί η έλλειψη οποιασδήποτε επίδρασης από τον Chopin ή τον List, κάτι που θα ήταν εύλογα αναμενόμενο.

Η κλασσική μουσική και ιδιαίτερα η μουσική του Brahms συνεχώς παραλλάσσει και μετασχηματίζει τα μουσικά της θέματα. Αυτός είναι ο λόγος που η κλασσική μουσική απαιτεί την μύηση του ακροατή.
Αυτή ίσως είναι και η αιτία που το νήμα για την πρώτη σονάτα του Brahms είχε μόνο 81 επισκέψεις.
Και για μην παρεξηγηθώ περιμένω ανυπόμονα κάποιες original κόπιες του Albert King της Etta James της Koko Taylor, της Ester Phillips και του Randy Newman.