Ανατολή και Δύση (1200-1700)

Orient - Occident (1200 - 1700) / cd Aliavox AV9848
Ένας διάλογος της ιστορικής μουσικής παράδοσης της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής Ισπανίας και της μεσαιωνικής Ιταλίας με τις παραδόσεις του Μαρόκου, του Ισραήλ, της Περσίας, του Αφγανιστάν και της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
AVSA9848.jpg

Απετέλεσε αγορά της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, χθες το απόγευμα. Παρακινήθηκα από το κείμενο Ένας διάλογος ψυχών του Αμίν Μααλούφ, από το φυλάδιο του cd, που υπάρχει μεταφρασμένο στο περιοδικό Ελιξίρια 2 της Λέσχης του Δίσκου. Σκόπευα να το παραθέσω εδώ. Ακούω όμως το cd και καταλαβαίνω πως δε χρειάζεται. Μουσική ευγενική, άμεση, χορευτική, απολαυστική, εντυπωσιακά οικεία! :ernaehrung004:

Απολαυστικός! :firstprize:
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Αυτό ήταν που μου καθυστέρησε την παραγγελία, καθότι δυσεύρετο! :D
Αλλά άξιζε τον κόπο. Δεν πρόλαβα να το ακούσω ολόκληρο, αλλά τα πρώτα κομμάτια (ειδικά αυτό από το Sarajevo) ήταν πολύ δυνατά. Όπως λέει και ο Δαμιανός, η οικειότητα είναι αξιοσημείωτη. Ευχαριστώ!

Παρ' όλα αυτά, μου έκανε εντύπωση η έλλειψη ελληνικού (μάλλον θα έπρεπε να πω βυζαντινού) δείγματος στην συλλογή, αν και ένας από τους μουσικούς είναι έλληνας. Λέτε να υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος για αυτό, π.χ. έλλειψη καταγεγραμμένης λαϊκής μουσικής ή νεοελληνική δυσπραγία στην παροχή του σχετικού υλικού;
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Παλαιότερα είχα παρακολουθήσει συναυλία του Χριστόδουλου Χάλαρη με τέτοια ακριβώς μουσική Δαμιανέ. Βυζαντινή μουσική παιγμένη με ανακατασκευασμένα όργανα εποχής. "Ορχήστρα νυκτών οργάνων" νομίζω την ονόμαζε . Μέσα σε ένα τούρκικο χαμάμ στη Θεσσαλονίκη. Ατμοσφαιρική βραδιά!
Μουσική κοσμική γνωστών( ; ) βυζαντινών συνθετών.